Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De Atacama woestijn: de droogste plek op aarde

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is een woestijn 

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn ontzettend saai zou zijn en alleen maar bestond uit zand, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai en veel meer dan alleen een zandvlakte! Je vindt er bergen, hoge duinen, bijzondere rotsformaties, palmoases, zoutvlakten, bedoeïenen, de mooiste zonsondergangen en een adembenemende sterrenhemel. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de weidsheid, de rust, de leegte, de stilte. Die oorverdovende stilte. In de woestijn ben je dicht bij de natuur én dicht bij jezelf; het heeft iets magisch. Ik hou van woestijnen en daarom neem ik je in mijn komende blogs mee op reis naar verschillende woestijnen over de hele wereld. Vandaag deel drie: de Atacama woestijn in Zuid-Amerika.

Waar ligt de Atacama woestijn

De Atacama woestijn ligt in het noorden van Chili en het zuiden van Peru, ingeklemd tussen het Andesgebergte en de Stille Oceaan. Deze woestijn strekt zich uit over 970 kilometer en beslaat een oppervlakte van ongeveer 105.000 vierkante kilometer. De Atacama is de droogste woestijn ter wereld; op sommige plekken heeft het al jaren niet geregend. De koude Humboldtstroom in de Stille Oceaan zorgt ervoor dat er bijna geen wolken en regen ontstaan, terwijl het Andesgebergte de vochtige lucht uit het binnenland van Zuid-Amerika tegenhoudt.

Hoe ziet de Atacama woestijn eruit

De Atacama woestijn bestaat uit een hoogvlakte (Altiplano), bergen, vulkanen, zand- en zoutvlaktes, geisers, warmwaterbronnen, meren, en bijzondere roodbruine rotsformaties.

Flora en fauna

Ondanks de extreme droogte leven er verrassend veel dieren in de Atacama, zoals lama’s, guanaco’s, vicuña’s, woestijnvossen, vizcacha’s (knaagdieren die op konijnen lijken), flamingo’s, en verschillende soorten vogels, hagedissen, slangen, schorpioenen en insecten. Alle dieren hebben zich volledig aangepast aan de barre leefomstandigheden van de woestijn. Het is wonderlijk hoe ze hier kunnen overleven. Nature finds a way.

De flora bestaat voornamelijk uit struiken, cactussen, inheemse tamarugo-bomen en zeldzame llareta-planten. De llareta is een mosachtige plant die slechts één millimeter per jaar groeit en duizenden jaren oud kan worden.

 

Valle de la Luna in de Atacama woestijn, Chili
Valle de la Luna in de Atacama woestijn, Chili

Onze reis door de Atacama woestijn

Onze reis begint in San Pedro de Atacama, een gezellig toeristenstadje in het noorden van Chili. San Pedro barst van de hotels, restaurants, winkeltjes en reisbureaus en is de ideale uitvalsbasis om de Atacama woestijn te ontdekken.

Valle de la Luna – wandelen op de maan

Vlakbij San Pedro de Atacama ligt de Valle de la Luna, ook wel bekend als de Maanvallei. Deze vallei doet haar naam eer aan, want ik heb het gevoel dat ik op de maan ben aanbeland. Het landschap bestaat uit heuvels, duinen en bruine rotsen met grillige vormen, uitgeslepen door de woestijnwind. De grond is bedekt met een dun laagje zout dat me aan poedersuiker doet denken. We maken een wandeling en genieten van de rust, de leegte en de stilte. Het enige wat ik hoor, is mijn eigen ademhaling en het knisperen van zout onder mijn schoenen. We beklimmen een duin om de zonsondergang te bekijken. De rotsen en de lucht kleuren roze en oranje, en de nabijgelegen Licancabur-vulkaan lijkt wel in brand te staan. Buitenaards mooi!

Hoe kom je bij de Valle de la Luna

De Valle de la Luna ligt 15 kilometer ten westen van San Pedro de Atacama. Je kunt er zelf heen rijden met een mountainbike of huurauto of kiezen voor een georganiseerde tour. Ga je op eigen gelegenheid, dan moet je vooraf een kaartje kopen via deze officiële website. In 2024 bedraagt de toegangsprijs $ 14,00 per persoon. De Valle de la Luna is dagelijks geopend; informeer ter plaatse naar de actuele prijzen en openingstijden.



