Koreaanse Bibimbap recept

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Bibimbap

Als vegetariër zijnde had ik het soms best lastig in Zuid-Korea maar er was één gerecht dat ik altijd en overal kon eten en dat was Bibimbap. Bibimbap is hét nationale gerecht van Korea en bestaat uit rijst met verschillende groenten, ei en gochujang saus (rode chilipasta). Het wordt meestal geserveerd als lunch of avondmaaltijd maar ik heb het ook wel eens als ontbijt gegeten. Bibimbap is een lust voor het oog en een echte smaaksensatie; zoet, zuur, zout en een beetje nootachtig. In deze blog deel ik een vegetarisch recept voor Koreaanse Bibimbap.

Wat betekent Bibimbap

“Bibim” betekent gemengd in het Koreaans en “bap” betekent rijst en dat is eigenlijk precies wat het is. Gemengde rijst.

Waar komt Bibimbap vandaan

Bibimbap komt oorspronkelijk uit Korea en wordt in heel Korea en daarbuiten gegeten.

Hoe eet je Bibimbap

Traditioneel wordt Bibimbap opgediend in een gloeiendhete stenen kom die Dolsot wordt genoemd. Deze kom is gevuld met gestoomde witte rijst en verschillende soorten groenten, netjes gerangschikt. Bibimbap wordt meestal afgetopt met ei, fijngehakte lente-uitjes en sesamzaadjes. Het is de bedoeling dat je alle ingrediënten goed door elkaar heen roert voordat je begint met eten. De gochujang saus wordt apart geserveerd en voeg je naar eigen smaak toe.

Bibimbap
Bibimbap in Zuid-Korea

Rauw ei in Bibimbap

In Korea wordt er meestal een rauw ei bovenop de Bibimbap geserveerd. Het ei gaart vanzelf als je alles door elkaar heen husselt omdat de stenen kom en de ingrediënten ontzettend heet zijn. Je kunt echter ook een spiegelei (sunny side up) maken of het ei helemaal weglaten en bijvoorbeeld tofu toevoegen.

Wat is Gochujang en waar kun je het kopen

Gochujang is een Koreaanse chilipasta gemaakt van rode pepers, gefermenteerde sojabonen en kleefrijst. Deze pasta wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker in de Koreaanse keuken. Gochujang heeft een donkerrode kleur, een dikke ietwat plakkerige textuur en smaakt pittig, zoet en zout tegelijk. Je kunt Gochujang kopen bij Albert Heijn, de Aziatische supermarkt of de biologische supermarkt.

Is Bibimbap gezond

Ja, Bibimbap is heel gezond. Het bevat lekker veel verse groenten, een eiwitbron, rijst en gezonde vetten van de sesamolie en sesamzaadjes.

Variatietips

Bibimbap is zo’n gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld eens peulvruchten toe of maak de restjes uit je koelkast op. Hierbij een paar variatietips;

  • Voeg extra groenten toe. Denk aan taugé, rode paprika, courgette of broccoli.
  • Voeg kidneybonen of andere peulvruchten toe.
  • Voeg gebakken tofu of tempeh toe.
  • Vervang de witte rijst door zilvervliesrijst of bloemkoolrijst.
  • Bestrooi de Bibimbap met cashewnoten of pinda’s.
  • Serveer met Kimchi.

Koreaanse Kimchi

Tijdens mijn reis door Zuid-Korea was ik vanaf dag 1 verslaafd aan Kimchi. Kimchi is een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde groenten (meestal kool en radijs) gekruid met knoflook, gember en chilipeper. Ik vind het dan ook erg lekker om Kimchi bij mijn Bibimbap te eten. Je kunt Kimchi zelf maken of kant-en-klaar bij de toko kopen.

