Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is yoga?

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is yoga ?

Het heeft even geduurd voordat ik een yogaschool binnen durfde te stappen. Ik vond yoga altijd al interessant maar dacht dat het vooral voor lenige mensen was, niet voor zo’n stijve hark als ik. Pas na mijn reis naar India had ik het lef om me aan te melden voor mijn eerste yogales en inmiddels weet ik beter, yoga is voor iedereen.

Het woord “yoga” komt uit de oude Indiase taal Sanskriet en betekent verbinding. Dat is precies wat yoga doet; yoga verbindt lichaam en geest en leert hoe je deze met elkaar in balans kunt brengen. Als je in balans bent voel je je tevreden en ervaar je innerlijke rust. Yoga is een reis naar innerlijke bewustwording, je leert beter naar je lichaam en geest te luisteren.

Yoga bestaat uit verschillende onderdelen:

Fysieke yogahoudingen (asana’s)

De fysieke yogahoudingen variëren van eenvoudige stretches tot complexe poses. De asana’s verbeteren je flexibiliteit, kracht en balans en verminderen stress en spanning.

Ademhalingstechniek (Pranayama)

Ademhaling speelt een centrale rol in yoga, je ademhaling vormt de brug tussen lichaam en geest. Door middel van ademhalingsoefeningen leer je hoe je je ademhaling kunt beheersen.

Meditatie

Meditatie en ontspanningsoefeningen zijn ook een onderdeel van yoga. De yogahoudingen zijn oorspronkelijk zelfs bedoeld om je lichaam en geest voor te bereiden op meditatie.

De vele voordelen van yoga

  • Verbetert je flexibiliteit
  • Versterkt je spieren
  • Vermindert stress
  • Verhoogt innerlijke rust
  • Verbetert je lichaamshouding
  • Verbetert je focus en concentratie
  • Zorgt voor een betere slaap.
  • Zorgt voor ontspanning

De meest beoefende yogastijl is Hatha yoga maar enkele andere populaire stijlen zijn Vinyasa yoga, Ashtanga yoga, Bikram yoga, Yin yoga en Kundalini yoga. Iedere yogastijl is anders en iedere yogadocent ook. Neem proeflessen bij verschillende yogascholen en kijk wat het beste bij je past.

Welke yogastijl beoefen ik?

Ik ben begonnen met Hatha yoga en een paar jaar later overgestapt naar de krachtige yogavorm Kundalini yoga. Op dit moment volg ik weer Hatha yogalessen.

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Wat is Yoga Nidra en hoe doe je het?

3 online yoga platforms en tips voor thuisyoga

De betekenis van Namasté

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Balinese Legong danseres
Reizen
Legong; een klassieke Balinese dans

De Legong is een van de bekendste en belangrijkste dansen van Bali. Deze dans wordt uitgevoerd door jonge meisjes die in prachtige kostuums expressieve hoofd-, oog-, voet-, hand- en vingerbewegingen maken

Inspiratie en overig
Fietsen maakt gelukkig!

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. We gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, school, de boodschappen en andere bezigheden en natuurlijk ook ter ontspanning

Voeding
Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood) recept

Chatsjapoeri is hét nationale gerecht van Georgië en bestaat uit warm brood met gesmolten kaas, je kunt het wel een beetje vergelijken met pizza

De Witte woestijn
Reizen
De Westelijke Woestijn van Egypte

Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.