Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Recept voor Indiase Palak Paneer

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Palak Paneer: een curry van spinazie en Indiase kaas

Ik ben verzot op de Indiase keuken en één van mijn favoriete gerechten is Palak Paneer. “Palak” betekent spinazie in het Hindi en “Paneer” betekent kaas. Dat is precies wat het is, Palak Paneer is een vegetarische curry gemaakt van spinazie en kaas. Soms wordt dit gerecht ook wel Saag Paneer genoemd.  “Saag” is Hindi voor bladgroente dus als je Saag Paneer op een menukaart ziet staan dan kan deze curry ook van andere groenten gemaakt zijn.

Wat is paneer?

Paneer (Panir) is een hele jonge kaas uit India. Deze kaas wordt gemaakt van volle melk en door toevoeging van een zuur, meestal citroensap of azijn, gaat de melk stremmen. De smaak is zacht en neutraal. Je kunt paneer zelf maken of kant en klaar kopen in de supermarkt of bij de Toko. Als je geen paneer kunt vinden dan kun je als alternatief halloumi of witte kaas gebruiken.

Recept voor Indiase Palak Paneer 

In deze blog deel ik een authentiek Indiaas recept voor Palak Paneer.
Deze Palak Paneer is niet alleen erg lekker maar ook nog eens erg gezond.

Recept voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 250 gram paneer, in blokjes gesneden
  • 500 gram verse spinazie, gewassen en fijngehakt
  • 2 middelgrote uien, fijngehakt
  • 2 grote tomaten, in blokjes gesneden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 stukje gember van ongeveer 3 cm, fijngehakt
  • 1 groene chili, fijngehakt (naar smaak)
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel garam masala
  • Zout naar smaak
  • 2 eetlepels plantaardige olie of ghee (geklaarde boter)
  • 2 eetlepels room (optioneel, voor extra romigheid)

Bereiding

  1. Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de paneerblokjes toe en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de paneer uit de pan en leg deze opzij.
  2. Verhit nogmaals 1 eetlepel olie in dezelfde pan en voeg de komijnzaadjes toe. Bak de komijnzaadjes tot deze beginnen te knetteren.
  3. Voeg de fijngehakte uien toe en bak deze tot ze goudbruin zijn.
  4. Voeg de knoflook, gember en groene chili toe. Bak dit mengsel voor ongeveer 2-3 minuten. 
  5. Voeg de tomatenblokjes, korianderpoeder en kurkumapoeder toe. Bak alles tot de tomaten zacht zijn en het mengsel een dikke pasta wordt.
  6. Voeg de fijngehakte spinazie toe en roer goed door. Laat de spinazie slinken en zacht worden.
  7. Haal het spinaziemengsel van het vuur en laat het iets afkoelen. Pureer het mengsel met een staafmixer of in een blender tot een gladde saus. Als je een extra romige textuur wilt hebben, voeg dan de room toe en mix opnieuw.
  8. Giet de saus terug in de pan en voeg de gebakken paneerblokjes toe. Breng de saus opnieuw aan de kook en laat het geheel op laag vuur sudderen voor +/- 5 minuten. Voeg eventueel zout naar smaak toe.
  9. Voeg garam masala naar smaak toe.

    Serveer de Palak Paneer samen met basmatirijst, chapati of naanbrood.
    Eet smakelijk!

 

Boekentips

India The Cookbook 

Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is mooi vormgegeven en de recepten zijn duidelijk beschreven. 

Streetfood India

Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die Mirjam met hen deelde, veelal op de grond zittend tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. Het resultaat is een bonte verzameling vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.

Via QR-codes in het boek kun je zelf de geluiden en de muziek van de Indiase straat beleven. En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten. Beschrijving: Bol.com

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Recept Chana Masala (Indiase kikkererwtencurry)

 

Recept voor authentieke Indiase Masala Chai

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Waarom ik mijn verjaardag anders vier

Vandaag ben ik jarig, maar ik vier het niet op de gebruikelijke manier. Geen huis vol visite, geen cadeautjes en geen grote verjaardagstaart.

Namib Naukluft National Park
Reizen
Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn alleen maar bestond uit zand en ontzettend saai zou zijn, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai.

Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is mijn favoriete plek in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.