Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Verliefd op India

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, de boeiende cultuur en geschiedenis, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Ik ben er inmiddels 7x geweest en zal zeker vaker terug gaan want ik krijg er maar geen genoeg van! In deze blog neem ik je mee op reis naar mijn 7 favoriete highlights & “off the beaten track” plekken in Noord-India.

1. Wereldwonder Taj Mahal

De Taj Mahal is de bekendste bezienswaardigheid van India en mag natuurlijk niet ontbreken op mijn lijstje. De Taj Mahal staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en werd in 2007 verkozen tot één van de 7 nieuwe wereldwonderen. Ik snap helemaal waarom want ik vind het nog steeds het allermooiste bouwwerk dat ik ooit heb gezien.

De geschiedenis van de Taj Mahal

In 1631 overleed Mumtaz Mahal, de grote liefde van Keizer Shah Jahan, tijdens de geboorte van hun 14e kind. De keizer beloofde Mumtaz op haar sterfbed om de mooiste graftombe ter wereld voor haar te bouwen en het resultaat is de Taj Mahal. Tot op de dag van vandaag straalt dit gebouw schoonheid en liefde uit.

Hoe lang duurde de bouw van de Taj Mahal

De bouw begon in 1632 en werd voltooid in 1653. Naar schatting hebben er ongeveer 20.000 arbeiders aan gewerkt. De Taj Mahal is volledig opgetrokken uit wit marmer en prachtig versierd met edelstenen en bloemmotieven. Op de muren staan reliëfs en verzen uit de Koran gekalligrafeerd. De 4 minaretten hellen iets naar buiten, mocht Agra ooit getroffen worden door een aardbeving dan vallen de minaretten tenminste niet op het mausoleum. Aan weerszijden van de Taj Mahal staan 2 identieke gebouwen van rood zandsteen, een moskee en een gastenverblijf.

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan de Taj Mahal

Het beste moment om de Taj Mahal te bezoeken is bij zonsopkomst. Het gebouw krijgt door de opkomende zon een warme goudgele gloed, magisch mooi!

Wat zijn de openingstijden van de Taj Mahal

De Taj Mahal is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang. Op vrijdag is de Taj Mahal gesloten voor toeristen vanwege het vrijdaggebed. Je kunt een kaartje kopen bij de ingang van het complex maar het is aan te raden om vooraf te reserveren via Ministry of culture India . Een andere optie is om mee te gaan met een georganiseerde tour.

Hoteltip in Agra

Kies een hotel op loopafstand van de Taj Mahal. Deze homestay bij een zeer gastvrij familie is een aanrader. Vanaf de homestay is het een kwartiertje lopen naar de Taj Mahal.

Waar ligt de Taj Mahal

De Taj Mahal ligt in de stad Agra in de staat Uttar Pradesh. Agra is dan ook de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Taj Mahal. Agra ligt 200 kilometer vanaf New Delhi, ongeveer 3 uur rijden.

2. Het echte plattelandsleven in Chandelao

Chandelao is een klein woestijndorpje in Rajasthan. Er zijn hier geen grote bezienswaardigheden en dat maakt het juist zo leuk want hier maak je kennis met het échte plattelandsleven van Rajasthan.

Wat is er te doen in Chandelao

Maak een wandeling door het dorp en ontmoet de vriendelijke inwoners van Chandelao. De mensen zijn hier erg nieuwsgierig en enorm gastvrij dus je hebt snel contact. We zijn meerdere keren uitgenodigd voor een kopje chai. Chandelao is nog puur en authentiek. I Love it.

Hoteltip in Chandelao

De leukste plek om te verblijven is een fort uit de 18e eeuw, dat door de eigenaar Praduman Singh is omgetoverd tot een sfeervol hotel. De kamers zijn ruim, schoon en erg mooi ingericht. Vriendelijk personeel. Op het dakterras worden verrukkelijke Indiase gerechten geserveerd. Er is een tuin met zwembad waar het overdag heerlijk toeven is. Een oase van rust in het drukke India.

Praduman organiseert ook excursies in de omgeving van Chandelao om zijn gasten kennis te laten maken met het échte plattelandsleven. Tegelijkertijd wilt hij de leefomstandigheden van de lokale bevolking verbeteren. Zo heeft hij een Art & Craft Center opgericht, een waterpomp geïnstalleerd, bomen aangeplant en een bus gekocht zodat de kinderen uit het dorp naar school kunnen.

