Zo maak je zelf de allerlekkerste hummus – makkelijk basisrecept

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Zelf hummus maken: lekker, makkelijk en gezond

Ben jij net zo dol op hummus als ik? Voor een goede zelfgemaakte hummus mag je me écht wakker maken! Ik smeer het op brood, dip er knapperige groenten in en – eerlijk is eerlijk – soms lepel ik het gewoon rechtstreeks uit het bakje. Tijdens de Week Zonder Vlees en Zuivel besefte ik ineens dat ik mijn favoriete recept nog nooit met je heb gedeeld. Shame on me! Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Wat is hummus

Hummus (ook wel hoemoes of hoummous genoemd) is een romige, hartige spread uit het Midden-Oosten. Het woord “hummus” betekent letterlijk “kikkererwt” in het Arabisch en dat is dan ook de basis van dit heerlijke gerecht.

Klassieke hummus bestaat uit gepureerde kikkererwten, tahin (sesampasta), olijfolie, knoflook, citroensap en specerijen. Simpel, puur en ongelooflijk lekker!

 

Waar komt hummus vandaan

Hummus vindt zijn oorsprong in de Levant, het oostelijke kustgebied van de Middellandse Zee. De exacte herkomst is niet helemaal duidelijk omdat historische bronnen daar geen uitsluitsel over geven en verschillende landen het claimen als hun nationale gerecht. Wat wél vaststaat, is dat hummus al eeuwenlang geliefd is in Libanon, Israël, Egypte, Syrië, Jordanië en Palestina.

Traditioneel wordt hummus geserveerd als onderdeel van een mezze – een tafel vol kleine gerechten die samen een maaltijd vormen vergelijkbaar met tapas. Bijna elke familie heeft haar eigen recept dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De één maakt het extra romig met een royale hoeveelheid tahin, terwijl de ander juist extra citroensap toevoegt voor een frisse twist.

Vanuit het Midden-Oosten heeft hummus de wereld veroverd en ook in Nederland is het inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkt.

Maar de allerlekkerste hummus? Die maak je natuurlijk zelf!

Leuk weetje:

Wist je dat op 13 mei wereldwijd Internationale Hummusdag wordt gevierd? Deze dag werd in 2012 bedacht door de Israëlische foodblogger Ben Lang, met als doel mensen van verschillende culturen te verbinden door hun gezamenlijke liefde voor hummus.

 

Zelf maken of kant-en-klaar kopen

Je kunt hummus natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar het is veel leuker, lekkerder én gezonder om het zelf te maken. Zo weet je precies wat erin zit en kun je de ingrediënten helemaal naar je eigen smaak aanpassen – zonder onnodige toevoegingen zoals te veel zout, suiker of conserveermiddelen.

En geloof me: als je eenmaal homemade hummus hebt geproefd, wil je nooit meer terug naar de supermarktvariant!

4 geheimen voor de perfecte hummus

Wil je hummus maken die net zo romig en smaakvol is als in het Midden-Oosten? Met deze tips lukt het gegarandeerd!

  1. Gebruik gedroogde kikkererwten
    Kikkererwten uit blik zijn handig, maar de allerbeste hummus maak je met gedroogde kikkererwten. Laat ze een nacht weken en kook ze daarna tot ze boterzacht zijn.
  2. Gebruik tahin van goede kwaliteit
    Tahin is een van de belangrijkste ingrediënten en bepaalt voor een groot deel de smaak. Kies daarom voor een lichte, romige tahin van hoge kwaliteit. Mijn favoriet? Al Arz!
  3. Kook de kikkererwten met baking soda
    Een trucje uit het Midden-Oosten: voeg tijdens het koken een theelepel baking soda (natriumbicarbonaat) toe. Dit maakt de kikkererwten extra zacht – hét geheim voor supersmeuïge hummus.
  4. Pel de kikkererwten voor een fluweelzachte structuur  
    Wrijf de gekookte kikkererwten voorzichtig tussen je vingers of spoel ze goed af in een zeef onder de kraan om de velletjes te verwijderen. Zo wordt je hummus nóg romiger en superglad.

Hoe lang kun je verse hummus bewaren

Zelfgemaakte hummus blijft 3 tot 5 dagen goed in de koelkast. Bewaar het in een luchtdichte bak en schenk er een dun laagje olijfolie overheen om uitdroging te voorkomen.

 

Hummus is not just a dip. It’s a way of life.
~ Quote by Unknown ~

 

Is hummus gezond

Hummus is niet alleen verslavend lekker, maar ook nog eens supergezond. Hier zijn een paar goede redenen om vaker een flinke lepel op je bord te scheppen:

  1. Rijk aan eiwitten
    Hummus is gemaakt van kikkererwten, die een uitstekende bron zijn van plantaardige eiwitten – ideaal voor vegetariërs en veganisten.
  2. Gezonde vetten
    De tahin en olijfolie bevatten onverzadigde vetten die goed zijn voor je hart.
  3. Boordevol vezels
    Kikkererwten zitten vol vezels die bijdragen aan een goede spijsvertering en je een verzadigd gevoel geven. 
  4. Vitamines en mineralen
    Hummus bevat ijzer, zink, magnesium, mangaan, fosfor en vitamine B6 – stuk voor stuk voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.
  5. Relatief laag in calorieën
    Hummus is voedzaam maar bevat relatief weinig calorieën, waardoor het een gezond tussendoortje is.

Bovendien is hummus glutenvrij, lactosevrij, notenvrij, sojavrij, koolhydraatarm én 100% plantaardig. Wat wil je nog meer? Hummus is écht een superfood!

