Wat is Aloo Gobi
Tijdens mijn reis door India at ik regelmatig Aloo Gobi, een heerlijke curry uit de Noord-Indiase regio Punjab. “Aloo” betekent aardappel in het Hindi en “Gobi” betekent bloemkool, de twee hoofdingrediënten van dit populaire gerecht. In deze blog deel ik een authentiek Indiaas recept voor Aloo Gobi. Je kunt deze curry serveren als hoofdgerecht met basmatirijst en chapati, of als bijgerecht naast bijvoorbeeld dahl en een andere curry. Zet een Bollywood-muziekje op en droom even weg naar Incredible India!
Variatietips
- Voeg ter variatie doperwten toe, dat vind ik zelf erg lekker!
- Vervang de aardappelen ook eens door zoete aardappelen.
Recept Vegan Aloo Gobi
- Recept voor 4 personen.
- Volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Ingrediënten
- 3 middelgrote aardappelen, in blokjes gesneden
- 1 bloemkool, in kleine roosjes
- 1 ui, fijngehakt
- 5 cm gember, geraspt
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 2 theelepels komijnzaadjes
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder (naar smaak)
- Eventueel zout (naar smaak)
- Verse koriander ter garnering
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur.
- Voeg de mosterdzaadjes en komijnzaadjes toe en bak tot deze beginnen te knetteren.
- Voeg de fijngehakte ui toe en bak tot deze zacht en lichtbruin is, ongeveer 4-5 minuten.
- Voeg de knoflook en gember toe en bak het geheel nog eens 1-2 minuten.
- Voeg de aardappelblokjes toe en bak tot deze lichtbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten.
- Voeg de bloemkoolroosjes toe en roer alles goed door elkaar heen.
- Voeg de kurkumapoeder, korianderpoeder, chilipoeder en eventueel wat zout toe. Roer alles goed door elkaar heen.
- Dek de pan af en laat de groenten op middelhoog vuur sudderen tot ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten. Roer regelmatig door. Voeg een beetje water toe als de groenten te droog worden. Aloo Gobi is over het algemeen een droge Indiase curry zonder veel saus.
- Controleer of de aardappelen en bloemkool gaar zijn (even prikken met een vork) en haal de pan van het vuur.
- Verdeel de curry over de borden en garneer met verse koriander.
- Serveer met basmatirijst en chapati of naanbrood.
Eet smakelijk!
Vegan telefoonhoesjes
Ben je op zoek naar een origineel hoesje voor je iPhone of Samsung? Neem dan eens een kijkje in mijn nieuwe Etsy-shop! Hier vind je tientallen zelfontworpen telefoonhoesjes met bloemen, vlinders, inspirerende quotes, yoga-afbeeldingen, krachtige vegan boodschappen en nog veel meer.
Boekentips
India The Cookbook
Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is mooi vormgegeven en de recepten zijn duidelijk beschreven.
Streetfood India
Achterflap tekst van Streetfood India:
Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.
En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Eén reactie
Dit is ook een van mijn favoriete gerechten in India!