Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Weg met het geitenwollen sokken-imago!

Kikkererwten hebben lange tijd een “geitenwollen sokken”-imago gehad, maar zijn tegenwoordig hartstikke hip – en terecht, want ze zijn supergezond! Maar wat zijn kikkererwten nu eigenlijk? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over deze voedzame peulvrucht én deel ik een heerlijk recept voor knapperige geroosterde kikkererwten.

Wat zijn kikkererwten

Kikkererwten zijn kleine, ronde peulvruchten met een nootachtige smaak en een stevige, bijna romige textuur. Ze vormen de basis voor bekende gerechten zoals hummus en falafel, en worden vaak gebruikt in curry’s of couscous. Deze veelzijdige peulvrucht wordt al duizenden jaren verbouwd en geconsumeerd in onder andere India, Pakistan, Australië, het Midden-Oosten en landen rondom de Middellandse Zee.

Zijn kikkererwten gezond

Kikkererwten zijn ontzettend gezond. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels en vitamines zoals B1, B3, B6 en B11 (foliumzuur). Daarnaast bevatten ze belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium, kalium, calcium, zink en fosfor. Dankzij hun hoge eiwit- en vezelgehalte zijn ze ook een uitstekende vleesvervanger en zorgen ze voor een lang verzadigd gevoel.

Verschil kikkererwten uit blik en gedroogde kikkererwten

Kikkererwten uit blik zijn al voorgekookt en direct klaar voor gebruik. Ideaal als je snel een maaltijd op tafel wilt zetten. Gedroogde kikkererwten vergen wat meer tijd: je moet ze eerst een nacht (8 tot 12 uur) in ruim water laten weken en daarna in ongeveer 60 minuten gaar koken. Gebruik je een snelkookpan, dan zijn ze in ongeveer 15 minuten gaar.

Waarom moet je gedroogde kikkererwten eerst weken en koken

Peulvruchten bevatten de natuurlijke gifstof lectine, die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Door ze eerst te weken en daarna goed te koken, worden deze lectines onschadelijk gemaakt. Bovendien zorgt dit ervoor dat de kikkererwten heerlijk zacht en romig worden.

 

Gedroogde rauwe kikkererwten
Gedroogde rauwe kikkererwten

Recept voor geroosterde kikkererwten

Wil je tijdens een filmavond een keer iets anders snacken dan die eeuwige zak chips? Probeer dan eens deze knapperige geroosterde kikkererwten met Indiase kruiden. Lekker én gezond!

  • Recept voor 2 personen.
  • Volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (ongeveer 240 gram, uitgelekt)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de kikkererwten af onder koud water, laat ze uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier zodat ze lekker knapperig worden.
  • Doe de kikkererwten in een kom en meng ze met een eetlepel olijfolie, komijnpoeder, kurkuma, korianderpoeder, paprikapoeder, en een snufje peper en zout. Roer alles goed door elkaar heen.
  • Verdeel de kikkererwten gelijkmatig over een met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Rooster de kikkererwten ongeveer 15 minuten in de oven, schud de bakplaat even om en rooster ze nog eens 10-15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de kikkererwten een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.

Geniet ervan!

 

 

Boekentips

Shantaram

Shantaram van Gregory David Roberts is mijn favoriete boek over India. Het vertelt het verhaal van Lin, een Australische voortvluchtige die begin jaren ’80 in de chaotische miljoenenstad Mumbai ( voorheen Bombay) terechtkomt. Hij sluit vriendschappen in de sloppenwijken, komt in aanraking met de lokale maffia en raakt verwikkeld in allerlei onverwachte avonturen.

Shantaram is een indrukwekkende roman waar je echt de tijd voor moet nemen, want dit boek telt maar liefst 986 pagina’s. Gregory David Roberts beschrijft India op zo’n meeslepende en gedetailleerde manier dat het voelt alsof je er zelf bent.

Streetfood India

In Varanasi bezochten Jan en ik Stichting Duniya, een organisatie die zich al jarenlang met hart en ziel inzet voor de bewoners van de sloppenwijk Nagwa. Mirjam Letsch, bestuurslid van de stichting, heeft het prachtige kijk- en kookboek Streetfood India geschreven – een echte aanrader!

Achterflap tekst van Streetfood India

Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.

En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.

India Cookbook

Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is prachtig vormgegeven en de recepten zijn duidelijk en toegankelijk beschreven. Een must-have voor elke liefhebber van de Indiase keuken!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Recept Chana Masala (Indiase kikkererwtencurry)

Sabich: Israëlische pita met aubergine, ei en hummus

Tajine met groenten en kikkererwten

Op bezoek bij Stichting Duniya in Varanasi, India

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.