Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het lichtjesfeest Diwali

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Diwali

Het lichtjesfeest Diwali (ook wel Divali of Deepavali genoemd) wordt jaarlijks gevierd door Hindoes over de gehele wereld maar voornamelijk in India, Nepal, Sri Lanka en Suriname. Diwali is afgeleid van het Sanskriet-woord Dipavali dat “rij van lichtjes” betekent. Het is een echt familiefeest, je kunt het een beetje vergelijken met ons kerstfeest. De datum van Diwali wordt bepaald aan de hand van de Hindoekalender die gebaseerd is op de stand van de zon en de maan. Dat is de reden waarom Diwali ieder jaar op een andere dag valt. Officieel duurt Diwali 5 dagen waarvan de derde dag (Amavasya genoemd) de belangrijkste is. Op deze dag wordt Lakshmi vereerd; de godin van welvaart, licht en geluk.

De voorbereidingen

Volgens de Hindoeïstische traditie is vuil een bron van kwaad en daarom wordt het huis voor aanvang van Diwali grondig schoongemaakt. De vloer wordt versierd met Rangoli, kleurrijke tekeningen gemaakt van poeder, zand, krijt, rijst of bloemblaadjes. Ook worden er lichtsnoeren opgehangen en olielampjes (diya’s) neergezet om de godin Lakshmi te verwelkomen. Veel mensen beginnen al dagen van te voren met het bereiden van traditionele gerechten.

De Diwali Puja

De derde dag van Diwali staat volledig in het teken van de godin Lakshmi. Familieleden en vrienden komen samen, geven elkaar cadeautjes en wensen elkaar een Shubh Divali, een gelukkig lichtjesfeest. De dag gaat gepaard met veel eten, vooral zoetigheden en snacks. De Diwali ceremonie vindt meestal thuis plaats bij het huisaltaar. Er wordt gebeden en er worden offers aan Lakshmi gebracht om zegeningen te ontvangen voor welvaart en geluk in het nieuwe jaar. Deze offers bestaan uit voedsel, bloemen, diya’s en geld. Na de Puja wordt er vuurwerk afgestoken.

De oorsprong van Diwali

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van Diwali. Het bekendste verhaal gaat over de god Rama die na 14 jaar ballingschap terugkeerde naar zijn koninkrijk Ayodhya. Volgens de legende versloeg Rama, samen met zijn vrouw Sita, de demonenkoning Ravana. De inwoners van Ayodhya verwelkomden hem met honderden olielampjes.

Datums van Diwali

Komende jaren valt Diwali op de volgende datums:

  • 12 november 2023
  • 01 november 2024
  • 21 oktober 2025

Het goede overwint het kwade, het licht overwint de duisternis.

Onze Diwali viering

In 2022 zijn we uitgenodigd om Diwali te vieren bij onze Indiase vrienden Swati en Hemant in Jaipur. Jan kan natuurlijk niet in korte broek aankomen en daarom laat hij een kurta op maat aanmeten bij een kleermaker in de stad. Dit aanmeten is al een belevenis op zich en in slechts 2 uur tijd is zijn feestoutfit klaar.

Kaju katli en cadeautjes

Aan het einde van de middag arriveren we bij het huis van Swati en Hemant waar we hartelijk ontvangen worden. Swati neemt me mee naar haar kamer waar haar zus, schoonmoeder en oma ons al opwachten. Ik krijg knuffels, masala chai en kaju katli, een heerlijke zoetigheid gemaakt van gemalen cashewnoten en suiker. De dames hebben ook een Diwali cadeau voor me, een prachtig traditioneel Indiaas gewaad inclusief bijbehorende armbanden. Met hulp van Swati en haar schoonmoeder trek ik het gewaad aan, het is nog een hele kunst om de sluier goed om te doen.

We gaan naar de woonkamer waar Jan en de overige mannen zijn. We hebben elkaar 3 jaar niet gezien dus we hebben veel bij te kletsen. Als de zon ondergaat help ik Swati met het aansteken van de Diwali lichtjes die Diya’s worden genoemd. Het zijn kleine aardewerk schaaltjes gevuld met ghee (geklaarde boter) en katoenen wattenlontjes. We plaatsen de lichtjes in huis en buiten op het balkon. Hierna doen we een Diwali fotoshoot.

Diwali ceremonie 

Rond 21.00 uur begint de Puja, de Diwali ceremonie. We volgen de familie naar het huisaltaar en nemen plaats op de grond. De vader van Hemant leidt de ceremonie. Hij rinkelt een bel, steekt wierook aan en offert voedsel, bloemen en geld aan de godin Lakshmi. Hierna wordt er langdurig gebeden en als afsluiting krijgen we allemaal een rood-geel gekleurd koordje om de pols geknoopt. Wat bijzonder om zo’n intieme ceremonie mee te mogen maken.

Vuurwerk

Dan is het moment daar waar de mannen stiekem al de hele avond naar uitkijken: vuurwerk! De familie heeft maar liefst 2 dozen vol dus voorlopig zijn we wel even zoet. Vanaf het dakterras geniet ik ondertussen van het uitzicht over Jaipur, bijna alle gebouwen zijn versierd met gekleurde lampjes en overal wordt vuurwerk afgestoken.

Diwali maaltijd

Als het vuurwerk op is gaan we eten. Het is inmiddels 23.00 uur geweest dus we lusten wel wat. Jan en ik zijn de eregasten vandaag dus we krijgen als eerste de maaltijd geserveerd. De maaltijd bestaat uit rijst met amandelen, suiker en ghee, een okra curry, een aardappel curry, diverse snacks en chapati’s. Als dessert proeven we verschillende Diwali Sweets, ze zijn heerlijk maar ook erg machtig vanwege de ghee en de suiker.

Rond 00.30 uur brengt Hemant ons terug naar ons hotel en als afscheidscadeau krijgen we een prachtig beeldje mee. Met tranen in mijn ogen zeg ik iedereen gedag. Ik ben ontroerd, intens dankbaar en besef weer waarom ik zoveel van India hou; vanwege momenten zoals deze en de overweldigende vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen. Een Diwali om nooit meer te vergeten.

Shubh Divali – Happy Diwali – Gelukkig Lichtjesfeest! ❤️

Meer Diwali foto’s

Ik kreeg onderstaande Diwali foto’s van lieve vrienden toegestuurd om te delen op mijn blog:

 

Misschien ook interessant:

Mijn 20 favoriete reisfoto’s van India

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Voeding
Vegan Buddha bowl met quinoa, tofu en groenten

In de zomer eet ik graag een Buddha bowl als lunch of diner. Een Buddha bowl is een kleurrijke kom gevuld met groenten, fruit, granen en een vegetarische eiwitbron.

Inspiratie en overig
Waarom ik mijn verjaardag anders vier

Vandaag ben ik jarig, maar ik vier het niet op de gebruikelijke manier. Geen huis vol visite, geen cadeautjes en geen grote verjaardagstaart.

Namib Naukluft National Park
Reizen
Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn alleen maar bestond uit zand en ontzettend saai zou zijn, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.