Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Pasta alla Norma

Ik ben gek op pasta én op aubergine 🍆🍆🍆  en daarom is mijn favoriete pastagerecht Pasta alla Norma. Pasta alla Norma is een heerlijke vegetarische pasta met, je raadt het al, aubergines, tomatensaus en Ricotta salata. Pasta alla Norma komt oorspronkelijk uit Catania, de op één na grootste stad van Sicilië, maar is populair in heel Italië en daarbuiten. Deze pasta is vernoemd naar de beroemde opera Norma van de Siciliaanse componist Vincenzo Bellini. Opera Norma ging in 1831 in première in Milaan en is een tragedie over liefde, passie en wraak. Een mooi eerbetoon. In deze blog deel ik een traditioneel Italiaans recept voor Pasta alla Norma.

Welke pasta kiezen

Pasta alla Norma wordt traditioneel gemaakt met penne of rigatoni maar je kunt ook spaghetti gebruiken. Kies voor de volkoren variant als je gezond(er) wilt eten. Zelf gebruik ik meestal volkoren penne. Zorg ervoor dat je de pasta al dente (beetgaar) kookt zodat de saus goed aan de pasta blijft plakken.

Waarom is volkoren pasta gezonder

Volkoren pasta wordt gemaakt van de hele graankorrel en bevat meer vezels, vitaminen en mineralen dan witte pasta. Vezels geven je een langer verzadigd gevoel en ze helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Aubergine bakken, grillen of frituren 

In Sicilië worden de aubergineplakken bijna altijd gefrituurd maar ik vind het lekkerder om ze te grillen op een grillplaat / barbecue of te bakken in een koekenpan.

Aubergines

Wat is Ricotta salata

In het originele recept wordt Ricotta salata gebruikt. “Ricotta salata” betekent “gezouten Ricotta” in het Italiaans en dat is precies wat het is. Ricotta salata is een harde Italiaanse kaas gemaakt van de wei van Ricotta wat vervolgens geperst, gezouten en gerijpt wordt. In tegenstelling tot gewone Ricotta heeft deze kaas een stevige textuur en een zoute smaak. Je kunt Ricotta salata kopen bij een Italiaanse speciaalzaak en soms ook bij de kaaswinkel of de biologische supermarkt.

Alternatief voor Ricotta salata

Als je geen Ricotta salata hebt kun je ook Pecorino Romano gebruiken. Pecorino Romano is een harde smaakvolle schapenkaas uit Italië. Houd er wel rekening mee dat Ricotta salata en Pecorino Romano meestal niet vegetarisch zijn omdat deze kaassoorten dierlijk stremsel bevatten (enzymen uit de lebmaag van pasgeboren kalfjes). Wil je deze Pasta alla Norma vegetarisch of vegan maken? Kies dan voor plantaardige kaas of edelgistvlokken.

Wat serveer je bij Pasta alla Norma

Serveer Pasta alla Norma met ciabatta en / of een frisse Italiaanse salade met tomaten, komkommer, rode ui en een dressing van olijfolie en balsamicoazijn.

Welke wijn bij Pasta alla Norma

Pasta alla Norma is echt comfort food en daar hoort natuurlijk een lekker glaasje wijn bij.
Mijn tip: Nero d’Avola, een volle krachtige rode wijn uit Sicilië.

Recept Pasta alla Norma

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram pasta (penne, rigatoni of spaghetti)
  • 2 grote aubergines
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 blikje (400 gram) tomatenblokjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Verse basilicumblaadjes ter garnering
  • Geraspte Ricotta salata ter garnering

Bereiding

  1. Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik. Bestrooi de plakken met zout en laat ze ongeveer 15 minuten staan. Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog met keukenpapier.
  2. Bestrijk de aubergineplakken met olie en gril deze op een grillplaat of barbecue tot ze goudbruin zijn. Je kunt de plakken ook bakken in een koekenpan. Verhit dan 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de aubergineplakken aan beide kanten tot ze goudbruin en zacht zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze opzij.
  3. Voeg de resterende 2 eetlepels olijfolie toe aan dezelfde pan. Voeg de fijngehakte ui en fijngeperste knoflook toe. Bak tot deze zacht en geurig zijn.
  4. Voeg de tomatenblokjes en gedroogde oregano toe. Roer goed door en laat de saus ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met zout en zwarte peper.
  5. Kook intussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en bewaar een kopje pastawater.
  6. Snijd de gebakken aubergineplakken in 3 of 4 stukken en voeg deze toe aan de tomatensaus. Roer alles goed door elkaar heen en laat het nog een paar minuten pruttelen.
  7. Voeg de gekookte pasta toe aan de saus en roer alles goed door elkaar heen. Als de saus te dik is, voeg dan een beetje pastawater toe.
  8. Verdeel de pasta over de borden en garneer met verse basilicumblaadjes en geraspte kaas of edelgistvlokken. 


Buon appetito – Eet smakelijk!

 

Pasta alla Norma

Boekentip

Meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten van De Zilveren Lepel

Boekomschrijving van Bol.com:

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor heerlijke en voedzame vegetarische maaltijden. De Vegetarische Zilveren Lepel bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts. Klassiekers uit de Italiaanse keuken die altijd al vegetarisch waren, maar ook moderne recepten met ingrediënten uit andere culinaire culturen om ze een vegetarische twist te geven. Denk aan Kruidenbrood en Tomatenrisotto met lentegroente, of hedendaagse gerechten als Kastanjelasagne met pompoen en palmkool, en Bietengazpacho met venkel. De Italiaanse keuken op zijn best!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Recept voor Badrijani Nigvzit, Georgische auberginerolletjes

Recept voor Melanzane alla Parmigiana

 

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Vegan chocoladebrownies
Recepten
Gezonde vegan chocoladebrownies

Recept voor vegan chocoladebrownies, gezoet met dadels en banaan. Smeuïg, gezond, supermakkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.