Recept voor Chatsjapoeri
Een aantal jaren geleden bezocht ik Georgië en dit land heeft mij zeer positief verrast! De bruisende hoofdstad Tbilisi, eeuwenoude kloosters, indrukwekkende berglandschappen, traditionele dorpjes, de wijnregio Kakheti, trotse vriendelijke inwoners, Georgië heeft het allemaal! Nog één hele goede reden om Georgië op je bucketlist te zetten: het eten! De Georgische keuken is namelijk net zo verrassend als het land zelf. In deze blog vertel ik je meer over een aantal typische Georgische gerechten, de Georgische supra en ik heb een heerlijk recept voor je voor Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood).
Wat eet je in Georgië
De Georgische keuken is erg veelzijdig en kent culinaire invloeden uit Europa, het Midden-Oosten en Azië. Het eten in Georgië bestaat uit gegrild vlees, vis, groenten, granen, peulvruchten, brood, noten en kaas en er worden veel verse kruiden gebruikt zoals koriander, fenegriek en peterselie. Groot pluspunt; in Georgië kun je heel goed en heel lekker vegetarisch eten, dat heb ik weleens anders meegemaakt op reis!
Typisch Georgisch eten
Als je in Georgië bent moet je zeker de volgende 5 typische Georgische gerechten proberen:
- Chatsjapoeri: Georgisch kaasbrood.
- Badrijani Nigvzit: auberginerolletjes gevuld met een heerlijke walnotenpasta en bestrooid met granaatappelpitjes. In deze blog deelde ik eerder een recept voor deze verslavend lekkere auberginerolletjes.
- Churchkhela: een traditionele zoetigheid gemaakt van walnoten die worden ondergedompeld in een mengsel van druivensap, bloem en suiker. Churchkhela wordt ook wel de Georgische snicker genoemd.
- Lobio: een heerlijke stoofpot van kidneybonen, ui, knoflook, koriander, fenegriek en overige kruiden en specerijen.
- Khinkali: Georgische dumplings (deegkussentjes) gevuld met bouillon en pittig gekruid vlees of groenten. Khinkali is erg populair als snack. Het is trouwens een hele kunst om deze dumplings zonder kliederen te eten. Tip: Eet met je handen en gebruik het “tuutje” bovenop de Khinkali als handvat, zie foto.
Wat is Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood)
Chatsjapoeri is hét nationale gerecht van Georgië en bestaat uit warm brood met gesmolten kaas, je kunt het wel een beetje vergelijken met pizza. Er zijn verschillende varianten Chatsjapoeri en elke regio heeft zijn eigen specialiteit. Een van de bekendste Chatsjapoeri is Adjaruli Chatsjapoeri. Deze Chatsjapoeri heeft de vorm van een boot en is gevuld met kaas, ei en een klont boter. Één caloriebom maar ontzettend lekker; het ultieme comfort food! Verderop in deze blog deel ik een recept voor Adjurali Chatsjapoeri.
Wat betekent Chatsjapoeri
”Chatsja” betekent kaas in het Georgisch en “Poeri” betekent brood. “Kaasbrood” en dat is precies wat het is.
Welke kaas gebruiken voor Chatsjapoeri
In Georgië gebruiken ze “Sulguni” kaas. Sulguni is een zachte witte kaas met een romige, licht zoute smaak. Helaas is deze kaas lastig te verkrijgen in Nederland, als je geen Sulguni hebt kun je een combinatie van Mozzarella en Feta gebruiken.
Wat serveer je bij Chatsjapoeri
Chatsjapoeri vult van zichzelf al flink en is eigenlijk een volledige maaltijd op zich maar ik vind het erg lekker om er een frisse Georgische salade bij te eten. Een traditionele Georgische salade bestaat uit tomaten, ui, komkommer, paprika en verse kruiden zoals peterselie of koriander en een dressing van olijfolie, rode wijn azijn en knoflook.
