Zoek
Sluit dit zoekvak.

Recept Thaise groene curry met tofu

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is groene curry

Eén van mijn favoriete Thaise gerechten is Gaeng Kheow Wan, beter bekend als Thaise groene curry. Dit is een heerlijke romige curry gemaakt van groene currypasta, kokosmelk, verse groenten en tofu (of een andere eiwitbron). Tijdens mijn reis door Thailand at ik deze curry bijna dagelijks en in deze blog deel ik mijn lievelingsrecept met jullie.

Wat betekent Gaeng Kheow Wan

“Gaeng” betekent curry in het Thais, “Kheow” betekent groen en “Wan” betekent zoet. Zoete groene curry dus. De naam is een beetje misleidend want deze curry is meestal behoorlijk 🌶️🌶️🌶️ pittig! Het zoet in de naam verwijst naar de kokosmelk die dit gerecht wat milder en romiger maakt. Groen verwijst naar de kleur van de curry.

Waar komt de groene kleur van groene curry vandaan?

Thaise groene curry dankt haar mooie groene kleur aan de currypasta. Groene currypasta wordt namelijk gemaakt van groene chilipepers en verse groene kruiden zoals koriander en citroengras.

Hoe smaakt Thaise groene curry

Thaise groene curry smaakt pittig, zoet, zuur, zout, umami en romig tegelijk. Deze smaakcombinatie is typerend voor de Thaise keuken. 

Wat serveer je bij Thaise groene curry

Serveer de curry met Thaise jasmijnrijst of pandanrijst. Ik vind het ook erg lekker om er een Thaise papaja salade (Som Tam) of een frisse komkommersalade bij te eten. 

Wat is jasmijnrijst

In Thailand krijg je bij de meeste gerechten gestoomde witte jasmijnrijst geserveerd. Deze rijstsoort wordt verbouwd in Thailand en in de omringende landen Laos, Cambodja en Vietnam. Jasmijnrijst heeft een langere korrel dan andere rijstsoorten en is ook wat plakkeriger en vochtiger. De smaak is lichtzoet en de geur van jasmijnrijst doet denken aan jasmijnbloemen, vandaar de naam. Je kunt jasmijnrijst kopen in de grotere supermarkten of bij de Aziatische supermarkt. Ik vind jasmijnrijst veel op basmatirijst lijken en gebruik meestal gewoon basmatirijst.

Thaise groene currypasta kopen of zelf maken

Je kunt Thaise groene currypasta kant-en-klaar in de supermarkt kopen maar het is veel leuker, lekkerder én gezonder om deze zelf te maken. Ik heb een makkelijk recept voor je, zie verderop in deze blog.

Wat is de beste groene currypasta

Heb je geen tijd of zin om zelf groene currypasta te maken, dan kan ik je de vegan Thaise groene currypasta van het merk Terrasana aanraden. Deze currypasta is lekker van smaak al haalt deze het niet bij zelfgemaakte groene currypasta. 😉

Variatietips groene curry

Thaise groene curry is een gerecht waarmee je eindeloos kunt variëren;

  • Voeg extra groenten toe zoals courgette, aubergine, champignons, broccoli of pompoen. 
  • Voeg kikkererwten of andere peulvruchten toe.
  • Vervang de rijst eens door noedels.
  • Garneer de curry met cashewnoten of pinda’s.
  • Voeg extra groene kruiden toe zoals koriander en verse munt. Ik ben zelf enorme fan van koriander.

Recept voor Thaise groene currypasta

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 4 groene chilipepers, grof gehakt. Verwijder de zaadjes als je de peper minder pittig wilt hebben.
  • 3 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 sjalotten, grof gehakt
  • 2 stengels citroengras, fijngehakt. Let op; gebruik alleen het witte gedeelte!
  • 3 tot 4 centimeter gember, geschild en fijngehakt
  • 1 handje verse koriander, fijngehakt
  • 1 limoen, zowel het sap als de rasp van de limoen
  • Olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1 eetlepel korianderzaad, gemalen
  • Zwarte peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en maal tot je een pasta hebt. Voeg scheutjes olijfolie toe totdat de currypasta smeuïg is. Voeg eventueel nog wat zout, peper of kruiden naar smaak toe. 
Thaise groene currypasta
Thaise groene currypasta

Recept voor vegetarische Thaise groene curry met tofu

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 grote eetlepels groene currypasta
  • 400 ml kokosmelk
  • 350 gram stevige tofu, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in plakjes gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 1 grote wortel, in dunne plakjes gesneden
  • 100 gram bamboescheuten, uitgelekt 
  • 100 gram peultjes
  • 1 handje Thaise basilicumblaadjes 
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Optioneel: (bruine) suiker, naar eigen smaak
  • Optioneel: zout en zwarte peper naar eigen smaak
  • Optioneel: fijngehakte koriander ter garnering

Over de ingrediënten

  • Ik gebruik meestal zelfgemaakte currypasta.
  • Ik gebruik bamboescheuten van het merk Yakso, verkrijgbaar bij Ekoplaza.
  • Je kunt Thaise basilicum kopen bij de grotere supermarkten of de Toko. In plaats van Thaise basilicum kun je ook gewone basilicum gebruiken.

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de groene currypasta toe en fruit deze kort totdat de geur vrijkomt, ongeveer 1 minuut.
  • Voeg de kokosmelk toe en roer deze goed door de currypasta.
  • Voeg tofu, courgette, rode paprika, wortel, bamboescheuten en peultjes toe. Roer alles goed door elkaar heen. 
  • Breng de curry aan de kook en laat het geheel ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur totdat de groenten gaar zijn. De tofu blijft zacht omdat je deze meekookt. 
  • Voeg de Thaise basilicumblaadjes toe en roer deze goed door de curry heen.
  • Voeg 2 eetlepels sojasaus toe en eventueel zout, peper en (bruine) suiker naar smaak.
  • Serveer de groene curry met gestoomde jasmijnrijst of basmatirijst. Ik garneer de curry meestal met een handje verse koriander en serveer er een half limoentje bij. 

Eet smakelijk! 

Thaise groene curry met rijst
Thaise groene curry met rijst

Boekentips

Backpackgids Thailand

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Thailand staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis door Thailand. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, transportschema’s en nog veel meer. Aanrader!

De bijbel van de Thaise keuken

Achterflap tekst:

Hét naslagwerk voor wie alle geheimen van de Thaise keuken wil leren kennen
Van papajasalade tot pad Thai en van jackfruitcurry tot tom kha gai: Noi Pia-Ud neemt je mee op een culinaire reis door heel Thailand. Van de dichtbevolkte straten vol eetstalletjes in Bangkok tot aan de uitgestrekte stranden in het zuiden van Thailand.

Thais

Boekomschrijving van Bol.com:

Dit kookboek leert je stap voor stap écht Thais koken, met de hoogtepunten uit de Thaise keuken. Overzichtelijk ingedeeld op basistechnieken, gerechten en tenslotte hele menu’s.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Recept vegetarische Pad Thai met tofu

Koh Lanta, mijn favoriete Thaise eiland

Aloo Gobi: Indiase curry met aardappel en bloemkool

 

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
De Witte woestijn
Reizen
De Westelijke Woestijn van Egypte

Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden

Traditioneel Balinese offer
Reizen
Een crematieceremonie op Bali

Een crematieceremonie is voor Balinezen de belangrijkste ceremonie die er bestaat. Balinese Hindoes geloven in reïncarnatie en alleen via een crematie kan de ziel van het lichaam worden bevrijd

Reizen
Het mysterie van Paaseiland

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.