Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

De aantrekkingskracht van de Lofoten

De Lofoten hebben al jarenlang een grote aantrekkingskracht op schilders, kunstenaars, fotografen en outdoor liefhebbers vanwege de ongerepte natuur en het magische licht. Deze Noorse archipel staat ook al heel lang op onze bucketlist en nu moet het er maar eens van komen. Reis je met me mee naar het hoge noorden van Europa?

Over de Lofoten

De Lofoten zijn een eilandengroep in het noorden van Noorwegen, 300 kilometer boven de poolcirkel. De totale oppervlakte van de Lofoten is 1227 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 25.000 mensen. De belangrijkste eilanden zijn Røst, Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøya, Moskenesøya en Værøy. De Lofoten bestaan uit steile bergen die recht uit zee oprijzen, fjorden en schilderachtige vissersdorpjes met “rorbuer”, traditionele vissershutjes. Verder vind je hier hagelwitte stranden en een azuurblauwe zee. In de zomermaanden kun je genieten van de middernachtzon, de wintermaanden zijn koud, lang en donker. Je hebt in deze periode een goede kans om het Noorderlicht te zien.

Onze Lofoten reis

Onze reis naar de Lofoten begint in Evenes waar we onze huurauto ophalen en in ongeveer 3,5 uur naar de stad Leknes rijden. Leknes ligt in het hart van de Lofoten en is een goede uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. We verblijven in een vrijstaande Airbnb woning een paar kilometer buiten de stad. De eerste dagen verkennen we de Lofoten met de auto. We volgen de 382 kilometer lange hoofdweg E10 die verschillende eilanden via bruggen met elkaar verbindt. Het is een afwisselende route en onderweg vergapen we ons aan de prachtige landschappen. Overal zien we rekken waar kabeljauwen te drogen hangen. De bijbehorende geur is indringend, ik vind het zelfs stinken.

Van kabeljauw tot stokvis

Het drogen van kabeljauw tot stokvis is een eeuwenoude traditie op de Lofoten. De kabeljauw wordt ontdaan van kop en ingewanden, grondig gezouten en hierna aan stokken te drogen gehangen (vandaar de naam stokvis). Het drogen duurt ongeveer 3 maanden. Als alle vocht uit de vis verdwenen is, blijft er een harde stokvis over die buiten de koeling bewaard kan worden en zeer lang houdbaar is.

Nusfjord

We bezoeken Nusfjord, het best bewaarde vissersdorp van de Lofoten. Het dorp wordt niet meer bewoond maar doet dienst als openluchtmuseum. We krijgen hier een inkijkje in de traditionele Noorse manier van leven die nauw verbonden is met de zee. Het museum is klein maar best leuk om te zien. Verder bezoeken we de prachtig gelegen dorpjes Henningsvaer, A i Lofoten, Hamnoy, Reine en Sakrisoy. In A i Lofoten gaan we op zoek naar een bakkerij waar volgens onze reisgids de lekkerste kaneelbroodjes ter wereld worden verkocht. Die moeten we proeven! We hebben de bakkerij al snel gevonden waar het een drukte van belang is. De broodjes worden op traditionele wijze in een oude steenoven gebakken en ze smaken inderdaad verrukkelijk. Aanrader!

Middernachtzon

Het is begin juni en in deze periode is het bijna 24 uur per dag licht. Ik vind het een rare gewaarwording om midden in de nacht op pad te zijn terwijl het buiten hooguit een beetje schemert. De inwoners van de Lofoten leven met het licht en we zien mensen om 02.00 uur s’nachts hun auto wassen of hun gazon maaien. Bizar en ik vraag me af of ze überhaupt wel naar bed gaan.

4 seizoenen op één dag

De Lofoten zijn ruig. Rauw. Puur. Het weer is onvoorspelbaar. Regelmatig beleven we 4 seizoenen op één dag. Het ene moment wandelen we in het zonnetje, het andere moment lopen we in de stromende regen en zijn we kletsnat, tot onze onderbroek aan toe. Het waait vaak en op één dag stormt het zo hard dat ik Jan stevig vasthoud omdat ik bang ben dat ik de zee ingeblazen word. In Nederland heb ik een hekel aan dit onstuimige weer maar hier op de Lofoten vind ik het niet erg. Sterker nog, ik vind het heerlijk om de kracht van de natuur te voelen. Het gevoel te hebben dat ik leef. Dit weer past bij deze eilandengroep.

