Minimaliseren: meer ruimte in je huis én in je hoofd

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

“Collect moments, not things”

Mijn levensmotto is “collect moments, not things”.  Ik geloof namelijk dat je niet (langdurig) gelukkig wordt van spullen kopen maar wél van mooie bijzondere momenten. Momenten samen met mensen die je dierbaar zijn en momenten dat je die dingen doet waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je blij en gelukkig van wordt.

Ultieme vrijheid  

Mijn reis naar Azië was een onvergetelijke ervaring, in alle opzichten. Het was geweldig om samen met Jan te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft; nieuwe plekken te ontdekken, mooie inspirerende mensen te ontmoeten, exotische gerechten te proeven, onze grenzen te verleggen en het gevoel van ultieme vrijheid te ervaren. Helemaal niks moeten, geen zorgen, geen stress, alleen maar zijn in het moment en doen waar ik op dat moment zin in had. Yoga, zwemmen, fietsen, lezen, luieren, eindeloze gesprekken voeren of gewoon urenlang voor me uit staren en genieten van een kopje koffie, luisteren naar vogelgeluiden, tjirpende krekels of de intense stilte. Ik had tijd om na te denken over wat ik belangrijk vind in het leven, wat ik wil met mijn leven.

Terug naar de basis

Op één van die momenten besloot ik dat ik niet meer terug wil stappen in mijn oude leven. Ik wil niet meer meedoen aan die ratrace en het gevoel hebben dat ik word geleefd in plaats van dat ik leef. Ik wil terug naar de basis en meer in verbinding staan met de natuur. Meer vrije tijd hebben en minder verplichtingen. Ook besefte ik dat ik helemaal niet zoveel nodig heb. 8 maanden lang leefde ik uit 1 tas en onderweg heb ik 3x overbodige spullen teruggestuurd naar huis, gewoon omdat ik het niet nodig had.

Nu ik terug ben in Nederland heb ik met een kritische blik naar mijn bezittingen gekeken. Ik wil alleen nog maar spullen houden die ik echt nodig heb of spullen die ik mooi vind en/of waar ik een dierbare herinnering aan heb. Inmiddels heb ik heel veel weggegooid, weggegeven of verkocht en dat voelt heel erg goed. Bevrijdend. Lichter. Ik heb letterlijk meer ruimte gekregen in mijn (tiny) huis én in mijn hoofd. Minimaliseren, ik kan het iedereen aanraden.

Definitie van minimaliseren

Wat is minimaliseren nu precies? Ik vond deze definitie van minimaliseren.

“Minimaliseren is het bewust verminderen van materiële bezittingen, verplichtingen en afleidingen in je leven met als doel eenvoud en een meer gebalanceerde levensstijl te bereiken. Het draait om het behouden van wat echt waardevol en noodzakelijk is, terwijl je afstand doet van overbodige zaken.

Wat zijn de voordelen van minimaliseren?

  • Een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.
  • Minder stress.
  • Meer focus.
  • Het is duurzamer.
  • Het bespaart geld omdat je minder spullen koopt.
  • Je ervaart innerlijke rust en tevredenheid
  • Je maakt bewustere keuzes.
  • Je waardeert meer wat je hebt.

Online cursus minimaliseren  

Vind je het moeilijk om te beginnen met minimaliseren of wil je hier meer over weten? In de online cursus minimaliseren leer je wat minimalisme precies is en hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die zijn of haar leven wilt opruimen. Voor iedereen die inziet dat meer spullen niet gelukkiger maken en op zoek is naar meer betekenis, vrijheid en ruimte.

5 interessante boeken over minimaliseren

Wil je meer weten over minimaliseren, dan kan ik onderstaande boeken aanraden:

 

Shinrin Yoku, de helende kracht van de natuur

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.