Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een crematieceremonie op Bali

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

De belangrijkste ceremonie op Bali

Een crematieceremonie is voor Balinezen de belangrijkste ceremonie die er bestaat. Balinese Hindoes geloven in reïncarnatie en alleen via een crematie kan de ziel van het lichaam worden bevrijd en overgaan naar een nieuw leven. We hebben het voorrecht gehad om een Balinese crematie bij te wonen en in deze blog vertel ik je er meer over.

Weerzien met Ketut

Na 17 jaar (!) zijn we terug op Bali, in Ubud welteverstaan. Ubud is veranderd sinds ons laatste bezoek. De stad is een stuk drukker geworden en er is veel bijgebouwd maar de sfeer is nog altijd vriendelijk en relaxt. We zijn hier voor een reden want we gaan op visite bij Ketut en zijn familie. Ketut was in 2006 onze chauffeur op Bali en Java en het is hartstikke leuk om hem na al die jaren weer terug te zien. Tijdens de lunch nodigt Ketut ons uit voor de crematie van zijn broer.

Ngaben crematieceremonie

De broer van Ketut is vorig jaar al overleden maar de officiële crematieceremonie -die Ngaben wordt genoemd- vindt over een paar dagen plaats. Waarom nu pas vraag je je misschien af? Een crematie is een dure aangelegenheid en veel Balinezen sparen hier hun hele leven voor. Om de kosten te drukken worden crematies soms gecombineerd en dat is nu ook het geval, de crematie van de broer van Ketut valt samen met de crematie van een buurman.

Mierzoete koffie en cake

Op de betreffende dag arriveren we vroeg in de ochtend bij het huis van Ketut waar de ceremonie gehouden wordt. Het is er al een drukte van belang en er hangt een vrolijke sfeer, in tegenstelling tot in Nederland is een crematie op Bali geen verdrietige aangelegenheid. We worden hartelijk ontvangen met mierzoete koffie en cake en zoeken een rustig plekje op. Alle aanwezigen -zowel de mannen als de vrouwen- dragen een sarong (een traditionele Indonesische wikkelrok) en gelukkig hebben we er zelf ook één aangetrokken.

 

Offergaven voor de overledene

Er komen steeds meer bezoekers binnendruppelen en dat is fijn voor Ketut want hoe meer mensen er bij de crematie aanwezig zijn, hoe groter het aanzien van zijn overleden broer en zijn familie. We kijken toe hoe de gasten offers brengen aan de overledene. De offergaven bestaan uit bloemen, fruit, wierook, geld en voedsel. Er worden kippen geslacht en we zien zelfs een speenvarken aan een stok geregen. De offers moeten de goden gunstig stemmen en de geest van de overledene begeleiden op zijn reis naar het hiernamaals.

 

Priester Bali
Priester tijdens de crematieceremonie op Bali

Zegeningen van de hoge priester

Rond het middaguur begint de officiële crematieceremonie. Een hoge priester spreekt gebeden en zegeningen uit en voert verschillende, voor ons onbegrijpelijke, rituele handelingen uit. Hij wordt begeleid door een gamelanorkest. De ceremonie duurt uren en we genieten ondertussen van een uitgebreid buffet.

 

Crematieprocessie

Het lichaam van de broer van Ketut is vorig jaar al gecremeerd en daarom wordt er vandaag een pop gebruikt die symbolisch het lichaam vervangt. De pop is in witte doeken gewikkeld en ligt in een open houten kist. Als de priester klaar is met zijn zegeningen wordt de kist met de pop naar buiten gebracht en in een fraai versierde “crematietoren” op een draagbaar geplaatst. Familieleden van de overledene dragen de toren naar de crematieplaats en we lopen er in processie achteraan. Onderweg wordt de draagbaar meerdere keren hard rondgedraaid om de geest van de overledene op een dwaalspoor te brengen zodat hij de weg naar huis niet meer terug kan vinden.

 

 

De crematie

Na +/- 15 minuten lopen arriveren we -tegelijkertijd met de processiestoet van de overleden buurman- bij een tempel waar ook de crematieplaats is. Beide draagbaren worden nogmaals hard rondgedraaid en hierna worden de crematietorens, de kisten en de offergaven in brand gestoken. Samen met Ketut en zijn familie kijken we toe totdat het vuur volledig gedoofd is. Er hangt een bijzondere spirituele sfeer.

Hierna gaan de overige gasten terug naar het huis van Ketut maar we besluiten naar ons hotel te gaan. Het was een lange dag maar wat bijzonder en wat een voorrecht om als enige toeristen bij deze crematieceremonie aanwezig te mogen zijn.  

Terima Kasih

Terima Kasih – Dankjewel. 🙏

 

De crematie torens van de broer van Ketut en de buurman bij de crematieplaats.
De crematietorens van de broer van Ketut en de buurman bij de crematieplaats.

Boekentip

Backpackgids Bali

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Bali staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis door Bali. Reistips voor vertrek, inspirerende reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, bekende en geheime plekjes en nog veel meer. Aanrader!

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Bagus Jati Health & Wellbeing Retreat; een tropisch paradijs op Bali

Op zoek naar de Komodovaraan

5 redenen waarom Flores op je bucketlist moet staan

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Voeding
Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood) recept

Chatsjapoeri is hét nationale gerecht van Georgië en bestaat uit warm brood met gesmolten kaas, je kunt het wel een beetje vergelijken met pizza

De Witte woestijn
Reizen
De Westelijke Woestijn van Egypte

Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden

Risotto met asperges
Voeding
Vegan risotto met groene asperges

Asperges zijn voor mij de ultieme lentegroenten en ik ben er gek op! Helaas zijn verse asperges maar kort verkrijgbaar en daarom staan ze in het seizoen vaak op het menu

Voeding
Recept Thaise groene curry met tofu

Eén van mijn favoriete Thaise gerechten is Gaeng Kheow Wan, beter bekend als Thaise groene curry. Dit is een heerlijke romige curry

Reizen
Het mysterie van Paaseiland

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.