Zoeken
Sluit dit zoekvak.

5 redenen waarom Flores op je bucketlist moet staan

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Authentiek Flores

Ben je op zoek naar een bijzondere en authentieke reisbestemming? Dan moet je zeker Flores op je bucketlist zetten. Flores is geen toeristische hotspot zoals Bali maar een puur eiland waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Op Flores vind je ongerepte stranden, indrukwekkende vulkanen, een weelderige jungle, spinnenweb rijstvelden, prachtige zonsondergangen, traditionele dorpjes en een lieve gastvrije bevolking.

Waar ligt Flores?

Flores is een eiland in Indonesië en hoort bij de Kleine Sunda eilanden. Het eiland ligt in het oostelijke deel van het land, in de provincie Oost-Nusa Tenggara. Flores heeft een oppervlakte van 14.300 vierkante kilometer en telt +/- 2,5 miljoen inwoners. Ter vergelijking; Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 vierkante kilometer en bijna 18 miljoen inwoners.

Ik bezocht Flores in oktober 2022 en was op slag verliefd op dit prachtige Indonesische eiland. In deze blog laat ik je zien waarom Flores op je bucketlist moet staan.

* Klik op de foto’s om te vergroten *

Zonsopkomst bij de Kelimutu vulkaan

Om 03.30 uur schrik ik wakker van de wekker, een onmenselijk tijdstip om op te staan maar ik spring enthousiast mijn bed uit want er staat een bezoek aan de Kelimutu vulkaan op mijn programma. Flores telt maar liefst 14 actieve vulkanen en de Kelimutu schijnt de meest bijzondere van allemaal te zijn. Vanaf het dorpje Moni rijden we naar de voet van de vulkaan en samen met een lokale gids klim ik naar de 1600 meter hoge kraterrand. Na +/- 35 minuten lopen bereiken we het uitzichtpunt en wachten we op de zonsopkomst. Het is koud en winderig boven en mijn gids geeft me een kopje thee en een paar biscuitjes, dat gaat er goed in. Langzaam kleurt de lucht van donker naar licht en ik zie de kratermeren en de silhouetten van de omringende bergen tevoorschijn komen. Wow, dit is adembenemend mooi!

De Kelimutu vulkaan heeft 3 kratermeren die allemaal een andere kleur hebben. Ik zie een donkergroen, een blauwgroen en een donkergrijs meer maar mijn gids vertelt dat de meren regelmatig van kleur veranderen, eerder waren ze al rood, wit en zwart. De kleurveranderingen worden veroorzaakt door verschillende mineralen en chemicaliën in het water, een fascinerend fenomeen. Voor de lokale bevolking is de Kelimutu vulkaan een heilige plek, zij geloven dat de zielen van hun overleden dierbaren in de kratermeren rusten.

Tip:
De beste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kelimutu vulkaan is het kleine dorpje Moni. Ik verbleef in de Kelimutu Ecolodge, een kleinschalige Ecolodge met prachtig uitzicht over de rijstvelden. Aanrader!

Boottocht naar 17 Islands Marine Park

In het kleine vissersdorpje Riung stap ik aan boord van een boot voor een dagtocht naar het 17 Island Marine Park. Het is heerlijk op het water en de zeewind geeft wat verkoeling want Flores is heet, heel erg heet zelfs. Overdag loopt de temperatuur op naar ruim 40 graden Celsius. 

We stoppen bij een eiland waar honderden vliegende honden ondersteboven aan de mangrovebomen hangen. Vliegende honden behoren tot de grootste vleermuissoorten ter wereld en hebben hun naam te danken aan hun uiterlijk. Lange tijd bewonder ik deze bijzondere dieren en inderdaad, de kop van een vliegende hond lijkt wel wat op een hondenkop. Plotseling fladderen ze allemaal tegelijk weg en ik krijg kippenvel, dit is Animal Planet for real.

Hierna varen we naar het volgende eiland waar ik ga snorkelen en zwemmen in het warme zeewater. We eindigen de boottocht bij een onbewoond Bounty eiland met wuivende palmbomen, een langgerekt wit zandstrand en een azuurblauwe zee. Dromerig staar ik voor me uit terwijl ik mijn kokosnoot leegdrink, ik wil hier nooit meer weg.

Trekking naar traditionele Ngada dorpjes 

Om half 5 word ik wakker van de geluiden van de jungle. Ik maak een kopje koffie en geniet van de zonsopkomst en het fantastische uitzicht over de vallei en de Inerie vulkaan. Ik ben momenteel in Manulala in het ruige binnenland van Flores en verblijf in deze prachtige bungalow , dit is wel één van de meest bijzondere plekken waar ik ooit geslapen heb.

Ik ben hier voor een reden want Manulala is de uitvalsbasis voor een trekking naar de traditionele Ngada dorpjes Bena, Tololela en Gurusina. Na het ontbijt maak ik kennis met mijn gids Johannes. Johannes is een vriendelijke man en blijkt een wandelende encyclopedie te zijn. Hij vertelt dat de Ngada de oorspronkelijke inwoners van Flores zijn en in een clanstructuur leven. Iedere clan heeft een eigen leider die een belangrijke rol speelt bij spirituele en religieuze rituelen. De Ngada hangen het animisme aan, ze geloven dat geesten invloed hebben op hun dagelijks leven en dat er rituelen nodig zijn om deze geesten tevreden te stellen. We lopen door een tropisch bos en Johannes laat me zien wat hier allemaal groeit en bloeit, reuze interessant!

