Myanmar (Birma): een fotoverslag

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Puur Myanmar

Een paar jaar geleden bezochten we Myanmar, het voormalige Birma. We waren diep onder de indruk van dit prachtige land. Van de oude tempelsteden, de gouden pagodes, drijvende dorpen, ongerepte natuur maar vooral vanwege de ontzettend lieve gastvrije bevolking. Anno 2023 is het praktisch onmogelijk om Myanmar te bezoeken. Het land gaat gebukt onder een streng militair regime, de veiligheidssituatie is slecht. Ik denk nog vaak terug aan de lieve mensen die we ontmoet hebben en vraag me af hoe het met ze gaat. Daarom vandaag een fotoverslag als eerbetoon aan de vriendelijke bevolking van Myanmar. ❤️

 

 

 

 

 

 

Boekentip

Burma to Myanmar

Boekbeschrijving van Bol.com:
Dit prachtige boek onderzoekt de geschiedenis en cultuur van Birma/Myanmar en zet lezers aan om reeds bestaande opvattingen over dit complexe land te heroverwegen. Internationaal bekend om zijn twee namen, langdurige burgeroorlogen en alomtegenwoordige armoede, is het een land met rijke natuurlijke hulpbronnen – van teak en goud tot jade en olie. De geografische ligging heeft het land in staat gesteld deel te nemen aan mondiale en regionale handelsnetwerken die zich uitstrekken van India en China tot Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Door zich te concentreren op de interculturele interacties van het land en hun impact op kunst en cultuur, begint Birma tot Myanmar met het onderzoeken van de vroege verbindingen met India voordat wordt gekeken naar de verschillende regionale koninkrijken die tussen de 11e en 18e eeuw ontstonden.

Tijdens de periode van de Britse koloniale overheersing (1826–1948) vonden er substantiële transformaties plaats terwijl mensen zich probeerden aan te passen aan nieuwe culturele landschappen. Veel veranderingen vormen de basis voor de conflicten van de 20e en 21e eeuw. Na de verwoesting van de Tweede Wereldoorlog en een korte democratische periode van 1948 tot 1962 kwam het leger tussenbeide, waardoor het land isoleerde en de situatie van vandaag ontstond. Het boek biedt een meeslepende geschiedenis van Birma/Myanmar aan de hand van een enorme verscheidenheid aan kunst en materiële cultuur, vanaf de 500e eeuw na Christus tot nu. Objecten variëren van keramische tabletten tot koninklijke kostuums, prachtig textiel en indrukwekkende kaarten, maar ook moderne valuta en digitale prints.

 

Myanmar, Kingdom of Gold

Misschien vind je deze artikelen ook leuk

Iran: een fotoverslag

Mijn 20 favoriete reisfoto’s van India

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.