Christmas: It’s the most wonderful time of the year
Kerst is die magische tijd van het jaar vol gezelligheid, twinkelende lichtjes, de geur van dennennaalden, cadeautjes onder de boom en tafels vol met lekker eten. Maar heb je je ooit afgevraagd waarom we eigenlijk een kerstboom in huis halen? Waar de kerstman écht vandaan komt of waarom we elkaar een kus geven onder de mistletoe? In deze blog deel ik 20 leuke, bijzondere en verrassende weetjes over kerst die je meteen in de kerststemming brengen. Dus pak een kop warme chocolademelk, kruip lekker onder een deken op de bank en ontdek de verhalen achter onze mooiste kersttradities!
Christmas isn’t a season. It’s a feeling.
~Quote by Edna Ferber~
Wist je dit al over kerst?
Hieronder staan 20 leuke, interessante en verrassende feitjes en weetjes over kerst die je zeker nog niet wist!
Kerstweetjes 01 t/m 05
01) Wat is kerst en waarom vieren we het op 25 december?
Met kerst vieren christenen de geboorte van Jezus Christus, die volgens de Bijbel als een licht in de duisternis naar de wereld kwam om hoop, vrede en verlossing te brengen. Maar wist je dat de exacte geboortedatum van Jezus niet bekend is? De Romeinse kerk koos 25 december om populaire heidense winterfeesten, zoals Sol Invictus (het feest van de onoverwinnelijke zon), te vervangen.
De eerste officiële kerstviering vond plaats in het jaar 336 in Rome, tijdens het bewind van keizer Constantijn. Deze keizer speelde een cruciale rol in de verspreiding van het christendom en maakte het zelfs tot de officiële religie van het Romeinse Rijk. Daarmee legde hij de basis voor het kerstfeest zoals we dat vandaag de dag kennen. Tegenwoordig is kerst veel meer dan alleen een religieus feest: het draait om liefde, hoop en saamhorigheid en wordt wereldwijd gevierd door zowel christenen als niet-christenen.
02) Waarom valt kerst niet overal op 25 december?
Wist je dat niet alle christenen kerst op 25 december vieren? In veel orthodoxe kerken, zoals in Rusland, Servië en Ethiopië, valt kerst op 7 januari. Dat komt doordat zij de Juliaanse kalender gebruiken, die 13 dagen achterloopt op de Gregoriaanse kalender die wij in het Westen hanteren. Toch blijft de betekenis van kerst overal ter wereld hetzelfde: de viering van de geboorte van Jezus Christus.
03) Wat is de oorsprong van de kerstboom?
De kerstboom vindt zijn oorsprong in de 16e eeuw in Duitsland. Tijdens midwinter, de kortste en donkerste dag van het jaar, haalden mensen een dennenboom in huis die ze versierden met kaarsen, appels en handgemaakte decoraties. Waarom een dennenboom, vraag je je misschien af? Omdat de den zelfs in de winter zijn frisse, groene kleur behoudt. De boom werd een symbool van leven, vruchtbaarheid en hoop en bracht letterlijk licht en warmte in de donkere, koude wintermaanden. Deze sfeervolle traditie verspreidde zich al snel naar andere landen en tegenwoordig is de kerstboom niet meer weg te denken uit onze woonkamer tijdens de feestdagen.
04) Waar komt de kerstman vandaan?
Wist je dat de kerstman deels is geïnspireerd op onze eigen Sinterklaas? Nederlandse immigranten namen het verhaal van Sint-Nicolaas, de gulle bisschop uit de 4e eeuw, mee naar Amerika. Daar werd “Sinterklaas” getransformeerd tot de folkloristische figuur “Santa Claus,” aangevuld met Amerikaanse tradities en Scandinavische invloeden.
In de jaren ’30 gaf frisdrankgigant Coca-Cola de kerstman zijn iconische uiterlijk: een vrolijke, gezette man met een witte baard, een rode jas en een rode puntmuts. Zo groeide onze oer-Hollandse Sinterklaas uit tot de wereldberoemde kerstman zoals we die nu kennen.
05) Wat hebben spinnen met kerst te maken?
In Oekraïne wordt de kerstboom niet versierd met glinsterende kerstballen, slingers of engeltjes maar met spinnen en spinnenwebben! Deze bijzondere traditie vindt haar oorsprong in een oude legende over een arme weduwe die geen geld had om haar kerstboom te versieren. Een spin schoot haar te hulp en bedekte de boom met een prachtig glinsterend web. Sindsdien worden spinnenwebben in Oekraïne beschouwd als een symbool van geluk en voorspoed.
Santa Claus is proof that we can believe in something
we can’t see or touch, but still feel in our hearts.
~Quote by Unknown~
Kerstweetjes 06 t/m 10
06) Wat is het populairste kerstlied ter wereld?