Art & Craft Center Sunder Rang

Neem zeker even een kijkje bij Sunder Rang, het Art & Craft Center van Praduman. Hier maken +/-  20 dames uit Chandelao met de hand traditionele Rajasthani souvenirs zoals kleding, sieraden, tassen en woonaccessoires. Ze krijgen een goed dagloon en kunnen zo een inkomen genereren om in hun basisbehoeften te voorzien.

Waar ligt Chandelao

Chandelao ligt 50 kilometer vanaf Jodhpur, ongeveer 1,5 uur rijden.

3. De heilige stad Varanasi

Varanasi is één van de oudste steden ter wereld en wordt ook wel Benares of Kashi genoemd. Jaarlijks komen meer dan een miljoen pelgrims naar Varanasi om zich te wassen in de heilige rivier de Ganges of om er te sterven. Wie hier zijn laatste adem uitblaast en gecremeerd wordt is bevrijd van de eeuwige cyclus van reïncarnatie. Varanasi is de meest bijzondere stad die ik ooit heb bezocht. Spiritueel, mystiek, chaotisch, intrigerend en vermoeiend. Er is gewoon geen stad zoals Varanasi.

Maak een boottocht over de Ganges

Stap bij zonsopkomst aan boord van een houten sloep en maak een boottocht over de Ganges. Kijk toe hoe mensen zich in het koude water wagen voor hun rituele bad. Hoe gelovigen de nieuwe dag begroeten en yoga doen, wierook branden, mantra’s zingen en met bellen rinkelen. Ook zie je hier veel Sadhus, heilige mannen die elke vorm van bezit hebben afgezworen om hun leven te wijden aan een spirituele zoektocht. En de indrukwekkende burning ghats waar 24/7 crematies worden gehouden.

De lichamen van de overledenen worden in oranje doeken gewikkeld en op bamboe stretchers naar de crematie ghats gedragen. Daar wordt het lichaam door familieleden gewassen in de Ganges en vervolgens op de houtstapel gelegd. De oudste zoon van de overledene steekt de brandstapel aan. Best heftig om te zien maar ik vind het erg mooi hoe open de mensen met de dood omgaan, wat een verschil met Nederland waar alles achter gesloten deuren plaatsvindt.

 

Aarti ceremonie

Elke avond wordt er bij de ghats een Aarti ceremonie gehouden. Priesters in prachtige gewaden staan op speciale platvormen en zwaaien rond met brandende kandelaars. De ceremonie gaat gepaard met rinkelende bellen, trommels en gezang. Ook laten veel mensen kleine offermandjes met bloemen en kaarsjes te water in de Ganges. De sfeer die hier dan heerst is werkelijk onbeschrijfelijk; magisch en heel spiritueel.

Duniya Foundation

In november 2022 bezochten we Stichting Duniya die zich inzet voor bewoners van de sloppenwijk Nagwa in Varanasi. Duniya verzorgt dagelijks onderwijs en een warme maaltijd voor +/- 50 kinderen uit de wijk. Ook verzorgt Duniya 2 beroepsopleidingen voor jonge vrouwen (kledingmaakster en schoonheidsspecialiste) en elke zaterdag is er een opvang voor eenzame ouderen. Een prachtig project! Duniya is volledig afhankelijk van giften en donaties en krijgt geen financiële steun van de overheid daarom is alle hulp welkom. Je kunt Duniya steunen door een donatie te doen of schoolmaaltijden en/of een jaar onderwijs te financieren. Meer informatie vind je op de website van Duniya Foundation .

 

“De wereld kunnen we niet veranderen, iemands wereld wél!” — Duniya Foundation

 

Op bezoek bij Stichting Duniya
Op bezoek bij Stichting Duniya

Aghori Sadhus

In Varanasi ontmoeten we een fixer die ons vertelt over de Aghori Sadhus. De Aghori zijn een ascetische sekte van Hindoeïstische heiligen die bekend staan om hun extreme spirituele praktijken. Ze vereren de Hindoe god Shiva, die wordt gezien als de god van vernietiging. De Aghori Sadhus streven ernaar om spirituele verlichting te bereiken door middel van meditatie, yoga en extreme rituelen. Ze gebruiken geestverruimende middelen, smeren hun lichaam in met as van gecremeerden en ze maken gebruik van schedels en botten. Ze leven in de buurt van crematie plaatsen langs de oevers van de Ganges.

