Wat is Aloo Mutter
Aloo Mutter is een heerlijke Indiase curry met “Aloo” (aardappel) en “Mutter” (doperwten) in een romige tomatensaus. Het is een eenvoudig gerecht dat vaak als bijgerecht wordt geserveerd. Deze curry is niet alleen erg lekker, maar ook gezond, gemakkelijk te bereiden en snel klaar. Perfect voor een drukke doordeweekse dag. In deze blog deel ik mijn favoriete recept voor Aloo Mutter; volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het water loopt me alweer in de mond als ik eraan denk, want ik ben nu eenmaal dol op Indiaas eten!
Waar komt Aloo Mutter vandaan
Aloo Mutter komt oorspronkelijk uit de regio Punjab in het noorden van India, maar wordt in heel India en ver daarbuiten gegeten. De meeste Indiase restaurants in Nederland hebben deze smaakvolle curry op hun menukaart staan. Kun je het gerecht niet vinden? Aloo Mutter wordt soms ook Aloo Matar genoemd.
Is Aloo Mutter pittig
In vergelijking met andere Indiase gerechten is Aloo Mutter een milde curry. Uiteraard kun je deze curry zo 🌶️ pittig maken als je zelf wilt.
Hoe smaakt Aloo Mutter
De smaakcombinatie maakt deze curry zo verrukkelijk: de zachte aardappelen, de zoete doperwten en die hartige tomatensaus. Heerlijk! Voor mij is Aloo Mutter het ultieme comfort food. ❤️
Wat serveer je bij Aloo Mutter
Je kunt Aloo Mutter zowel als hoofdgerecht of als bijgerecht eten. Serveer met basmatirijst, naan of chapati. Ik vind deze curry ook erg lekker met dal en bijvoorbeeld Palak Paneer of Baingan Bharta (Indiase aubergine curry, recept volgt binnenkort).
Variatietips
Aloo Mutter is een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Voeg extra groenten en peulvruchten toe of maak de restjes uit je koelkast op. Hierbij een paar variatietips;
- Voeg extra groenten toe. Denk aan spinazie, bloemkool en wortels.
- Voeg linzen of kikkererwten toe.
- Garneer met ongezouten cashewnoten.
Recept voor vegan Aloo Mutter
Recept voor 2 personen:
Ingrediënten
- 300 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 150 gram doperwten (diepvries of vers)
- 2 grote tomaten, fijngehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngeperst
- 2 cm gember, geraspt
- 2 eetlepels plantaardige olie
- 1 kopje water
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel garam masala
- Zout naar smaak
- Verse koriander ter garnering
- Optioneel: 1 groene chilipeper, fijngehakt
- Optioneel: scheutje kokosmelk of plantaardige room om de curry wat romiger te maken
Bereiding
- Verhit de plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur.
- Voeg het komijnzaad toe en bak tot de zaadjes beginnen te knetteren
- Voeg de fijngehakte ui toe en bak tot deze zacht en lichtbruin is.
- Voeg de knoflook, de gember en eventueel groene chilipeper toe en bak deze 1 minuut mee.
- Voeg de fijngehakte tomaten toe en bak tot de tomaten zacht zijn.
- Voeg de kurkumapoeder, gemalen koriander, garam masala en eventueel zout toe. Roer alles goed door elkaar heen en bak nog 1-2 minuten.
- Voeg de aardappelblokjes en de doperwten toe en roer alles goed door elkaar heen.
- Voeg water toe om de gewenste sausdikte te krijgen en breng het geheel aan de kook. Voeg een scheutje kokosmelk of plantaardige room toe als je dit gerecht wat romiger wilt maken.
- Doe de deksel op de pan en laat de curry ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur tot de aardappelen gaar zijn en de saus wat dikker is geworden. Roer regelmatig door.
- Controleer of de aardappelen gaar zijn en haal de pan van het vuur.
- Verdeel de curry over de borden en garneer met verse koriander.
- Serveer met basmatirijst en chapati of naan.
Eet smakelijk!
Boekentips
India The Cookbook
Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is mooi vormgegeven en de recepten zijn duidelijk beschreven.
Streetfood India
Achterflap tekst van Streetfood India:
Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.
En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook leuk
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken