Zoek
Sluit dit zoekvak.

De wondere wereld van paddenstoelen

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Op paddenstoelenjacht

Één van mijn favoriete bezigheden deze herfst is het spotten en fotograferen van paddenstoelen. De paddenstoelen schieten de grond uit momenteel in allerlei kleuren, vormen en maten en ik ben als een kind zo blij als ik weer een nieuwe “schat” heb ontdekt. Thuis probeer ik te achterhalen welke paddenstoelen ik gezien heb, lang leve de app ObsIdentify! In deze blog neem ik je mee in de wondere wereld van paddenstoelen en laat ik je trots mijn “schatten” zien. Ik vind het ware kunstwerkjes van de natuur.

Wat zijn paddenstoelen

Een paddenstoel is de vrucht (het zichtbare gedeelte) van een schimmel, de rest van de schimmel leeft onzichtbaar onder de grond of in een boom. Paddenstoelen spelen een belangrijke rol in de natuur omdat ze natuurlijk afval, -denk aan bladeren, hout en dode dieren- , opruimen en omzetten in voedingsstoffen voor bomen en planten. Paddenstoelen dienen ook als voedsel voor eekhoorns, muizen, slakken en verschillende insecten.

Samenwerking tussen schimmels en bomen

Schimmels en bomen helpen elkaar om te groeien en gezond te blijven. De schimmels leven onder de grond en hebben hele dunne draden die hyfen worden genoemd. Deze schimmeldraden wikkelen zich om de wortels van bomen heen en helpen de bomen om water en voedingsstoffen uit de grond te halen. In ruil hiervoor geven de bomen de schimmels weer suiker. Er zijn echter ook zwammen die bomen aantasten en/of doden.

Note: Alle paddenstoelen foto’s in mijn blog zijn gemaakt in het prachtige Drenthe. Corrigeer me als er een verkeerde soort bij een foto vermeld staat of laat het me weten als je een aanvulling hebt. Mijn dank is groot. 🙏

Hier groeien paddenstoelen

Paddenstoelen houden van een vochtige en warme grond en groeien voornamelijk in loof-en naaldbossen, in weilanden en graslanden. Je kunt ze ook aantreffen op boomstronken en dood hout en zelfs in je eigen achtertuin.

Wanneer zijn de meeste paddenstoelen te zien

De herfst is de beste tijd om paddenstoelen te zien maar ze groeien het hele jaar door. Je kunt ze zelfs spotten in de zomer tijdens of na een natte periode.

Populair kinderliedje

Ken je dit kinderliedje nog? Het spookt al een paar dagen door mijn hoofd heen. Ik ben erg, ik weet het. 🙈

Op een grote paddenstoel rood met witte stippen, zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen. Krak zei toen de paddenstoel, met een diepe zucht. Allebei de beentjes, hoepla in de lucht.

Zo planten paddenstoelen zich voort

Paddenstoelen planten zich voort via duizenden minuscule zaadjes die sporen worden genoemd en in de hoed van de paddenstoel zitten. Zodra de paddenstoel volgroeid is worden de sporen losgelaten en verspreid door de wind. De sporen landen op de grond en als deze nieuwe plek geschikt is, dan ontstaat hier een nieuwe schimmel. Je kunt sporen vergelijken met planten zaden.

Eetbare en giftige paddenstoelen

In Nederland komen meer dan 5000 (!) soorten paddenstoelen voor. Ongeveer 30 soorten zijn giftig waarvan er 5 dodelijk kunnen zijn als je ze eet. Één van de giftigste paddenstoelen ter wereld is de groene knolamaniet, in het Engels “death angel” genoemd. De knolamaniet komt ook in Nederland voor en groeit meestal in loofbossen onder eiken, beuken en kastanjebomen. Een kleine hoeveelheid van deze paddenstoel kan al dodelijk zijn omdat lever en nieren worden aangetast. Na +/- 12 uur treden de eerste verschijnselen op die meestal bestaan uit heftige buikpijn, overgeven en diarree. Ieder jaar overlijden er mensen na het eten van de groene knolamaniet. Wees dus altijd heel erg voorzichtig met plukken en/of eten van wilde paddenstoelen want sommige soorten lijken veel op elkaar. De groene knolamaniet lijkt bijvoorbeeld veel op de champignon. Je moet er toch niet aan denken….

Paddenstoelen als medicijn

Paddenstoelen worden al eeuwenlang gebruikt als medicijn. Antibiotica wordt gemaakt van grondbacteriën en schimmels. De Reishi paddenstoel staat bekend om zijn immuniteitsversterkende eigenschappen; deze paddenstoel zou de weerstand verhogen, de bloeddruk verlagen en ontstekingen remmen. 

