Zoeken
Sluit dit zoekvak.

3 intrigerende spookstadjes

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Spookstadjes in Namibië, Chili en De Verenigde Staten

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp, soms vanwege economische ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de sluiting van een mijn. Ik vind deze spookstadjes enorm fascinerend. Ze vertellen een verhaal over de mensen die er ooit gewoond, gewerkt en geleefd hebben. Het is een plek waar de geschiedenis tot leven komt. In deze blog neem ik je mee naar 3 intrigerende spookstadjes die ik tijdens mijn reizen heb bezocht. Kolmanskop in Namibië, Humberstone in Chili en de Johnson Canyon movie set in De Verenigde Staten.

Kolmanskop, een verlaten stad middenin de Namib woestijn

In 1908 vond spoorwegmedewerker Zacharias Lewala een diamant in het zand. Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje en binnen een mum van tijd ontstond nabij deze plek een welvarende stad genaamd Kolmanskop. In de jaren twintig woonden hier bijna 1100 mensen. Het waren voornamelijk Duitse gelukzoekers op zoek naar diamanten (Namibië was vroeger een Duitse kolonie). Naast de woonhuizen vond je hier een school, een ziekenhuis, een casino, een bakker, een slager, een bibliotheek, een gymzaal en zelfs een ijsfabriek. Een enorme luxe middenin de woestijn! Er werden veel diamanten gewonnen maar de bronnen raakten uitgeput en in 1956 verlieten de laatste diamantzoekers de stad. Kolmanskop werd overgeleverd aan de elementen maar vanwege het droge klimaat is de stad bijzonder goed bewaard gebleven. 

 

Ons bezoek aan Kolmanskop

We kopen een permit en bewonderen de huizen en overige gebouwen. Veel huizen zijn bedolven onder het woestijnzand en op sommige plekken reikt het zand wel een paar meter hoog. Deuren zijn verdwenen, ramen zijn kapot en op de binnenmuren en kozijnen zit afbladderende verf. Surrealistisch en enorm fotogeniek! Ik kan dan ook niet stoppen met fotograferen. Ben je in het zuiden van Namibië? Dan mag een bezoek aan Kolmanskop eigenlijk niet ontbreken.

Hoe kom je bij Kolmanskop

De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan Kolmanskop is de kustplaats Lüderitz. De afstand van Lüderitz naar Kolmanskop bedraagt slechts 15 kilometer. We bezochten Kolmanskop vanuit Aus, daarvandaan is het ongeveer een uurtje rijden. 

Waar koop je een kaartje voor Kolmanskop

Je kunt een kaartje (permit) kopen bij de toegangspoort van Kolmanskop. De openingstijden zijn van 08.00 uur tot 13.00 uur. Er wordt 2x per dag een rondleiding gegeven.

Toegangsprijs Kolmanskop

In 2023 kostte een kaartje 130,00 Namibische dollar per persoon, dat is ongeveer 6,50 Euro per persoon. Je kunt ook een speciale photo permit kopen zodat je Kolmanskop buiten de normale openingstijden mag bezoeken.

Spookstadjes in Chili

Tot de Eerste Wereldoorlog werd er in Chili veel salpeter gewonnen. Salpeter werd gebruikt als meststof in de landbouw en was een belangrijke grondstof voor explosieven. Vanwege de uitvinding van synthetisch nitraat daalde de vraag naar natuurlijk gewonnen salpeter en langzaam raakten de mijnstadjes in verval. In de Atacamawoestijn in het noorden van Chili vind je nog tientallen verlaten mijnstadjes.

Over Humberstone

Humberstone werd rond 1872 gesticht voor de arbeiders en hun gezinnen die in de nabijgelegen salpetermijn werkten. Tijdens haar hoogtijdagen woonden hier ongeveer 5000 mensen. Naast de woonhuizen en fabrieksgebouwen vond je hier ook een school, een ziekenhuis, een theater, een hotel, winkels, een brandweer, een kerk en zelfs een zwembad. In 1960 werden de mijnactiviteiten stopgezet en de inwoners van Humberstone werden gedwongen ergens anders werk en onderdak te vinden.

Ons bezoek aan spookstadje Humberstone

We wandelen door de stoffige straatjes van Humberstone en bekijken de huizen en gebouwen. Sommige huizen zijn volledig vervallen, anderen zijn goed bewaard gebleven en/of gerestaureerd maar helaas mogen we de woningen niet betreden. We gluren door de kapotte ramen naar binnen en zien nog meubelstukken staan. Keukens met potten en pannen op het aanrecht. Persoonlijke bezittingen zoals kleding, schoenen, boeken en foto’s.

In de enorme fabriekshallen staan machines en apparatuur die gebruikt werden voor het verwerken van salpeter. Ook zien we werkbanken met oude gereedschappen. Overal stof, zand, roest en graffiti.