Onze nieuwsgierigheid is gewekt en in de namiddag varen we naar een plek aan de overkant van de Ganges om de Aghori te ontmoeten en te fotograferen. Tijdens het varen voelen we de spanning stijgen en we vragen ons af of dit wel zo’n goed idee is. We treffen echter 3 vriendelijke mannen die gewillig meewerken aan de fotoshoot. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken of wat ik ervan vind. Intrigerend is het wel.

 

 

Hoteltip in Varanasi

We verblijven meestal in hotel Surya, een prachtig heritage hotel. Dit hotel was vroeger het paleis van een Nepalese koning. De kamers zijn prima en het hotel heeft een ruime tuin met zwembad waar je heerlijk kunt relaxen. Hotel Surya is rustig gelegen, op 5 kilometer afstand van de ghats. Ik vind dat zelf erg prettig want Varanasi kan nogal overweldigend zijn. Er is altijd wel een tuktuk in de buurt om je naar het stadscentrum of de ghats te brengen.

Waar ligt Varanasi

Varanasi ligt in de staat Uttar Pradesh in Noord-India. De snelste manier om Varanasi te bereiken is per vliegtuig. De stad heeft een eigen luchthaven, er gaan dagelijks vluchten naar Varanasi vanuit Delhi en andere grote Indiase steden. Je kunt Varanasi ook per trein bereiken vanuit Delhi of Jaipur. Reis je per auto, bereid je dan voor op een lange rit over niet al te goede wegen.

4. Off the beaten track in Tordi 

Het kleine dorpje Tordi  is mijn favoriete “off the beaten track” plek in Rajasthan. Ik kwam hier 13 jaar geleden voor de eerste keer en tot mijn grote opluchting is het dorpje nog net zo puur en authentiek als toen. In Tordi heb je het idee dat je een prentenboek inwandelt, terug in de tijd. De inwoners zijn duidelijk niet gewend aan toeristen maar ze zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij.

Rondom Tordi liggen veel kleine dorpjes die ook een bezoekje waard zijn. De mensen hebben weinig materieel bezit maar het is mooi om te zien hoe trots ze zijn en alles willen delen met hun gasten. Hoe ze met de dag leven. Ze hebben één sprankeling in hun ogen, een bepaalde levenslust die we in het westen zijn kwijtgeraakt. Daar kunnen we nog heel wat van leren!

Hoteltip in Tordi

Er is hier maar één hotel en dat is een eeuwenoud fort dat door de eigenaar Hemendra Singh is omgebouwd tot hotel. Deze plek ademt geschiedenis. De kamers zijn eenvoudig maar schoon en er is een fijn dakterras waar je heerlijk kunt ontbijten en dineren. In november 2022 had het hotel wel achterstallig onderhoud vanwege COVID-19.

Waar ligt Tordi

Tordi ligt 100 kilometer vanaf Jaipur en 90 kilometer vanaf Bundi, ongeveer 3 tot 4 uur rijden.

 

5. De kamelenmarkt van Pushkar

Pushkar is een belangrijk bedevaartsoord voor Hindoes van over de hele wereld. De stad is gebouwd aan een heilig meer dat omringd wordt door honderden witte tempels en 52 ghats. Volgens de legende is het meer ontstaan toen Hindoegod Brahma hier een lotusbloem liet vallen. Iedere ochtend nemen pelgrims een ritueel bad in het meer om hun zonden weg te wassen. Pushkar is de enige plek ter wereld waar een tempel staat die gewijd is aan Lord Brahma.

Hippies, backpackers en yoga

Pushkar is zo’n stadje waar je langer blijft hangen dan je oorspronkelijk van plan bent vanwege de relaxte hippieachtige sfeer die hier heerst. Het stadje is erg geliefd bij backpackers en je vindt hier veel gezellige restaurants en cafeetjes. Houd er wel rekening mee dat Pushkar een heilige stad is daarom zijn vlees, vis, eieren en alcohol verboden. Wil je graag yoga doen? Dan is Pushkar de plek om yoga-en meditatielessen of een yoga teacher training te volgen.