Laguna Miscanti
en Laguna Miniques

De volgende ochtend rijden we met onze huurauto zuidwaarts door de woestijn. Het is hier kurkdroog, en we zien geen enkel teken van leven: geen mensen, geen dieren, geen bomen of planten, alleen maar een uitgestrekte zand- en steenvlakte met bergen en vulkanen aan de horizon.

Na anderhalf uur rijden bereiken we het Andesmeer Laguna Miscanti, gelegen op 4300 meter hoogte aan de voet van de Miscanti-vulkaan. Langs de oever grazen tientallen vicuña’s, de kleinste van de kameelachtigen. Ze hebben een slank en sierlijk lichaam, een lange nek, een zachte bruine vacht en een witte buik. We wandelen naar het meer maar zodra we de dieren naderen, gaan ze er in volle galop vandoor; ze zijn erg schuw. Wist je trouwens dat vicuña-wol de fijnste en duurste wol ter wereld is? Voor één bolletje wol betaal je maar liefst €240,00!

Vanaf Laguna Miscanti wandelen we verder naar het nabijgelegen Laguna Miñiques, dat minstens zo mooi is als haar grotere zus. Het lopen gaat moeizamer dan anders en we zijn kortademig; we merken duidelijk dat we op grote hoogte zijn. De omgeving is letterlijk en figuurlijk adembenemend! Aan het einde van de middag rijden we terug naar San Pedro de Atacama, en onderweg rent er plotseling een vos voor onze auto langs. We stoppen, en hij staart ons nieuwsgierig aan, zonder enige angst. Wat een prachtig dier!

Hoe kom je bij Laguna Miscanti en Laguna Miniques

De Andesmeren Laguna Miscanti en Laguna Miñiques liggen 115 kilometer ten zuiden van San Pedro de Atacama, ongeveer twee uur rijden met de auto. Je kunt er zelf naartoe rijden of een georganiseerde dagtour boeken. Informeer ter plaatse naar de actuele toegangsprijs en de openingstijden.

 

Laguna Miniques
Laguna Miniques

Sterren kijken in de Atacama woestijn

Het noorden van Chili staat bekend om zijn heldere luchten en is een geweldige plek om sterren en planeten te observeren. Daarom hebben we een sterrenkijktour geboekt bij de Franse astronoom Alain Maury. Alain woont vlakbij San Pedro de Atacama en heeft zijn twee grootste dromen waargemaakt: onderzoek doen naar kometen en asteroïden, en zijn passie voor het heelal delen met iedereen die geïnteresseerd is. Elke avond, behalve rond volle maan, organiseert hij sterrenkijkavonden.

Alain is een geweldige man. Met veel enthousiasme en humor deelt hij zijn kennis over het heelal, de sterren en planeten. Hij vertelt hoe ze heten, waar je ze kunt vinden, hoe oud ze zijn, en nog veel meer. We turen door professionele telescopen en zien Saturnus met haar ringen, de maan met haar kraters, en zelfs een ander melkwegstelsel. Enorm fascinerend! De tour wordt afgesloten met een beker warme chocolademelk. Een aanrader! Meer informatie over de sterrentours die Alain organiseert, vind je op zijn website SPACE

Een flamingo in de vlucht, Salar de Atacama
Een flamingo in de vlucht, Salar de Atacama

Salar de Atacama en Laguna Chaxa

De volgende dag maken we een uitstapje naar de Salar de Atacama, de grootste zoutvlakte van Chili. Deze uitgestrekte vlakte is 100 kilometer lang en 80 kilometer breed en speelt een belangrijke rol in de winning van lithium. We parkeren de auto en wandelen naar het zoutmeer Laguna Chaxa, waar verschillende soorten flamingo’s leven en broeden. We hebben geluk en zien drie soorten: de Andesflamingo, de Chileense flamingo en de Puna (James) flamingo. Urenlang bewonderen we deze sierlijke vogels terwijl we in de brandende zon staan. Het is snikheet en er staat geen zuchtje wind, maar wat een bijzondere plek.

