Wat is sabich
Wil je een keer iets anders eten dan het bekende broodje falafel? Probeer dan eens sabich. Sabich is een populair Israëlisch streetfoodgerecht dat bestaat uit een pitabroodje gevuld met gebakken aubergine, ei, hummus en salade. Een verrassend lekkere combinatie! In deze blog vertel ik je meer over dit gerecht en deel ik een makkelijk vegetarisch recept voor pita sabich.
Oorsprong sabich
Sabich komt oorspronkelijk uit Irak waar het door Iraakse Joden als ontbijt werd gegeten tijdens sjabbat, de wekelijkse rustdag op zaterdag. De aubergines en eieren werden een dag van tevoren klaargemaakt, omdat het volgens de Joodse wet verboden is te koken op sjabbat. In de jaren veertig en vijftig namen Joodse immigranten het recept mee naar Israël, waar het al snel een geliefd streetfoodgerecht werd. Tegenwoordig wordt sabich op bijna elke straathoek in Tel Aviv verkocht. De naam “sabich” is afgeleid van het Arabische woord “sabah”, wat ochtend betekent.
Hoe eet je sabich
Sabich wordt meestal uit de hand gegeten als ontbijt, lunch of snelle snack. Traditioneel wordt het geserveerd met tahin en amba.
Over hummus, tahin en amba
Wat is hummus
Hummus (hoemoes) is een heerlijke Midden-Oosterse puree gemaakt van kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap en knoflook. Deze romige kikkererwtenpuree is erg lekker op brood of met (gegrilde) groenten. Je kunt het kant-en-klaar in de supermarkt kopen of zelf maken. Ik maak het bijna altijd zelf, want ik vind zelfgemaakte hummus veel lekkerder dan die uit de winkel. Binnenkort zal ik mijn favoriete recept delen.
Wat is tahin
Tahin (tahini) is een pasta van gemalen geroosterde sesamzaadjes en komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het heeft een nootachtige smaak en lijkt een beetje op pindakaas. Je kunt tahin kopen in de biologische supermarkt of online
Wat is amba
Amba is een pittige saus gemaakt van ingelegde mango’s, azijn, knoflook, chilipoeder en fenegriek. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in de Iraakse en Indiase keuken. Amba is verkrijgbaar in de grotere supermarkten, Aziatische supermarkten of online. Als je geen amba hebt, kun je mangochutney gebruiken.
Variatietips Sabich
Sabich is een gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren door verschillende groenten en ingrediënten te gebruiken. Hier zijn een paar variatietips:
- Voeg extra groenten toe, denk aan gegrilde paprika, courgette, avocado of radijs.
- Voeg extra kruiden toe, zoals verse munt of koriander.
- Bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.
- Serveer met andere sausjes zoals tzatziki of een yoghurtsaus.
Vegan sabich
Wil je dit gerecht volledig plantaardig maken? Vervang de eieren dan door kikkererwten of tofu.
Recept voor Israëlische pita sabich
Recept voor 2 personen (2 broodjes).
Ingrediënten
- 2 pitabroodjes
- 1 grote aubergine
- 2 hardgekookte eieren
- 2 tomaten
- 1 komkommer
- 1 kleine rode ui
- Handje gemengde salade
- 1 citroen
- 4 eetlepels hummus
- 2 eetlepels tahin
- 2 eetlepels amba
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Verse peterselie ter garnering
Bereiding
- Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 1 cm dik.
- Bestrooi de plakken met zout en laat ze ongeveer 20 minuten staan.
- Spoel de plakken af en dep ze droog met keukenpapier.
- Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aubergineplakken aan beide kanten tot ze goudbruin en zacht zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Kook de eieren hard (ongeveer 10 minuten).
- Pel de eieren en snijd ze in plakjes.
- Snijd de komkommer, tomaten en rode ui in kleine blokjes voor de salade.
- Hak de peterselie fijn.
