Georgië, een verrassend leuke vakantiebestemming

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Over Georgië

Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet direct aan Georgië dacht als vakantiebestemming. Het land trok me nooit zo en ik wist er eigenlijk bar weinig vanaf. Ik werd dan ook positief verrast want wat is Georgië leuk. De bruisende hoofdstad Tbilisi, eeuwenoude kloosters, indrukwekkende berglandschappen, traditionele dorpjes, de wijnregio Kakheti, de Zwarte Zeekust, trotse vriendelijke inwoners, verrukkelijk eten, Georgië heeft het allemaal! ❤️

De hoofdstad Tbilisi

Onze rondreis begint in de hoofdstad Tbilisi. Tbilisi (voorheen Tiflis genoemd) is de grootste stad van Georgië en telt ongeveer 1,2 miljoen inwoners. Tbilisi betekent “warmwaterbron“ in het Georgisch wat verwijst naar de vele natuurlijke warmwaterbronnen in de stad. 2 dagen lang dwalen we door de kronkelige straatjes van het oude centrum en bewonderen de kleurrijke huizen, historische gebouwen, orthodoxe kerken, moskeeën, synagogen, Perzische badhuizen, fraaie murales en kunstgalerijen. Ook barst het hier van gezellige terrassen, restaurants en cafeetjes. Tbilisi is één smeltkroes van culturen en religies en de stad ademt geschiedenis en eeuwenoude tradities. Tegelijkertijd is Tbilisi hip en modern, enorm fascinerend!

David Gereja complex

We kunnen ons makkelijk een week vermaken in Tbilisi maar na een paar dagen halen we onze huurauto op en rijden naar David Gereja in het zuidoosten van Georgië. David Gereja is een kloostercomplex dat in de 6e eeuw is opgericht door David Geraja, één van de 13 Assyrische monniken die het Christendom naar Georgië brachten. Anno 2024 is het klooster nog steeds in gebruik door monniken die in de grotten wonen.

We wandelen door een kaal woestijnachtig landschap en bewonderen de kerken, kapellen en grotwoningen die uit de rotsen zijn gehouwen. Veel kerken en kapellen zijn versierd met fresco’s maar helaas kunnen we deze niet bekijken omdat we worden tegengehouden door militairen die dit gebied bewaken. David Gereja ligt op de grens met buurland Azerbeidzjan en er schijnt een grensgeschil te zijn tussen beide landen. We besluiten daarom maar om te keren en verder te rijden naar Sighnaghi waar we hartelijk ontvangen worden in onze homestay.

Tip: pas op voor slangen bij David Gereja, trek hoge wandelschoenen aan! 

De romantische stad Sighnaghi

Sighnaghi wordt beschouwd als de meest romantische stad van Georgië vanwege de schilderachtige ligging op een heuveltop en het prachtige uitzicht op de omliggende wijngaarden en bergen. En inderdaad, het is een heerlijk stadje waar je langer blijft hangen dan je oorspronkelijk van plan bent vanwege de mooie omgeving en de fijne relaxte sfeer die hier heerst. We wandelen door de smalle geplaveide straatjes en bekijken de huizen met oranje daken en houten balkons. Ook maken we een wandeling langs de oude verdedigingsmuren van de stad en we bezoeken Bodbe Monastry. Het Bodbe klooster is een een actief nonnenklooster en een belangrijk bedevaartsoord voor Orthodoxe Christenen omdat het graf van de heilige Sint Nino zich hier bevindt. Het kan hier erg druk zijn, zorg dat je er vroeg in de ochtend bent als je in alle rust van het klooster wilt genieten.

Hiken in Lagodechi National Park 

Vanuit Sighnaghi maken we een uitstapje naar het Lagodechi National Park. In dit natuurpark zijn verschillende wandelingen uitgezet en we besluiten de “Black Grouse Waterfall” hike te doen. Het is een prachtige rondwandeling van ongeveer 10 kilometer. We wandelen door het bos, beklimmen rotspartijen en zoeken verkoeling onder een waterval want het is erg heet vandaag. Wat is het fijn om weer in de natuur te zijn.

