Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Welkom in Marokko

Op slechts 4 uur vliegen van Nederland stap je een compleet andere wereld binnen; welkom in Marokko! Het land van de Koningssteden, bruisende souks, prachtige kasbah’s, dadelpalmen, kamelen, indrukwekkende woestijnlandschappen en besneeuwde bergtoppen. Marokko is een heerlijk vakantieland! Ik ben er meerdere keren geweest en in deze blog neem ik je mee op reis naar de Anti-Atlas en het gezellige vissersstadje Essaouira.

De Anti-Atlas

Onze reis begint in de mondaine badplaats Agadir. Hiervandaan rijden we met de auto naar Tafraoute in het zuidwesten van Marokko. De rit duurt ongeveer 3,5 uur en onderweg genieten we van het prachtige uitzicht op de bergen. Tafraoute ligt in het hart van het Anti-Atlas gebergte. De Anti-Atlas is onderdeel van het Atlasgebergte maar in tegenstelling tot de Hoge Atlas vind je hier lagere bergen en grillige rotsformaties.

Chez Amaliya

Aan het einde van de middag arriveren we bij onze overnachtingsplek Chez Amaliya. Een kleinschalig hotel in Kasbah steil dat gerund wordt door de Nederlandse Liesbeth van Woerden. Het is een oase van rust middenin de prachtige Ameln vallei. We frissen ons op en genieten van onze eerste Marokkaanse maaltijd.

5 dagen wandelen in de Anti-Atlas

We hebben een 5-daagse wandelvakantie geboekt vanuit ons hotel en de volgende ochtend maken we kennis met onze gids Ahmed. Hij blijkt een vriendelijke grappige enthousiaste man te zijn. Ahmed zit vol met verhalen over de flora, fauna, cultuur en geschiedenis van Marokko, erg interessant. De eerste dagen wandelen we door een woestijnachtig landschap met indrukwekkende roodbruine rotsformaties. Het is hier ruig. Droog. Dor. Er is weinig begroeiing. Later lopen we over kronkelige zandpaadjes door dadelpalmbossen, amandelboomgaarden en olijfgaarden. Ook passeren we prachtig gelegen bergdorpjes. De dorpjes zijn gemaakt van leem en letterlijk tegen de bergen aangeplakt, indrukwekkend om te zien. De wandelingen zijn niet moeilijk maar wel zwaar vanwege de warmte. De temperatuur loopt dagelijks op tot boven de 30 graden en daar moeten we duidelijk even aan wennen.

Blauwe rotsen

Onderweg bewonderen we de “Blue Rocks”, ook wel “Painted Rocks” genoemd. In 1984 heeft de Belgische kunstenaar Jean Verame een aantal rotsen blauw, roze en groen geschilderd om de schoonheid van het gebied te benadrukken. Een apart gezicht en ik ben er nog niet over uit of ik het nu mooi vind of juist niet.

De zeldzame arganbomen

De vegetatie van de Anti-Atlas bestaat voornamelijk uit acacia’s, struikgewassen, palmbomen en cactussen. Ook zien we regelmatig arganbomen, één van de oudste bomen ter wereld. De bomen zijn 8 tot 10 meter hoog en hebben een korte stam en kronkelige takken. De arganboom groeit alleen nog maar in het zuidwesten van Marokko en wordt met uitsterven bedreigd. Dat is de reden waarom Unesco de arganboom in 1998 heeft toegevoegd aan de Wereld Erfgoed Lijst.

Arganolie, het Marokkaanse goud

Ahmed vertelt dat er uit de pitten van de vruchten van de arganboom arganolie wordt gewonnen. Deze natuurlijke olie wordt ook wel het Marokkaanse goud genoemd. Het winnen van de olie is een arbeidsintensief proces. De vruchten worden met de hand geplukt, vervolgens gepeld, geroosterd, gemalen en geperst om de olie eruit te krijgen. Voor 1 liter pure arganolie betaal je tussen de € 80,00 en € 100,00! Lokale Berbervrouwen gebruiken deze olie al eeuwenlang als verzorgingsproduct voor huid, haar en gezicht maar de olie wordt ook verwerkt in gerechten. Arganolie heeft een nootachtige smaak en wordt vaak gebruikt als saladedressing, dipsaus of toegevoegd aan couscous en tajines. Op veel plekken zien we coöperaties waar arganolie op traditionele wijze wordt gewonnen door Berbervrouwen. Een mooi initiatief want zo kunnen de vrouwen hun eigen inkomsten genereren om hun gezin te onderhouden.

Klimmende geiten

Regelmatig komen we nomaden tegen die met hun kuddes geiten rondtrekken. De dieren zijn dol op de vruchten van de arganboom en als ware acrobaten klimmen ze de boom in om hun maaltje te bemachtigen. Één erg grappig gezicht!