Pushkar Camel Fair

Ieder jaar wordt de Pushkar Camel Fair gehouden, één van de grootste veemarkten van heel India. Kleurrijke mensen uit alle hoeken van Rajasthan trekken naar Pushkar om hun kamelen, paarden, geiten en ander vee te verhandelen. Ook worden er allerlei activiteiten, optredens en wedstrijden georganiseerd. Als de zon ondergaat scharen families zich rondom het kampvuur om hun maaltijd te bereiden. Enorm sfeervol en erg fotogeniek.  

Wanneer wordt de Pushkar Camel Fair gehouden

De datum van de Pushkar Fair wordt bepaald aan de hand van de Hindoekalender die gebaseerd is op de stand van de zon en de maan. Dat is de reden waarom de Pushkar Fair ieder jaar op een andere dag begint. Officieel duurt de fair 12 dagen.

Komende jaren begint de Pushkar Fair waarschijnlijk op de volgende datums;

  • 09 november 2024
  • 30 oktober 2025

Hoteltip in Pushkar 

Pushkar heeft hotels in alle prijsklassen. Er zijn luxe hotels, backpacker hostels, homestays, er is voor ieder wat wils. We verblijven meestal in Sajjan Bagh hotel , een eenvoudig maar rustig gelegen hotel op loopafstand van het drukke centrum.

Waar ligt Pushkar

Pushkar ligt in Rajasthan in Noord-India. De afstand van Jaipur naar Pushkar bedraagt 148 kilometer, ongeveer 3 uur rijden. De afstand van Jodhpur naar Pushkar bedraagt 178 kilometer, ongeveer 4 tot 5 uur rijden.

 

6. De blauwe stad Bundi

Bundi is een stadje in Rajasthan dat nog niet zo vaak wordt bezocht door toeristen. Er wonen “slechts” 100.000 mensen en daarom voelt het eerder als een groot dorp dan een stad. De smalle straatjes zijn rustig voor Indiase begrippen en er heerst een prettige gemoedelijke sfeer. Veel huizen in Bundi zijn blauw geschilderd om de hitte en vervelende insecten buiten de deur te houden. Het leven speelt zich voornamelijk buiten af. Vrouwen wisselen de laatste roddels uit terwijl ze de was doen, mannen spelen een kaartspel op straat, kinderen rennen vrolijk in de rondte en heilige koeien blokkeren de weg. De inwoners zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig.

Garh Palace (Bundi Palace)

Bovenop een heuvel ligt Garh Palace, het paleis van Bundi. Één pittig klimmetje omhoog. Het paleis is wat vervallen maar zeker een bezoekje waard. Ik vond het in ieder geval erg leuk om door het labyrint van smalle gangetjes, trappetjes en binnenplaatsen te dwalen. Bewonder het fraaie houtsnijwerk en de oude muurschilderingen op de paleismuren. Ze beelden taferelen uit van het dagelijks leven, van koninklijke processies en religieuze verhalen.

Bezienswaardigheden in Bundi

Bezoek ook zeker even de kleurrijke markt waar werkelijk van alles wordt verkocht. Vanaf het Taragarh fort heb je een prachtig uitzicht over het stadje en ook de stepwell Raniji Ki Baori (oude waterput) is de moeite waard.

Hoteltip in Bundi

Deze kleinschalige Heritage Boutique Haveli is een echte aanrader. Er zijn maar een paar kamers die mooi en sfeervol zijn ingericht. Op het dakterras worden heerlijke Indiase gerechten geserveerd. De eigenaar Kamal is erg vriendelijk en behulpzaam. De haveli ligt op loopafstand van het Bundi paleis en het Taragarh fort.

Hoe kom je in Bundi

Bundi ligt 200 kilometer ten zuiden van Jaipur. Het is ongeveer 4 tot 5 uur rijden, afhankelijk van de staat van de weg. Je kunt vanuit Jaipur ook een 2-daagse tour boeken naar Bundi. 