Georgian Military Highway

Na een paar dagen rukken we ons met moeite los van Sighnaghi en vervolgen onze roadtrip. We rijden over de 150 kilometer lange Georgian Military Highway, één van de mooiste wegen van Georgië. Onderweg hebben we een fraai uitzicht op de bergen en groene valleien en we bezoeken het Ananuri fort en het Rusland-Georgië Vriendschapsmonument (ook wel Vaziani-Tbilisi-Vriendschapsmonument genoemd). Dit monument werd in 1983 gebouwd ter ere van 200 jaar vriendschap tussen Georgië en de Sovjet-Unie. Het monument bestaat uit een grote ronde betonnen boog en is versierd met beschilderde tegels die taferelen uit de geschiedenis van Georgië en de Sovjet-Unie weergeven. Onze eindbestemming van vandaag is het bergdorp Kazbegi.

Kazbegi en de Gergeti Trinity Church

Kazbegi (ook wel Stepantsminda genoemd) ligt op een hoogte van 1740 meter in het hart van het Kaukasus gebergte. De naam van het stadje is afgeleid van de nabijgelegen berg Kazbek, met 5047 meter hoogte één van de hoogste bergen van Georgië. Vanuit Kazbegi maken we een wandeling naar de Gergeti Trinity kerk. We klimmen via een onverhard paadje 500 meter omhoog waar we getrakteerd worden op een adembenemend uitzicht. Dit is hét iconische plaatje van Georgië dat op bijna iedere reisgids staat; een kleine kerk bovenop een heuvel met op de achtergrond de majestueuze Mount Kazbek. Wauw wat mooi, een absolute must visit! De hele omgeving is trouwens prachtig en we maken vanuit Kazbegi een paar mooie dagwandelingen in de bergen.

Het Stalin museum in Gori

Vanaf Kazbegi reizen we verder naar de industriestad Gori en het voelt hier direct anders dan in de rest van Georgië. Ik vind het er ongezellig en er hangt een ietwat mistroostige sfeer. Gori is de geboorteplaats van de voormalige Russische dictator Jozef Stalin (1878) en de inwoners van Gori zijn hier nog altijd erg trots op. In de stad staat een metershoog standbeeld van Stalin en er is zelfs een museum aan hem gewijd. We bekijken oude foto’s van Stalin en bezoeken zijn geboortehuis. Het museum geeft een vertekend beeld van Stalin, de man die verantwoordelijk was voor de dood van miljoenen mensen…

Uplistsikhe

Vlakbij Gori ligt de archeologische site Uplistsikhe, één van de oudste nederzettingen van Georgië. Het was ooit een bloeiende stad waar duizenden mensen woonden totdat Uplistsikhe in de 13e eeuw werd verwoest door Mongoolse veroveraars. We bekijken restanten van oude woningen, opslagplaatsen, kookruimten, wijnkelders en tunnels die allemaal uit de rotsen zijn gehouwen. Plotseling horen we gezang. We lopen naar het oude theater waar 4 mannen polyfone liederen ten gehore brengen. Ik krijg kippenvel over mijn hele lichaam en de tranen springen in mijn ogen, deze eeuwenoude zang raakt me. Prachtig! Het doet me trouwens sterk denken aan de Polyfone zang van Corsica. Interessant die overeenkomst. 

Mestia

Na een lange reisdag bereiken we het bergstadje Mestia in de regio Svaneti. Hier vind je besneeuwde bergtoppen, watervallen, bergmeren, groene valleien en traditionele dorpjes met opvallende middeleeuwse verdedigingstorens. Helaas regent het hard en dat blijft het de komende dagen ook doen. Tussen de buien door bekijken we het stadje en we maken meerdere wandelingen naar onder andere de Chalaadi gletsjer, de Koruldi Lakes en een waterval.

We zijn ook van plan om naar het afgelegen bergdorp Ushguli te rijden, het hoogste permanent bewoonde dorp van Europa, maar vanwege zware regenval is de bergpas afgesloten. Erg jammer, een goede reden om nog een keer terug te komen.

Kutaisi

Kutaisi is de tweede stad van Georgië en met ongeveer 200.000 inwoners een stuk kleiner en minder toeristisch dan Tbilisi. Het is een fijne stad met een prettige sfeer waar evengoed genoeg te zien en te doen is. De belangrijkste bezienswaardigheid is de Bagrati kathedraal. Deze kerk staat bovenop een heuvel waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad. Voor de kerk staat een groot ijzeren kruis, apart om te zien. Op een rotonde vlakbij het centrale plein vind je een bijzondere fontein die versierd is met tientallen beelden van dieren. Lastig om te bekijken en nog lastiger om er een goede foto van te maken vanwege het drukke verkeer. Het oude centrum van Kutaisi is klein maar fijn met winkels, galerieën en gezellige cafés en restaurants. 