Tip: Er is weinig beschutting bij Laguna Chaxa, dus vergeet je zonnebril, hoed, zonnebrand en water niet!

Hoe kom je bij de Salar de Atacama en Laguna Chaxa

Salar de Atacama en Laguna Chaxa liggen ongeveer 60 kilometer ten zuiden van San Pedro de Atacama. Je kunt er zelf naartoe rijden met een huurauto of een georganiseerde tour boeken. Informeer ter plaatse naar de toegangsprijs en de actuele openingstijden.

 

El Tatio geisers

Om kwart over drie gaat de wekker, en met tegenzin slepen we onszelf uit bed. Wat een belachelijk tijdstip om op te staan! We kleden ons snel aan, en om exact vier uur worden we opgehaald door een busje van Cosmo Andino Tours. Vandaag staat Los Géiseres del Tatio (4320m) op het programma, het hoogstgelegen geiserveld ter wereld. De geisers zijn rond zonsopkomst het meest actief, vandaar dat we zo vroeg onderweg zijn. In het pikkedonker rijden we over een hobbelige, onverharde weg omhoog en rond zes uur arriveren we bij El Tatio. Het is ijzig koud, en al bibberend warmen we ons op met een kopje coca-thee.

We wandelen tussen de tachtig actieve geisers en zijn diep onder de indruk van de kracht van de natuur. We zien gaten in de grond waar stoom uit ontsnapt, pruttelende modderpoelen, en grote sissende kegels die water omhoog spuiten. De grond rondom de geisers is bedekt met een dun laagje ijs, een enorm contrast met de kokende geisers. Als de zon opkomt, krijgen de rookpluimen een gouden gloed door het warme ochtendlicht. Magisch!

 

Los Géiseres del Tatio, het hoogstgelegen geiserveld ter wereld
Los Géiseres del Tatio, het hoogstgelegen geiserveld ter wereld

Hoe zijn de El Tatio geisers ontstaan

Onze gids vertelt dat de geisers van El Tatio zijn ontstaan door vulkanische activiteit diep onder de grond. Het ondergrondse water wordt verhit door magma en komt daardoor onder druk te staan. Wanneer de druk te hoog wordt, spuit het water met grote kracht naar boven. Een fascinerend fenomeen.

Metershoge cactussen in de Atacama woestijn

Op de terugweg pauzeren we bij een berghelling met metershoge cactussen. Deze cactussen groeien slechts één centimeter per jaar en kunnen honderden jaren oud worden. Vroeger werd het hout van deze cactussen gebruikt voor deurposten en andere bouwmaterialen, maar tegenwoordig zijn ze gelukkig beschermd. Halverwege de middag zijn we weer terug in San Pedro. Wat een geweldige eerste week in Chili!

Hoe kom je bij de El Tatio geisers

De geisers van El Tatio liggen 90 kilometer ten noorden van San Pedro de Atacama, ongeveer twee uur rijden met de auto. Je kunt er zelf naartoe rijden of een georganiseerde tour boeken. Het wordt echter meestal afgeraden om met eigen auto te gaan, omdat je in het donker over een slechte gravelweg vol kuilen en gaten moet rijden. De beste tijd om de geisers te bezoeken is vroeg in de ochtend, rond zonsopgang, wanneer de geisers het meest actief zijn en de stoomwolken goed zichtbaar zijn. De toegangsprijs bedraagt ongeveer $ 16,00 per persoon.

 

4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

Vanuit San Pedro de Atacama kun je een 4-daagse tour maken over de hoogvlakte van Bolivia, wat mij  betreft de allermooiste plek op aarde! Ik raad je absoluut aan om dit te doen; je zult er geen spijt van krijgen. In deze blog lees je er alles over.

