Zoek
Sluit dit zoekvak.

Doen in Siem Reap: ga op bezoek bij APOPO

Picture of Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Landmijnen in Cambodja

Landmijnen vormen nog steeds een groot probleem in Cambodja. Anno 2023 liggen er naar schatting nog 4 tot 6 miljoen mijnen en andere explosieven onder de grond. Het zijn overblijfselen van het gruwelijke regime van de Rode Khmer en bombardementen van het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog. Vanaf eind jaren zeventig zijn duizenden Cambodjanen gedood of gewond geraakt door mijnen en veel mensen missen armen, benen of ogen.

APOPO in Siem Reap

In Siem Reap ga ik op bezoek bij de Belgische organisatie APOPO. Deze NGO traint buidelratten om landmijnen op te sporen in onder andere Cambodja, Vietnam, Laos, Thailand en diverse Afrikaanse landen. Ik word hartelijk ontvangen in het bezoekerscentrum en kan gelijk aansluiten bij een rondleiding.

De werkwijze van APOPO

De buidelratten worden getraind in Tanzania en deze opleiding duurt ongeveer 9 maanden. De kosten hiervoor bedragen $ 7.000,- per buidelrat. Waarom buidelratten vraag je je misschien af? Deze dieren kunnen de explosieve stof TNT vanaf 1 meter afstand ruiken en negeren schrootmetaal waardoor ze heel snel een gebied kunnen doorzoeken waar mensen met metaaldetectors dagen over doen. Verder zijn buidelratten te licht om de explosieven tot ontploffing te brengen. Na de opleiding worden de ratten wereldwijd ingezet voor een periode van +/- 5 of 6 jaar (afhankelijk van hun reukzin) en hierna mogen ze genieten van hun welverdiende pensioen.

Naast het speuren naar mijnen speuren de ratten van APOPO ook naar de ernstige infectieziekte tuberculose. De dieren kunnen binnen 20 minuten maar liefst 100 monsters scannen, een laborant doet hier ongeveer 4 dagen over. Ongelofelijk, wat een helden zijn deze buidelratten! 

Hoe spoort een buidelrat een mijn op?

Er volgt een korte demonstratie en ik zie hoe een buidelrat een mijn opspoort. Het dier speurt met zijn neus de grond af en begint op de grond te krabben zodra hij TNT ruikt  De medewerkers van APOPO weten nu precies waar de mijn ligt zodat deze op een veilige manier onschadelijk gemaakt kan worden. Ter afsluiting worden er nog 2 informatieve filmpjes getoond en dan is de rondleiding voorbij. Ik ben diep onder de indruk van het werk dat deze organisatie verricht en koop een APOPO T-shirt en ik doe een donatie want dit soort geweldige initiatieven steun ik graag.

Superheld Magawa

In september 2020 heeft Magawa, één van de buidelratten van APOPO, een gouden medaille ontvangen van de Britse dierenbeschermingsorganisatie PDSA. Hij kreeg deze medaille voor dapperheid en levensreddend werk. Magawa werd in november 2014 geboren in Tanzania. Hij groeide op in het trainings- en onderzoekscentrum van APOPO in Tanzania en leerde daar hoe hij de geur van explosieven kon detecteren met zijn neus. In 2016 verhuisde hij naar Siem Reap waar zijn carrière begon. In 4 jaar tijd heeft Magawa geholpen bij het controleren van 225.000 vierkante meter land (dat zijn maar liefst 42 voetbalvelden!) en vond hij meer dan 100 landmijnen en andere niet-geëxplodeerde explosieven. Hij overleed in januari 2022 op 8-jarige leeftijd aan ouderdom. Hij was de meest succesvolle APOPO rat ooit. Met recht een held! ❤️

Hoe kun je APOPO steunen?

Ga op bezoek bij APOPO Visitor Center in Siem Reap, adopteer een buidelrat of doe een donatie.

Adres en informatie APOPO Visitor Center

APOPO Visitor Center
Trapeang Ses Village
Kouk Chauk Commune
Koumai Road
Siem Reap 171253 Cambodja

Dagelijks geopend van 08:30 am to 17.00 pm
Kosten rondleiding: $ 5,00 per persoon
Duur van de rondleiding : +/- 1 uur
Reserveren via e-mail: emavisitor.center@apopo.org of telefonisch; +855 81599237 / +855 61799237.

Meer informatie staat op de website van APOPO

Boekentip

In deze prachtig vormgegeven Backpackgids Azië vind je alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis door Zuidoost-Azië. Reistips voor vertrek, reisroutes, bezienswaardigheden, activiteiten, informatie over transport, de leukste accommodaties en nog veel meer. Aanrader!

Backpackgids

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Balinese Legong danseres
Reizen
Legong; een klassieke Balinese dans

De Legong is een van de bekendste en belangrijkste dansen van Bali. Deze dans wordt uitgevoerd door jonge meisjes die in prachtige kostuums expressieve hoofd-, oog-, voet-, hand- en vingerbewegingen maken

Inspiratie en overig
Fietsen maakt gelukkig!

Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als in Nederland. We gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, school, de boodschappen en andere bezigheden en natuurlijk ook ter ontspanning

Voeding
Chatsjapoeri (Georgisch kaasbrood) recept

Chatsjapoeri is hét nationale gerecht van Georgië en bestaat uit warm brood met gesmolten kaas, je kunt het wel een beetje vergelijken met pizza

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.