Zoek
Sluit dit zoekvak.

Op zoek naar de Komodovaraan

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Komodo National Park

Ten westen van Flores ligt het Komodo National Park. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit 29 vulkanische eilanden, kristalheldere wateren en kleurrijke koraalriffen die tot de mooiste ter wereld behoren. Komodo en Rinca zijn de 2 grootste eilanden van het park en tevens het leefgebied van de ernstig bedreigde komodovaraan. We willen dit prehistorische dier graag met eigen ogen zien en maken een 3-daagse boottocht naar het Komodo National Park.

Boot gezien vanuit het water
Onze boot gezien vanuit het water

3-daagse boottocht naar Komodo National Park

In de toeristenstad Labuan Bajo (Flores) stappen we aan boord van onze boot en ontmoeten we de bemanning; kapitein Syahir, kok Aris en gids Ica. We nemen plaats op het bovendek en ik kijk met argusogen naar de donkere wolken die boven ons hoofd hangen. En ja hoor, we zijn de haven nog niet uit of het begint hard te regenen. Onze boot schommelt wild heen en weer en ik houd me stevig vast aan de reling terwijl ik naar de horizon staar. Ga ik dit leuk vinden? Gelukkig meren we al snel aan bij een eiland en samen met Ica beklimmen we een heuvel om het uitzicht te bekijken. 

Snorkelen in een zeeaquarium

Als we verder varen is het gelukkig weer droog en de wind is gaan liggen zodat ik eindelijk kan genieten. De boot stopt op meerdere plaatsen waar we gaan zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water. We zien prachtige tropische vissen (jaaaa, ook Nemo), kleurrijke koraalriffen en zelfs zeeschildpadden, zo mooi, alsof we in een zeeaquarium aan het snorkelen zijn. Aan het einde van de middag legt onze kapitein de boot voor anker in de buurt van het eiland Padar. Kok Aris tovert een verrukkelijke vegetarische maaltijd tevoorschijn en na het eten zoeken we ons bed op want morgen is het weer vroeg dag. We liggen op het bovendek op een matrasje op de grond. Jan heeft de gave om overal te slapen maar ik doe die nacht geen oog dicht. De boot schommelt heen en weer op de deining van de golven en iedere keer als ik mijn ogen dicht doe word ik misselijk. Petra en boten gaan niet goed samen.

*Klik op de foto’s om te vergroten*

Op zoek naar de komodovaraan

Ik ben dan ook blij als we de volgende ochtend om 04.30 uur aan wal gaan bij het eiland Padar. In het donker klimmen we via ongelijke traptreden naar een uitkijkpunt op de top van een heuvel. Hier genieten we van een fraaie zonsopkomst en een panoramisch uitzicht over 3 baaien en de omringende eilanden. Adembenemend mooi.

Na het ontbijt varen we naar Komodo waar we samen met een ranger op zoek gaan naar de komodovaraan. Onze ranger vertelt dat de komodovaraan de grootste hagedis ter wereld is en maar liefst 3 meter lang kan worden en 70 kilo kan wegen. De komodovaraan is ernstig bedreigd en komt alleen nog maar voor op de Kleine Soenda eilanden in Indonesië.

Hij is een echte vleeseter en zijn giftige beet is dodelijk voor zowel dier én mens. Het gif veroorzaakt namelijk bloedingen waardoor zijn prooi in een shock raakt en binnen een paar uur komt te overlijden. Onze ranger kijkt ons grijnzend aan en laat zijn “wapen” zien waarmee hij ons moet beschermen; een lange gevorkte stok, dat wekt niet veel vertrouwen op….

 

Een indrukwekkend prehistorisch dier

We lopen ruim 5 kilometer in de verzengende hitte en speuren de omgeving af zonder ook maar één enkele varaan te zien. Teleurgesteld arriveren we weer bij het startpunt van de wandeling en daar zien we alsnog 2 varanen. 1 kleine varaan wandelt over het strand en een groter exemplaar ligt te luieren onder een aanlegsteiger. We kunnen hem van dichtbij bekijken. Hij heeft een brede kop die aan de kop van een krokodil doet denken, een lichaam met dikke schubben, een grote staart en scherpe klauwen. Wat een indrukwekkend prehistorisch dier! 

