Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Legong; een klassieke Balinese dans

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Legong

De Legong is een van de bekendste en belangrijkste dansen van Bali. Deze sierlijke dans wordt uitgevoerd door jonge meisjes die in prachtige kostuums expressieve hoofd-, nek-, oog-, hand- en vingerbewegingen maken. In deze blog vertel ik je meer over deze traditionele dans en geef ik je via een fotoverslag een kijkje achter de schermen van een dansvoorstelling. Ga je met me mee naar Bali?

De oorsprong van de Legong

De Legong dateert uit de 18e eeuw en wordt beschouwd als een van de oudste Balinese dansen. De dans is ontstaan als hofdans aan de koninklijke hoven van Bali. Vroeger was het eiland Bali namelijk opgedeeld in negen kleine koninkrijken die elk werden geregeerd door een “Radja”, een koning. Deze Radja’s streden tegen elkaar om de mooiste Legong-dansvoorstellingen te geven. De Legong diende dus niet alleen als vermaak, maar ook als middel om status en macht te verwerven en om de goden te eren.

In totaal zijn er ongeveer vijftien Legong dansen en iedere dans heeft zijn eigen unieke stijl. Sommige dansen kunnen wel een paar uur (!) duren. De dansen vertellen vaak een verhaal over Balinese legendes en belangrijke historische gebeurtenissen. De meest bekende Legong-dans is de Legong Kraton; de koninklijke Legong. Andere bekende dansen zijn Legong Kuntir, Legong Lasem en Legong Jobog.

Legong danseres brengt make-up aan

De uitvoering van de Legong-dans

De Legong-dans wordt traditioneel uitgevoerd door twee of drie jonge danseressen, vaak tussen de acht en vijftien jaar oud. De danseressen zien er altijd prachtig uit en dragen opvallende make-up, kleurrijke kostuums met gouden versieringen en een gouden kroon met bloemen.

Tijdens het dansen maken de meisjes sierlijke bewegingen met hun hoofd, nek, schouders, armen en voeten. Ze tonen expressieve gezichtsuitdrukkingen en bewegen hun ogen en wenkbrauwen snel heen en weer. Met hun handen en vingers maken ze speciale gebaren die mudra’s worden genoemd. Elke mudra heeft zijn eigen betekenis.

Wat is een Gamelanorkest

De danseressen worden begeleid door een Gamelanorkest, een traditioneel Indonesisch orkest. Dit orkest bestaat uit bronzen slaginstrumenten zoals drums, gongs en metallofonen en soms worden er ook fluiten of snaarinstrumenten gebruikt.

Selectie en training van Legong danseressen

Balinese Legong-danseressen worden op zeer jonge leeftijd geselecteerd op basis van hun uiterlijk en fysieke vaardigheden. De opleiding tot Legong-danseres is zwaar en intensief en duurt een aantal jaren. De meisjes moeten heel veel trainen en leren niet alleen de dansbewegingen maar ook de culturele en spirituele betekenis achter elke beweging.

Wanneer wordt de Legong uitgevoerd

De Legong-dans wordt uitgevoerd bij religieuze ceremonies en culturele evenementen, zowel voor de lokale bevolking als voor toeristen. Als je op Bali bent, kan ik je zeker aanraden om een dansvoorstelling te bezoeken. Ik vond het erg leuk om te zien! Ubud, de culturele én spirituele hoofdstad van Bali, is een van de beste plekken om een traditionele Legong-dansvoorstelling bij te wonen.

Tip

  • In het historische paleis van Ubud wordt elke avond een dansvoorstelling gegeven. Reserveren en meer informatie vind je op deze website.

Fotoverslag

Dankzij de inspanningen van onze vriend Ketut mogen we een kijkje nemen achter de schermen van een Legong-voorstelling en de danseressen fotograferen. Hierbij een fotoverslag; de foto’s zijn gemaakt door Jan.

Handige links om je reis naar Bali te plannen

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je reis naar Bali te plannen.

Legong danseres met waaier
Legong danseres met waaier

Boekentips Indonesië

Backpackgids Bali

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Bali staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis naar Bali. Reistips voor vertrek, inspirerende reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, bekende en geheime plekjes en nog veel meer. Aanrader!

 

 

Backpackgids Indonesië

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Indonesie  vind je heel veel informatie voor een reis door Indonesië. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, transportschema’s en nog veel meer.

Backpackgids


Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Bagus Jati Health & Wellbeing Retreat; een tropisch paradijs op Bali

Een crematieceremonie op Bali

5 redenen waarom Flores op je bucketlist moet staan

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Voeding
Vegan Buddha bowl met quinoa, tofu en groenten

In de zomer eet ik graag een Buddha bowl als lunch of diner. Een Buddha bowl is een kleurrijke kom gevuld met groenten, fruit, granen en een vegetarische eiwitbron.

Inspiratie en overig
Waarom ik mijn verjaardag anders vier

Vandaag ben ik jarig, maar ik vier het niet op de gebruikelijke manier. Geen huis vol visite, geen cadeautjes en geen grote verjaardagstaart.

Namib Naukluft National Park
Reizen
Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn alleen maar bestond uit zand en ontzettend saai zou zijn, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.