De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Waar ligt Gyeongju

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw. Tijdens haar hoogtijdagen woonden hier meer dan een miljoen mensen maar anno 2024 telt de stad +/- 300.000 inwoners. Gyeongju staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is één groot openluchtmuseum met eeuwenoude tempels, pagodes, Boeddha’s, paleizen, grafheuvels en traditionele dorpjes. In deze blog vertel ik je meer over deze fijne stad en over de Geumobong hike in het Gyeongju National Park.

Van Seoul naar Gyeongju

Exact 12.30 uur, en geen seconde later, vertrekt de KTX (Korea Train Express) hogesnelheidstrein vanaf het centrale treinstation in Seoul naar Gyeongju. Onze reis is erg comfortabel want we hebben ruime zitplaatsen en gratis wifi tot onze beschikking. De bullet train zoeft met een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur over het spoor en 2,5 uur later arriveren we al op de plaats van bestemming.

De Bulguksa tempel

De volgende ochtend nemen we een taxi naar de Bulguksa tempel, de populairste bezienswaardigheid in de omgeving. Bij de ingang van het complex is het al een drukte van belang omdat het zaterdag is vandaag. Koreanen zijn volgens mij de meest reislustige mensen op aarde want ieder weekend stromen de hotels, restaurants en toeristische sites vol met lokalen.

De Bulguksa tempel staat bovenop een heuvel net buiten de stad en is voor Koreanen de belangrijkste tempel van het land. Dit Boeddhistische tempelcomplex is gebouwd in 774 en bestaat uit meerdere houten tempels, pagodes, beeldhouwwerken en een aantal prachtige Boeddha’s. De gekleurde lampionnen geven het geheel een vrolijke aanblik. Lange tijd dwalen we hier rond. We fotograferen de fraaie tempels en aanschouwen monniken en gelovigen die ongestoord hun “ding” doen zonder zich ook maar iets aan te trekken van de mensenmassa om hen heen. Fascinerend om te zien.

 

Seokguram grot

Vlakbij de Belguksa tempel ligt de Seokguram grot en we besluiten hiernaartoe te lopen. Het officiële wandelpad is afgesloten maar een monnik wijst ons een alternatieve maar langere route aan. Enthousiast beginnen we aan de hike. Het is een pittige klim omhoog en 1,5 uur later staan we hijgend en puffend bij de ingang van de grot. Waarom zijn we zo eigenwijs en nemen we niet gewoon een taxi naar boven zoals iedereen doet? In de Seokguram grot bewonderen we een zittende Boeddha van ruim 3 meter hoog gemaakt van maagdelijk wit graniet. De Boeddha wordt omringd door meerdere uit de rotsen gehouwen afbeeldingen van heiligen. Prachtig om te zien maar helaas is het verboden hier te fotograferen.

Wat is er te zien in Gyeongju

De volgende dag verkennen we Gyeongju per fiets. Onze eerste stop is het Tumuli park waar we een wandeling langs 23 grote “bulten” maken. Deze bulten zijn Koninklijke grafheuvels en één van de grafheuvels is opengesteld voor publiek. In de tombe leren we meer over de historie van het Silla Koninkrijk en we zien replica’s van schatten die hier gevonden zijn. Hierna gaan we naar Cheomseongdae Observatory, het oudste sterrenobservatorium van Azië en we bewonderen de Woljeonggyo Bridge, de grootste houten brug van Korea. Na een cappuccino stop maken we een wandeling door een traditioneel Hanok dorp en we slenteren door de smalle straatjes van Gyeongju. Het krioelt hier van Koreaanse tieners die genieten van de zon, de gezelligheid en lattes met zoetigheden maar we zien bijna geen Westerlingen en ik vraag me af waarom. Zuid-Korea heeft zoveel te bieden als vakantieland.

Gyeongju National Park

In het hart van het Gyeongju National Park ligt Mount Namsan, een gebergte met meerdere toppen en valleien. Ten tijde van het Silla Koningkrijk was deze berg heilig en nog steeds liggen de hellingen van Mount Namsan bezaaid met tempels, pagodes en Boeddha’s uit deze periode. In het nationale park zijn verschillende wandelingen uitgezet en wij gaan de Geumobong hike doen. 