Wij hebben onze 4-daagse Bolivia-tour geboekt bij  Cordillera traveller in San Pedro de Atacama. Anno 2024 is dit nog steeds een betrouwbare reisorganisatie. Je kunt ervoor kiezen om je af te laten zetten in Uyuni (Bolivia) of terug te reizen naar San Pedro. Als je in Chili begint, volg je dezelfde route als wanneer je in Bolivia start, maar dan in omgekeerde volgorde. Dit is minder toeristisch, omdat je de bezienswaardigheden op andere tijden bezoekt en zo de tourgroepen vermijdt. Echt een aanrader!

Als je een strak reisschema hebt, is het verstandig om je tour van tevoren te boeken, bijvoorbeeld via deze website.

Onderweg in het nationale park Eduardo Avaroa National Reserve
Onderweg in het nationale park Eduardo Avaroa National Reserve, Bolivia

Hoogteziekte

Grote delen van het noorden van Chili liggen op grote hoogte, en het is mogelijk dat je in meer of mindere mate last krijgt van hoogteziekte. Hoogteziekte ontstaat door een tekort aan zuurstof en moet zeker niet onderschat worden! Om hoogteziekte te voorkomen is het het beste om langzaam te stijgen en voldoende de tijd te nemen om te acclimatiseren. Doe het de eerste dagen rustig aan en drink heel veel water (ongeveer 4 of 5 liter per dag). Nuttig geen zware maaltijden en vermijd koffie en alcohol. Sommige mensen zweren bij het medicijn Diamox maar het gebruik hiervan is omstreden omdat het ook de symptomen van hoogteziekte kan onderdrukken en je zo niet de ernst van de situatie in kunt schatten. In Chili en Bolivia zijn coca-thee, cocabladeren en coca-snoepjes verkrijgbaar en onze ervaring is dat dit helpt tegen hoogteziekte.

Symptomen van milde hoogteziekte

  • hoofdpijn
  • misselijk / braken
  • duizeligheid
  • slapeloosheid
  • slechte eetlust
  • veel plassen
  • vermoeidheid

Symptomen van zware hoogteziekte

  • zware hoofdpijn
  • erg kortademig
  • roze kleurig slijm ophoesten wat kan duiden op longoedeem
  • coördinatieverlies
  • gevoelloosheid / agressiviteit.

Als je hoogteziekte hebt opgelopen is het belangrijk om rust te nemen. Verdwijnen de symptomen niet, daal dan zo snel mogelijk af naar lagere hoogtes. Als de symptomen erger worden en/of je hebt geen mogelijkheid om af te dalen, aarzel dan niet om een arts in te schakelen want hoogteziekte kan dodelijk zijn!

Handige links om jouw reis naar Chili te plannen

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je om reis naar Chili te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Hoteltips in San Pedro de Atacama

Our Habitas Atacama

Het beste hotel van San Pedro de Atacama is Our Habitas Atacama. Dit mooie, luxe hotel ligt op een privé domein 10 minuten lopen vanaf het centrum van San Pedro de Atacama. Dit hotel heeft 51 fraai ingerichte kamers, een zwembad en een uitstekend ontbijt.

Hotel La Casa de Don Tomas

Een goedkopere maar ook prima optie is Hotel La Casa de Don Tomas . Dit hotel heeft comfortabele kamers met eigen badkamer, een restaurant en een buitenzwembad.

Foto’s copyright: Our Habitas Atacama

Boekentip

In deze Backpackgids Zuid-Amerika staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw backpackreis door Zuid- Amerika. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste accommodaties en nog veel meer. Aanrader!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

De Westelijke Woestijn van Egypte

Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Salar de Uyuni – 4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

Het mysterie van Paaseiland

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Caldera de Taburiente
Reizen
Wandelparadijs La Palma

Regelmatig pakken Jan en ik onze rugzak om ergens in Europa de natuur in te trekken en nieuwe wandelpaden te ontdekken.

Nasi Campur
Voeding
Vegetarische Nasi Campur (Nasi Rames)

Nasi Campur is een traditioneel Indonesisch gerecht bestaande uit rijst, geserveerd met diverse bijgerechten zoals vlees, vis, tofu, tempeh, groenten, eieren, sambal en pindasaus.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.