Wat is een Georgische supra
Een supra is een eeuwenoude traditie in Georgië. Familie, vrienden, buren en kennissen komen samen om te genieten van elkaars gezelschap, heerlijk eten en goede wijn. Het is een feestmaaltijd waarbij alles draait om gastvrijheid, vriendschap en respect. De supra wordt geleid door een “tamada”, een toostmeester annex ceremoniemeester die voor aanvang van de maaltijd gekozen wordt door de gastheer. Een tamada speelt een belangrijke rol want hij is verantwoordelijk voor een goede sfeer en het uitbrengen van toosten. Er wordt getoost op de gastheer, de gasten, de liefde, familie, vriendschap, geluk en er zijn nog heel veel andere redenen om op te proosten. 🍷
Wat is een Kantsi
Tijdens een supra wordt de wijn vaak in een “kantsi” geschonken. Een kantsi is een traditionele drinkhoorn gemaakt van de hoorn van een stier of een ram.
Georgische restaurants in Nederland
Helaas zijn er niet veel Georgische restaurants in Nederland, onbegrijpelijk eigenlijk want de Georgische keuken is zo goed! Ik kan de volgende restaurants aanraden:
Batoni Khinkali in Amsterdam.
Old Tbilisi in Hilversum.
Suhumi in Den Haag.
Traditioneel Georgisch recept voor Adjurali Chatsjapoeri ( Khachapuri)
Recept voor 2 stuks Chatsjapoeri – voor 2 personen
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 5 gram droge gist
- 150 ml lauwwarm water
- 1 theelepel suiker
- 100 gram feta kaas, verkruimeld
- 100 gram mozzarella kaas, in kleine stukjes gesneden
- 2 eieren
- 50 gram boter
- Eventueel zout en peper naar smaak
Bereiding
- Meng de droge gist en suiker in een kom met lauwwarm water en laat het mengsel ongeveer 5 minuten staan tot het begint te schuimen.
- Voeg de bloem beetje bij beetje toe aan het gistmengsel en kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak tot het soepel, zacht en elastisch is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
- Vet een kom in met een beetje olie en leg het deeg erin. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op kamertemperatuur ongeveer 1 uur rijzen tot het bijna in omvang is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Verdeel het gerezen deeg in 2 gelijke stukken. Rol elk stuk deeg met een deegroller uit tot een ovale vorm van ongeveer 1 cm dik.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Meng de verkruimelde feta en de stukjes mozzarella in een kom door elkaar heen.
- Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over beide stukken deeg maar houd een rand van ongeveer 2 tot 3 cm vrij. Vouw de randen van het deeg naar binnen zodat het de vorm van een boot krijgt. De kaasvulling zit mooi in het midden van het bootje.
- Maak een kuiltje in het kaasmengsel en laat de eidooiers er voorzichtig invallen. Voeg eventueel een beetje zout en peper aan het kaasmengsel toe.
- Bak de Chatsjapoeri ongeveer 15-20 minuten in een voorverwarmde oven totdat het deeg goudbruin is en de kaas goed gesmolten is.
- Haal de Chatsjapoeri uit de oven en leg een klontje boter bovenop het kaasmengsel.
- Serveer de Adjaruli Chatsjapoeri warm.
Eet smakelijk!
Boekentips
Georgië en Armenië reisgids magazine
Tekst van Bol.com:
Het onmisbare reisgids magazine voor Georgië en Armenië reizigers. Bekende en onbekende bezienswaardigheden, handige tips, inhoudelijke reportages, reisverhalen en foto’s. Incl. gratis mobiele app.
Dominicus reisgids Georgië en Armenië
Tekst van Bol.com:
Ontdek Georgië en Armenië op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken de hoogste bergtoppen van Europa, maak kennis met de meest gastvrije mensen ter wereld en ontdek de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur. Ga op jeepsafari, maak wandel- en klimtochten naar nog nauwelijks betreden bergtoppen, bezoek middeleeuwse kloosters en ontspan in thermen uit de tsarentijd. Besteed een heerlijke dag aan een van de fantastische Georgische stranden van de Zwarte Zee, of vermaak je in de kosmopolitische hoofdsteden: het romantische Tbilisi en het luxe Jerevan. Deze reisgids staat bomvol praktische informatie, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto’s, historische achtergronden en uitgebreide culturele achtergrondinformatie. Bovendien zijn Dominicus-reisgidsen altijd up-to-date en geschreven door Nederlandstalige experts.
Doma
Recepten uit de Balkan
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook leuk
Recept voor Badrijani Nigvzit, Georgische auberginerolletjes