Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Van Dubai naar Abu Dhabi

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee. In deze blog vertel ik je er meer over.

Over de Sjeik Zayed moskee

De Sjeik Zayed moskee (Sheikh Zayed Grand Mosque) ligt in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De moskee is vernoemd naar Sjeik Zayed bin Sultan Al Nuhayyan, de grondlegger en de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was tevens de opdrachtgever voor de bouw van deze moskee. De bouw begon in 1996 en werd voltooid in 2007. Helaas overleed Sjeik Zayed in 2004 waardoor hij de voltooiing niet meer heeft mogen meemaken.

Één van de grootste moskeeën ter wereld

Als we bij de Sjeik Zayed moskee aankomen stokt mijn adem in mijn keel, deze moskee lijkt zo uit de sprookjes van duizend-en-één-nacht te komen. Adembenemend mooi. De moskee is volledig opgetrokken uit wit marmer en heeft 4 minaretten, 82 koepels, 1000 pilaren en er kunnen maar liefst 40.000 mensen tegelijkertijd bidden. Kun je je dat voorstellen? 40.000 (!) mensen. Het is dan ook één van de grootste moskeeën ter wereld.

Groot, groter, grootst

De buitenkant van de moskee is indrukwekkend maar dit geldt zeker ook voor de binnenkant. De vloer van de gebedshal is bedekt met het grootste handgeweven tapijt ter wereld gemaakt in Iran. Het tapijt beslaat een oppervlakte van maar liefst 5627 vierkante meter, weegt 47 ton en er zitten ongeveer 2.268.000.000 knopen in. Boven ons hoofd hangt de grootse kroonluchter ter wereld versierd met een miljoen Svarovski kristallen.

De binnenplaats van de moskee bestaat uit wit marmer en is gedecoreerd met bloemmotieven, bladgoud en edelstenen. Het is hier één en al pracht en praal. Het verbaast me dan ook niet als ik hoor dat de Sjeik Zayed moskee bekend staat als duurste moskee ter wereld. De bouwkosten bedroegen maar liefst 427 (!) miljoen Euro.

 

Ons bezoek aan de Sjeik Zayed moskee

Urenlang lopen we hier rond en ik kijk mijn ogen uit. Het witte marmer steekt prachtig af tegen de strakblauwe lucht. En wat een details, ik kan niet stoppen met fotograferen. Toch straalt deze moskee ook pure rust en sereniteit uit. Ik vind het werkelijk een schitterende gebouw en na de Taj Mahal in India misschien wel het mooiste bouwwerk dat ik ooit heb gezien. Deze moskee doet me trouwens wel een beetje denken aan de Taj Mahal vanwege de Mogul bouwstijl en het witte marmer. Alhoewel de Sjeik Zayed moskee geen rijke geschiedenis heeft vind ik het geweldig om te zien dat het geloof ook in deze tijd nog zulke prachtige bouwwerken voortbrengt.

Tip: Bezoek de moskee ook in de avonduren, het gebouw is dan prachtig verlicht.

Overige informatie

Hoe kom je vanuit Dubai bij de Sjeik Zayed moskee 

De afstand tussen Dubai en Abu Dhabi bedraagt ongeveer 175 kilometer. Vanuit Dubai kun je de moskee op de volgende manieren bereiken:

  • Met de auto of taxi
  • Met een georganiseerde tour 
  • Met het openbaar vervoer
    Wij namen de bus vanaf het Al Ghubaiba-busstation in Dubai. De bus deed er ongeveer 2 uur over en we werden afgezet bij het centrale busstation van Abu Dhabi. Hiervandaan namen we een taxi naar de Sjeik Zayed moskee.

Wat is het adres van de Sjeik Zayed moskee

Het officiële adres is:

Sjeik Zayed moskee
Sheikh Rashid Bin Saeed Street (E10)
Abu Dhabi
Verenigde Arabische Emiraten

Wat zijn de openingstijden van de Sjeik Zayed moskee

De Sjeik Zayed moskee is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 22.00 uur. Op vrijdagochtend is de moskee gesloten voor bezoekers vanwege het vrijdaggebed.

Wat is de toegangsprijs van de Sjeik Zayed moskee

De toegang tot de Sjeik Zayed moskee is gratis. 

Wat zijn de kledingvoorschriften voor de Sjeik Zayed moskee

Als je de Sjeik Zayed moskee wilt bezoeken moet je je aan strikte kledingvoorschriften houden. Zowel mannen als vrouwen dienen kleding te dragen met lange mouwen en broeken/rokken die de enkels bedekken. Korte mouwen en korte broeken zijn niet toegestaan. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen. Bij de ingang van de moskee kun je gratis een abaya lenen. Een abaya is een lang en wijd gewaad dat je hele lichaam bedekt. Voordat je de gebedsruimte van de moskee betreedt moet je je schoenen uitdoen. Je kunt deze in de daarvoor bestemde kasten plaatsen.

Tip: neem zelf een grote sjaal mee die je als hoofddoek kunt gebruiken.

Wat is de beste reistijd voor de Verenigde Arabische Emiraten

De beste periode voor een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten is van oktober t/m maart. Buiten deze maanden is het erg warm. Er valt het hele jaar door weinig neerslag.

Tijdverschil

In de Verenigde Arabische Emiraten is het in onze zomertijd 2 uur en in onze wintertijd 3 uur later dan in Nederland.

Handige links

Als afsluiting nog een paar handige links om jouw reis naar de Verenigde Arabische Emiraten te plannen.

Boekentips

Dominicus reisgids Oman, Dubai en Abu Dhabi

Omschrijving van Bol.com:

Ontdek Oman en de emiraten Abu Dhabi en Dubai op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken drie unieke plekken vol imposante cultuur en natuur. In Oman zijn het authentieke en traditionele verweven met een vleugje luxe. Dubai en Abu Dhabi zijn bruisende oorden aan de Perzische Golf met schitterende hotelpaleizen en onvoorstelbare shopmogelijkheden. Al eeuwenlang is de regio een handelscentrum tussen Oost en West. Nu liggen moderne wereldsteden naast eeuwenoude stadjes en verstilde lemen dorpen, en kamelen en limousines kruisen elkaar op de weg. Ook het landschap biedt variëteit: het noorden is bergachtig met valleien en oases, de zuidelijke vruchtbare uitlopers van het Hajjargebergte worden omringd door eindeloze grindvlakten en zandwoestijnen, terwijl je aan de kusten prachtige stranden en rotsbaaien vindt. Voor een unieke vakantie vol avontuur ben je hier aan het juiste adres. Beleef met deze reisgids dé ultieme vakantie in Oman, Dubai en Abu Dhabi. Deze reisgids staat boordevol praktische informatie, historische achtergronden, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto’s en uitgebreide culturele achtergrondinformatie, is altijd up-to-date en geschreven door een Nederlandstalige expert.

Lonely Planet Dubai en Abu Dhabi

Omschrijving van Bol.com:

Lonely Planet’s Dubai and Abu Dhabi is our most comprehensive guide that extensively covers all the region has to offer, with recommendations for both popular and lesser-known experiences: travel to the top of the Burj Khalifa, haggle in the labyrinthine souks and admire masterpieces in the Louvre Abu Dhabi; all with your trusted travel companion.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Essaouira en de Anti-Atlas

 

Iran: een fotoverslag

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

  1. Wat een pracht en praal! Het verbaast mij overigens niet dat ze in Dubai zo’n grote moskee hebben gebouwd. Ze zijn daar sowieso wel van de prestigeprojecten. Zou het graag eens aanschouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is een van mijn favoriete plekken in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.