Van paashaas tot bilby’s: de leukste (en gekste!) paastradities wereldwijd
Pasen. Het feest van bloeiende tulpen, frisse lentelucht, wederopstanding én… bergen chocolade. Maar wist je dat de paashaas niet overal het middelpunt van het feest is? In sommige landen spelen heksen, vuurwerkkanonnen of zelfs buideldieren de hoofdrol. Echt waar.
Nieuwsgierig hoe de rest van de wereld Pasen viert? Ga mee op een vrolijke wereldreis langs de leukste, grappigste en meest verrassende paastradities!

Paastradities: zo vieren we wereldwijd Pasen
Nederland: eitjes zoeken en brunchen
In ons eigen kikkerlandje draait Pasen vooral om gezelligheid. Kinderen speuren fanatiek naar kleurrijke eitjes (in de tuin, of — als het regent — achter de bank), terwijl volwassenen zich tegoed doen aan een paasbrunch waar je U tegen zegt.
Leuk weetje: de gemiddelde Nederlander eet 47 chocolade-eitjes met Pasen. Dat is ongeveer een chocoladereep van een halve meter. Just saying…
Duitsland: paasvuren en de Osterhase
Onze oosterburen steken enorme paasvuren aan om de winter uit te zwaaien en de lente welkom te heten. Ondertussen huppelt de Osterhase vrolijk rond om eieren te verstoppen.
Wist je dat… de paashaas oorspronkelijk uit Duitsland komt? Duitse kolonisten namen hem in de 17e eeuw mee naar Amerika. Sindsdien is-ie wereldberoemd. Een soort Influencer avant la lettre.
Italië: religie, familie en zoete duiven
In Italië draait Pasen om traditie, geloof en – uiteraard – heerlijk eten. De paus leidt een indrukwekkende mis op het Sint-Pietersplein en daarna volgt een feestmaal met lamsvlees, hartige taarten en als zoete afsluiter: Colomba di Pasqua. Een luchtige cake in de vorm van een duif, bestrooid met suikerparels en amandelen.
Symbolisch én molto delizioso.

Zweden: paasheksen op snoepjacht
In Zweden gaat het er iets magischer aan toe. Kinderen verkleden zich als heksen (påskkärringar) en gaan langs de deuren om snoep op te halen. Klinkt als Halloween, maar dan met tulpen in plaats dan pompoenen — en een flinke dosis Scandinavische gezelligheid.
Grappig feitje: met Pasen eten Zweden net zoveel snoep als met Halloween. Big business voor kleine heksen!
Polen: natte boel op paasmaandag
In Polen is het op paasmaandag tijd voor Śmigus-Dyngus. Klinkt als een Harry Potter-spreuk, maar het betekent vooral: rennen voor je leven! Iedereen bekogelt elkaar met water: flessen, emmers, waterpistolen – alles mag.
Tip : ga op paasmaandag niet in je mooiste outfit de straat op. Droog blijven = kansloos!
Australië: geen paashaas, wél een bilby
Konijnen zijn in Australië allesbehalve schattig — ze worden gezien als een plaag. Daarom vieren de Aussies Pasen met de bilby: een schattig buideldier met konijnenoren en een spitse snuit. Google ’m maar eens – je bent op slag verliefd.
Extra leuk: met Pasen kun je chocoladebilby’s kopen en een deel van de opbrengst gaat naar de bescherming van dit bedreigde diertje. Guilty-free snoepen dus!

Verenigde Staten: jelly beans en eieren rollen
In de VS houden ze van traditie én spektakel. Elk jaar rollen kinderen eieren over het gazon van het Witte Huis tijdens de beroemde Easter Egg Roll. Soms doet de president zelfs mee.
Onvoorstelbaar maar waar: Amerikanen eten met Pasen meer dan 16 miljard jelly beans. Dat is genoeg om het Capitool binnen én buiten te versieren.
Oekraïne: paaskunst op z’n mooist
In Oekraïne worden paaseieren omgetoverd tot ware kunstwerkjes. De pysanky worden met de hand beschilderd volgens eeuwenoude symboliek. Ambachtelijk, kleurrijk en adembenemend mooi — paaseieren voor in de vitrinekast.
Nieuw-Zeeland: eieren gooien als sport
In Nieuw-Zeeland zoeken ze niet naar eieren, ze gooien ermee. Tijdens paaswedstrijden proberen duo’s rauwe eieren naar elkaar over te gooien zonder ze te breken. Skills én stalen zenuwen vereist.
Pasen meets sportdag. Met ei op je t-shirt als bonus.
Griekenland: Pasen met een knal
Op het eiland Chios vieren ze Pasen letterlijk met een knal: twee rivaliserende kerken schieten vuurwerk naar elkaars klokkentorens. Een traditie die het dorp op z’n grondvesten doet trillen.
En op Kreta? Daar sneuvelt het servies. Letterlijk. Op paaszaterdag worden er massaal borden stukgegooid om boze geesten te verjagen.

Wist je dat…?
Pasen elk jaar op een andere datum valt? Het wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Klinkt ingewikkeld, maar het systeem werkt al eeuwen prima!
Waar je ook bent: vrolijk Pasen!
Of je nu eieren zoekt in je tuin, een chocoladebilby knabbelt, natgespoten wordt door je neefje of als heks langs de deuren gaat: Pasen brengt mensen samen. Op z’n eigen, vaak hilarische manier.
Nu ben ik benieuwd: hoe vier jij Pasen? Laat het me weten in de reacties – misschien zie je jouw traditie wel terug in mijn volgende blog!
Nu ben ik benieuwd:
Hoe vier jij Pasen? Laat het me weten in de reacties – de leukste paastradities krijgen misschien wel een plekje in mijn volgende blog!

Paastradities: Pasen = chocolade
Tony’s Chocolonely Proeverijtje Chocolade Cadeau – Vroleik Pasen
P.S. Chocolade-tip van de redactie:
Geen keuzestress meer dit jaar: met dit regenboogpakket geef je álle zes smaken van Tony’s in één vrolijk pakket. Voor je moeder, je notarieel geregistreerde levenspartner of gewoon voor jezelf (je verdient het).
Wat je ook te zeggen hebt, je zegt ’t met een reepje. Da’s beter dan een mond vol woorden. Wij hebben ze al mooi verpakt in Paasei thema. Wie wil dit paas chocolade cadeau nou niet op z’n deurmat voor Pasen?
In dit proeverijtje zitten de volgende smaken:
- Melk
- Melk Karamel Zeezout
- Melk Hazelnoot
- Melk Nougat
- Puur
- Puur Amandel Zeezout
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
20 verrassende weetjes over Kerst die je écht nog niet wist!