Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Griezelfeest Halloween

Denk je aan Halloween, dan denk je waarschijnlijk meteen aan uitgeholde pompoenen met enge gezichten, heksen op bezemstelen, zombies en andere griezels. Maar waar komt Halloween eigenlijk vandaan en wat vieren we precies op deze dag? Ik ben in de wereld van dit spooky feest gedoken en in deze blog vertel ik je er alles over.

Wat is Halloween

Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd en is vooral populair in Engelstalige landen zoals de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Op deze avond verkleden kinderen zich zo angstaanjagend mogelijk en gaan ze in het donker langs de deuren. Ze roepen heel hard “trick-or-treat” – snoep of ik schiet – om de bewoners aan het schrikken te maken en een handjevol lekkers te krijgen. Als de bewoners geen traktatie geven, halen de kinderen soms een grap met ze uit.

Veel huizen en tuinen zijn prachtig versierd met Halloween-decoraties, zoals uitgesneden pompoenen, lampionnen, spoken, spinnen, skeletten en grafstenen. Daarnaast worden er grote feesten georganiseerd, horrorfilms gekeken en enge verhalen verteld. Halloween draait echter niet alleen om verkleden en snoep; het feest heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar een oude Keltische traditie.

 

De oorsprong van Halloween

Halloween vindt zijn oorsprong bij de Kelten in Ierland, meer dan 2.000 jaar geleden. Op 31 oktober vierden zij Samhain, het einde van het Keltische jaar. Dit feest markeerde de overgang van de oogsttijd naar de donkere, koude winter – een periode die vaak werd geassocieerd met de dood. Ze geloofden namelijk dat de grens tussen de wereld van de levenden en de doden op deze avond het dunste was, waardoor de zielen van overledenen konden terugkeren naar de aarde. Om zichzelf te beschermen, droegen de Kelten maskers en kostuums om kwade geesten af te weren en te misleiden. Ook staken ze grote vreugdevuren aan en lieten ze voedsel achter op kerkhoven als eerbetoon aan hun voorouders.

Allerheiligen, Allerzielen en All Hallows’ Eve

Later, toen het christendom zich verspreidde, probeerden christelijke leiders de bestaande Keltische tradities te vervangen door christelijke feestdagen in te voeren. In de 9e eeuw werd 1 november uitgeroepen tot Allerheiligen, een dag om alle katholieke heiligen te eren. Kort daarna werd 2 november toegevoegd als Allerzielen, een dag om te bidden voor de zielen van de overledenen. De avond van 31 oktober werd “All Hallows’ Eve” genoemd, wat uiteindelijk “Halloween” werd. In die tijd gingen arme christenen van deur tot deur om te bedelen om “zielencake” – een soort krentenbrood. Voor elk brood dat ze kregen, beloofden ze te bidden voor de zielen van de overleden familieleden van de gever, zodat zij sneller in de hemel zouden komen. Dit ritueel wordt vaak gezien als de oorsprong van het huidige trick-or-treat.

 

Halloween in de Verenigde Staten

In de 19e eeuw brachten Ierse en Schotse immigranten Halloween mee naar de Verenigde Staten, waar het uitgroeide tot het grote commerciële feest zoals we dat vandaag de dag kennen. Ook in andere landen wint Halloween aan populariteit, zelfs in Nederland! Hoewel het hier nog lang niet zo groots wordt gevierd als in Amerika, verschijnen er steeds meer Halloween-decoraties en worden er evenementen georganiseerd, zoals de ghost stories & dark history tour in Amsterdam.

Wat hebben pompoenen met Halloween te maken

Weet je waarom pompoenen symbool staan voor Halloween? Dat komt door een Ierse legende over Stingy Jack, een sluwe man die de duivel meerdere keren wist te misleiden. Na zijn dood mocht hij vanwege zijn slechte gedrag niet naar de hemel, maar ook niet naar de hel. De duivel stuurde hem terug naar de aarde, waar hij voor eeuwig moest ronddwalen. Jack had alleen een brandend kooltje bij zich, dat hij in een uitgeholde raap deed en als lantaarn gebruikte.

Om boze geesten zoals Jack af te weren, kerfden de Ieren enge gezichten in uitgeholde rapen. Toen ze in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden, waren rapen moeilijk te vinden, maar pompoenen waren in overvloed aanwezig. Zo werd de pompoen het symbool van Halloween en kreeg de naam Jack-o’-lantern, vernoemd naar Stingy Jack.

 

De beste Halloween films 

Heb je zin om een avondje te griezelen? Dan mag je deze drie films echt niet missen! 

Halloween (1978)

Halloween is dé ultieme klassieker onder de horrorfilms. Het verhaal gaat over Michael Myers, die op zesjarige leeftijd zijn oudere zus vermoordde. Na jaren in een psychiatrische kliniek te hebben gezeten, ontsnapt hij en keert hij terug naar zijn geboorteplaats. Op Halloweenavond begint hij opnieuw te moorden.

Hocus Pocus (1993)

Hocus Pocus is een grappige en spannende film voor de hele familie. De film gaat over drie heksen die na 300 jaar per ongeluk tot leven worden gewekt door Max, een tienerjongen in Salem. Samen met zijn zusje en een vriendin probeert Max de heksen te verjagen voordat ze chaos kunnen veroorzaken in de stad.

The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas is een unieke animatiefilm van Tim Burton. Jack Skellington, de pompoenkoning van Halloween Town, ontdekt per ongeluk Christmas Town en raakt betoverd door het Kerstfeest. Hij besluit zijn griezelige vrienden over te halen Halloween te verruilen voor Kerst, maar dat leidt al snel tot problemen.

 Vier jij Halloween?

 

 

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Pumpkin Spice Latte recept: herfst in een kop

Wijsheid uit het herfstbos

De wondere wereld van paddenstoelen

Pompoenrisotto met salieboter

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.