Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Shinrin Yoku

Sinds mijn reis door Azië heb ik enorm de behoefte om in verbinding te staan met de natuur en daarom ga ik dagelijks het bos in, weer of geen weer. Even helemaal nergens aan denken maar volledig zijn in het hier-en-nu. Kijken. Voelen. Luisteren. Ruiken. Verwonderen. De kwetterende vogels, het ritselen van de bladeren, de geur van de vochtige aarde, de zon die door de bladeren schittert. I love it. Na zo’n wandeling voel ik me altijd volledig ontspannen en ben ik weer helemaal opgeladen. De Japanners hebben hier een mooi woord voor; Shinrin Yoku.

De oorsprong van Shinrin Yoku

Shinrin Yoku is ontstaan in Japan en betekent letterlijk “baden in het bos”.  Deze praktijk werd begin jaren tachtig bedacht door het Japanse Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij om mensen weer in contact te brengen met de natuur en hun gezondheid te bevorderen. Japanse werknemers hebben gemiddeld de langste werkweek ter wereld en maken veel overuren zonder dat ze hiervoor betaald krijgen. De druk om te presteren is hoog en werk gaat vaak ten koste van het privéleven. Na het werk is er geen tijd voor ontspanning want dan volgt een verplichte kroegentocht met baas en collega’s. Niet zo verwonderlijk dus dat veel Japanners te kampen hebben met stress en gezondheidsproblemen.

De kunst van het bosbaden is de kunst van verbinding maken met de natuur via onze  zintuigen – Dr. Qing Li.

Veel Japanse artsen schrijven een bosbad voor als therapie tegen stress en in 1982 werd bosbaden zelfs een onderdeel van het nationale gezondheidsprogramma. Inmiddels zijn er meer dan 60 bostherapie centra verspreid door het hele land. Ook in het Westen wordt bosbaden steeds vaker gezien als een perfect middel tegen stress. Mensen zitten namelijk de hele dag achter beeldschermen, komen nauwelijks buiten, zijn moe en somber. We moeten te veel, we willen te veel en we hebben te weinig tijd.

*Klik op de foto’s om te vergroten. Onderstaande foto’s zijn allemaal gemaakt in het prachtige Drenthe*.

Voordelen van bosbaden

Bosbaden heeft veel wetenschappelijk bewezen voordelen:

  • Het vermindert stress
  • Het vermindert angst
  • Het vermindert depressie
  • Het verbetert je humeur
  • Het verhoogt je weerstand
  • Het bevordert creativiteit
  • Het geeft nieuwe energie
  • Het verlaagt de bloeddruk
  • Het brengt je in contact met jezelf en de natuur
  • Het zorgt voor een betere nachtrust
  • Boslucht heeft een hoger zuurstofgehalte en is goed voor je longen

Zo neem je een bosbad

Zoek een rustig bos of park op, het kan zelfs in je eigen tuin als er maar wel bomen zijn. Zet je telefoon uit en begin langzaam te wandelen. Adem diep in en weer uit. Voel de grond onder je voeten. Sta af en toe stil en kijk om je heen. Wat zie je? Ruik de bomen, de bladeren. Luister naar de geluiden van de natuur. Raak een boom aan en voel de schors, misschien wil je de boom zelfs wel omarmen. Ga ook eens in het gras zitten of op een bankje, sluit je ogen en laat je gedachten komen en weer gaan. Ontspan. Eigenlijk kun je bosbaden vergelijken met mindfulness of meditatief wandelen. Door langzaam te lopen vertraag je en als je datgene wat je ziet, hoort of ruikt je volledige aandacht geeft dan wordt het vanzelf rustig in je hoofd.

Hoe vaak en hoe lang bosbaden?

Probeer 1 keer per week een bosbad te nemen van minimaal 2 uur. Je hoeft niet ver te lopen, een paar kilometer is genoeg. Loop rustig met een gemiddeld tempo van maximaal 2,5 kilometer per uur, niet sneller. Het ideale tijdstip voor een bosbad is de namiddag maar je kunt het op ieder moment van de dag doen. Eigenlijk zijn er geen vaste regels, doe gewoon wat goed voelt voor jou. 

Bosbaden is voor iedereen

Bosbaden is geschikt voor iedereen. Het is gratis, laagdrempelig en je hoeft er geen wandelervaring voor te hebben. Het allerbelangrijkste is dat je je er voor open stelt. Draag gemakkelijk zittende kleding en stevige wandelschoenen.

Boeken over Shinrin Yoku

Dr. Qing Li, een Japanse immunoloog, is wereldwijd een van de grootste experts op het gebied van bosbaden. Sinds 2004 doet hij onderzoek naar bostherapie en bosbaden en zijn onderzoek heeft aangetoond dat bosbaden leidt tot verlaagde stressniveaus, een verbeterde stemming en een sterker immuunsysteem. Hij heeft meerdere boeken geschreven over bosbaden en geeft ook regelmatig lezingen. In zijn boek Shinrin Yoku beschrijft hij hoe bosbaden werkt en hoe bomen je kunnen helpen gezond en gelukkig te worden.

De wondere wereld van paddenstoelen

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.