Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Mongolië: 25 leuke feitjes en weetjes

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Ongerept en authentiek Mongolië

Mongolië is zonder twijfel een van de meest bijzondere landen die ik ooit heb bezocht. Stel je eindeloze steppen voor, imposante bergen, nomaden die in traditionele gers wonen, grazend vee, wilde Przewalski-paarden, adelaarsjagers, en een immense leegte en weidsheid. Mongolië is nog echt ongerept, puur en authentiek. In deze blog deel ik 25 interessante feitjes en weetjes over dit unieke land.

onderweg in Mongolie
Ergens onderweg in het Altai-gebergte. Mongolië is heel erg groot en heel erg leeg.

25 feitjes en weetjes over Mongolië 

Wist je dit al over Mongolië?

Feitjes – 01 t/m 05

01)  Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld. Mongolië is 38 keer zo groot als Nederland maar er wonen slechts 3,3 miljoen mensen. Je kunt er uren rijden zonder ook maar iets of iemand tegen te komen, een bijzondere gewaarwording.

02)  Ongeveer een derde van de Mongoolse bevolking leeft als nomade. Deze nomaden trekken met hun dieren over de steppe- en berggebieden van Mongolië op zoek naar vers grasland. Ze verplaatsen zich ongeveer vier keer per jaar, afhankelijk van de seizoenen en het beschikbare gras. Nomaden leven met de dag, dicht bij de natuur. Helaas is het aantal nomaden de laatste jaren sterk afgenomen; de meeste mensen wonen nu in of nabij de hoofdstad Ulaanbaatar.

 

 

03)  Ulaanbaatar is de koudste hoofdstad ter wereld. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot -40°C en de gemiddelde jaartemperatuur is slechts -1,3 °C.

04)  Mongoolse kinderen kunnen eerder paardrijden dan lopen.

05)  In Mongolië leven 3,3 miljoen mensen tegenover 60 miljoen (!) stuks vee.

Feitjes – 06 t/m 10

06)  Nomaden wonen in grote, ronde tenten die gers worden genoemd. Deze traditionele tenten kunnen snel worden opgezet en afgebroken en zijn gemakkelijk mee te nemen. “Ger” is het Mongoolse woord voor “huis”. In Centraal-Azië wordt een nomadentent een yurt genoemd. Het woord “yurt” komt uit het Turks en betekent “slaapverblijf”.

07)  Het opzetten van een ger duurt gemiddeld een half uur tot twee uur, afhankelijk van de ervaring van de personen die de tent opzetten. Een ger bestaat uit een houten geraamte dat wordt bekleed met viltdoeken van schapenwol. Het aantal lagen vilt verschilt per seizoen. De kachel staat altijd in het midden van de ger en wordt gebruikt om te koken en te verwarmen. De pijp van de kachel steekt door het dak naar buiten. Het dak blijft open voor ventilatie, maar kan worden afgesloten met een flap.

08)  In Mongolië is het erg onbeleefd om op de drempel van een ger te staan. Ga ook niet tegen de balken van de ger aanleunen en ga altijd linksom naar binnen. 

09)  Mongoliërs zijn grote vleeseters en consumeren veel zuivelproducten. Er worden weinig groenten en fruit verbouwd vanwege de onvruchtbare grond en het koude klimaat. Als vegetariër zijnde had ik het daarom best lastig in Mongolië.

10)  Mongoolse nomaden zijn dol op airag, een licht alcoholische drank gemaakt van gefermenteerde merriemelk. Je krijgt het vaak aangeboden wanneer je een nomadenfamilie bezoekt. Airag heeft een licht bruisende en zure smaak.

 

Feitjes – 11 t/m 15

11)  De Gobi-woestijn is de grootste woestijn van Azië en een van de grootste woestijnen ter wereld.

12)  In de omgeving van Bayanzag in de Gobi-woestijn zijn veel eieren en skeletten van dinosauriërs gevonden. Hier werden in 1922 de eerste dinosaurus-eieren ter wereld ontdekt.

13)  Keelzang (Höömii) is een traditionele zangkunst uit Mongolië waarbij een zanger meerdere tonen tegelijkertijd kan produceren. Als je in Mongolië bent, kan ik je zeker aanraden om een voorstelling met keelzang en traditionele muziek bij te wonen in het theater van Ulaanbaatar. Ik vond het erg indrukwekkend.

14)  Het Tibetaans boeddhisme is de belangrijkste religie in Mongolië.

15)  Het sjamanisme is de oorspronkelijke religie van Mongolië en wordt nog steeds beoefend. Veel mensen combineren het Tibetaans boeddhisme met elementen uit het sjamanisme. Mongolen geloven in natuurgeesten en de geesten van hun voorouders.

