Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nepalese Dal Bhat recept

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Dal Bhat

Dal Bhat is hét nationale gerecht van Nepal en wordt door veel Nepalezen meerdere keren per dag gegeten. “Dal” betekent “gebroken peulvrucht” en “Bhat” betekent “gekookte rijst” en dat is precies wat het is. Een heerlijke linzensoep met rijst. Dal Bhat wordt vaak geserveerd met groenten, papadums, mangochutney, pickles en naan of chapati. Ik ben gek op deze linzencurry en vandaag deel ik een makkelijk recept voor Nepalese Dal Bhat. 100% plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en vegans!

Wat zijn linzen en zijn linzen gezond

Linzen hebben lange tijd een “geitenwollen sokken” imago gehad maar zijn tegenwoordig hartstikke hip en terecht want linzen zijn supergezond! Maar wat zijn linzen nu precies? Linzen zijn kleine platte zaden van de linzenplant en behoren tot de peulvruchtenfamilie. Je hebt groene, bruine, rode en zelfs zwarte linzen. Groene linzen worden vaak gebruikt voor salades, rode en bruine linzen voor soepen en stoofschotels. Linzen zijn een goede vleesvervanger want ze zitten barstensvol met eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen zoals ijzer, kalium, koper, magnesium, zink en fosfor. “Dal Bhat Power, 24 hour” grapte onze gids tijdens onze trekking in Nepal en er werden zelfs T-shirts met deze tekst verkocht. Niet voor niks want deze kleine peulvruchten zijn echte krachtpatsers!

Dal Bhat power, 24 hour

Is Dal Bhat pittig

In Nepal kan Dal Bhat behoorlijk pittig zijn, vooral op de minder toeristische plekken. Tip: bestel er een schaaltje yoghurt of Raita bij om te blussen. Raita is een heerlijke yoghurtsaus met komkommer en verse kruiden.

Nepalese Thali in een restaurant in Sauraha, Chitwan, Nepal
Dal Bhat Tarkari in een restaurant in Nepal

Recept Nepalese Dal Bhat

Recept voor 2 personen

Ingrediënten

  • 150 gram rode linzen
  • 200 gram basmatirijst
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • Cayennepeper en zout naar smaak
  • Garam masala naar smaak
  • Verse koriander ter garnering
  • Optioneel: Limoen partje bij het serveren

Bereiding

  1. Spoel de rode linzen goed af onder koud water en laat ze uitlekken.
  2. Verhit 2 eetlepels plantaardige olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak tot deze zacht en lichtbruin zijn.
  3. Voeg de komijnpoeder, kurkumapoeder en korianderpoeder toe aan de pan. Roer goed door en bak de kruiden ongeveer 1-2 minuten.
  4. Voeg de rode linzen toe en roer alles goed door elkaar heen. Voeg 2 kopjes water toe en breng het geheel aan de kook.
  5. Laat de linzen pruttelen op laag vuur tot ze zacht en gaar zijn en de linzensoep wat dikker wordt, dit duurt ongeveer 20-25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de gewenste dikte te krijgen.
  6. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.
  7. Proef de linzensoep en voeg eventueel een snufje cayennepeper, zout en garam masala naar smaak toe.
  8. Serveer de linzensoep samen met de gekookte rijst en garneer met verse koriander. Je kunt er eventueel een partje limoen bij serveren.

Eet smakelijk!

Boekentips

Plant Based Himalaya

Achterflap tekst Plant Based Himalaya:

In Plant-Based Himalaya, Nepalese author Babita Shrestha shares 38 vegan recipes from her home country that she has been cooking and eating since she was very young, including mouthwatering grains, dal, curries, greens, sauces, and desserts. In addition to food, Shrestha introduces her beloved Nepal along with her personal goals for a plant-based diet: decreasing mass production and consumption of unhealthy processed food in plastic packaging. Featuring 250 beautiful full-color photos, Plant-Based Himalaya is designed to inspire you to cook and eat exquisitely vegan home-style Nepali cuisine. Make it exceptional, and share it with your loved ones!

Taste of Nepal

Achterflap tekst van Taste of Nepal:

The landlocked nation of Nepal is tucked into the Himalayan mountains between India and Tibet. Nepali cuisine is surprisingly diverse for such a small country, with influences from both neighboring countries. In this cookbook, the popular staple daal-baat-tarkaari (rice served with lentils and vegetables) is showcased in all its healthful variations, as are a variety of potato, meat, and fish dishes. With more than 350 authentic, easy-to-follow recipes, Taste of Nepal is a complete culinary journey with guides to Nepali ingredients, kitchen equipment, and planning traditional meals, a Nepali-English glossary of terms, and delightful illustrations by a Nepali artist.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Aloo Gobi: Indiase curry met aardappel en bloemkool

Koreaanse Bibimbap recept

Een bijzondere ontmoeting in een Tibetaans klooster in Nepal

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Eén reactie

  1. Lekker! Dat herinnert me aan de vele trekkings in Nepal. En inderdaad, onze porters aten dat de hele dag. Moet ik nog eens maken. Moet ik nog eens naartoe 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
De Witte woestijn
Reizen
De Westelijke Woestijn van Egypte

Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden

Traditioneel Balinese offer
Reizen
Een crematieceremonie op Bali

Een crematieceremonie is voor Balinezen de belangrijkste ceremonie die er bestaat. Balinese Hindoes geloven in reïncarnatie en alleen via een crematie kan de ziel van het lichaam worden bevrijd

Reizen
Het mysterie van Paaseiland

Ik moet mezelf even in mijn arm knijpen vanochtend maar het is écht zo, ik ben op Paaseiland, één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.