Ontdek de helende kracht van Yin Yoga
Stress, overspannenheid en burn-out zijn helaas geen uitzondering in onze huidige prestatiemaatschappij. Misschien herken je het wel: die constante druk om te presteren, het gevoel dat je altijd tijd tekort komt, slecht slapen en geen moment écht kunnen ontspannen. Je hoofd zit vol, je blijft maar malen en het lijkt alsof je vastzit in een vicieuze cirkel. Geen wonder dat Yin Yoga, een rustige en meditatieve yogastijl, steeds populairder wordt! In deze blog vertel ik je wat Yin Yoga precies is, hoe het werkt en hoe het jou kan helpen om de verbinding met jezelf terug te vinden.
Yin Yoga teaches us to bring balance to our lives
and patience to our minds.
~Quote by Paul Grilley~
Wat is Yin Yoga
Yin Yoga is een rustige en meditatieve yogavorm die lichaam en geest in balans brengt. Het richt zich op diepe ontspanning en het versoepelen en versterken van je bindweefsel en gewrichten. In tegenstelling tot dynamische yogastijlen zoals Vinyasa of Ashtanga, draait Yin Yoga niet om kracht of beweging, maar juist om verstilling en loslaten.
Tijdens een sessie blijf je drie tot vijf minuten, soms zelfs langer, in één houding. Dit geeft je de tijd om naar binnen te keren, spanning los te laten en je gedachten en emoties te observeren. Yin Yoga helpt om stress te verminderen, emoties te verwerken en innerlijke rust te vinden.
Wie is de grondlegger van Yin Yoga
Paul Grilley, een Amerikaanse yogaleraar, wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne Yin Yoga. Hij liet zich inspireren door de Chinese geneeskunde, de taoïstische filosofie en de lessen van zijn leraar Paulie Zink, die taoïstische yoga onderwees. In de jaren ’80 combineerde hij deze kennis met zijn eigen ervaring en ontwikkelde zo deze rustige yogastijl.
Waar staat Yin voor
De naam “Yin” komt uit de Chinese taoïstische filosofie, waar Yin en Yang elkaars tegenpolen zijn. Yin staat voor rust, stilte en zachtheid, terwijl Yang draait om actie, beweging en kracht. Deze twee energieën vullen elkaar aan en kunnen niet zonder elkaar. Yin Yoga richt zich op de Yin-kant: rust, verstilling en loslaten. Het helpt je om harmonie te vinden tussen Yin en Yang, zowel in je lichaam als in je geest.
Wat betekent het Yin-Yang symbool
Je kent vast het Yin-Yang symbool: een cirkel met een zwarte en een witte helft die in elkaar overvloeien. Dit oude Chinese symbool staat voor balans. Yin (de zwarte kant) staat voor rust, stilte en het vrouwelijke, terwijl Yang (de witte kant) staat voor actie, energie en het mannelijke. Wat dit symbool zo bijzonder maakt, is de stip in elke helft: een zwarte stip in de witte helft en een witte stip in de zwarte helft. Dit laat zien dat er altijd een beetje van het één in het ander zit. Het Yin-Yang symbool herinnert ons eraan hoe belangrijk balans is en dat je in deze drukke, prestatiegerichte wereld vaker mag kiezen voor rust en stilte.
Voor wie is Yin Yoga bedoeld
Yin Yoga is geschikt voor iedereen! Of je nu man of vrouw bent, jong of oud, lenig of juist niet, het maakt allemaal niet uit. Yin Yoga draait niet om perfectie, maar om luisteren naar wat jouw lichaam nodig heeft. Het is de ideale yogavorm voor iedereen die op zoek is naar rust, ontspanning en een moment voor zichzelf.
De voordelen van Yin Yoga
Yin Yoga biedt veel voordelen voor zowel lichaam als geest:
1. Vermindert stress en helpt je te ontspannen
Bij Yin Yoga houd je de houdingen langer vast, zodat je spanning in je lichaam kunt opmerken en loslaten. Daarnaast kan het helpen bij het verwerken van opgeslagen trauma’s en emoties.
2. Maakt je lichaam soepeler
De houdingen zijn gericht op je bindweefsel en gewrichten, waardoor je flexibeler wordt en soepeler kunt bewegen.
3. Bewuste ademhaling
Yin Yoga leert je rustig en bewust te ademen. Dit verbetert je ademhaling en geeft rust in je hoofd.
4. Helpt je beter slapen
Yin Yoga verbetert je nachtrust: je valt sneller in slaap, slaapt dieper en wordt fris en uitgerust wakker.
5. Verbetert focus en concentratie
De rustige en meditatieve aard van Yin Yoga verbetert je concentratie en brengt helderheid in je hoofd.
6. Leert je vertragen en in het moment te zijn
Door houdingen langer vast te houden, word je je bewust van je gedachten en gevoelens en leer je meer in het moment te leven.
7. Stimuleert je energiestroom
Volgens de Oosterse filosofie helpt Yin Yoga om de levensenergie (qi) beter door je lichaam te laten stromen via de meridianen, de energiebanen in je lichaam. Dit brengt balans tussen Yin en Yang.
8. Verbetert de bloedcirculatie
De langdurige houdingen in Yin Yoga kunnen de doorbloeding verbeteren, waardoor zuurstof en voedingsstoffen beter naar je weefsels worden getransporteerd. Hierdoor voel je je gezonder en energieker.
5 bekende Yin Yogahoudingen
Yin Yoga kent 25 tot 30 basishoudingen die meestal zittend of liggend worden uitgevoerd zodat je makkelijker kunt ontspannen zonder je spieren te belasten. Elke houding richt zich op een specifiek deel van je lichaam, zoals je heupen, onderrug, schouders of benen. Je kunt de houdingen eenvoudig aanpassen aan jouw lichaam.