- Doe de gesneden groenten, de fijngehakte peterselie en een handje gemengde salade in een kom. Meng met een beetje olijfolie, citroensap en peper en zout naar smaak.
- Verwarm de pitabroodjes in de oven.
- Snijd de pitabroodjes open en besmeer de binnenkant met hummus.
- Voeg een paar plakjes gebakken aubergine toe.
- Leg de plakjes ei op de gebakken aubergines.
- Voeg wat salade toe.
- Besprenkel met een beetje tahin en amba.
- Garneer met verse peterselie.
- Serveer met extra sausjes zoals tahin, amba of tzatziki.
Beteavon! Eet smakelijk!
Boekentips
Jeruzalem
De achterflap tekst van Jeruzalem:
In ruim 120 recepten tonen Yotam Ottolenghi en Sami Tamini je de grote culinaire tradities van Jeruzalem.
De geuren en smaken van deze stad zijn als onze moedertaal. Voor ons definiëren ze troost, opwinding, vreugde, geluk. Alles wat we proeven en koken wordt gefilterd door het prisma van onze jeugdervaringen: de maaltijden die onze moeders maakten, de dagen die we op de markt doorbrachten, de geiten en schapen die door de heuvels zwierven, de verse pita met lamsgehakt, fijngesneden peterselie, gerookte koteletjes, zwarte vijgen, stroperig zoet gebak.’
Vegarabia
Tekst van Bol.com:
Vegarabia is hét kookboek van het duo Greg en Lucy Malouf, inmiddels al jaren bekend als de experts van de moderne keuken van het Midden-Oosten. Met ‘Vegarabia’ laten zij zien dat deze keuken, met al z’n specerijen en kruiden, zich prima leent voor louter vegetarische recepten: een waar feest op het bord.
De rijkdom van de Midden-Oosterse vegetarische keuken zie je terug in gerechten als langzaam gegaarde aubergines met een saffraan-limoencrème of borlottibonen met tomaat en een granaatappel- dressing. Van ontbijt tot en met dessert kook je verrukkelijk vegetarisch. Bovendien geeft ‘Vegarabia’ praktische menuplanners: voortaan draai je je hand niet meer om voor een vegetarisch barbecuefestijn, een uitgebreide zondagslunch, een overvloedig en feestelijk vijfgangen-diner of diverse snacks bij een cocktailparty. Kortom, ‘Vegarabia’ mag op de kook- boekenplank van de liefhebber van de Midden- Oosterse keuken niet ontbreken.
Makkelijk Midden-Oosters
De achterflap tekst van Makkelijk Midden-Oosters:
Hoe kunnen we ons op een positieve manier verbinden met nieuwe culturen in Nederland? Dat vroegen de makers van dit boek zich af toen de ernst van de vluchtelingencrisis hun duidelijk werd. ‘Samen genieten van lekker eten!’ werd het eensgezinde antwoord op hun vraag. Zes nieuwe buren uit het Midden-Oosten vormden de inspiratie voor dit boek. Bijvoorbeeld Ahmad, de ondernemende bakker met zijn goddelijke baklava. Of de jonge Yoones, die dol is op de auberginestoof van zijn moeder, maar ook enorm kan genieten van een cheeseburger.
Hun smaken en verhalen vormen de basis voor de recepten, aangevuld met de creatieve inbreng van een culinair team. Het resultaat is om te watertanden: meer dan vijftig moderne Midden-Oosterse gerechten mét een Nederlandse twist, zoals een verrassende tuinbonenhummus of tabouleh met boerenkool. Al deze lekkere recepten heb je snel op tafel staan, met ingrediënten die ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Alle inkomsten van dit boek schenken de makers aan stichting Movement on the Ground, een organisatie die zich inzet voor vluchtelingen.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Recept voor Badrijani Nigvzit, Georgische auberginerolletjes
Eén reactie
Jammie allemaal heerlijk heden😍
Top Petra!!!🤗😘