Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Happy Easter (Island)! Vrolijk Pasen! 🗿🐰🐣

Paaseiland, een stipje in de Grote Oceaan

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld. Paaseiland is een klein eilandje in de Grote Oceaan (ook wel Stille Oceaan genoemd) en ligt 4000 kilometer ten westen van Chili. Het eiland telt +/- 8000 inwoners en heeft een oppervlakte van 163 vierkante kilometer, dat is ongeveer even groot als Texel.

De navel van de wereld

Paaseiland dankt haar naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen die het eiland op eerste Paasdag 1722 ontdekte. De huidige bewoners noemen hun eiland liever Rapa Nui wat “grote rots” betekent in het Polynesisch. Andere inheemse namen voor het eiland zijn “Mata ki te rani” letterlijk vertaald “ogen die naar de hemel kijken” of “Te pito o te henua”, “de navel van de wereld”. Sinds 1888 hoort Paaseiland bij Chili. De voertaal is Spaans maar de inwoners spreken liever hun eigen taal, het Rapa Nui.

Paaseiland is wereldberoemd vanwege de reusachtige beelden die hier te vinden zijn. De beelden worden Moai genoemd en zijn gemaakt van zacht vulkanisch gesteente (tufsteen). In totaal staan er meer dan 1000 Moai verspreid over het eiland en men vermoedt dat ze allemaal gemaakt zijn tussen de 11e en 17e eeuw.

Paaseiland verkennen

We staan te popelen om Paaseiland te verkennen en na het ontbijt wandelen we naar de hoofdstad Hanga Roa. Hier wonen de meeste inwoners van het eiland maar de stad voelt aan als een rustig dorp. We huren een Suzuki Jimmy 4×4 en volgen de kustweg. Paaseiland is van vulkanische oorsprong en het landschap bestaat uit glooiende heuvels, uitgedoofde vulkaankraters, lavavelden en een prachtige kustlijn met rotspartijen en steile kliffen. Het eerste wat ons opvalt is hoe groen Paaseiland is, heel wat anders dan de droge Chileense Atacama woestijn waar we net vandaan komen.

 

Over Moai, Ahu en Pukai

Na een half uurtje rijden bereiken we Ahu Tongariki, de grootste ceremoniële site. Hier staan 15 Moai netjes op een rij. We hebben er al zoveel foto’s van gezien, er al zoveel over gelezen en nu zijn we hier zelf, een droom die uitkomt. We wandelen naar de beelden en bekijken ze aandachtig. De Moai staan op een stenen platvorm (ook wel Ahu genoemd) met hun rug naar zee gekeerd. Ze zijn groot, variërend van +/- 6 meter tot wel 10 meter hoog en wegen zeker tientallen tonnen. De beelden stellen mensen voor maar de verhoudingen kloppen niet helemaal, de rompen zijn te klein en de hoofden zijn buiten proportie groot. Eén van de beelden draagt een rood hoedje, een Pukai. Archeologen vermoeden dat dit haar voorstelt maar het kan ook een tulband zijn of een ander hoofddeksel.

Lange tijd bewonderen we de mystieke beelden en ik vraag me af door wie ze gemaakt zijn en waarom? Wat voor doel hebben ze? Hoe kon men destijds de beelden verplaatsten en oprichten zonder moderne gereedschappen en werktuigen? Het is een intrigerend mysterie.

In mijn reisgids lees ik hier meer over. Archeologen zijn het er over eens dat de Moai voorouders van de inheemse Rapa Nui bevolking voorstellen. De beelden staan met hun rug naar zee gekeerd zodat ze hun familieleden kunnen beschermen. Er zijn verschillende theorieën over wie de oorspronkelijke bewoners van Paaseiland zijn.

De theorie van Thor Heyerdahl

Volgens de Noorse ontdekkingsreiziger Thor Heyerdahl komen de oorspronkelijke bewoners uit Zuid Amerika en zijn ze met rieten boten de Grote Oceaan overgestoken. De bouwstijl van de Ahu komt sterk overeen met de bouwstijl van de Inca’s in Peru en de Tiahuanaco cultuur in Bolivia. Zijn theorie werd sceptisch ontvangen en om zijn gelijk te bewijzen liet Thor Heyerdahl een balsahouten vlot bouwen waarmee hij in 1947 in 3 maanden tijd van Peru naar Paaseiland voer. Hij bewees hiermee dat de vlotten zeewaardig waren maar veel mensen bleven twijfelen aan zijn theorie.