Geumobong hike Gyeongju

We beginnen enthousiast aan de wandeling. Na een paar honderd meter gaat het vlakke pad over in een slingerend rotspad en we klimmen door een bos omhoog. Het zonnetje schijnt uitbundig, de vogels kwetteren er vrolijk op los en de eerste groene blaadjes komen aan de bomen. De lente is duidelijk begonnen, wat hou ik toch van dit seizoen!

Op zoek naar Boeddha’s en Bodhissatva’s

Al vrij snel spotten we onze eerste Boeddha. Hij zit in lotushouding op een rots en zijn hoofd ontbreekt maar we hebben de smaak te pakken en gaan op zoek naar meer Boeddha’s. Ik voel me weer dat kleine meisje van vroeger dat een speurtocht aan het doen is, wat een leuke bezigheid is dit! We klimmen steeds verder omhoog en ontdekken een aantal prachtige Boeddha’s en Bodhisattva’s die uit de rotsen zijn gehouwen. Sommige Boeddha’s zijn wel een paar meter hoog, indrukwekkend om te zien. Verder passeren we een kleine tempel, een stupa en een meditatiegrot. Deze hike is best pittig en de vele fotostops en uitkijkpunten zijn meer dan welkom, hiken in Zuid-Korea is toch heel wat anders dan hiken in Nederland.

3 uur later staan we op de top van de 468 meter hoge berg Geumobong waar we lunchen met een snicker en norisnacks (rare combinatie, ik weet het) en de kaart bestuderen van het nationale park. Wat gaan we doen? Hiken we verder naar de volgende vallei of keren we om naar de parkeerplaats? Aangezien ons drinkwater bijna op is en we onderweg geen enkele winkel, café of restaurant hebben gezien besluiten we de afdaling in te zetten. Dat blijkt een goede keuze te zijn want wederom is de afdaling een stuk lastiger dan de beklimming.

Mango Bingsu

Aan het einde van de middag arriveren we moe maar voldaan bij het beginpunt van de hike waar in geen velden of wegen een taxi te bekennen is. Gelukkig rijdt er nog wel een stadsbus naar Gyeongju en nu we hier toch zijn trakteren we onszelf op mango bingsu, dat hebben we wel verdiend vandaag! Kennen jullie bingsu? Nee? Ga dan snel op zoek naar een Koreaans restaurant want bingsu is zoooo lekker. Mango bingsu is Koreaans schaafijs met gecondenseerde melk, gezoete rode bonen, mangosiroop en verse mango. Verslavend lekker! We vermaken ons prima in Gyeongju en besluiten nog een paar dagen langer te blijven. Wat is het toch fijn om eindelijk eens langer de tijd te hebben om een plek echt te zien, te voelen en te ervaren. Ik ben inmiddels groot fan van slow travel! 

Overige informatie

Hoe kom je in Gyeongju vanuit Seoul

De snelste, makkelijkste en leukste manier om van Seoul naar Gyeongju te reizen is per trein. De bullet train doet er ongeveer 2,5 uur over en de reis is zeer comfortabel. Je kunt een kaartje kopen op het treinstation. Reis je in het weekend of in het hoogseizoen, dan kan het verstandig zijn om je treinkaartje vooraf te reserveren via bijvoorbeeld Rail Ninja. Koreanen zijn erg reislustig in eigen land en Gyeongju is een geliefde bestemming.

Beste reistijd Gyeongju

De beste reistijd voor Gyeongju is het voorjaar en het najaar. In het voorjaar is de temperatuur aangenaam en de zon schijnt vaak. Eind maart/ begin april staan de bloesems in bloei wat werkelijk een prachtig gezicht is. In het najaar heb je mooie herfstkleuren. De zomer is heet en nat, in de winter kan het erg koud zijn.

Zuid-Korea individuele reis of groepsreis

Zuid-Korea is een veilig land land. De inwoners zijn vriendelijk, behulpzaam en beleefd. Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld, je kunt hier dus prima individueel rondreizen. Ga je liever georganiseerd op reis? Djoser , Koning Aap en Shoestring organiseren groepsreizen naar Zuid-Korea.