In het goed bewaard gebleven theater van Humberstone hangen posters aan de muur van de Wizard of Oz en Frankenstein. Het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan en de inwoners ieder moment tevoorschijn kunnen komen. Één bizarre gewaarwording.

 

 

Hoe kom je bij spookstadje Humberstone

De meeste mensen bezoeken Humberstone vanaf de kuststad Iquique. Vanaf Iquique is het ongeveer een uur rijden naar Humberstone. We verbleven echter in Pozo Almonte, een klein stadje op slechts 5 kilometer afstand van Humberstone.

Waar koop je een kaartje voor Humberstone

Je kunt een kaartje kopen bij de ingang van het complex. Humberstone is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs Humberstone

In 2023 bedroeg de toegangsprijs voor Humberstone 4000 Chileense Pesos, dat is ongeveer 4,00 Euro per persoon.

The Johnson Canyon movie set in Kanab

The Johnson Canyon movie set in Kanab (Utah) is een filmlocatie waar veel Western films en televisieseries zijn opgenomen. Zo was het ooit de movie set van de televisieserie Gunsmoke die tussen 1955 en 1975 in de Verenigde Staten werd uitgezonden. Deze Western serie was razend populair, in totaal zijn er maar liefst 635 (!) afleveringen vertoond.

Ons bezoek aan de Johnson Canyon movie set

We bekijken de oude decors en gebouwen zoals huizen, winkels, een saloon, een gevangenis, een watermolen en een begraafplaats. Ook zijn er nog veel achtergelaten kostuums, wapens en andere rekwisieten. Ben je fan van Western films? Dan kun je deze site zeker waarderen!

Hoe kom je bij de Johnson Canyon movie set

De oude filmset ligt net buiten Kanab in Utah. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven. Informeer ter plaatse naar de prijs en mogelijkheden, dit verandert regelmatig.

Spookstadjes die ik zou willen bezoeken

Pripyat in Oekraïne

Één van de spookstadjes die ik heel graag zou willen bezoeken is Pripyat in Oekraïne. Deze stad ligt vlakbij de kerncentrale van Tsjernobyl waar op 26 april 1986 reactor nummer 4 ontplofte. Het lijkt me enorm indrukwekkend om hier rond te lopen. Wie weet, ooit….

Bodie in Californië

Ik heb ook mooie foto’s gezien van Bodie in Californië en zou hier ook wel eens een kijkje willen nemen. Bodie ontstond in 1850 en was een welvarend goudmijnstadje. Je kunt hier oude woonhuizen, saloons, winkels, kerken, bordelen en andere gebouwen bekijken.

Het moge duidelijk zijn, ik hou van abandoned places!

En jij? Ben je ook zo gek op spookstadjes? Welke spookstadjes heb jij bezocht?

Solitaire, Namibië
Solitaire, Namibië

Boekentips over Spookstadjes

Ghosttowns of Route 66

Omschrijving van Bol.com:

Ghost Towns of Route 66 guides you through more than 60 fascinating ghost towns along America’s Main Street—Route 66 expert Jim Hinckley fills you in on their rich history and the photography of Kerrick James brings their haunting beauty to life.

Ghost Towns of the West

Omschrijving van Bol.com:

A traveler’s guide to the abandoned boom town of the American Old West, filled with photographs, maps, history, and detailed directions.

Ghost Towns of the West blazes a trail through the dusty crossroads and mossy cemeteries of the American West, including one-time boomtowns in Arizona, California, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah, Washington, and Wyoming. The book reveals the little-known stories of long-dead soldiers, indigenous peoples, settlers, farmers, and miners.

Perfect for planning a road trip, each section covers a geographic area and town entries are arranged by location to make this the most user-friendly book on ghost towns west of the Mississippi. Most ghost towns are within a short drive of major cities out West, and they make excellent day trip excursions. If you happen to be in or near Los Angeles, Phoenix, Las Vegas, or El Paso, for example, you ought to veer towards the nearest ghost town. Western ghost towns can also easily be visited during jaunts to national parks, including Grand Canyon, Yosemite, Crater Lake, Mount Rainier, Glacier, Yellowstone, and many others throughout the West.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

In Bolivia bezocht ik een treinenkerkhof waar tientallen oude stoomlocomotieven en treinstellen staan. Je leest hier meer over in deze blog.

Salar de Uyuni – 4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

Georgië, een verrassend leuke vakantiebestemming

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Waarom ik mijn verjaardag anders vier

Vandaag ben ik jarig, maar ik vier het niet op de gebruikelijke manier. Geen huis vol visite, geen cadeautjes en geen grote verjaardagstaart.

Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is mijn favoriete plek in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.