Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Tibet: Een eerbetoon aan het Tibetaanse volk en de Dalai Lama

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Mijn reis naar Tibet

Mijn reis naar Tibet in 2007 is nog steeds een van de mooiste én zwaarste reizen die ik ooit heb gemaakt. Mooi vanwege de adembenemende landschappen, de rijke Tibetaanse cultuur en de ongelooflijk lieve Tibetaanse bevolking. Zwaar vanwege de hoogte, de primitieve omstandigheden en de schrijnende situatie in Tibet. De Tibetanen worden onderdrukt door China, en dat was duidelijk zichtbaar en voelbaar. Terug in Nederland had ik hier moeite mee en was ik vaker met Tibet bezig dan goed voor me was. Later heb ik in Ladakh gezien hoe mooi het is wanneer het Tibetaans boeddhisme in vrijheid wordt beoefend, maar nog steeds gaat de Tibetaanse zaak me aan het hart.

Tibetaanse kinderen
Kinderen in Tibet

Een eerbetoon aan Tibet

Ik denk vaak terug aan al die lieve Tibetanen die ik heb ontmoet, aan hun gastvrijheid, openheid en veerkracht, en hun oneindige compassie voor alle levende wezens. Hoe zou het nu met hen gaan? Wat is de huidige situatie in Tibet?

Tibet heeft voor altijd een speciaal plekje in mijn hart. Daarom deel ik vandaag, ter gelegenheid van de 89e verjaardag van de Dalai Lama, deze blog over hem, samen met mijn fotoseries “Gezichten van Tibet” en “Devotie in Tibet”. Dit is mijn eerbetoon aan het Tibetaanse volk en hun inspirerende geestelijke leider.

Tibet kruipt onder je huid en laat je nooit meer los. Nooit.  ❤️

Fotoserie: Gezichten van Tibet

Wie is de Dalai Lama

De Dalai Lama is de hoogste spirituele leider van het Tibetaans boeddhisme en was voorheen ook de politieke leider van Tibet. De titel “Dalai Lama” betekent “Oceaan van Wijsheid” en verwijst niet naar één enkele persoon, maar naar een lijn van elkaar opvolgende leiders. Als een Dalai Lama komt te overlijden wordt zijn opvolger gevonden door middel van reïncarnatie. Tibetanen geloven namelijk dat elke Dalai Lama de wedergeboorte is van zijn voorganger.

Tibetaanse regering in ballingschap

De huidige Dalai Lama, de veertiende in de lijn, is Tenzin Gyatso. Hij werd in 1935 geboren als Lhamo Thondup in het dorpje Taktser in Amdo, Oost-Tibet. Als peuter werd hij herkend als de reïncarnatie van de dertiende Dalai Lama en op vierjarige leeftijd vertrok hij naar de hoofdstad Lhasa, waar hij een intensieve boeddhistische opleiding volgde. Op vijftienjarige leeftijd kreeg hij de politieke macht over Tibet.

In 1950 viel het Chinese Volksbevrijdingsleger Tibet binnen en voegde het toe als “autonome regio” aan de Volksrepubliek China. Tot die tijd was Tibet een onafhankelijk land. Bij deze “vreedzame bevrijding”, zoals de Chinezen de bezetting noemen, hebben naar schatting 1,2 miljoen Tibetanen het leven gelaten. Duizenden mensen zijn gevangen genomen en honderden worden vermist. Er zijn meer dan 6000 kloosters vernietigd. In 1959 vluchtte de Dalai Lama samen met zijn regering en 100.000 volgelingen naar India, waar hij nog steeds in ballingschap leeft.

Aandacht voor Tibet

De huidige Dalai Lama, Tenzin Gyatso, is een bescheiden en charismatische man met een geweldig gevoel voor humor. Hij reist al jaren de wereld rond om aandacht te vragen voor de situatie in Tibet. Hij strijdt voor zelfbestuur van Tibet als regio binnen de Volksrepubliek China en voor het behoud van de Tibetaanse cultuur. Om dit doel te bereiken, wijst hij elke vorm van geweld af. Hij streeft naar een vreedzame oplossing, gebaseerd op wederzijds respect, verdraagzaamheid en mededogen. In 1989 ontving hij hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede.

De Dalai Lama in Nederland

In totaal heeft de Dalai Lama Nederland acht keer bezocht. Zijn meest recente bezoek was in september 2018, en ik had het voorrecht om bij zijn lezing in Rotterdam Ahoy aanwezig te zijn. Het was een bijzondere en inspirerende dag.

Fotoserie: Devotie in Tibet

 

De Dalai Lama als inspiratiebron

De Dalai Lama heeft tientallen boeken geschreven over geluk, spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling en boeddhisme. Ik heb er een aantal gelezen en het zijn stuk voor stuk bijzondere boeken die me aan het denken zetten en me laten stilstaan bij wat echt belangrijk is in het leven.

The purpose of our lives is to be happy.
~Quote by His Holiness the 14th Dalai Lama~

 

The Paradox of Our Age

Kennen jullie het gedicht “The Paradox of Our Age” van de Dalai Lama? In dit gedicht beschrijft hij treffend de tegenstrijdigheden van het moderne leven. Ik wil het graag met jullie delen.

Dalai Lama
Afbeelding van de Dalai Lama in een Tibetaans klooster

The Paradox of Our Age

We have bigger houses, but smaller families,
more conveniences, but less time.

We have more degrees, but less sense,
more knowledge, but less judgement,
more experts, but more problems,
more medicines, but less healthiness.

We’ve been all the way to the moon and back,
but have trouble in crossing the street to meet our new neighbour.

We build more computers to hold more information,
to produce more copies than ever,
but have less communication.

We have become long on quantity,
but short on quality.

