Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Chakra’s: je hebt er vast weleens van gehoord en misschien vind je het maar vaag en zweverig klinken maar wat zijn chakra’s nu precies? En hoe breng je de chakra’s in balans? In deze blog vertel ik je daar meer over.

Chakra’s: energiecentra in het lichaam

Energie is de basis van al het leven. Het zit in de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, het zit zelfs in jou. Ieder mens heeft 7 chakra’s die langs de ruggengraat liggen, ze lopen vanaf je stuitje tot aan je kruin. Je kunt de chakra’s niet zien maar wel voelen. Je kunt ze vergelijken met wielen die ronddraaien in je lichaam en de energie laten stromen (chakra betekent letterlijk wiel in het Sanskriet). Als de chakra’s in balans zijn, voel je je goed. Als ze geblokkeerd worden of uit balans zijn, kun je lichamelijke en emotionele problemen ervaren. Om gezond te blijven is het dus heel belangrijk dat de energie goed blijft stromen.

7 chakra’s

Elke chakra heeft een eigen functie, een eigen element en een eigen kleur die overeenkomt met de kleuren van de regenboog. Dit zijn de 7 chakra’s:

  • 1e chakra: Wortelchakra (Muladhara in het Sanskriet)
    Het eerste chakra ligt onderaan de wervelkolom vlakbij je stuitje. De kleur die hierbij hoort is rood. Dit chakra staat voor stabiliteit, basisbehoeften en veiligheid. Als dit chakra in balans is voel je je veilig, stabiel en zelfverzekerd. Bij disbalans voel je je angstig, onzeker of gefrustreerd. Element: aarde.
  • 2e chakra: Sacraalchakra (Svadhishthana in het Sanskriet)
    Het tweede chakra bevindt zich in je onderbuik, vlak onder je navel. De kleur die hierbij hoort is oranje. Dit chakra staat voor emoties, creativiteit en plezier. Als dit chakra in balans is ben je creatief, positief en heb je plezier in je leven. Bij disbalans voel je je lusteloos, moe, emotioneel en heb je een gebrek aan creativiteit. Element: water. 
  • 3e chakra: Zonnevlechtchakra (Manipura in het Sanskriet).
    Het derde chakra ligt net boven je navel en de kleur die hierbij hoort is geel. Dit chakra staat voor zelfvertrouwen en wilskracht. Als dit chakra in balans is voel je je krachtig en zelfverzekerd. Bij disbalans voel je je onzeker en heb je last van besluiteloosheid. Element: vuur. 
  • 4e chakra: Hartchakra (Anahata in het Sanskriet)
    Het vierde chakra ligt in het midden van je borstkas vlakbij je hart. De kleur die hierbij hoort is groen. Dit chakra staat voor liefde, compassie en relaties. Als dit chakra in balans is voel je liefde voor jezelf en voor alles wat leeft. Je bent zorgzaam en hebt goede relaties met de mensen om je heen. Bij disbalans voel je je onzeker, boos, jaloers of eenzaam. Element: lucht. 
  • 5e chakra: Keelchakra (Vishuddha in het Sanskriet)
    Het vijfde chakra ligt rond je keelgebied en de kleur die hierbij hoort is blauw. Dit chakra staat voor communicatie en expressie. Als dit chakra in balans is dan communiceer je duidelijk met anderen, je kunt jezelf goed uiten. Bij disbalans kun je niet goed overbrengen wat je bedoelt of hoe je je voelt. Je onderdrukt je gevoelens, je bent onzeker of negatief. Element: ether
  • 6e chakra: Voorhoofdchakra  (Ajna in het Sanskriet)
    Het zesde chakra ligt tussen je wenkbrauwen en wordt ook wel het Derde Oog chakra genoemd. De kleur die hierbij hoort is indigo (donkerblauw). Dit chakra staat voor intuïtie, inzicht en verbeelding. Als dit chakra in balans is dan sta je in verbinding met je intuïtie, ben je zelfverzekerd en heb je heldere inzichten. Bij disbalans voel je je verward, angstig of gespannen. Element: licht. 
  • 7e chakra:Kruinchakra (Sahastrara in Sanskriet)
    Het zevende chakra ligt bovenop je hoofd en de kleur die hierbij hoort is violet. Dit chakra staat voor spirituele verbinding en bewustzijn. Als dit chakra in balans is voel je je verbonden met de wereld en het universum, het oneindige. Je hebt spiritueel inzicht en innerlijke rust. Bij disbalans voel je je verward, somber, onrustig, gefrustreerd. Je voelt je niet verbonden met de wereld om je heen. Element: geen element. 