De 10 meest voorkomende paddenstoelen in Nederland

Zoals eerder gezegd komen er meer dan 5000 soorten paddenstoelen in Nederland voor. Dit zijn de 10 meest voorkomende soorten:

 • Gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)
  Deze kleine zwavelgele / lichtbruine paddenstoel komt voor in bossen en op rottend hout. Ze groeien meestal in groepen. De gewone zwavelkop is erg giftig. 
 • Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis)
  Één van de populairste eetbare paddenstoelensoorten. Hij heeft een bruine hoed en een dikke steel en wordt vaak in loof- en naaldbossen aangetroffen.
 • Vliegenzwam (Amanita muscaria)
  Dit is toch wel de meest iconische paddenstoel die er bestaat met zijn rode hoed en witte stippen. De vliegenzwam is giftig en groeit voornamelijk in loofbossen. 
 • Paarse amethistzwam (Laccaria amethystina)
  Deze paddenstoel heeft een prachtige paarse kleur en groeit voornamelijk in dennenbossen.
 • Gewoon fluweelpootje (Flammulina velutipes)
  Dit is een kleine, donkerbruine paddenstoel die vaak in grote groepen bij elkaar groeit. Deze paddenstoel heeft een prachtige fluwelige steel en is een eetbare paddenstoelensoort.
 • Berkenzwam (Piptoporus betulinus)
  Deze witte tot crèmekleurige paddenstoel groeit alleen op dode en bijna dode berkenbomen. Hij wordt ook wel berkendoder genoemd.
 • Tonderzwam (Fomes fomentarius)
  Deze paddenstoel groeit meestal op stammen van zwakke of dode bomen en heeft de vorm van een paardenhoef. Deze zwam werd in vroegere tijden gebruikt om vuur te maken.

6 bekende eetbare paddenstoelen

Paddenstoelen zijn lekker en gezond en je kunt er eindeloos mee variëren. Dit zijn 6 bekende eetbare paddenstoelen.

 • Witte champignon (Agaricus bisporus)
  Dit is de bekendste en meest gegeten paddenstoel ter wereld. Deze paddenstoel heeft een witte hoed en een milde neutrale smaak. Witte champignons zijn veelzijdig en worden vaak gebruikt in soepen, sauzen, salades en als topping op pizza’s. De witte champignon wordt in Nederland gekweekt.
 • Kastanjechampignon (Agaricus bisporus var. chestnut)
  Deze paddenstoel heeft dezelfde vorm als de witte champignon maar heeft een kastanjebruine kleur. De kastanjechampignon heeft een nootachtige smaak en is erg lekker in pastagerechten.
 • Portobello (Agaricus bisporus var. portobello)
  De Portobello is eigenlijk een grote uitgeholde kastanjechampignon. Portobello’s hebben een stevige aardse smaak en een vlezige structuur. Ze zijn ideaal voor grillen of roosteren en kunnen dienen als vleesvervanger in vegetarische gerechten.
 • Cantharel (Cantharellus cibarius)
  Cantharellen zijn feloranje van kleur en hebben een heerlijke, licht pittige smaak. Ze groeien meestal in naaldbossen en zijn een geliefde eetbare paddenstoel.
 • Eekhoorntjesbrood (Boletus edulis)
  Één van de populairste eetbare paddenstoelensoorten. Deze grote, vlezige paddenstoel heeft een sterke aardse smaak. Hij groeit voornamelijk in loof- en naaldbossen.
 • De Shiitake (Lentinula edodes)
  De Shiitake groeit oorspronkelijk in China en Japan maar wordt tegenwoordig ook in Nederland gekweekt. De Shiitake heeft een donkerkleurige hoed en een hartige smaak. Deze paddenstoel wordt vaak verwerkt in Aziatische gerechten.

Voedingswaarden

Paddenstoelen bevatten vezels, vitamines en mineralen en weinig calorieën. Het zijn echter geen volwaardige vleesvervangers, daarvoor bevatten ze te weinig eiwitten, ijzer en B-vitamines.

Fotoherkennings-app ObsIdentify

ObsIdentify is een gratis fotoherkennings-app waarmee je dieren, planten en paddenstoelen kunt herkennen. De app werkt heel simpel: maak of open een foto, druk op de knop identificeer en je krijgt de naam van de soort en aanvullende informatie te zien. Installeer de app via de App Store of de Play Store. Aanrader!

Boekentip

Paddenstoelen van de wereldberoemde natuurfotograaf Jan Vermeer.

Covertekst:
Natuurfotograaf Jan Vermeer heeft 3 jaar lang gezocht naar de kleurrijkste, opvallendste en mooiste paddenstoelen in Nederland. De aanpak en de bijzondere visie van Vermeer leveren een unieke collectie artistieke foto’s op die wereldwijd veelvuldig worden gepubliceerd in prestigieuze magazines. Paddenstoelen als kunst. Abstracte schilderijen, maar dan van de werkelijkheid.

Bron informatie: Wikipedia en Natuurmonumenten

Shinrin Yoku, de helende kracht van de natuur

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

6 reacties

 1. Hoi Petra.
  Wat een schitterende foto’s van de natuur en in het bijzonder de paddenstoelen 🍄 echt prachtig!
  En hihihi leuk liedje 🎶🍄😄 geniet er van! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is een van mijn favoriete plekken in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.