7. Khajuraho; tempels met erotische afbeeldingen

De stad Khajuraho is wereldberoemd vanwege de prachtige Hindoeïstische en Jainistische tempels die hier te vinden zijn. Deze tempels zijn gebouwd in de 10e tot de 12e eeuw maar raakten in de loop der jaren verwaarloosd en overwoekerd. Van de 80 tempels die hier ooit stonden zijn er nog 22 over, verspreid over verschillende sites. De tempels zijn mooi maar het zijn vooral de sculpturen op de gevels van de tempels die zo bijzonder zijn. Er worden veel scènes uit het dagelijkse leven uitgebeeld maar de meest interessante zijn toch wel de erotische afbeeldingen en beeldhouwwerken uit de Kamasutra.

Veel toeristen bezoeken alleen de tempels en reizen gelijk weer verder maar het is zeker aan te raden om een paar dagen in Khajuraho te blijven. We vonden het in ieder geval erg leuk om door de smalle straatjes van het oude centrum te slenteren en de inwoners te ontmoeten. Ook liggen er een paar leuke dorpjes in de omgeving van Khajuraho die je kunt bezoeken.

Hoteltip in Khajuraho

Hotel Harmony is een prettig hotel vlakbij de tempels van Khajuraho.

Waar ligt Khajuraho

Khajuraho ligt in de staat Madhya Pradesh. De snelste manier om Khajuraho te bereiken is per vliegtuig. De stad heeft een eigen luchthaven en er gaan dagelijks vluchten naar Khajuraho vanuit Delhi en Varanasi. Je kunt Khajuraho ook per auto of trein bereiken vanuit Delhi of Varanasi. 

Overige informatie

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan India moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij vertrek uit India nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder is een visum verplicht. Deze is verkrijgbaar via http://indianvisaonline.gov.in/

LET OP: de visumvoorwaarden voor India veranderen regelmatig. Begin op tijd met de visum aanvraag.

Tijdverschil India

In India is het in onze zomertijd 3,5 uur en in onze wintertijd 4,5 uur later.

Beste reistijd Noord-India

Rajasthan, Madhya Pradesh en Uttar Pradesh zijn het gehele jaar te bereizen maar de beste reistijd is grof gezegd van oktober t/m april. Dan is de temperatuur aangenaam en valt er normaal gesproken weinig neerslag.

Inentingen

Voor een bezoek aan India zijn geen inentingen verplicht maar inentingen tegen DTP, Hepatitis A en buiktyfus worden wel aangeraden door de GGD. Soms wordt er ook een malaria profylaxe aangeraden. Neem +/- 6 weken voor vertrekt contact op met de GGD of je huisarts voor de laatste informatie.

Rondreizen per auto met chauffeur in Noord-India

We hebben diverse keren (gedeeltelijk) rondgereisd per auto met chauffeur en dat is uitstekend bevallen. Ben je op zoek naar een goede chauffeur in Noord-India? Dan kunnen wij Bhawani Singh van harte aanbevelen. Hij rijdt goed, -rustig en veilig- , heeft kennis van zaken, is vriendelijk, behulpzaam en bovendien aangenaam gezelschap. Stuur me even een berichtje via het contactformulier op mijn blog als je geïnteresseerd bent in zijn gegevens.

Handige links voor jouw reis naar Noord-India

Als afsluiting nog een paar handige links om jouw reis naar Noord-India te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Boekentips

Streetfood India

Achterflap tekst van Streetfood India:
Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.

En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.

Lonely Planet India

De Lonely Planet reisgids van India.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Ladakh, het land van de hoge passen

Het lichtjesfeest Diwali

Mijn 20 favoriete reisfoto’s van India

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Voeding
Recept Thaise groene curry met tofu

Eén van mijn favoriete Thaise gerechten is Gaeng Kheow Wan, beter bekend als Thaise groene curry. Dit is een heerlijke romige curry

Reizen
Het mysterie van Paaseiland

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

Inspiratie en overig
Persoonlijk: 30 onbelangrijke feitjes over mij

Vandaag bestaat mijn blog precies een half jaar en daarom leek het me leuk om eens 30 totaal onbelangrijke feitjes over mezelf met jullie te delen.

Voeding
Nepalese Dal Bhat recept

Dal Bhat is hét nationale gerecht van Nepal en wordt door veel Nepalezen meerdere keren per dag gegeten. “Dal” betekent “gebroken peulvrucht” en “Bhat” betekent “gekookte rijst”

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.