Chakra’s in balans brengen

Er zijn veel manieren om je chakra’s in balans te brengen. Dat kan bijvoorbeeld via yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, stress te vermijden en regelmatig de buitenlucht op te zoeken. 

Chakra’s en bijbehorende edelstenen 

Edelstenen kunnen ook helpen om de chakra’s in balans te brengen. Edelstenen worden vaak gebruikt vanwege hun energetische eigenschappen en kleuren die overeenkomen met de kleuren van de chakra’s. Je kunt edelstenen als sieraad dragen of tijdelijk op je lichaam leggen.
Een chakra set bestaat meestal uit (één van) de volgende edelstenen:

1e chakra: kleur rood – rode jaspis, hematiet
2e chakra: kleur oranje – oranje carneool, oranje calciet
3e chakra: kleur geel – gele calciet, gele tijgeroog
4e chakra: kleur groen – groene aventurijn, jade, rozenkwarts
5e chakra: kleur blauw – lapis lazuli, sodaliet, blauwe aquamarijn
6e chakra: kleur indigo – amethist, saffier
7e chakra: kleur violet – bergkristal, amethist

Zou je graag meer kennis over mineralen en edelstenen willen hebben en willen weten welke edelstenen je waarvoor kunt gebruiken? Dat leer je in deze cursus over Edelstenen

Chakra edelstenen set

Yoga houdingen om chakra’s in balans te brengen 

De volgende yogahoudingen kunnen helpen om je chakra’s in balans te brengen en de energie te laten stromen:

  • 1e chakra : Staande Berg (Tadasana).
    Beschrijving: Sta rechtop met je voeten bij elkaar, je gewicht gelijkmatig verdeeld. Dit helpt bij het aarden en versterken van je basis.
  • 2e chakra: Kindhouding (Balasana)
    Ga op handen en knieën zitten en breng je billen naar je hielen terwijl je je armen voor je uit strekt. Dit helpt om emoties vrij te maken en het sacraalchakra te openen.
  • 3e chakra: Boog (Dhanurasana)
    Lig op je buik en buig je knieën, pak je enkels vast en til je borst en benen op. Dit versterkt het zelfvertrouwen en de wilskracht.
  • 4e chakra: Kameel (Ustrasana)
    Ga op je knieën zitten, buig achterover en plaats je handen op je hielen. Dit opent het hart en bevordert compassie.
  • 5e chakra: Ploeg (Halasana)
    Ga op je rug liggen en til je benen over je hoofd naar de grond. Dit helpt bij de communicatie en zelfexpressie.
  • 6e chakra: Neerwaartse Hond: (Adho Mukha Svanasana)
    Start op handen en knieën, duw je heupen omhoog, vorm een omgekeerde “V”. Strek benen en armen. Adem in en uit, ontspan.
  • 7e chakra Hoofdstand (Sirsasana):
    Deze asana is alleen geschikt voor gevorderden en moet goed uitgevoerd worden. Geen beschrijving.

Online cursus reis door de chakra’s      

Wil je meer weten over de chakra’s ? In deze online cursus Reis door de chakra’s leer je:

  • Een hele bewuste diepe ontspanning te vinden
  • Hoe het chakra systeem werkt en functioneert
  • Wat de belangrijkste eigenschappen en karakteristieken zijn van ieder chakra
  • Wat de energie van chakra’s uit balans brengt
  • Hoe je de energie van een chakra weer in balans brengt
  • Hoe je beperkende overtuigingen en programmeringen verandert naar overtuigingen en intenties die bijdragen aan gezondheid, geluk en kracht
  • Wat Yoga Nidra is en welke relatie het heeft met de chakra’s

Note:
Het chakra systeem is een eeuwenoude Indiase leer, er is geen wetenschappelijk bewijs dat chakra’s echt bestaan. 

Boeken of edelstenen set kopen?

Ben je geïnteresseerd in een chakra edelstenen set of in boeken over chakra’s:

Gerelateerde artikelen:

Wat is Yoga Nidra en hoe doe je het?

Wat is yoga?

3 online yoga platforms en tips voor thuisyoga

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.