Zoek
Sluit dit zoekvak.

Minimaliseren: meer ruimte in je huis én in je hoofd

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

“Collect moments, not things”

Mijn levensmotto is “collect moments, not things”.  Ik geloof namelijk dat je niet (langdurig) gelukkig wordt van spullen kopen maar wél van mooie bijzondere momenten. Momenten samen met mensen die je dierbaar zijn en momenten dat je die dingen doet waar je hart sneller van gaat kloppen, waar je blij en gelukkig van wordt.

Ultieme vrijheid  

Mijn reis naar Azië was een onvergetelijke ervaring, in alle opzichten. Het was geweldig om samen met Jan te genieten van al het moois dat de wereld te bieden heeft; nieuwe plekken te ontdekken, mooie inspirerende mensen te ontmoeten, exotische gerechten te proeven, onze grenzen te verleggen en het gevoel van ultieme vrijheid te ervaren. Helemaal niks moeten, geen zorgen, geen stress, alleen maar zijn in het moment en doen waar ik op dat moment zin in had. Yoga, zwemmen, fietsen, lezen, luieren, eindeloze gesprekken voeren of gewoon urenlang voor me uit staren en genieten van een kopje koffie, luisteren naar vogelgeluiden, tjirpende krekels of de intense stilte. Ik had tijd om na te denken over wat ik belangrijk vind in het leven, wat ik wil met mijn leven.

Terug naar de basis

Op één van die momenten besloot ik dat ik niet meer terug wil stappen in mijn oude leven. Ik wil niet meer meedoen aan die ratrace en het gevoel hebben dat ik word geleefd in plaats van dat ik leef. Ik wil terug naar de basis en meer in verbinding staan met de natuur. Meer vrije tijd hebben en minder verplichtingen. Ook besefte ik dat ik helemaal niet zoveel nodig heb. 8 maanden lang leefde ik uit 1 tas en onderweg heb ik 3x overbodige spullen teruggestuurd naar huis, gewoon omdat ik het niet nodig had.

Nu ik terug ben in Nederland heb ik met een kritische blik naar mijn bezittingen gekeken. Ik wil alleen nog maar spullen houden die ik echt nodig heb of spullen die ik mooi vind en/of waar ik een dierbare herinnering aan heb. Inmiddels heb ik heel veel weggegooid, weggegeven of verkocht en dat voelt heel erg goed. Bevrijdend. Lichter. Ik heb letterlijk meer ruimte gekregen in mijn (tiny) huis én in mijn hoofd. Minimaliseren, ik kan het iedereen aanraden.

Definitie van minimaliseren

Wat is minimaliseren nu precies? Ik vond deze definitie van minimaliseren.

“Minimaliseren is het bewust verminderen van materiële bezittingen, verplichtingen en afleidingen in je leven met als doel eenvoud en een meer gebalanceerde levensstijl te bereiken. Het draait om het behouden van wat echt waardevol en noodzakelijk is, terwijl je afstand doet van overbodige zaken.

Wat zijn de voordelen van minimaliseren?

  • Een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.
  • Minder stress.
  • Meer focus.
  • Het is duurzamer.
  • Het bespaart geld omdat je minder spullen koopt.
  • Je ervaart innerlijke rust en tevredenheid
  • Je maakt bewustere keuzes.
  • Je waardeert meer wat je hebt.

Online cursus minimaliseren  

Vind je het moeilijk om te beginnen met minimaliseren of wil je hier meer over weten? In de online cursus minimaliseren leer je wat minimalisme precies is en hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven. Deze cursus is bedoeld voor iedereen die zijn of haar leven wilt opruimen. Voor iedereen die inziet dat meer spullen niet gelukkiger maken en op zoek is naar meer betekenis, vrijheid en ruimte.

5 interessante boeken over minimaliseren

Wil je meer weten over minimaliseren, dan kan ik onderstaande boeken aanraden:

 

Shinrin Yoku, de helende kracht van de natuur

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Ontdek Pokhara: de leukste stad van Nepal

Pokhara is een van mijn favoriete plekken in Nepal. Dit stadje ligt aan de voet van het indrukwekkende Annapurnagebergte en is de ideale uitvalsbasis voor een wandeltrektocht door de Himalaya

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.