Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Over pompoenen

Pompoenen horen voor mij echt bij de herfst. Ik word altijd zo vrolijk van deze kleurrijke groente! Ze zien er niet alleen prachtig uit, maar zijn ook nog eens lekker én gezond. En je kunt er van alles mee maken: van soep en curry’s tot ovenschotels, pasta’s en zelfs een pumpkin spice latte. In deze blog deel ik een heerlijk vegetarisch recept voor pompoenrisotto met salieboter – perfect voor die koude, regenachtige herfstdagen!

Wanneer is het pompoenseizoen

Pompoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt, maar de oogsttijd ligt rond eind september en half oktober. De populairste soorten zijn de flespompoen (butternut squash), de smaakvolle Hokkaido-pompoen en de klassieke ronde pompoen, die vaak wordt gebruikt voor Halloween-decoratie.

De voedingswaarde van pompoen

Pompoen bevat weinig calorieën, maar zit boordevol vezels, vitamines en mineralen zoals vitamine C en E, ijzer, kalium, magnesium en calcium. Daarnaast is pompoen rijk aan bètacaroteen (provitamine A), dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A – essentieel voor een gezond immuunsysteem en een goed gezichtsvermogen.

Wanneer is een pompoen rijp

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of een pompoen rijp is, maar met deze tips kom je een heel eind. Tik zachtjes op de pompoen; klinkt hij hol of dof, dan is hij meestal rijp. De schil moet stevig en onbeschadigd zijn, en een rijpe pompoen heeft vaak ook een droge, harde steel. En nog een laatste tip: kleinere pompoenen hebben vaak meer smaak.

 

 

Wat is risotto 

Risotto is een romig rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in het noorden van Italië. In tegenstelling tot gewone rijst wordt risottorijst eerst kort gebakken en vervolgens langzaam gekookt in bouillon. Tijdens het koken worden vaak extra ingrediënten toegevoegd, zoals groenten, kaas, vlees, vis of boter.

Wat betekent risotto

Het woord “risotto” is afgeleid van het Italiaanse woord “riso”, wat “rijst” betekent.

Geschiedenis van risotto

Risotto wordt al honderden jaren gegeten in Italië, maar het waren de Arabieren die de rijst in de tiende eeuw naar Sicilië brachten. In de vijftiende eeuw begonnen de Italianen zelf risottorijst te verbouwen en vooral de noordelijke regio’s Lombardije en Piemonte bleken ideaal voor de rijstteelt vanwege het gunstige klimaat. Italiaanse koks experimenteerden om de rijst op verschillende manieren klaar te maken, en zo ontstond de risotto zoals we die vandaag de dag kennen.

Welke rijst gebruik je voor risotto

Risotto wordt meestal gemaakt van Arborio- of Carnarolirijst. Beide rijstsoorten bevatten veel zetmeel, dat tijdens het koken en roeren vrijkomt en zorgt voor de kenmerkende romige structuur.

Het verschil tussen Arboriorijst en Carnarolirijst

Arboriorijst is de meest gebruikte rijstsoort voor risotto en heeft een ronde korrel die een smeuïge, ietwat plakkerige risotto geeft. Carnarolirijst heeft daarentegen een grotere, ronde korrel en zorgt voor een risotto met een iets stevigere textuur. Beide soorten zijn verkrijgbaar bij grotere supermarkten, biologische winkels of online.

Is risotto maken moeilijk

Risotto maken is niet moeilijk maar je moet er wél even de tijd voor nemen. Ten eerste is het belangrijk dat je de juiste rijstsoort gebruikt. Ten tweede is het erg belangrijk dat je de bouillon geleidelijk aan de rijst toevoegt en goed blijft roeren.

 

Wijntip

Bij risotto met pompoen en salieboter past een frisse witte wijn zoals een Chardonnay zonder houtlagering.

Opmerking Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas is helaas niet vegetarisch, omdat het dierlijk stremsel bevat (enzymen uit de lebmaag van kalfjes). Wil je deze risotto vegetarisch maken? Gebruik dan vegan Parmezaanse kaas of edelgistvlokken. In deze blog leg ik uit wat edelgistvlokken zijn en wat je er allemaal mee kunt doen.