Recept Bibimbap

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 200 gram witte rijst
  • 2 eieren
  • 100 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 100 gram spinazie
  • 1 grote wortel, in dunne reepjes gesneden
  • 1 kleine komkommer, in dunne plakjes gesneden
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 grote tenen knoflook, fijngeperst
  • 2 eetlepels sesamolie
  • Sesamzaadjes ter garnering 
  • Koreaanse Gochujang saus

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de instructie op de verpakking.
  • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de champignons toe en bak deze tot ze zacht en goudbruin zijn. Voeg halverwege 1 teentje fijngeperste knoflook toe en bak deze mee. Haal de champignons uit de pan en zet ze opzij.
  • Voeg nog 1 eetlepel sesamolie toe aan dezelfde pan en voeg 1 teen fijngeperste knoflook toe. Bak tot de knoflook geurig is en voeg de spinazie toe. Roerbak de spinazie tot deze geslonken is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Breng op smaak met een snufje peper en zout. Haal de spinazie uit de pan en zet deze opzij.
  • Voeg eventueel nog een klein beetje olie aan dezelfde pan toe en bak de wortelreepjes tot ze zacht zijn.  
  • Bak ondertussen 2 spiegeleieren in een andere pan.
  • Verdeel de gekookte rijst over 2 kommen. Leg de gebakken champignons, spinazie, wortel en rauwe komkommer netjes gerangschikt bovenop de rijst.
  • Top af met het spiegelei, de fijngehakte lente-uitjes en een handje sesamzaadjes. 
  • Serveer de Koreaanse gochujang saus apart.

“Jal muh-guh-seum-ni-da”-  Eet smakelijk!

Bibimbap in Zuid-Korea
Bibimbap in Seoul, Zuid-Korea

Koreaanse Dolsot kom kopen

Je kunt een Dolsot kom voor Bibimbap kopen bij kookwinkels, sommige Aziatische supermarkten of online bij bijvoorbeeld bol.com. Let goed op het materiaal. Een traditionele Koreaanse Dolsot is gemaakt van steen, meestal graniet of aardewerk. Zorg ervoor dat je een Dolsot koopt die hittebestendig is. Er zijn verschillende maten en uitvoeringen. Een Dolsot voor 1 persoon /1 portie heeft meestal een diameter van 20 centimeter.

Boekentips

Dit is Korea

Achterflap tekst van dit is Korea:

Of het nu komt door de film Parasite die Oscars veroverde, de explosieve toename van de interesse in K-pop, kookfanaten die uit hun dak gaan van bibimbap of de ongelooflijke hype rond K-beautyproducten: Zuid-Korea is hot. In de hoofdstad Seoel verrijzen futuristische gebouwen naast historische tempels, ontdek je de nieuwste modetrends, zing je je schor in gezellige karaokebars en kun je genieten van het beste streetfood. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aantal bezoekers voortdurend stijgt: Zuid-Korea, dat wordt gezien als het veiligste land van Azi, ontvangt inmiddels elk jaar miljoenen toeristen. Maar hoeveel weet je eigenlijk over het echte Korea, over hoe de Koreanen zelf naar hun schitterende land kijken? Met dit complete boek leer je de ziel van Zuid-Korea kennen.

Kimchi

Achterflap tekst van Kimchi:

Kimchi is een traditioneel gerecht uit de populaire Koreaanse keuken. Het woord kimchi verwijst naar de eeuwenoude bereidingswijze om groenten te fermenteren. Er is een overvloed aan variëteiten van kimchi. De regio, het klimaat en het seizoen dragen allemaal bij aan de variëteit. En elke familie heeft zijn eigen recept. Kimchi bevat heel veel vitaminen, vezels en probiotica die zorgen voor een gezondere darmflora en een betere spijsvertering. De opvallende gezondheid en ouderdom van de Koreaanse bevolking worden aan de gunstige effecten van kimchi toegeschreven.

AE JIN HUYS vertelt in dit boek over de basics van kimchi en de Koreaanse keuken. Let’s eat!

The Korean Vegan Cookbook

Omschrijving van Bol.com

“Korean dishes, some traditional and some reimagined, from the home cook and storyteller behind @thekoreanvegan on TikTok”–

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Recept vegetarische Pad Thai met tofu

De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Shakshuka recept

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Het mysterie van Paaseiland

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

Inspiratie en overig
Persoonlijk: 30 onbelangrijke feitjes over mij

Vandaag bestaat mijn blog precies een half jaar en daarom leek het me leuk om eens 30 totaal onbelangrijke feitjes over mezelf met jullie te delen.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.