 

Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding

Wandelen

De Lofoten zijn een ideale bestemming voor outdoor liefhebbers want je kunt hier geweldig hiken, fietsen, klimmen, kajakken, duiken en walvissen, zeehonden en vogels spotten. Wij zijn hier voornamelijk om te wandelen en we kunnen ons hart ophalen want er zijn genoeg wandelmogelijkheden. Van eenvoudige kustwandelingen tot uitdagende bergtochten, er is voor ieder wat wils. Voor aanvang van onze reis hebben we de Rother wandelgids gekocht en we maken een aantal prachtige dagwandelingen uit deze gids, aanrader!

5 populaire wandelingen

Wil je weten wat de leukste wandelingen zijn? Dat is lastig te zeggen want er zijn verschillende wandelingen in verschillende moeilijkheidsgradaties. Hieronder staan 5 populaire wandelroutes op de Lofoten:

  • Reinebringen
    Vlakbij het dorpje Reine begint de Reinebringen, één van de meest populaire wandelingen. Via 1500 steile traptreden klim je naar een uitkijkpunt waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht over de omringende fjorden en bergen. We waren van plan om deze wandeling te doen maar het was hier zo druk dat we een andere hike hebben uitgekozen.
  • Munkebu wandeling
    De Munkebu trail is een pittige 2-daagse wandeltocht. De wandeling begint in Sørvågen en volgt een goed gemarkeerd pad door een prachtig landschap. Onderweg passeer je meren, rivieren en bergen. Je kunt overnachten in de Munkebu-hut. We hebben een gedeelte van deze wandeling als dagwandeling gedaan.
  • Kvalvika Beach
    De wandeling naar Kvalvika Beach is mijn favoriete hike. Dit afgelegen strand is alleen te voet te bereiken. Stel je voor; een hagelwit zandstrand en een azuurblauwe zee helemaal voor jezelf. Prachtig en de perfecte picknick plek.
  • Hermannsdalstinden
    Ervaren bergwandelaars kunnen de 1029 meter hoge berg Hermannsdalstinden beklimmen. Vanaf de top heb je een spectaculair panoramisch uitzicht over de omgeving.
  • Å i Lofoten rondwandeling
    De wandeling rond het meer van Å i Lofoten is een makkelijke dagwandeling. Onderweg heb je fraai uitzicht op het meer en de omliggende bergen.

Overige wandeltips

  • Neem voldoende water en snacks/eten mee. Onderweg kom je praktisch geen restaurants of cafeetjes tegen.
  • Blijf altijd op de gemarkeerde paden. Zo verminder je het risico dat je verdwaalt of een ongeluk krijgt en je beschermt de kwetsbare natuur.
  • Kies een wandelroute met een zwaarte die bij je past. Wandelen op de Lofoten is heel wat anders dan wandelen in Nederland! Doe van tevoren onderzoek naar de verschillende routes, de moeilijkheidsgraad en de duur van de wandeling.
  • Zorg dat je een goede basisconditie hebt.
  • Laat iemand weten waar je gaat wandelen, vooral als je zware (meerdaagse) tochten gaat maken.
  • Houd rekening met het weer. Controleer altijd de weersvoorspelling voordat je aan je wandeling begint en pas je kleding hierop aan.

Wat mag je niet missen op de Lofoten

Naast de vele outdoor activiteiten is er nog meer te zien en te doen op de Lofoten. Onderstaande plekken mag je wat mij betreft niet overslaan:

  • Reine
    Reine is een schilderachtig vissersdorpje en een absolute must-visit. Ik vind het zelfs het mooiste dorp van de Lofoten. Rode vissershutjes, bergen en kristalhelder water. Prachtig!
  • Hamnoy
    Hamnoy is waarschijnlijk het meest gefotografeerde vissersdorpje van de Lofoten en als je er bent snap je direct waarom. Een must-visit, al is het maar alleen om die iconische foto te maken.
  • Henningsvær
    Henningsvaer is een klein vissersdorpje met mooie gekleurde huizen en een indrukwekkend voetbalveld. Dit voetbalveld wordt omringd door water en eilanden en is het meest noordelijk gelegen voetbalveld ter wereld. Klim omhoog en bewonder het fraaie uitzicht.
  • Å
    Het dorp met de kortste naam ter wereld. Klein maar gezellig vissersdorpje. Je kunt hier het Lofoten Stockfish Museum bezoeken waar je meer leert over de rijke vissersgeschiedenis van de regio. Tip: Koop een kaneelbroodje (cinnamon bun) bij deze Bakkerij
  • Nusfjord
    Nusfjord is het best bewaard gebleven vissersdorpje van de Lofoten en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het dorp fungeert nu als openluchtmuseum. Je kunt je bezoek aan Nusfjord combineren met een mooie wandeling in de omgeving.
  • Lofotr Vikingmuseum
    Bezoek het Lofotr Vikingmuseum in het dorpje Borg. Hier leer je meer over de geschiedenis van de Vikingen. Meer informatie vind je op de website van het Lofotr Vikingmuseum. 
  • Trollfjord
    Het Trollfjord is een 2 kilometer lang fjord dat slechts 100 meter breed is.

Excursie suggesties

Hieronder volgen een aantal leuke excursie suggesties:

  • Boek een walvisexcursie. De Lofoten zijn één van de beste plekken van Noorwegen om deze indrukwekkende dieren te spotten.
  • Stap aan boord van een catamaran en maak een tocht naar de beroemde Trollfjord.
  • Ga zeekajakken
  • Maak per boot een zeearendsafari naar de Trollfjord. Tijdens deze safari zie je ook heel veel andere vogels. Deze excursie is ideaal voor ornithologen, natuurliefhebbers en fotografen die de indrukwekkende zeearenden van dichtbij willen fotograferen.
  • Ga mee met een Midnight Sun Sailing tour

Overige informatie

Wat is de beste reistijd voor de Lofoten?

Je kunt de Lofoten het gehele jaar door bezoeken maar de beste reistijd is juni t/m augustus. In deze periode heb je aangename temperaturen en bijna 24 uur per dag licht vanwege de middernachtzon. Het voor- en najaar is ook een goede periode maar je moet rekening houden met lagere temperaturen en meer kans op regen. In de wintermaanden kun je genieten van een prachtig sneeuwlandschap en je hebt een goede kans om het noorderlicht te zien. Je moet alleen niet bang zijn voor een beetje kou! Wanneer je ook gaat, elk seizoen heeft zijn charme.

Hoe kom je op de Lofoten?

Je kunt de Lofoten op verschillende manieren bereiken:

Per vliegtuig
De snelste manier om naar de Lofoten te reizen is per vliegtuig. Je kunt vliegen naar Leknes, Svolvaer of Røst.

Per veerboot
Je kunt ook per veerboot naar de Lofoten reizen. De veerboten vertrekken vanuit verschillende Noorse steden zoals Bodø, Skutvik en Tromsø.

Per auto
De Lofoten zijn ook per auto te bereiken, zelfs vanuit Nederland. Bereid je voor op een lange rit!

Accommodatie

Noorwegen is een duur land en de accommodaties op de Lofoten zijn prijzig. Je hebt verschillende mogelijkheden. Je kunt overnachten in een (luxe) hotel, een kleinschalige guesthouse of in een traditionele “rorbuer”. Deze hutten zijn vaak eenvoudig ingericht, maar het is wel een unieke ervaring. Je kunt ook een vakantiewoning huren via Airbnb Lofoten.

Kamperen

De Lofoten zijn ook goed te bezoeken met een camper. Er zijn verschillende campings op de eilanden, van eenvoudige kampeerterreinen tot campings met uitgebreide faciliteiten. Échte outdoor liefhebbers kunnen wildkamperen. In Noorwegen geldt het “allemannsretten” oftewel het  “allemansrecht”. Dit betekent dat je vrijwel overal mag kamperen, zolang je de natuur respecteert en geen overlast veroorzaakt. Op de Lofoten is dit helaas niet overal mogelijk, er zijn plaatsen aangewezen waar je je tent mag opzetten. Wij hadden onze tent meegenomen maar vanwege het koude wisselvallige weer zijn we toch maar in onze Airbnb woning gebleven.

