Recept voor Melanzane alla Parmigiana

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is Melanzane alla Parmigiana

Één van mijn favoriete Italiaanse gerechten is Melanzane alla Parmigiana. De letterlijke vertaling van dit gerecht is “aubergines met Parmezaanse kaas” en dat is precies wat het is. Een heerlijke ovenschotel bestaande uit laagjes gegrilde aubergineplakken met tomatensaus, mozarella en Parmezaanse kaas.

De oorsprong van Melanzane alla Parmigiana

Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Sicilië maar is erg populair in heel Italië en elke regio heeft haar eigen variant. In deze blog deel ik een traditioneel Italiaans recept voor Melanzane alla Parmigiana. In Sicilië worden de aubergineplakken bijna altijd gefrituurd maar ik vind het lekkerder om ze te grillen op een grillplaat / barbecue of te bakken in een koekenpan. Deze Melanzane alla Parmigiana vult van zichzelf al flink maar je kunt er eventueel brood of een salade bij serveren.

Opmerking Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is helaas niet vegetarisch omdat het dierlijk stremsel bevat (enzymen uit de lebmaag van pasgeboren kalfjes). Wil je deze Melanzane alla Parmigiana 100% vegetarisch maken? Gebruik dan vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken.

Wijntip

Melanzane alla Parmigiana is echt comfort food en daar hoort natuurlijk een lekker glaasje wijn bij. Mijn tip: een volle rode wijn uit Italië.

 

Melanzane alla Parmigiana

Recept voor Melanzane alla Parmigiana

Recept voor 2 – 3 personen

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakjes gesneden
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas of 50 gram vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken 
  • Verse basilicumblaadjes voor garnering
  • Olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 0,5 tot 1 cm dik. Bestrooi de plakken met zout en laat ze ongeveer 15 minuten rusten. Spoel de aubergineplakken af en dep ze droog met keukenpapier.
  3. Bestrijk de aubergineplakken met olie en gril deze op een grillplaat of barbecue tot ze goudbruin zijn. Je kunt de plakken ook bakken in een koekenpan. Verhit dan wat olie in een koekenpan en bak de aubergineplakken aan beide kanten tot ze goudbruin en zacht zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  4. Verhit in dezelfde pan weer wat olijfolie en voeg de fijngehakte ui en knoflook toe. Bak de ui en de knoflook kort (ongeveer 2 minuten).
  5. Voeg de tomatenblokjes toe, roer goed door en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
  6. Pak een ovenschaal en schep er een laagje tomatensaus in gevolgd door een laagje gebakken aubergines, plakjes mozzarella en een handje geraspte kaas. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laagje kaas.
  7. Bak de Melanzane alla Parmigiana ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven (totdat de kaas goudbruin is)
  8. Verdeel de Melanzane alla Parmigiana over de borden en garneer met verse basilicumblaadjes.


Buon appetito – Eet smakelijk!

Boekentip

Meer dan 200 heerlijke vegetarische recepten van De Zilveren Lepel

De Italiaanse keuken, met haar nadruk op groenten en granen, is bij uitstek geschikt voor heerlijke en voedzame vegetarische maaltijden. De Vegetarische Zilveren Lepel bevat meer dan 200 klassieke en eigentijdse Italiaanse vegetarische recepten. De nadruk ligt op gezonde recepten voor iedereen die minder vlees wil eten: voorafjes, hoofdgerechten, salades, bijgerechten en desserts. Klassiekers uit de Italiaanse keuken die altijd al vegetarisch waren, maar ook moderne recepten met ingrediënten uit andere culinaire culturen om ze een vegetarische twist te geven. Denk aan Kruidenbrood en Tomatenrisotto met lentegroente, of hedendaagse gerechten als Kastanjelasagne met pompoen en palmkool, en Bietengazpacho met venkel. De Italiaanse keuken op zijn best!  Boekomschrijving: Bol.com

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Recept voor Badrijani Nigvzit, Georgische auberginerolletjes

Recept voor Indiase Palak Paneer

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.