 

Zwemmen met reuzenmanta’s

Na de lunch bezoeken we een strand met roze kleurig zand en gaan we snorkelen bij Mantapoint, één van de beste plekken om reuzenmanta’s te zien. De reuzenmanta (ook wel grote duivelsrog of manta ray genoemd) is de grootste roggensoort ter wereld. Het dier kan een spanwijdte bereiken van 7 meter en een gewicht van +/- 1800 kilo (!) . Ondanks dat het zulke grote dieren zijn eten ze alleen maar plankton en kleine visjes.

We hebben mazzel want vrijwel direct spotten we 5 reuzenmanta’s. Ze bewegen heel sierlijk door het water, alsof ze vliegen, wat een fantastisch gezicht! We krijgen er geen genoeg van en gaan uiteindelijk met tegenzin het water uit, dit is voor ons het hoogtepunt van deze tocht. Die avond genieten we van de mooiste zonsondergang ooit en kletsen we nog lang na over alles wat we gezien hebben.

De volgende dag gaan we nogmaals zwemmen en snorkelen en na de lunch varen we terug naar Labuan Bajo. Een onvergetelijke ervaring rijker.

foto van een reuzenmanta
Een reuzenmanta

Een dekboot of een cabineboot?

Als je een boottocht naar Komodo gaat maken heb je de keuze uit een eenvoudige dekboot of een luxere cabineboot. Bij een dekboot slaap je op een matrasje op het dek met een zeildoek of afdakje boven je hoofd. Er is een gezamenlijk toilet en een handdouche met koud water aanwezig. Bij een cabineboot heb je een eigen slaapcabine (dus meer privacy) en een echt bed. Wij hebben gekozen voor een dekboot omdat het prijsverschil aanzienlijk was.

Overige informatie

Onze boottocht naar Komodo was onderdeel van een complete rondreis Flores. We betaalden een all-in prijs voor de boottocht, toegang tot het park, de (verplichte) gids bij Komodo, maaltijden, drinkwater, snorkelspullen etcetera. Oktober 2022 was alleen Komodo toegankelijk voor toeristen, Rinca was gesloten.

Je kunt kiezen uit verschillende meerdaagse boottochten vanuit Flores of Lombok. Kijk naar de mogelijkheden en boek hier jouw Boottocht naar Komodo National Park .

Beste reistijd

De beste reistijd voor een bezoek aan Komodo is van medio april t/m oktober.

Accommodatie tip in Labuan Bajo

Zoek je nog een goed hotel in Labuan Bajo voor aanvang van je Komodo trip? Dan kan ik Labuan Bajo Beach Hotel van harte aanbevelen. Je kunt dineren met uitzicht op zee en genieten van een spectaculaire zonsondergang.

Boekentip

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Indonesie  staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis door Indonesië. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, transportschema’s en nog veel meer. Aanrader!

Backpackgids

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

5 redenen waarom Flores op je bucketlist moet staan

Ben je nog op zoek naar een reisgids Indonesië?

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Fietsen maakt gelukkig!

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. We gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, school, de boodschappen en andere bezigheden en natuurlijk ook ter ontspanning

Voeding
Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood) recept

Chatsjapoeri is hét nationale gerecht van Georgië en bestaat uit warm brood met gesmolten kaas, je kunt het wel een beetje vergelijken met pizza

De Witte woestijn
Reizen
De Westelijke Woestijn van Egypte

Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden

Risotto met asperges
Voeding
Vegan risotto met groene asperges

Asperges zijn voor mij de ultieme lentegroenten en ik ben er gek op! Helaas zijn verse asperges maar kort verkrijgbaar en daarom staan ze in het seizoen vaak op het menu

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.