Wat zijn edelgistvlokken en wat kun je ermee?

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat zijn edelgistvlokken?

Ik ben momenteel erg geïnteresseerd in plantaardige voeding en tijdens mijn zoektocht naar alternatieven voor kaas stuitte ik op edelgist. Edelgistvlokken (nutritional yeast) worden gemaakt van een gedroogde gist genaamd Saccharomyces Cerevisiae. De vlokken zijn lichtgeel van kleur en lijken wel wat op zaagsel. Edelgistvlokken zien er niet erg aantrekkelijk uit, ik geef het eerlijk toe, maar ze zijn wel erg lekker en ook nog eens erg gezond.

Waar smaken edelgistvlokken naar?

Edelgistvlokken hebben een hartige licht kazige smaak die nog het meeste lijkt op de smaak van Parmezaanse strooikaas. Ik vind de vlokken heerlijk over pastagerechten, ovenschotels en gegrilde groenten zoals courgette en aubergine. Ook strooi ik vaak edelgistvlokken over mijn broodje avocado en tomaat.

Wat kun je ermee doen?

Edelgistvlokken zijn ontzettend veelzijdig en je kunt ze op heel veel manieren gebruiken:

 • Pasta: Strooi edelgistvlokken over pastagerechten heen of roer ze door je pastasaus. Je kunt de vlokken ook mengen met olijfolie en knoflook voor een heerlijke topping.
 • Kaassmaak: Edelgistvlokken hebben een kaasachtige smaak dus je kunt ze over een zelfgemaakte pizza of lasagne strooien.
 • Sausen: Voeg edelgistvlokken toe aan sauzen en soepen voor extra smaak. Ze zijn ook erg lekker in een veganistische bechamelsaus.
 • Popcorn met kaasmaak: Strooi edelgistvlokken over popcorn heen voor een lekkere kaassmaak.
 • Salade dressing: Mix edelgistvlokken met olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden voor een heerlijke salade dressing.
 • Roerbakgerechten: Voeg 1 of 2 eetlepels edelgistvlokken toe aan roerbakgerechten voor een subtiele umami-smaak.

Wat is de voedingswaarde?

Edelgistvlokken zitten boordevol essentiële voedingsstoffen:

 • Eiwitten: Edelgistvlokken zijn een verrassend goede bron van eiwitten.
 • Zuivelvrij: Edelgistvlokken zijn ideaal voor veganisten en mensen met een lactose intolerantie omdat ze zuivelvrij zijn.
 • Mineralen: Edelgistvlokken bevatten mineralen zoals zink, magnesium, fosfor en koper.
 • Vitamines: Edelgistvlokken bevatten veel B-vitamines zoals B1, B2, B3, B6 en B12 (controleer de verpakking voor B12, vaak wordt deze vitamine kunstmatig toegevoegd).
 • Weinig calorieën: Edelgistvlokken bevatten veel minder calorieën dan kaas dus je kunt ze royaal gebruiken.

Let op:

Eet er niet té veel van want edelgistvlokken bevatten ook een redelijke hoeveelheid zout. Zoals voor alles geldt; eet met mate.

Waar koop je edelgistvlokken?

Edelgistvlokken zijn te koop in de grotere supermarkten en de biologische winkels EkoPlaza en Odin. Ik heb inmiddels verschillende merken geprobeerd en mijn favoriete merk is Vegefit van de Notenshop. Deze vlokken zijn wat donkerder van kleur (bijna geel, zie kopfoto van deze blog) en sterker van smaak dan andere merken maar ik vind ze heerlijk. Voor mij zijn edelgistvlokken de ideale kaasvervanger.

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.