Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vegan risotto met groene asperges

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Lente risotto met groene asperges

Asperges zijn voor mij de ultieme lentegroenten en ik ben er gek op! Helaas zijn verse asperges maar kort verkrijgbaar en daarom staan ze in het seizoen vaak op het menu. Zoals beloofd deel ik hierbij het recept voor een vegan risotto met groene asperges. Deze risotto is de lente op je bord!

Wat is risotto 

Risotto is een romig rijstgerecht afkomstig uit het noorden van Italië. In tegenstelling tot gewone rijst wordt risottorijst eerst kort gebakken en daarna gekookt in bouillon. Tijdens het koken worden vaak extra ingrediënten toegevoegd zoals groenten, kaas, vlees, vis of boter.

Wat betekent risotto

Het woord “risotto” is afgeleid van het Italiaanse woord “riso” wat “rijst” betekent.

Geschiedenis van risotto

Risotto wordt al honderden jaren gegeten in Italië maar het waren de Arabieren die de rijst in de 10e eeuw naar Sicilië brachten. In de 15e eeuw begonnen de Italianen zelf risottorijst te verbouwen. De noordelijke regio’s Lombardije en Piemonte waren ideaal voor de rijstteelt vanwege het gunstige klimaat. Italiaanse koks experimenteerden om de rijst op verschillende manieren klaar te maken en zo ontstond de risotto zoals we die vandaag de dag kennen.

Groene asperges
Groene asperges

Welke rijst gebruiken voor risotto

Risotto wordt meestal gemaakt van Arborio rijst of Carnaroli rijst. Beide rijstsoorten bevatten veel zetmeel dat tijdens het koken en roeren van de rijst loskomt en zorgt voor die romige structuur.

Wat is het verschil tussen Arborio rijst en Carnaroli rijst

Arborio rijst is de meest gebruikte rijstsoort voor risotto. Arborio rijst heeft een korte, brede korrel en geeft een smeuïge ietwat plakkerige risotto. Carnaroli rijst heeft juist een lange, dunne korrel en geeft een stevigere risotto. Je kunt Arborio rijst en Carnaroli rijst kopen in de grotere supermarkt of bij de biologische winkel EkoPlaza.

Is risotto maken moeilijk

Risotto maken is niet moeilijk maar je moet er wél even de tijd voor nemen. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste rijstsoort gebruikt. Ten tweede is het erg belangrijk dat je de bouillon geleidelijk aan de rijst toevoegt terwijl je goed blijft roeren.

Variatietips risotto

Ik hou van die pure aspergesmaak van dit gerecht maar ik heb ook een paar variatietips voor je om deze lente risotto wat op te vrolijken:

  • Voeg extra groenten toe zoals doperwten, courgette of verse spinazie.
  • Voeg extra groene kruiden toe zoals verse peterselie of verse munt.
  • Garneer met geroosterde pijnboompitten.
  • Garneer met eetbare bloemen 🌸 voor een extra vrolijk voorjaarsgevoel.
  • Besprenkel de risotto met een beetje limoensap.

Welke wijn bij risotto met groene asperges

Bij risotto met asperges past een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.
Mijn favoriete witte wijn: Sancerre Sauvignon Blanc uit de Loire-streek (Frankrijk).

Glas witte wijn
Glas witte wijn Sauvignon Blanc

Recept voor veganistische risotto met groene asperges

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 150 gram arborio rijst
  • 1 bosje groene asperges (ongeveer 250 gram)
  • 1 sjalotje, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 500 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 ml droge witte wijn bijvoorbeeld Chardonnay of Sauvignon Blanc
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels edelgistvlokken of veganistische kaas. 
  • Verse basilicumblaadjes ter garnering

Bereiding

  • Snijd de asperges:
    Verwijder de harde kontjes van de asperges en snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm. Houd de aspergekopjes apart van de stengels.
  • Verwarm de buillon:
    Verwarm de groentebouillon in een pan en houd deze warm op laag vuur.
  • Bakken van sjalot en knoflook:
    Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngeperste knoflook en fijngehakte sjalot toe en bak tot deze zacht en glazig zijn.
  • Risottorijst toevoegen:
    Voeg de risottorijst toe aan de pan met knoflook en sjalot en bak de rijst kort totdat deze glazig is. Ongeveer 2 minuten.
  • Wijn toevoegen:
    Voeg de witte wijn toe en laat het koken tot de alcohol verdampt is.
  • Risottorijst koken:
    Voeg nu beetje bij beetje de warme groentebouillon toe aan de rijst. 1 soeplepel per keer en roer de rijst goed door. Pas als de rijst de bouillon volledig heeft opgenomen voeg je de volgende lepel bouillon toe. Ga zo door tot de rijst beetgaar is (even proeven) en blijf goed roeren! Dit duurt ongeveer 18 minuten.
  • Asperges toevoegen:
    Voeg de stukjes asperges (behalve de kopjes) toe aan de risotto en laat deze ongeveer 3-4 minuten meekoken.
  • Edelgistvlokken of kaas toevoegen:
    Roer de edelgistvlokken of de veganistische kaas door de risotto en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  • Serveer direct:
    Verdeel de risotto over de borden en besprenkel met een beetje olijfolie. Garneer met de overgebleven aspergekopjes en eventueel verse basilicumblaadjes. 

Buon Appetito – Eet smakelijk!

Risotto met groene asperges
Risotto met groene asperges

Boekentips

De Zilveren Lepel – Meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten 

Boekomschrijving van Bol.com:

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor heerlijke en voedzame vegetarische maaltijden. De Vegetarische Zilveren Lepel bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts. Klassiekers uit de Italiaanse keuken die altijd al vegetarisch waren, maar ook moderne recepten met ingrediënten uit andere culinaire culturen om ze een vegetarische twist te geven. Denk aan Kruidenbrood en Tomatenrisotto met lentegroente, of hedendaagse gerechten als Kastanjelasagne met pompoen en palmkool, en Bietengazpacho met venkel. De Italiaanse keuken op zijn best!

Minibijbel Rijst en risotto

Achterflap tekst:

De rijst- & risottobijbel geeft een toonaangevende kijk op ’s werelds populairste graansoort. Ruim 160 verrukkelijke recepten worden stap voor stap gepresenteerd; met klassieke favorieten als biryani en pilav, sushi, gebakken rijst, paella, risotto, jambalaya, kedgeree en rijstpudding. Prachtig geïllustreerd met ruim 1000 kleurenfoto’s. Een uitgebreide gids over rijstsoorten en hoe ze toegepast en perfect gekookt kunnen worden.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Hoera, het is lente! Over tulpen, bloesems, lammetjes en meer

Pasta alla Norma recept

Recept Thaise groene curry met tofu

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
De Witte woestijn
Reizen
De Westelijke Woestijn van Egypte

Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden

Traditioneel Balinese offer
Reizen
Een crematieceremonie op Bali

Een crematieceremonie is voor Balinezen de belangrijkste ceremonie die er bestaat. Balinese Hindoes geloven in reïncarnatie en alleen via een crematie kan de ziel van het lichaam worden bevrijd

Reizen
Het mysterie van Paaseiland

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.