De betekenis van Namasté

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Namasté

Namasté is meer dan alleen een groet, het heeft een diepere spirituele betekenis. In deze blog vertel ik je hier meer over. 

Namasté als begroeting in India en Nepal

In India en Nepal is het gebruikelijk om “Namasté” te zeggen als je iemand ontmoet maar het kan ook gebruikt worden om afscheid te nemen. Je spreekt het uit als “Naa-muh-stay,” waarbij de klemtoon meestal op de eerste lettergreep ligt. Wanneer iemand Namasté zegt dan plaatst hij/zij vaak de handpalmen tegen elkaar voor de borst en hij/zij buigt lichtjes voorover. Het wordt beschouwd als een teken van respect voor de persoon met wie je communiceert.

 

Namasté als de groet van de yoga

Het woord Namasté wordt ook vaak gebruikt in de yogawereld. Aan het begin van een yogales als verwelkoming maar ook aan het einde van de les om de yogadocent te bedanken. Je brengt je handpalmen tegen elkaar en je vingers wijzen naar boven. Vervolgens plaats je je handen voor je hart en buig je lichtjes voorover terwijl je Namasté zegt. Dit gebaar wordt Anjali mudra genoemd en is een veelvoorkomende (yoga) houding. Je mag het ook in stilte doen, doe wat goed voelt voor jou.

Betekenis van Namasté

Namasté komt uit de oude Indiase taal Sanskriet en betekent letterlijk “ik buig voor jou” of “ik groet het goddelijke licht in jou.” Met Namasté zeg je eigenlijk: “Het goddelijke licht in mij groet het goddelijke licht in jou.” Dit gebaar symboliseert respect, nederigheid en erkenning voor de innerlijke goddelijkheid in jezelf en anderen. Het benadrukt eenheid en verbondenheid en herinnert ons eraan dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde kosmische energie.

 

Namasté

My soul honors your soul.

I honor the place in you where

the entire universe resides.

I honor the light, love, truth, beauty & peace within you,

Because it is also within me.

In sharing these things

We are united, we are the same,

WE ARE ONE

Vertaling naar het Nederlands

Als afsluiting nog de vertaling van bovenstaande naar het Nederlands. Sta eens stil bij de diepere betekenis van Namasté als je het woord de volgende keer uitspreekt.

Namasté

Mijn ziel eert jouw ziel.
Ik eer de plek in jou waar
het hele universum samenkomt.
Ik eer het licht, de liefde, de waarheid, de schoonheid en de vrede in jou,
omdat het ook in mij is.
Door deze dingen te delen
zijn we verenigd, zijn we hetzelfde,

WIJ ZIJN ÉÉN

 

Namasté 🙏

Namaste

Verkrijgbaar bij

bol.com (€17,99)

Gerelateerde artikelen:

Breng je chakra’s in balans

Wat is Yoga Nidra en hoe doe je het?

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.