 

 

Recept voor pompoenrisotto met salieboter

Deze romige risotto met pompoen en salieboter is het ultieme comfort food.

  • Recept voor 2 personen 
  • Dit gerecht is geschikt voor vegetariërs als je edelgistvlokken of vegan Parmezaanse kaas gebruikt in plaats van gewone Parmezaanse kaas.
  • Heb je grote eters? Verdubbel dan de hoeveelheid pompoen of serveer er een frisse groene salade of brood bij, zoals ciabatta of knoflookbrood.

Ingrediënten

  • 150 gram Arboriorijst
  • 250 gram pompoenblokjes (vers)
  • 1 kleine ui, gesnipperd 
  • 2 teentjes knoflook, fijngeperst  
  • 500 ml groentebouillon
  • 60 ml droge witte wijn
  • 25 gram boter
  • Olijfolie
  • 40 gram Parmezaanse kaas (geraspt) of 2 eetlepels Edelgistvlokken
  • Peper en zout naar smaak
  • 5 blaadjes verse salie
  • 2 eetlepels pompoenpitten ter garnering

Bereiding

  1. Pompoenblokjes koken en pureren: Breng een pan met water aan de kook en voeg de pompoenblokjes toe. Kook ze in ongeveer 10-12 minuten zacht. Giet af en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Zet de pompoenpuree apart.
    Opmerking: je kunt de pompoenblokjes ook 15-20 minuten stomen en vervolgens pureren.
  2. Verwarm de bouillon: Verwarm de groentebouillon in een pan op laag vuur. Houd deze warm terwijl je de risotto maakt.
  3. Pompoenpitten roosteren: Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster de pompoenpitten 3-5 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schud de pan regelmatig, zodat ze niet verbranden. Zet de geroosterde pompoenpitten apart.
  4. Ui en knoflook fruiten: Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui een paar minuten tot hij zacht en glazig is, voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuut mee.
  5. Rijst toevoegen: Voeg de risottorijst toe en roer goed door. Bak de rijst een paar minuten mee tot de korrels glazig zijn, maar niet bruin.
  6. Wijn en bouillon toevoegen: Schenk de witte wijn bij de rijst en roer goed door. Laat de wijn verdampen. Voeg vervolgens een soeplepel warme bouillon toe en blijf roeren totdat de bouillon volledig is opgenomen. Herhaal dit proces: voeg steeds een lepel bouillon toe en blijf goed roeren tot de rijst zacht en romig is (proef tussendoor even!). Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.
  7. Pompoenpuree toevoegen: Als de risotto bijna klaar is (na ongeveer 15 minuten), voeg je de pompoenpuree toe en roer je het voorzichtig door de risotto. Laat het nog een paar minuten meewarmen.
  8. Boter en salie: Terwijl de risotto verder pruttelt, smelt je de boter in een klein pannetje op laag vuur. Voeg de salieblaadjes toe en bak deze een paar minuten tot ze knapperig zijn. Haal de blaadjes uit de boter en leg ze op een keukenpapiertje.
  9. Boter toevoegen: Roer de boter (waar je de salie in hebt gebakken) en de geraspte Parmezaanse kaas of edelgistvlokken door de risotto. Proef en breng op smaak met een snufje peper en zout.
  10. Serveren: Schep de risotto op de borden en garneer met de geroosterde pompoenpitten en knapperige salieblaadjes. Strooi er eventueel nog wat extra Parmezaanse kaas of edelgistvlokken overheen.

 

Eet smakelijk! – Buon appetito! 

 

 

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Pumpkin Spice Latte recept: herfst in een kop

Recept voor een heerlijke herfstige pompoensoep

De wondere wereld van paddenstoelen

Pindakaas: 20 leuke feitjes en weetjes

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Inspiratie en overig
10 films over India die je gezien moet hebben

Deze 10 films over India móet je als Indialiefhebber echt gezien hebben, inclusief een recept voor geroosterde kikkererwten, de ideale gezonde snack!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.