Goddelijk Georgisch eten  

Nog één goede reden om Georgië op je bucketlist te zetten: het eten. De Georgische keuken is namelijk net zo verrassend als het land zelf. Erg smaakvol en erg veelzijdig. Denk aan gegrild vlees, vis, groenten, granen, peulvruchten, brood, noten, kaas en veel verse kruiden zoals koriander, fenegriek, bonenkruid en peterselie. Zelfs voor mij als vegetariër is er genoeg keuze. Ik begin alweer te watertanden nu ik eraan terugdenk.

Tip: zorg ervoor dat je niet aan de lijn doet als je Georgië bezoekt want na 3 weken rondreizen gaf mijn weegschaal 3 kilo zwaarder aan. Oeps….

Mijn 5 favoriete Georgische gerechten en snacks

  1. Badrijani Nigvzit
    Met stip op nummer 1; Badrijani Nigvzit. Auberginerolletjes gevuld met een heerlijke walnotenpasta en bestrooid met granaatappelpitjes. Het wordt vaak gegeten als voorafje of bijgerecht bij lunch en diner. Ik kreeg ze echter ook als ontbijt bij de homestay waar we verbleven. Verslavend lekker!
  2. Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood)
    Chatsjapoeri is hét nationale gerecht van Georgië. Brooddeeg gevuld met 2 soorten kaas, boter en ei. Het lijkt een beetje op pizza en het wordt gegeten als hoofdgerecht of bijgerecht. Één caloriebom maar ontzettend lekker.
  3. Khinkali
    Khinkali is een populaire snack. Het zijn dumplings van deeg die gevuld worden met bouillon en pittig gekruid vlees of groenten. Het is trouwens een hele kunst om ze zonder kliederen te eten. Tip: Eet met je handen en gebruik het tuutje bovenop de khinkali als handvat.
  4. Lobio
    Lobio is een heerlijke stoofpot van kidneybonen, ui, knoflook, koriander, fenegriek en overige kruiden en specerijen. Ik vind het erg lekker met lavash (Georgisch platbrood).
  5. Churchkhela
    Je ziet ze overal hangen in Georgië; churchkhela. Het lijkt op een worst maar het is een traditionele zoetigheid gemaakt van walnoten die worden ondergedompeld in een mengsel van druivensap, bloem en suiker. Churchkhela wordt ook wel de Georgische snicker genoemd. Zoet en lekker.

 

 

Georgië is het oudste wijnland ter wereld

Bij lekker eten hoort natuurlijk lekkere wijn en ook daarvoor ben je in Georgië helemaal op de goede plek. Sterker nog, wist je dat wijn oorspronkelijk uit Georgië komt? Archeologische vondsten hebben aangetoond dat hier 6000 jaar voor Christus al wijn werd gemaakt en dat maakt Georgië tot het oudste wijnland ter wereld. Nog altijd wordt wijn op dezelfde traditionele wijze gemaakt. De druiven worden geperst en het sap en de schillen worden in grote aardewerken kruiken (qvevri) gedaan. Deze kleipotten worden onder de grond begraven zodat de temperatuur gelijk blijft en de wijn kan fermenteren en rijpen. Na een aantal maanden heb je een wijn met een rijke volle smaak en zachte tannines.

Wijnproeven Shumi winery

Tijdens onze reis bezoeken we 2 wijnhuizen waaronder het vermaarde wijnhuis Shumi winery in Tsinandali in de wijnregio Kakheti. We krijgen een uitgebreide rondleiding en doen een wijnproeverij. We proeven verschillende witte en rode wijnen en ze zijn allemaal erg smaakvol. 

Wat is de lekkerste Georgische wijn?

Ik vind de Georgische Saperavi de lekkerste rode wijn ter wereld. Deze wijn heeft een diepe rode kleur en een fruitige smaak van zwarte bessen, pruimen, bramen en kruiden. Uiteraard hebben we een paar flessen mee naar huis genomen.

Georgische wijnspeciaalzaak in Nederland

Inmiddels heb ik een Georgische wijnspeciaalzaak in Nederland gevonden waar ze die heerlijke Georgische Saperavi wijnen verkopen. Je kunt GH Vino in Purmerend bezoeken of online bestellen. Ze organiseren ook regelmatig wijnproeverijen. Aanrader! 

Overige informatie

Beste reistijd voor Georgië

De beste reistijd voor Georgië is mei t/m september. Juli en augustus zijn de beste maanden om de bergregio’s te bezoeken.