De eerste Polynesiërs

DNA onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de oorspronkelijke bewoners van Polynesische afkomst zijn. De eerste Polynesiërs vestigden zich waarschijnlijk rond de 5e eeuw op Paaseiland en ze brachten hun eigen cultuur, taal en tradities mee. Deze Polynesiërs hebben ook de wereldberoemde beelden gemaakt. Ze hakten tufsteen uit de steengroeven van de Rano Raraku vulkaan en beitelden de kenmerkende Moai met behulp van stenen gereedschappen. Vervolgens werden de beelden op houten sledes geplaatst en vanuit de steengroeve naar hun plaats gerold en overeind getakeld. Sommige Moai kregen zelfs ogen die gemaakt werden van koraal of van het roodkleurige gesteente van de Puna Pau vulkaan.

Het kappen van bomen leidde echter tot ontbossing en verlies van vruchtbare grond. Uiteindelijk waren er geen bomen meer over en konden er geen beelden, huizen en kano’s meer gemaakt worden. De oogst mislukte en er brak een hongersnood en stammenoorlog uit wat het einde betekende van de eens zo welvarende bevolking van Paaseiland. Een triest verhaal dat als afschrikwekkend voorbeeld dient voor datgene wat wij onze planeet momenteel aandoen.

Vulkaankrater Rano Raraku

We laten Ahu Tongariki achter ons en wandelen naar de vulkaankrater Rano Raraku. Dit is de plek waar de beelden gemaakt werden en waar de meeste Moai te vinden zijn. We volgen het slingerende pad de heuvel op en bekijken tientallen beelden die in verschillende stadia van voltooiing op de hellingen liggen. De Moai hebben geen onderlijf maar alleen een nek en een gezicht met een grote neus en een opvallende uitstekende kin. Sommige Moai steken schuin uit de grond, anderen zijn kapot of omgevallen en liggen met hun gezicht naar beneden. Enkele beelden zitten nog aan de rotsen vast, als een navelstreng die nooit is doorgeknipt. Bij Rano Raraku bevindt zich ook het grootste beeld van het eiland van maar liefst 21 meter groot. Het beeld is echter nooit afgemaakt, het lijkt alsof de makers hals over kop vertrokken zijn.

Urenlang wandelen we hier rond terwijl we genieten van de bijzondere beelden en de mooie omgeving. We zijn de enige toeristen en krijgen er geen genoeg van, we kunnen niet stoppen met fotograferen. Met moeite rukken we onszelf los van Ranu Raraku en vervolgen onze rondrit over het eiland. We bekijken nog meer Moai beelden en de vulkaankrater Puna Pau. Na zonsondergang rijden we moe maar voldaan weer terug naar onze bungalow.

Op zoek naar de vogelman

De volgende dag gaan we op zoek naar sporen van de mysterieuze vogelman. We verlaten Hanga Roa in zuidelijke richting en rijden naar de Rano Kau vulkaan. De krater van de vulkaan is gevuld met water, mos en riet en ziet er spectaculair uit. De wand van de krater is 200 meter hoog en gedeeltelijk ingestort zodat we de zee kunnen zien. Op de top van de Rano Kau vulkaan ligt het ceremoniële dorp Orongo. In de 16e eeuw stonden hier +/- 50 woningen en op deze plek werd ook de jaarlijkse vogelman wedstrijd gehouden.

De vogelman was de leider van Paaseiland en vertegenwoordigde de god Makemake. Één keer per jaar zwommen uitverkoren mannen van verschillende stammen naar 3 kleine eilandjes voor de kust van Paaseiland waar ze op zoek gingen naar eieren van de Bonte Sterns. Zodra ze een ei hadden gevonden legden ze deze in een rieten mandje wat ze om hun nek bonden en vervolgens zwommen ze terug naar Orongo. Degene die als eerste terugkwam met een ongeschonden ei was de winnaar en hijzelf of zijn stamhoofd werd de nieuwe leider van het eiland.