Maison traditionelle in Oumnasat

In Oumnasat bezoeken we een “maison traditionelle”, een kleinschalig museum. Onder het genot van een glaasje muntthee leren we meer over het traditionele leven van de lokale Berberbevolking. De Berbers, ook wel Amazigh genoemd (letterlijk vertaald: vrij volk), zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Ze hebben nog altijd hun eigen taal, cultuur en gebruiken. De Berbers woonden al in Marokko ver voordat de Arabieren in de zevende eeuw na Christus het land veroverden en de Islam verspreidden.

De Aït Mansour kloof

Op onze laatste wandeldag maken we een hike door de 10 kilometer lange kloof van Aït Mansour. Links en rechts van ons rijzen rode steile rotswanden ruim 300 meter omhoog, wat voel ik me hier nietig.

Over Essaouira

Na een rustdag bij Chez Amaliya reizen we verder naar Essaouira. Essaouira is een charmant vissersstadje in het westen van Marokko, ongeveer 175 kilometer vanaf Marrakech. De stad telt +/- 80.000 inwoners. In vergelijking met Marrakech en Fez voelt Essouira eerder als een dorp dan een stad. Het is er een stuk rustiger en er hangt een prettige, relaxte sfeer. Het is zo’n stadje waar je langer blijft hangen dan je oorspronkelijk van plan bent en dat doen we dan ook.

Geschiedenis van Essaouira

Essaouira heeft een rijke geschiedenis als handelsplaats aan de kust. Handelaren uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten handelden hier in goederen zoals textiel, wijn, olijfolie, kruiden, specerijen, dadels, goud, zout en ivoor. Er werden zelfs slaven verhandeld. Tot de jaren zestig stond Essaouira bekend onder de Portugese naam Mogador wat “klein fort” betekent. In de jaren zeventig was Essaouira een geliefde bestemming bij hippies, kunstenaars en muzikanten.

Wat is er te doen in Essaouira 

We (ver)dwalen urenlang door de oude medina, kunnen niet stoppen met fotograferen van de blauwe vissersbootjes, proeven de lekkerste Marokkaanse gerechten en maken lange wandelingen in de omgeving. Essaouira wat ben je leuk! Zo leuk dat we een dikke week blijven hangen. Er is namelijk ontzettend veel te zien en te doen in Essouira.

Hierbij een paar tips:

  1. De oude Medina.
    De medina van Essaouira is volledig ommuurd om de bewoners te beschermen tegen vijandige aanvallen. Via één van de toegangspoorten van de stadsmuur bereik je de oude medina die volledig op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het is een doolhof van smalle straatjes met witgekalkte huizen, winkeltjes en gezellige pleinen met restaurants. Ik vond het heerlijk om hier rond te (ver)dwalen. Je kunt hier mooie souvenirs kopen zoals aardewerk, sieraden, kleding etcetera.
  2. Skala de la Ville
    Skala de la Ville is een fort dat je kunt bezoeken. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de vissershaven en de oceaan. Komt deze plek je bekend voor? Dat zou zomaar kunnen want hier zijn opnames gemaakt voor de populaire televisieserie Game of Thrones.
  3. De haven
    Vlakbij Skala de la Ville vind je de vissershaven met de beroemde blauwe bootjes. Deze bootjes zijn enorm fotogeniek, ik kon niet stoppen met fotograferen. Bezoek ook zeker even de levendige vismarkt. Het is leuk om te zien hoe vissers hun vangst aan land brengen, uitstallen en verhandelen. Ben je een visliefhebber? Koop dan een vis en laat deze ter plekke bereiden, verser kun je het niet hebben.
  4. Wandel over de stadsmuren
    Maak een wandeling over de oude stadsmuren en geniet van het uitzicht over Essaouira en de oceaan.
  5. Relax op het strand
    Essaouira heeft prachtige stranden waar je kunt genieten van zon en zee. Het waait vaak hard daarom is het niet altijd mogelijk om in zee te zwemmen.
  6. Surfen
    Vanwege die harde wind en goede golven is Essaouira een uitstekende plek om te gaan windsurfen of kitesurfen. Er zijn verschillende surfscholen waar je Surflessen kunt volgen, zowel voor beginners als ervaren surfers. Ook kun je hier surfplanken en wetsuits huren. Heb je geen zin om te surfen? Geen probleem, het is namelijk ook erg leuk om te kijken naar surfers die de golven willen bedwingen.
  7. Proef Marokkaanse gerechten
    Ga uit eten in een lokaal restaurant en proef de lekkerste Marokkaanse gerechten. Ik ben dol op vegetarische tajine met couscous maar als je een visliefhebber bent dan moet je zeker de gegrilde vis en/of zeevruchten proberen.
  8. Volg een Marokkaanse kookles bij een Marokkaans gezin thuis. Je leert hoe je authentieke Marokkaanse specialiteiten kunt bereiden met ingrediënten die je zelf op de lokale markt hebt gekocht.
  9. Volg een yogales
    Yoga wordt steeds populairder in Essouira. Er zijn verschillende yogastudio’s en welnesscentra waar je yogalessen of een yogaretrait kunt volgen.