These are times of fast foods, but slow digestion,
tall men, but small characters,
steep profits, but shallow relationships.

It’s a time when there is much in the window,
but nothing in the room.

~Poem by His Holiness the 14th Dalai Lama

Maitreya Boeddha in het Thikse klooster
In a world where you can be anything, be kind. ~Maitreya Boeddha in het Thikse klooster in Ladakh~

The Paradox of Our Age: vertaling naar het Nederlands

De paradox van onze tijd

We hebben grotere huizen, maar kleinere families,
meer gemakken, maar minder tijd.

We hebben meer diploma’s, maar minder verstand
meer kennis, maar minder beoordelingsvermogen
meer experts, maar meer problemen,
meer medicijnen, maar minder gezondheid.

We zijn helemaal naar de maan en terug geweest,
maar hebben moeite om de straat over te steken om onze nieuwe buren te ontmoeten.

We bouwen meer computers om meer informatie op te slaan, om meer kopieën dan ooit te produceren, maar we hebben minder communicatie.

We zijn lang geworden in kwantiteit,
maar tekort in kwaliteit.

Dit zijn tijden van fastfood, maar trage spijsvertering,
Grote mannen, maar kleine karakters,
hoge winsten, maar oppervlakkige relaties.

Het is een tijd waarin er veel in het raam staat,
maar niets in de kamer.

~Gedicht van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama~

 

Het Potala paleis in Lhasa, Tibet. De vroegere residentie van de Dalai Lama
Het Potala Paleis in Lhasa, de voormalige residentie van de Dalai Lama

Reizen naar Tibet

Anno 2024 is het mogelijk om naar Tibet te reizen, maar er zijn wel beperkingen waar je rekening mee moet houden. Zo heb je een Chinees visum nodig voor reizen langer dan vijftien dagen en een speciale Tibet Travel Permit. Als je een georganiseerde rondreis boekt, wordt deze permit meestal door de reisorganisatie geregeld. Reis je individueel, dan kan een reisbureau in Nederland, Nepal of China de permit voor je verzorgen. Het is erg lastig om op de bonnefooi door Tibet te reizen.

LET OP: De visumvoorwaarden en de eisen voor de Tibet Travel Permit veranderen voortdurend. Controleer altijd de laatste informatie voor je vertrekt.

Reisorganisaties Tibet

Onderstaande organisaties bieden reizen aan naar Tibet.

Mount Everest
De top van de Mount Everest

Boekentips

De kunst van het geluk

Achterflaptekst:

We streven allemaal naar geluk. Maar geluk laat zich niet makkelijk definiëren en is niet vanzelfsprekend. Aan de hand van concrete voorbeelden leert de Dalai Lama je hoe je dit kan bereiken. Word een gelukkiger mens door kleine aanpassingen in je manier van omgaan met anderen. Leer om te gaan met tegenslagen en zo innerlijke rust te vinden. De kunst van het geluk is een inspirerend boek vol wijsheden die relevanter zijn dan ooit. Zonder haat, hebzucht en jaloezie ligt een gelukkig leven voor iedereen binnen handbereik!

Van hart tot hart

Tekst van Bol.com:

Voor fans van De jongen, de vos, de mol en het paard en Grote Panda & Kleine Draak: hét boek om het jaar vrolijk en hoopvol mee te beginnen.
Een klop op de deur onderbreekt de ochtendmeditatie van de Dalai Lama. Als hij opendoet, ziet hij een reuzenpanda staan die vele kilometers heeft afgelegd om hem te ontmoeten. Samen wandelen ze door de bossen en praten ze over grote en kleine dingen in het leven: levenswijsheden die je kijk op de wereld veranderen.
Met prachtige tekeningen van de bekroonde illustrator Patrick McDonnell en poëtische teksten van de Dalai Lama doet Van hart tot hart een inspirerende oproep om onze relatie met de natuurlijke wereld te helen.

Dalai Lama, de biografie

Achterflaptekst:

Zijne heiligheid de veertiende Dalai Lama is een inspiratie voor miljoenen mensen wereldwijd. Als belangrijkste spiritueel leider van Tibet ontving hij al in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede, voor zijn onverzettelijkheid en onvermoeibare optimisme waarmee hij politieke en spirituele vrijheid voor zijn volk probeerde te bewerkstelligen. Op indringende wijze wordt in deze biografie zijn vlucht naar India beschreven, evenals de moeizame periode die daarop volgde en de vele obstakels die hij overwon voordat hij wereldwijd erkenning en bijval kreeg.

Zijn levensverhaal is opgetekend door zijn persoonlijk secretaris Tenzin Geyche Tethong, die al meer dan veertig jaar voor hem werkt. Als een van de zeer weinigen kent Tethong de anekdotes en verhalen uit het bijzondere leven van de Dalai Lama. Aangevuld met interviews met zijn dierbaren en niet eerder gepubliceerde foto’s vormt dit een heel persoonlijk inkijkje in het unieke doch bescheiden leven van een van de invloedrijkste personen ter wereld.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

Ladakh, het land van de hoge passen

Een bijzondere ontmoeting in een Tibetaans klooster in Nepal

Myanmar (Birma): een fotoverslag

e

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Caldera de Taburiente
Reizen
Wandelparadijs La Palma

Regelmatig pakken Jan en ik onze rugzak om ergens in Europa de natuur in te trekken en nieuwe wandelpaden te ontdekken.

Nasi Campur
Voeding
Vegetarische Nasi Campur (Nasi Rames)

Nasi Campur is een traditioneel Indonesisch gerecht bestaande uit rijst, geserveerd met diverse bijgerechten zoals vlees, vis, tofu, tempeh, groenten, eieren, sambal en pindasaus.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.