Recept voor een heerlijke herfstige pompoensoep

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Het is herfst

De dagen worden korter, de temperatuur begint te dalen en de bladeren beginnen te verkleuren, het is weer herfst! In deze tijd van het jaar vind ik het altijd erg leuk om mijn huis(je) te decoreren en het binnen extra warm en gezellig te maken. Kaarsjes aan, herfstkrans op tafel, een dampende mok thee en dan onder een dekentje op de bank genieten van een goed boek. I love it.❤️

Pompoenen horen voor mij ook echt bij de herfst, ik word altijd vrolijk van deze felgekleurde herfstgroente. En pompoenen zien er niet alleen prachtig uit, ze zijn ook nog eens erg lekker en erg gezond. Pompoen heeft een lichtzoete nootachtige smaak en is een ontzettend veelzijdige groente. Je kunt er soep van maken of pompoen verwerken in een curry, ovenschotel, pasta of salade.

Verkrijgbaarheid

In Nederland worden pompoenen eind september/ medio oktober geoogst maar ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Je kunt pompoen kopen in de supermarkt, biologische winkels of tuincentra. 

Drie populaire pompoensoorten

Pompoenen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren en dit zijn de 3 populairste pompoensoorten in Nederland.

Flespompoen

De flespompoen (ook wel butternut squash genoemd) heeft een beigekleurig/crèmekleurige schil en heeft de vorm van een fles of een peer. De flespompoen is eetbaar en heeft een zoete nootachtige smaak. Deze pompoen wordt vaak gebruikt voor pompoensoep of pompoenpuree.

Hokkaido pompoen

De naam verraadt het al, deze pompoen komt van oorsprong uit Japan. Deze kleine donkeroranje pompoen heeft een gladde eetbare schil en een zoete nootachtige smaak. De Hokkaido pompoen wordt vaak gebruikt voor pompoensoep maar is ook zeer geschikt om te roosteren.

De gewone pompoen

Deze grote ronde feloranje pompoen (winterpompoen) is minder geschikt om te eten en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratie, bijvoorbeeld om een Halloween pompoen te maken. Je holt de pompoen uit en snijdt er een gezicht in, leuk voor in de tuin!

foto van pompoenen

Wanneer is een pompoen rijp?

Het kan lastig zijn om te bepalen wanneer een pompoen rijp is, hier een paar tips. Tik zachtjes op de pompoen, als deze hol (doffig) klinkt dan is de pompoen rijp. De schil moet stevig en onbeschadigd zijn en kijk ook even naar de steel, een rijpe pompoen heeft doorgaans een droge steel. Hoe kleiner de pompoen, hoe meer smaak deze heeft.

Voedingsstoffen pompoen

Pompoen bevat weinig calorieën maar wel veel vezels, vitamines en mineralen zoals vitamine C, E, ijzer, kalium, magnesium en calcium. Ook bevat pompoen veel bètacaroteen (provitamine A), dit stofje geeft de pompoen die mooie oranje kleur en wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. 

Recept voor de lekkerste pompoensoep

Na een lange boswandeling vind ik niks lekkerder dan een kom verwarmende zelfgemaakte pompoensoep. Ik heb verschillende recepten geprobeerd maar onderstaande vind ik de allerlekkerste pompoensoep. Dit recept is niet van mezelf maar komt uit de Allerhande van Albert Heijn.

Recept voor 4 personen

30 min. bereiden
45 min. oventijd

Ingrediënten

  • 900 g flespompoenen
  • 600 g geschilde bospenen
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 medium handsinaasappel
  • 95 g ongebrande hazelnoten
  • 13 g verse bieslook
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 groentebouillontabletten
  • 600 ml water
  • 125 ml zure room

Dit heb je nodig

  • bakpapier
  • blender

Bereiding pompoensoep

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220 °C. Halveer de pompoen in de lengte. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant met een lepel. Snijd het groen van de bospeen. Leg de pompoen en peen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de olie. Breng op smaak met peper en zout. Leg de ongepelde uien en tenen knoflook ernaast. Bak ca. 45 min. in het midden van de oven.

Stap 2

Snijd ondertussen met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappel. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen, zodat je het vruchtvlees er gemakkelijk met je mes tussenuit kan wippen. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 3 min. Laat afkoelen op een bord. Snijd de bieslook fijn. Hak de hazelnoten grof. Neem de groenten uit de oven en laat 5 min. afkoelen.

Stap 3

Schep het vruchtvlees van de pompoen met een lepel uit de schil en doe in de blender. Pel de ui en knoflook en voeg toe aan de pompoen. Schenk de helft van de kokosmelk erbij en pureer. Schenk in een soeppan. Snijd de peen in stukken, doe met de sinaasappel en de rest van de kokosmelk in de blender en pureer. Voeg toe aan de gepureerde pompoen.

Stap 4

Voeg de bouillontabletten en het water toe, breng tegen de kook aan en verwarm 2 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de soep met een lepel zure room en bestrooi met de hazelnoten en bieslook.

Eet smakelijk!

Bron recept: Allerhande Albert Heijn. Hieronder de link naar het originele recept. 

Pompoensoep uit de oven – Allerhande Albert Heijn

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.