Tololela

Het dorpje Bena wordt vaker door toeristen bezocht maar Tololela is nog erg puur en authentiek. Ik bewonder de traditionele huizen met de typische daken en ontmoet de inwoners van Tololela. Ze zijn vriendelijk en gastvrij en nodigen me uit voor de lunch. Ik krijg een bordje witte rijst met vis en een glaasje zelfgebrouwen palmwijn. Ik spoel de rijst weg met een slok wijn en voel mijn keel branden terwijl de tranen in mijn ogen springen, wat een sterk bouwseltje! De Ngada kijken me ondertussen grijnzend aan en vullen direct mijn glas weer bij. Na de lunch geeft Johannes me een rondleiding door het dorp en daarna neem ik afscheid van deze vriendelijke mensen. Wat een bijzondere ontmoeting.

Het Ngada dorpje Tololela

De rijstvelden van Flores

Bali staat bekend om haar mooie rijstvelden maar die van Flores mogen er ook zijn. Bij het dorpje Cancar bewonder ik de Cancar Spider Rice Fields. Deze rijstvelden hebben de ronde vorm van een spinnenweb en zijn onderverdeeld in ”taartpunten”. Families uit het nabijgelegen dorpje hebben allemaal een eigen taartpunt toegewezen gekregen om rijst te verbouwen. Bijzonder om te zien en uniek in de wereld.


3-daagse boottocht naar Komodo National Park

Vanaf Labuan Bajo maak ik een 3-daagse Boottocht naar Komodo National Park  en ga ik op zoek naar de Komodo varaan. Zie mijn blog over deze bijzondere ervaring.

Mijn reisroute op Flores 

Dag 1  Vlucht Denpasar – Ende – Moni
Dag 2 Moni – bezoek Kelimutu vulkaan – Riung
Dag 3 Riung – boottocht 17 Islands Marine Park
Dag 4 Riung – Soa hotsprings- Bajawa
Dag 5 Bajawa – trekking naar Ngada dorpjes
Dag 6 Bajawa – Ruteng
Dag 7 Ruteng – Cancar Spider Rice Fields –  Labuan Bajo
Dag 8 Labuan Bajo
Dag 9/10/11  boottocht Komodo National Park
Dag 12 Labuan Bajo, veerboot naar Lombok 

Ik had een auto met privé chauffeur tot mijn beschikking en vond dit een hele fijne manier van reizen. De reisdagen waren lang, gemiddeld 6 tot 8 uur per dag. De afstanden zijn niet zo groot maar reizen gaat langzaam, Flores is een bergachtig eiland.

Overige informatie  

  • De beste reistijd is medio april t/m oktober.
  • Er gaan directe vluchten vanaf Jakarta (Java) en Denpasar (Bali) naar Flores. Vanaf Bali kun je vliegen naar Ende of Labuan Bajo. Een andere optie is de veerboot vanaf Lombok.
  • Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij aankomt in Indonesië en je hebt een visum nodig. Visa on arrival is mogelijk. Controleer voor vertrek wat de actuele visum eisen zijn.
  • Zorg dat je voldoende geld bij je hebt, er zijn alleen geldautomaten in de grotere steden zoals Ende en Labuan Bajo. Creditcards worden niet overal geaccepteerd.
  • Aanbevolen reisvaccinaties: DTP en Hepatitis A. Vaak wordt er ook een buiktyfus vaccinatie en malaria profylaxe aangeraden. Ik heb malarone tabletten geslikt op aanraden van de GGD. Neem +/- 6 weken voor vertrek contact op met de GGD of je huisarts voor de laatste informatie.
  • Vergeet je hoed en zonnebrandcrème niet, de zon is genadeloos.
  • Het is gebruikelijk om fooi te geven.
  • Het toerisme staat nog in de kinderschoenen en hotels zijn eenvoudig. Westers eten en goedwerkende WiFi zijn lastig te vinden (met uitzondering van Labuan Bajo).

Zoek je nog een goed hotel aan het strand in Labuan Bajo dan kan ik Labuan Bajo Beach Hotel aanbevelen. Je kunt dineren met uitzicht op zee en genieten van een spectaculaire zonsondergang.

In Riung sliep ik in het Riung Guesthouse , ook een aanrader.

Boekentip

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Indonesie  staat alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis door Indonesië. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, de leukste activiteiten, transportschema’s en nog veel meer. Aanrader!

Backpackgids

 

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Op zoek naar de Komodovaraan

Ben je nog op zoek naar een reisgids Indonesië?

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Waarom ik mijn verjaardag anders vier

Vandaag ben ik jarig, maar ik vier het niet op de gebruikelijke manier. Geen huis vol visite, geen cadeautjes en geen grote verjaardagstaart.

Namib Naukluft National Park
Reizen
Ontdek de Namib: de oudste woestijn ter wereld

Vroeger dacht ik altijd dat een woestijn alleen maar bestond uit zand en ontzettend saai zou zijn, maar tegenwoordig weet ik beter. Een woestijn is namelijk allesbehalve saai.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.