We kopen een ticket en bezoeken de heilige plaats. Er staan ruïnes van huizen en we zien meerdere petrogliefen die in de rotsen zijn gekerfd. Het zijn afbeeldingen van de vogelman; half mens, half vogel met een ei in de hand. Fascinerend om te zien.

Het geheimzinnige Rongorongo schrift

Naast de mysteriën van de Moai en de vogelman heeft Paaseiland nóg een mysterie, dat van het Rongorongo schrift. Er zijn tientallen plankjes vol geheimzinnige tekens en symbolen op het eiland aangetroffen en tot op de dag van vandaag is het een groot raadsel wat ze betekenen. Onderzoekers hebben geprobeerd het mysterieuze schrift te ontcijferen maar tevergeefs. Dit schrift is uniek omdat Rongorongo het enige bekende Polynesische schrift is.

Afscheid van Paaseiland

Op onze laatste dag maken we een mooie wandeling langs de steile kliffen. Ver beneden ons slaan de golven tegen de rotsen en zover als we kunnen kijken zien we blauwe oceaan. Plotseling ontdekken we een baai met een prachtig strand. We dalen af en genieten van dit paradijselijke plekje dat we helemaal voor onszelf hebben. Hier zien we nog iets bijzonders; paarden die in het zoute zeewater badderen. In de middag bezoeken we nogmaals de Moai van Ahu Tongariki en Rano Raraku en hierna nemen we afscheid van het mysterieuze Paaseiland. Één van de meest bijzondere plekken waar we ooit zijn geweest.

Reisinformatie Paaseiland

Hoe kom je op Paaseiland?

Wil je de bijzondere beelden van Paaseiland met eigen ogen zien? Bereid je dan voor op een lange reis. We vlogen vanuit Santiago in Chili in ongeveer 5,5 uur naar Paaseiland. Deze vlucht gaat 1 keer per dag. Je kunt Paaseiland ook bereiken vanaf Tahiti, Frans- Polynesië.

De beste reistijd

Je kunt Paaseiland het hele jaar door bezoeken maar de beste maanden zijn november t/m maart. In deze periode is de temperatuur aangenaam en valt er bijna geen neerslag. Het is dan wel hoogseizoen. De meeste neerslag valt in de maanden april en mei. We bezochten Paaseiland eind mei en hebben zowel regen als zon gehad. Het was in deze periode wel heerlijk rustig op het eiland, op veel plaatsen waren we de enige toeristen.

Vervoer

Je kunt van te voren een Paaseiland tour boeken om de bezienswaardigheden te bezoeken of een auto of scooter huren in de hoofdstad Hanga Roa. Paaseiland is relatief klein.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Paaseiland?

Het hangt er helemaal vanaf hoeveel tijd je te besteden hebt en wat je budget is. Ik zou minimaal 3 dagen adviseren. We zijn er 3 volle dagen geweest maar konden er makkelijk nog een paar dagen langer blijven.

Hoteltip

Ben je op zoek naar een goed hotel? Dan is Hotel Hare Uta een klein paradijs. Het hotel heeft mooie ruime kamers, een zwembad, een spa en een goed restaurant.

Copyright foto’s: Hotel Hare Uta

Boekentips

In deze Backpackgids Zuid-Amerika staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw Zuid- Amerika reis. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste accommodaties en nog veel meer. Aanrader!

 

Misschien ook interessant:

Salar de Uyuni – 4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

8 reacties

    1. Paaseiland is geen goedkope bestemming inderdaad….
      We combineerden Paaseiland met een rondreis Chili/ Bolivia en ik heb er geen seconde spijt van gehad, het is nog steeds één van de mooiste reizen die we ooit gemaakt hebben.

  1. Wat een prachtige beelden! Zowel de foto’s als de Moai! Het lijkt me enorm leuk om deze interessante plek zelf ook eens te bezoeken. Onze bucketlist lijkt alleen maar te groeien 😀

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.