 

Hoe eet je hummus

Hummus is ontzettend veelzijdig en een echte alleskunner in de keuken! Natuurlijk is het heerlijk met een warme pita, Turks brood of Libanees platbrood, maar er zijn nog veel meer manieren om ervan te genieten:

  • Als dip Erg lekker met knapperige groenten zoals wortel, komkommer, paprika, radijs of bleekselderij.
  • Bij gegrilde groenten – Combineer hummus met geroosterde aubergine, courgette of paprika voor een smaakexplosie.
  • Bij falafel of pita sabich– Dé ultieme Midden-Oosterse combinatie!
  • Op een sandwich of wrap – Besmeer een wrap met hummus, beleg met avocado en bestrooi met kerrie of vadouvan. Hemels! 
  • Als dressingMeng hummus met extra citroensap en olijfolie voor een romige, frisse saladedressing.
  • Als onderdeel van een mezze – Serveer met andere kleine hapjes zoals falafel, tabouleh, baba ganoush, muhammara (pittige walnoot-paprikadip) of warak enab (gevulde wijnbladeren).

 

Make hummus, not war
~Quote by Unknown~

 

Variatietips

Geef je hummus een verrassende twist met deze smaakvolle variaties:

🔥 Pittige hummus – Voeg chilipoeder, harissa of sriracha toe voor extra pit.

💗 Rode bieten hummus – Pureer een gekookte biet mee voor een prachtige roze spread met een lichtzoete smaak.

🥑 Avocado hummus – Maak je hummus extra romig door een rijpe avocado mee te pureren.

🌿 Hummus met kruiden – Voeg verse kruiden toe, zoals koriander, peterselie of munt.

🫒 Olijvenhummus – Meng hummus met fijngesneden groene of zwarte olijven voor een hartige touch. Heerlijk bij de borrel!

🌱 Alternatieve peulvruchten – Vervang kikkererwten eens door witte bonen, kidneybonen, tuinbonen of doperwten.

Met deze variaties wordt hummus nooit saai!

 

 

Basisrecept voor klassieke hummus (Vegan)

Met dit eenvoudige recept maak je de beste hummus ooit!

Ingrediënten

Bereiding

1. Kikkererwten weken (indien je gedroogde kikkererwten gebruikt)
Doe de gedroogde kikkererwten in een grote kom of pan en vul met koud water. Ze zetten flink uit, dus zorg ervoor dat ze helemaal ondergedompeld zijn. Laat ze tenminste 8 -12 uur weken, bij
voorkeur een hele nacht.

2. Kikkererwten koken:
Giet de geweekte kikkererwten af en doe ze in een pan. Voeg 1 theelepel baking soda toe en schenk er 1,5 liter water bij. Breng aan de kook en laat 1 tot 1,5 uur zachtjes pruttelen tot de kikkererwten zacht zijn. Giet af, maar bewaar een beetje van het kookvocht – dit maakt de hummus straks extra romig.

(Opmerking: Gebruik je kikkererwten uit blik? Dan kun je deze stap overslaan!)

3. Hummus maken:
Doe de gekookte kikkererwten in een keukenmachine. Voeg tahin, citroensap, knoflook, komijn, zout en olijfolie toe. Mix tot een dikke pasta. Laat de machine draaien en voeg langzaam het kookvocht of wat extra water toe tot de hummus zijdezacht en luchtig is. Proef en breng op smaak met extra citroensap, zout of olijfolie.

4. Serveren:
Schep de hummus in een mooie schaal en maak een kuiltje in het midden. Besprenkel met een royale scheut olijfolie en garneer met paprikapoeder en verse munt of peterselie. Serveer met warme pitabroodjes, Libanees flatbread of knapperige groenten.

Eet smakelijk!

 

Nu ben ik benieuwd:

Ben jij een hummus-lover? Maak jij je hummus zelf of koop je ‘m kant-en-klaar?
Laat het me weten in de reacties!

 

Boekentips

Jeruzalem

Inclusief het wereldberoemde hummus recept van Yotam Ottolenghi

Tekst van Bol.com:
Jeruzalem is het derde kookboek van bestsellerauteur Yotam Ottolenghi. In ruim 120 recepten tonen Yotam Ottolenghi en Sami Tamini je de grote culinaire tradities van Jeruzalem.

De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen, stroperig zoet gebak.

Het Hummus kookboek

Verrassende recepten voor een veelzijdige klassieker

Tekst van Bol.com:
Het hummus-kookboek. Authentieke traditionele recepten, maar ook heerlijke variaties en verleidelijke nieuwe ideeën voor hoofdgerechten, salades, wraps en zelfs muffins.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Sabich: Israëlische pita met aubergine, ei en hummus

Shakshuka recept

Geroosterde kikkererwten snack

Jordanië: 20 leuke feitjes en weetjes

De 5 mooiste tempels in Egypte die je niet mag missen

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

7 reacties

  1. Confession: ik ben de grootste hummus lover OOIT, maar heb nog nooit mijn eigen hummus gemaakt. Dit zie ik als een teken dat ik een keer mijn handen uit de mouwen moet gaan steken en jouw recepten ga volgen!!

    1. Wat leuk dat je zo’n grote hummusfan bent! Zelfgemaakte hummus is echt veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
locals india
Reizen
10 tips om in contact te komen met locals

Reizen wordt pas echt bijzonder als je contact maakt met de locals. In deze blog deel ik 10 tips om moeiteloos in contact te komen met de lokale bevolking.

Zou je liever
Inspiratie en overig
Zou je liever…? 15 leuke dilemma vragen

Zou je liever vliegen als een vogel of zwemmen als een vis? In deze blog beantwoord ik 15 verrassende ‘Zou je liever?’ vragen.

IJshaar
Inspiratie en overig
IJshaar: de baard van Koning Winter

Wat is ijshaar, hoe ontstaat het, en waar en wanneer kun je dit fascinerende natuurfenomeen bewonderen?

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.