Is Zuid-Korea duur

Zuid-Korea is geen goedkope bestemming en duurder dan andere Aziatische landen. Het prijsniveau ligt iets hoger dan in Nederland, vooral Westerse hotels en restaurants zijn duur.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Gyeongju

Ik zou minimaal 3 dagen adviseren. Gyeongju is een fijne stad en er is genoeg te zien en te doen in de omgeving. Wij waren hier een volle week.

Waar verblijven in Gyeongju

Je kunt in Gyeongju zelf verblijven maar wij kozen voor een hotel aan het Bomun meer. Dit meer ligt een paar kilometer buiten het stadscentrum. Het is hier heerlijk rustig. Je kunt een wandeling van 8 kilometer rondom het Bomun meer maken en onderweg een museum en botanische tuin bezoeken. Enig nadeel: er zijn hier geen Westerse restaurants (er zit alleen een Mac Donalds). Lastig als je niet van Koreaans eten houdt of vegetariër bent zoals ik. Bibimbap is heerlijk maar na een paar weken lang dag in dag uit te lunchen en dineren met Bibimbap vond ik het erg fijn om wat anders te eten.

Hoteltip bij het Bomun meer

Wij verbleven in Hotel Commodore. Een grootschalig ietwat verouderd hotel maar de kamers zijn prima en het ontbijtbuffet is inbegrepen, dat is lang niet overal het geval in Gyeongju. Dit hotel heeft een Koreaans restaurant voor lunch en diner.

Fiets huren Gyeongju

Tip: Huur een fiets, ik vond het een leuke manier om Gyeongju en omgeving te ontdekken. Houd er wel rekening mee dat de wegen niet vlak zijn. Je kunt een fiets huren bij de Express Bus Terminal of bij het Bomun meer.

Tips voor een bezoek aan Gyeongju National Park

  • Probeer de weekenden en het hoogseizoen te vermijden, dan is het hier erg druk.
  • Zorg dat je vroeg in de ochtend aan je wandeling begint.
  • Onderweg zijn er geen restaurants en cafe’s, neem voldoende drinkwater en snacks mee.
  • Trek goede wandelschoenen aan als je gaat hiken.

Boekentips

Lonely Planet Korea

Boekomschrijving van Bol.com:

Lonely Planet’s Korea is your passport to the most relevant, up-to-date advice on what to see and skip, and what hidden discoveries await you. Explore the dramatic landscape of Jeju-do, feast on bibimbap in Jeonju, and wander the streets of Bukchon; all with your trusted travel companion. Get to the heart of Korea and begin your journey now!

ANWB extra reisgids Zuid-Korea

Boekomschrijving van Bol.com:

ANWB Extra reisgids Zuid-Korea met Seoul Beleef Zuid-Korea (met Seoul) met de compleet vernieuwde reisgids ANWB Extra Zuid-Korea! Op een elektrische step, via je smartphone luisterend naar K-pop, onderweg naar een tempel om te gaan bidden voor voorspoed. Traditioneel en modern Zuid-Korea zijn met elkaar vervlochten. Dit maakt van Zuid-Korea een aantrekkelijke vakantiebestemming en van Seoul de perfecte plek voor een citytrip! De ANWB Extra reisgids Zuid-Korea met Seoul biedt naast veel praktische tips over hotels, restaurants en vervoer ook 15 inspirerende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Wandel over de 6 km lange Hwaseong muur, dompel je onder in de cultuur van K-pop in de trendy wijk Gangnam of zoek de rust op en ga eilandhoppen in de enorme baai van Tongyeong. Deze kleine reisgids past gemakkelijk in de tas en heeft een handige uitneembare kaart met daarop de beste tips voor overnachten, winkelen, eten en drinken en uitgaan.

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

10 tips voor een bezoek aan Seoul

Een bezoek aan de DMZ

 

Hiken in Seoraksan National Park

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Vegan chocoladebrownies
Recepten
Gezonde vegan chocoladebrownies

Recept voor vegan chocoladebrownies, gezoet met dadels en banaan. Smeuïg, gezond, supermakkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.