Wat is het tijdsverschil met Georgië

In onze zomertijd is het in Georgië 2 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het 3 uur later.

Hoe kom je in Georgië

Vanaf Amsterdam gaat er 2x per week een rechtstreekse vlucht naar Tbilisi met KLM / Georgian Airways. Een rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 4,5 uur. Wij vlogen met Turkish Airlines en hadden een tussenstop in Istanbul.

Update 20 januari 2024: Goed nieuws, met ingang van 20 april 2024 gaat Transavia 2x per week vliegen van en naar Tbilisi vanaf Schiphol.

Hoteltips in Georgië

We verbleven in hotels en homestays. Ik vind het altijd erg leuk om in een homestay te overnachten omdat je op deze manier de lokale bevolking leert kennen en een kijkje krijgt in het echte leven.

In Tbilisi

Wij verbleven in dit goede hotel  in het hart van het oude centrum van Tbilisi. Rustig gelegen, op loopafstand van de meeste bezienswaardigheden. Prima kamers, schoon. Eenvoudig ontbijt. Het hotel heeft een eigen parkeerplaats waar je je huurauto kunt parkeren.

In Sighnagi

Guest House Mate is een dikke aanrader in Sighnagi. Rustig gelegen kleinschalig familie guesthouse met eenvoudige schone kamers, een zwembad en een mooi terras waar je kunt genieten van huisgemaakte Georgische maaltijden. Erg vriendelijke eigenaren.

In Kazbegi

Kleinschalig hotel in Kazbegi. Heerlijk rustig gelegen. Vriendelijke eigenaren. De kamers zijn eenvoudig maar goed. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de bergen.

Handige links

Als afsluiting nog een paar handige links om jouw reis naar Georgië te plannen.

Reisroute Georgië

Dit was onze globale reisroute in Georgië:

Dag 1  Vlucht Amsterdam- Istanbul -Tbilisi
Dag 2 Tbilisi
Dag 3 Tbilisi
Dag 4 Tbilisi – David Gereja – Sighnaghi
Dag 5 Sighnaghi
Dag 6 Sighnaghi- Black Grouse Waterfall trail hike
Dag 7 Sighnaghi- Gremi  fort- Nekresi monastery- Shumi winery – Telavi
Dag 8 Telavi – Kazbegi via Akhmeta & Kvetera Church
Dag 9 Kazbegi
Dag 10 Kazbegi
Dag 11 Kazbegi
Dag 12 Kazbegi – Mtskheta – Chardakhi – Gori
Dag 13 Gori – Uplistsikhe – Kutaisi
Dag 14 Kutaisi – Mestia
Dag 15 Mestia
Dag 16 Mestia
Dag 17 Mestia
Dag 18 Mestia – Gelati monastery – Kutaisi
Dag 19 Kutaisi
Dag 20 Kutaisi – Tbilisi
Dag 21 Vlucht Tbilisi – Istanbul Amsterdam

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

 

Boekentips Georgië

Georgië & Armenië reisgids

Omschrijving van Bol.com:

Het onmisbare reisgids magazine voor Georgië en Armenië reizigers. Bekende en onbekende bezienswaardigheden, handige tips, inhoudelijke reportages, reisverhalen en foto’s. Incl. gratis mobiele app.

Dominicus reisgids – Georgië en Armenië

Omschrijving van Bol.com:

Ontdek Georgië en Armenië op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken de hoogste bergtoppen van Europa, maak kennis met de meest gastvrije mensen ter wereld en ontdek de oudste bouwwerken uit de christelijke cultuur. Ga op jeepsafari, maak wandel- en klimtochten naar nog nauwelijks betreden bergtoppen, bezoek middeleeuwse kloosters en ontspan in thermen uit de tsarentijd. Besteed een heerlijke dag aan een van de fantastische Georgische stranden van de Zwarte Zee, of vermaak je in de kosmopolitische hoofdsteden: het romantische Tbilisi en het luxe Jerevan. Deze reisgids staat bomvol praktische informatie, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto’s, historische achtergronden en uitgebreide culturele achtergrondinformatie.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Recept voor Badrijani Nigvzit, Georgische auberginerolletjes

Fietsen in Portugal en het middeleeuwse vestingstadje Obidos

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
Wijsheid uit het herfstbos

In de herfst vind ik niets fijner dan urenlang door de bossen te struinen. Kijken. Luisteren. Ruiken. Voelen. Verwonderen.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.