Wat is yoga?

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is yoga ?

Het heeft even geduurd voordat ik een yogaschool binnen durfde te stappen. Ik vond yoga altijd al interessant maar dacht dat het vooral voor lenige mensen was, niet voor zo’n stijve hark als ik. Pas na mijn reis naar India had ik het lef om me aan te melden voor mijn eerste yogales en inmiddels weet ik beter, yoga is voor iedereen.

Het woord “yoga” komt uit de oude Indiase taal Sanskriet en betekent verbinding. Dat is precies wat yoga doet; yoga verbindt lichaam en geest en leert hoe je deze met elkaar in balans kunt brengen. Als je in balans bent voel je je tevreden en ervaar je innerlijke rust. Yoga is een reis naar innerlijke bewustwording, je leert beter naar je lichaam en geest te luisteren.

Yoga bestaat uit verschillende onderdelen:

Fysieke yogahoudingen (asana’s)

De fysieke yogahoudingen variëren van eenvoudige stretches tot complexe poses. De asana’s verbeteren je flexibiliteit, kracht en balans en verminderen stress en spanning.

Ademhalingstechniek (Pranayama)

Ademhaling speelt een centrale rol in yoga, je ademhaling vormt de brug tussen lichaam en geest. Door middel van ademhalingsoefeningen leer je hoe je je ademhaling kunt beheersen.

Meditatie

Meditatie en ontspanningsoefeningen zijn ook een onderdeel van yoga. De yogahoudingen zijn oorspronkelijk zelfs bedoeld om je lichaam en geest voor te bereiden op meditatie.

De vele voordelen van yoga

  • Verbetert je flexibiliteit
  • Versterkt je spieren
  • Vermindert stress
  • Verhoogt innerlijke rust
  • Verbetert je lichaamshouding
  • Verbetert je focus en concentratie
  • Zorgt voor een betere slaap.
  • Zorgt voor ontspanning

De meest beoefende yogastijl is Hatha yoga maar enkele andere populaire stijlen zijn Vinyasa yoga, Ashtanga yoga, Bikram yoga, Yin yoga en Kundalini yoga. Iedere yogastijl is anders en iedere yogadocent ook. Neem proeflessen bij verschillende yogascholen en kijk wat het beste bij je past.

Welke yogastijl beoefen ik?

Ik ben begonnen met Hatha yoga en een paar jaar later overgestapt naar de krachtige yogavorm Kundalini yoga. Op dit moment volg ik weer Hatha yogalessen.

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Wat is Yoga Nidra en hoe doe je het?

3 online yoga platforms en tips voor thuisyoga

De betekenis van Namasté

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.