 

Overige informatie

Beste reistijd Essaouira

De beste reistijd voor Marokko is het voorjaar en het najaar. In deze periode heb je aangename temperaturen en weinig neerslag. Wij bezochten Essaouira en de Anti-Atlas eind mei en hadden dagelijks temperaturen boven de 30 graden.

Hoe kom je in Essaouira

Vanaf Schiphol gaan er dagelijks vluchten naar Marokko. Je kunt het beste naar Marrakech of Agadir vliegen. Hiervandaan is het ongeveer 3 uur rijden naar Essaouira.

Hoe lang heb je nodig voor Essaouira

Vanuit Marrakech kun je een dagtrip maken naar Essaouira maar het is leuker om er een paar dagen te verblijven. Ik zou minimaal 2 dagen adviseren maar je kunt je er prima langer vermaken.

Marokko per huurauto

We hebben een auto gehuurd en dat is goed te doen. Op deze manier heb je alle vrijheid om het land in je eigen tempo te ontdekken.

Handige links

Als afsluiting nog een paar handige links om jouw reis naar Marokko te plannen.

Hoteltips

Chez Amaliya, Tafraoute

Chez Amaliya is een prachtig gelegen hotel in Kasbah steil in het hart van de Anti-Atlas. Het hotel heeft 14 kamers, een zwembad, een restaurant, een terras en een Marokkaanse salon. Gratis WiFi. Hele fijne rustige plek. Aanrader! 

 

Riad Mimouna, Essaouira

Riad Mimouna is een rustig gelegen riad. De kamers zijn traditioneel ingericht en sommige kamers hebben prachtig uitzicht op zee. Prettig hotel met erg vriendelijk personeel. In het restaurant worden heerlijke Marokkaanse gerechten en visspecialiteiten geserveerd. Terras met uitzicht op zee.

 

Boekentips

Simpelweg Marokko

Boekomschrijving van Bol.com:

Reisgids met beknopte en accurate informatie, duidelijke kaarten en plattegronden. Ontdek stapsgewijs de mooiste plekken en leukste activiteiten van jouw vakantiebestemming. Adressen van locals en kenners + tips voor extra excursies, om de volledige regio te leren kennen

Dominicus Reisgids Marokko

Boekomschrijving van Bol.com:

Ontdek Marokko op vakantie met deze Dominicus-reisgids en verken de bijzondere Arabisch-Andalusische architectuur in Fès, luister naar een verhalenverteller op het Jemaa el-Fna-plein in Marrakech en bezoek de wijk Oudaïakasba in Rabat. Kom bij op het strand Sidi Bouzid bij El Jadida, bekijk de gekleurde blokhuizen in de Vallei van de Ammeln en gebruik Ouarzazate als uitvalsbasis voor tochten naar de Dadesvallei. Beleef de ultieme vakantie in Marokko. Deze reisgids staat bomvol praktische informatie, handige overzichtskaarten, sfeervolle foto’s, historische achtergronden en uitgebreide culturele achtergrondinformatie. Bovendien zijn Dominicus-reisgidsen altijd up-to-date en geschreven door Nederlandstalige experts.

ANWB Wereld Reisgids Marokko

Boekomschrijving van Bol.com:

De ANWB Wereldreisgids Marokko is een complete en praktische reisgids voor jouw droomvakantie door Marokko. Het land van de Hoge Atlas met de onherbergzame Sahara, luieren op de wonderschone zandstranden. Maar ook van grote steden vol bezienswaardigheden in de vier koningssteden Fes, Marrakech, Meknes en Rabat.

De uitgebreide Marokko reisgids telt meer dan 400 pagina’s boordevol hoogtepunten, originele tips, schitterende wandelroutes en alles over de achtergronden van land en volk. Daarnaast alle praktische informatie zoals openingstijden van musea, tips voor overnachtingen en vervoerstijden. Inclusief stadsplattegronden, overzichtskaarten en achterin een kleine atlas. Kortom: een onmisbare ANWB gids voor een geweldige rondreis door Marokko.

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Iran: een fotoverslag

Tajine met groenten en kikkererwten

Salar de Uyuni – 4-daagse tour over de hoogvlakte van Bolivia

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.