Het kan verstandig zijn om je accommodatie vooraf te reserveren, de Lofoten zijn een populaire vakantiebestemming. Dit geldt (helaas) ook voor de kampeerplekken.

Georganiseerde rondreis

Ga je liever georganiseerd op reis? Bij Riksja travel kun je een Individuele rondreis op maat boeken en Djoser of SRC reizen organiseren groepsreizen naar Noorwegen inclusief de Lofoten.

Huurauto

Wij hebben onze huurauto bij Sunny Cars gehuurd en kunnen deze organisatie van harte aanbevelen. Waarom? Sunny Cars is betrouwbaar, je weet waar je aan toe bent. Er is een duidelijke all- inclusive prijs inclusief alle verzekeringen en ongelimiteerde kilometers. Ook heb je de mogelijkheid om je auto bij punt A op te halen en bij punt B weer in te leveren. We hebben vaker een auto bij Sunny Cars gehuurd en alleen maar goede ervaringen.

Paklijst Lofoten

Wat moet je zeker meenemen naar de Lofoten? Onderstaande spullen zaten in mijn backpack:

  • Stevige wandelschoenen
  • Muts, handschoenen en sjaal
  • Stevige Wandelrugzak
  • Camera met reservebatterijen
  • EHBO set
  • Thermosfles 1 liter
  • Smartphone voor navigatie en fotografie
  • Smartwatch om de route te tracken
  • Zonnebril
  • Zonnebrandcrème
  • Thermokleding
  • Wandelkleding, bestaande uit minimaal 2 wandelbroeken, meerdere T-shirts en een winddichte fleeche trui
  • Winddichte jas
  • Lichte regenkleding
  • Goede wandelsokken
  • Wandelstokken
  • Lakenzak
  • Slaapzak
  • Slaapmatje
  • Waterfilter
  • Zaklamp en/of hoofdlampje

Boekentips Lofoten

Ontdek reisgids Scandinavië noord, Noordkaap & Lofoten

Ontdek reisgids Scandinavië noord Noordkaap & Lofoten! Natuurlijk mag je bezienswaardigheden zoals de Noordkaap, de gletsjers en fjorden niet missen. Maar ga ook eens van de gebaande paden en spot vogels op de Flatruet hoogvlakte, bezoek het Skulpturlandskap Nordland voor de meest interessante kunstwerken of ga op zoek naar de geschiedenis van noordpoolreiziger Roald Amundsen in de stad Tromsø. Deze reisgids biedt naast praktische tips over routes, hotels en vervoer ook originele ontdekkingstochten door de regio. De auteur laat juist díe plekjes zien waar de andere toeristen aan voorbij lopen. Achter in de handzame gids zit een uitneembare kaart. Kortom: deze reisgids is een onmisbare reisgezel tijdens je vakantie door Scandinavië noord, Noordkaap & Lofoten! Boekomschrijving: Bol.com

De Rother wandelgids Lofoten en de Vesterålen

Deze gids beschrijft de 50 mooiste kustwandelingen en uitzichtrijke bergtochten: wandelen in het licht van de middernachtzon op de archipels van de Lofoten en de Vesterålen. Zoals gebruikelijk zijn er verschillende wandelingen voor beginnende en ervaren wandelaars en is er onmisbare informatie over de streek, de bezienswaardigheden en recreatiemogelijkheden. De betrouwbare routebeschrijvingen, gedetailleerde kaarten en hoogteprofielen zorgen voor een onvergetelijke wandelervaring. Boekomschrijving: Bol.com

Lofoten wandelkaart

Tweezijdige wandelkaart 1:75.000 met paden en ingetekende routes; tevens gemarkeerde fietsroutes. Topografisch zeer gedetailleerd met hoogtelijnen. Op de kaart o.a. campingplaatsen, hutten, toeristische informatie. Ideaal voor trekking en hiking. Scheur- en watervast ecologisch papier. Omschrijving: Bol.com

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Salar de Uyuni – 4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

De wondere wereld van paddenstoelen

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

3 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.