Feitjes – 16 t/m 20

16)  De Mongoolse leider Dzjengis Khan (Genghis Khan) is de nationale held van Mongolië. Hij was de stichter van het Mongoolse rijk, het grootste wereldrijk ooit. Vlakbij Ulaanbaatar staat een 40 meter hoog standbeeld van Dzjengis Khan op zijn paard.

17)  Mongolië is een van de weinige landen ter wereld waar de sneeuwluipaard (ook wel sneeuwpanter genoemd) nog in het wild leeft.

18)  Mongoliërs zijn gek op Karaoke. In het hele land vind je karaokebars, zelfs in de kleinste dorpjes.

19)  Boogschieten is de nationale sport van Mongolië.

20)  Het Naadam Festival is het belangrijkste festival van Mongolië en wordt elk jaar in juli gehouden in Ulaanbaatar. Het festival bestaat uit drie traditionele sporten: worstelen, boogschieten en paardenraces.

Feitjes – 21 t/m 25

21)  Het Przewalski-paard komt oorspronkelijk uit Mongolië en is de laatste wilde paardensoort ter wereld. Dit paard is uniek omdat het nooit door mensen is gedomesticeerd. Het Przewalski-paard heeft een stevige bouw, korte benen, een groot hoofd, rechtopstaande manen en een lichtbruine tot crèmekleurige vacht. De naam “Przewalski” is afgeleid van de Russische militair en ontdekkingsreiziger Nikolaj Przjevalski, die het paard in 1879 in Mongolië ontdekte.

22)  Nomadenfamilies hebben vaak grote, agressieve honden ter bescherming van hun vee. Als je een nomadenfamilie bezoekt, wacht dan altijd tot de eigenaar van de ger naar je toe komt.

23)  Nomaden zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij en verwelkomen je meestal met melkthee en Mongoolse lekkernijen. Deze lekkernijen bestaan uit verschillende soorten kaas, boter, koekjes en zuurtjes. Een populaire snack is “aaruul,” een keihard “snoepje” gemaakt van gedroogde kaas. Pas op voor je kiezen! 

24)  De bevolking van de provincie Bayan Olgii in het uiterste noordwesten van Mongolië bestaat voor 90% uit Kazachen; een islamitisch nomadenvolk van Turkse afkomst. In de ijskoude Mongoolse winter (oktober t/m maart) jagen deze Kazachen met afgerichte steenarenden op marmotten, konijnen, vossen en zelfs wolven. Er zijn nog +/- 300 Kazachen die de kunst van het jagen met vogels beheersen en deze traditie wordt in ere gehouden tijdens het jaarlijkse Golden Eagle Festival. +/- 80 tot 100 eagle hunters strijden tegen elkaar tijdens verschillende wedstrijden.

25)  Aisholpan werd in 2014 wereldberoemd door als jongste deelnemer en als eerste en enige vrouw ooit het Golden Eagle Festival te winnen. Ze was destijds 13 jaar.

 

Handige links voor jouw reis naar Mongolië

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je om reis naar Mongolië te plannen.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

Bergmeer in de Altai Mountains, Mongolie
Bergmeer in de Altai Mountains, Mongolië

Documentaire tip en boekentips Mongolië

Documentaire Eagle Huntress

Een prachtige documentaire over de wereldberoemde Eagle Huntress Aisholpan Nurgaiv. Ze is de dochter van Agalai en Alma, de Eagle Hunter familie waar we geweest zijn. Dikke aanrader!

The Eagle Huntress

Dit boek vertelt het bijzondere verhaal van Aisholpan.

Lonely Planet Mongolië

De Lonely Planet reisgids van Mongolië.

Fulltime avonturier

Het boeiende verhaal van Tamar Valkenier die koos voor een vrij en avontuurlijk leven. 2 jaar lang fietste ze de wereld rond en ze trok 4 maanden met haar paard, kameel en hond door Mongolië. Ik kan je dit boek zeker aanraden.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Zuid-Korea: 30 leuke feitjes en weetjes

 

De ongerepte wildernis van Mongolië

 

Persoonlijk: 30 onbelangrijke feitjes over mij

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Voeding
Vegan Buddha bowl met quinoa, tofu en groenten

In de zomer eet ik graag een Buddha bowl als lunch of diner. Een Buddha bowl is een kleurrijke kom gevuld met groenten, fruit, granen en een vegetarische eiwitbron.

Inspiratie en overig
Waarom ik mijn verjaardag anders vier

Vandaag ben ik jarig, maar ik vier het niet op de gebruikelijke manier. Geen huis vol visite, geen cadeautjes en geen grote verjaardagstaart.

Namib Naukluft National Park
Reizen
Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn alleen maar bestond uit zand en ontzettend saai zou zijn, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.