“All I want for Christmas is you” – wie kent het niet? Dit iconische nummer van Mariah Carey is zonder twijfel het populairste kerstlied ter wereld. Sinds de release in 1994 verovert het elk jaar opnieuw de hitlijsten en wordt het door jong en oud uit volle borst meegezongen. Maar het is niet alleen een feestelijke kersthit, het is ook een echte goudmijn. Het nummer levert jaarlijks miljoenen op en wordt beschouwd als het meest lucratieve kerstlied aller tijden. Deze vrolijke, tijdloze klassieker mag dus zeker niet ontbreken op jouw kerstplaylist!
07) Waarom zijn rood, groen en goud dé kleuren van kerst?
Wist je dat de klassieke kerstkleuren rood, groen en goud elk een bijzondere betekenis hebben? Rood staat symbool voor liefde en het offer van Christus (zijn bloed), groen voor eeuwig leven, en goud voor licht, hoop en rijkdom.
08) Wat is de duurste kerstboom ter wereld?
In 2019 stond in het vijfsterrenhotel Kempinski Bahia in Estepona, Spanje, een kerstboom versierd met diamanten, edelstenen, designerjuwelen en andere luxe items. De waarde? Een indrukwekkende 11 miljoen euro! Misschien een tikkeltje overdreven, maar het laat perfect zien hoe extravagant kerstdecoraties kunnen zijn.
09) Waarom dragen we foute kersttruien met kerst?
Foute kersttruien: je vindt ze óf geweldig, óf verschrikkelijk, maar één ding is zeker: ze horen helemaal bij kerst! De trend om tijdens de feestdagen overdreven “foute” truien te dragen, is over komen waaien uit Amerika en Canada. Wat in de jaren ’80 als een ironische grap begon, groeide uit tot een hilarische traditie die wereldwijd populair is geworden. In Canada worden zelfs wedstrijden gehouden om te bepalen wie de grappigste en meest extravagante kersttrui heeft. Lampjes, glitter en kitscherige ontwerpen – hoe gekker, hoe beter!
10) Welke film wordt het meest bekeken tijdens kerstmis?
It’s not what’s under the Christmas tree that matters,
it’s who’s around it.
~Quote by Charlie Brown~
Kerstweetjes 11 t/m 15
11) Wanneer werd de eerste kerstkaart verstuurd?
Wist je dat de allereerste commerciële kerstkaart in 1843 in Engeland werd ontworpen? Het idee kwam van Henry Cole en de illustratie werd gemaakt door John Callcott Horsley. Op de kaart stond een feestelijke afbeelding met de tekst: “A Merry Christmas and a Happy New Year to you.” Het concept sloeg direct aan en groeide uit tot een groot succes.
Tegenwoordig worden er elk jaar wereldwijd maar liefst 1,3 miljard (!) kerstkaarten verstuurd. Het is een eenvoudige, maar hartverwarmende manier om te laten zien dat je aan iemand denkt tijdens de feestdagen. Een prachtige traditie om in ere te houden, vind je ook niet?
12) Waarom kussen we onder de mistletoe?
Het gebruik om elkaar onder de mistletoe (maretak) een kus te geven vindt zijn oorsprong in de Noorse mythologie, waar de maretak symbool stond voor vrede en liefde. Volgens oude verhalen legden vijanden hun wapens neer en sloten ze vrede als ze elkaar onder de maretak tegenkwamen.
Later kreeg de maretak in Engeland een romantische betekenis. En die zoen? Die zou niet alleen geluk brengen, maar ook liefde en een vleugje magie tijdens de donkere wintermaanden.
13) Waarom is Jingle Bells geen kerstlied?
Wist je dat “Jingle Bells” eigenlijk helemaal geen kerstliedje is? Het lijkt hét ultieme kerstlied, maar verrassend genoeg was het oorspronkelijk helemaal niet voor Kerst bedoeld! In 1857 schreef James Lord Pierpont het nummer onder de titel “One Horse Open Sleigh” als een vrolijk lied voor Thanksgiving. Pas later werd het aan kerst gekoppeld en groeide het uit tot een van de meest geliefde kerstklassiekers aller tijden.
14) Hoe vieren ze kerst als het zomer is?
Kerst in Australië is totaal anders dan wat wij gewend zijn, want daar valt kerstmis midden in de zomer! Geen sneeuw, warme chocolademelk of dikke truien, maar zon, zee en strand. Veel Australiërs vieren kerst met een barbecue op het strand, een picknick in het park of een verkoelende duik in de oceaan. Stel je eens voor: vrolijke kerstversieringen, de kerstman in een zwembroek en heerlijke zomerse temperaturen. Klinkt verleidelijk, nietwaar?!
15) Wie bedacht Rudolph the Red-Nosed Reindeer?
Rudolph, het beroemde rendier met de glimmende rode neus, werd in 1939 bedacht door de Amerikaanse warenhuisketen Montgomery Ward voor een kerstcampagne. In het verhaal wordt Rudolph eerst uitgelachen om zijn felrode neus, maar hij groeit uit tot een held wanneer hij Santa’s slee met zijn neus als lamp veilig door een zware sneeuwstorm loodst. In 1949 werd Rudolph nóg bekender dankzij het iconische lied “Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, gezongen door Gene Autry.
Who needs a reason to kiss
when the mistletoe gives you the perfect excuse?
~Quote by Unknown~
Kerstweetjes 16 t/m 20
16) Wanneer hadden we voor het laatst een witte kerst?
In Nederland is een witte kerst een zeldzaamheid. De laatste officiële witte kerst was in 2010 en dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Hopelijk worden we dit jaar verrast met een dik sneeuwtapijt. Fingers crossed!
17) Waarom raakt “Silent Night” miljoenen harten?
Het oorspronkelijke Duitstalige kerstlied “Stille Nacht, Heilige Nacht” werd voor het eerst gezongen in 1818 in een kleine kerk in Oostenrijk. De tekst werd geschreven door de Oostenrijkse priester Joseph Mohr en de melodie door componist Franz Xaver Gruber. Wat begon als een eenvoudig lied tijdens een bescheiden kerstviering, groeide uit tot een wereldwijde klassieker. Het lied is inmiddels vertaald in meer dan 300 talen en uitgevoerd in talloze stijlen, van traditionele kerkkoren tot moderne popversies. Met zijn krachtige en tijdloze boodschap van vrede en hoop raakt het elk jaar opnieuw miljoenen mensen over de hele wereld.
18) Waarom zetten we een piek op de kerstboom?
De piek bovenop de kerstboom symboliseert de ster van Bethlehem, die volgens de Bijbel de drie wijzen (de drie koningen) de weg wees naar de stal waar Jezus Christus werd geboren.
19) Waarom hangen we kerstballen in de kerstboom?
In het middeleeuwse Duitsland versierden mensen hun dennenbomen met rode appels, die symbool stonden voor de vrucht van de paradijsboom uit het bijbelverhaal van Adam en Eva. Later in de 19e eeuw werden deze appels vervangen door glinsterende kerstballen, die sindsdien niet meer weg te denken zijn uit onze kerstboom.
20) Waarom geven we elkaar cadeautjes met kerst?
Het geven van cadeautjes met kerst vindt zijn oorsprong in twee bijzondere verhalen. Het eerste gaat over de drie wijzen uit het oosten, die goud, wierook en mirre als geschenken meebrachten voor de pasgeboren Jezus. Het tweede verhaal gaat over Sint Nicolaas, de gulle bisschop die goud in de sokken van arme meisjes stopte, zodat zij een bruidsschat hadden en konden trouwen.
Tegenwoordig geven we misschien geen goud of wierook meer, maar kerstcadeautjes hebben een andere, diepere betekenis gekregen. Ze staan symbool voor liefde, tijd en aandacht voor elkaar — dingen die niet in geld zijn uit te drukken. Het gaat er niet om hoe groot of duur een cadeau is, maar om het gebaar waarmee je laat zien dat je aan iemand denkt. En zeg eens eerlijk, wie wordt er niet blij van een prachtig ingepakt pakje onder de kerstboom?
Ik wens je hele fijne feestdagen en een sprankelend nieuwjaar vol warmte, liefde, gezondheid en geluk! ❤️
The best gift you can give someone this Christmas is your time and love.
~ Quote by Unknown ~
Tip voor de feestdagen
Het Suikervrije Feestdagen E-book!
In dit unieke receptenboek vind je maar liefst 50 suikervrije recepten voor Sinterklaas, Kerst en Oudjaar. Geniet van bekende klassiekers zoals kruidnoten, speculaasbrokken en marsepein, maar ook van heerlijke suikervrije kerstkoekjes, kerststol, ouderwetse stoofpeertjes en oliebollen. Dé must-have voor een smaakvolle en verantwoorde decembermaand!
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
8 reacties
Leuk om te lezen petra en veel feitjes kende ik inderdaad nog niet! Ik wens jou en Jan prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2025 met hopelijk weer een mooie reis naar Azië!
Groetjes!
Dankjewel Inge, daar gaan we voor! Jullie ook hele gezellige feestdagen toegewenst en een geweldig nieuwjaar! 🙏🥂
Leuk om te lezen op deze druilerige zondag. Dankjewel Petra voor al je artikelen dit jaar. Het brengt veel leesplezier.
Fijne feestdagen en een mooi 2025 toegewenst.
Liefs van Peter en mij.
Wat leuk om te horen, dankjewel Johanna! 🙏 Ik wens jullie ook hele fijne feestdagen en een sprankelend, liefdevol en gezond 2025!
Liefs, Petra.
Het is weer leuk om gelezen te hebben Petra en ook ik wist een aantal feitjes niet. We zijn weer wat wijzer geworden haha. Voor jullie ook hele fijne feestdagen en een goed maar bovenal gezond 2025!
Dankjewel Anita! Ik wens jullie ook hele fijne feestdagen en een prachtig, gezond 2025 toe! Geniet ervan! 🎄✨
Wat een leuke weetjes. En inderdaad wist ik er een heleboel niet van! Fijne feestdagen 😀
Leuk om te horen, dankjewel Simone! Fijne feestdagen!