We don’t use the body to get into a pose,
we use the pose to get into our body.
~Quote by Bernie Clark~
Dit zijn 5 bekende Yin Yoga poses:
1. Easy pose (De gemakkelijke houding)
Easy Pose is een simpele zithouding waarbij je met gekruiste benen en een rechte rug zit, vergelijkbaar met de kleermakerszit. Deze houding wordt vaak gebruikt als beginhouding voor een yogasessie.
2. Butterfly Pose (Vlinderhouding)
Butterfly Pose is een zittende houding waarbij je je voetzolen tegen elkaar brengt, je knieën naar buiten laat vallen en je bovenlichaam naar voren buigt. Deze houding opent je heupen, stretcht je onderrug en de binnenkant van je dijen en stimuleert je nier- en blaasmeridianen.
3. Dragon Pose (Draakhouding)
Dragon Pose is een diepe heupopener waarbij je in een lage uitvalspas je voorste knie buigt en je achterste knie op de mat laat rusten. Deze houding opent je heupen en verlicht spanning in je onderrug en lies.
4. Sphinx Pose (Sfinxhouding)
Sphinx Pose is een liggende achteroverbuiging waarbij je op je buik ligt, op je onderarmen steunt en je borst optilt. Deze houding versterkt je onderrug, opent je borst en stimuleert je rug- en niermeridianen.
5. Child’s Pose (Kindhouding)
Child’s Pose is een rusthouding waarbij je op je knieën zit, je bovenlichaam naar voren buigt en je armen naar voren strekt of langs je lichaam laat rusten. Deze houding kalmeert je geest, strekt je onderrug en heupen en helpt je diep te ontspannen.
Hoe en waar kun je Yin Yoga beoefenen
Er zijn verschillende manieren om Yin Yoga te beoefenen, afhankelijk van wat het beste bij jou past:
1. In een yogastudio
Veel yogascholen bieden Yin Yoga aan. Het grootste voordeel is dat je begeleid wordt door ervaren docenten in een rustige en ontspannen omgeving. Het nadeel is dat het vaak wat duurder is.
2. Bij een sportschool
Steeds meer sportscholen hebben Yin Yoga op hun lesrooster staan, wat handig is als je al een abonnement hebt. Houd er wel rekening mee dat de sfeer vaak minder rustgevend is dan in een yogastudio.
3. Thuis
Een van de grootste voordelen van thuis yoga doen is de flexibiliteit: je kiest zelf waar, wanneer en hoe lang je oefent. Daarnaast is het vaak goedkoper. Het nadeel is echter het gebrek aan directe begeleiding, waardoor de kans groter is dat je houdingen verkeerd uitvoert en blessures oploopt. Kies daarom altijd voor duidelijke online lessen en luister goed naar je lichaam.
Tips om thuis yoga te doen
Je hebt niet veel nodig om thuis yoga te beoefenen. Met deze tips kun je meteen aan de slag:
1. Kies een rustige plek
Creëer een fijne plek waar je niet gestoord wordt en in alle rust je oefeningen kunt doen.
2. Gebruik een yogamat of zachte ondergrond
Een yogamat is prettig maar als je er geen hebt, kun je ook een kleed of een dikke deken gebruiken. Het belangrijkste is dat je comfortabel ligt.
3. Comfortabele kleding
Draag kleding waarin je je prettig en comfortabel voelt, zoals een yogalegging en een yogatop of t-shirt. Kies voor kleding die niet te strak zit, maar ook niet te wijd.
4. Gebruik hulpmiddelen
Maak gebruik van hulpmiddelen zoals kussens, dekens of yogablokken om je te ondersteunen bij de houdingen.
5. Eet niet te veel
Doe geen yoga direct na het eten en vermijd alcohol. Wacht minstens één tot twee uur na een maaltijd voordat je begint. Eet ook niet te veel van tevoren en kies voor een lichte, vegetarische maaltijd.
6. Wees geduldig
Yin Yoga is een rustige en langzame yogastijl, wat even wennen kan zijn als je gewend bent aan actievere vormen van yoga. Begin met eenvoudige houdingen en luister goed naar je lichaam. Het is niet belangrijk hoe diep je in een houding komt; het gaat erom dat je ontspant en de tijd neemt voor jezelf. Let goed op je ademhaling tijdens de oefeningen.
Online yoga platforms
Er zijn veel goede online yoga-video’s en platforms beschikbaar zodat je thuis in alle rust een yogales kunt volgen. Zelf maak ik vaak gebruik van de volgende yoga platforms:
Happy with Yoga
Happy with yoga wordt ook wel de “Yoga Netflix van Nederland” genoemd. Voor een vast bedrag per maand, kwartaal of jaar kun je onbeperkt yoga en meditatielessen volgen. Er staan honderden lessen online, ingedeeld op yogastijl en niveau. De lessen zijn duidelijk, laagdrempelig en geschikt voor iedereen. Naast losse yogalessen kun je ook cursussen volgen, zoals Yoga stap voor stap voor beginners. Hier leer je de basishoudingen en ademhalingstechnieken en ontvang je een e-book met duidelijke uitleg.
YouTube
Op YouTube vind je veel gratis yogalessen. Het aanbod is enorm en je kunt zelf de docent kiezen die het beste bij je past.
Yoga With Adriene
Mijn eerste kennismaking met online yoga was via het populaire YouTube-kanaal Yoga With Adriene. Adriene Mishler, een Amerikaanse yogadocente, geeft fijne en laagdrempelige lessen die altijd een vleugje humor bevatten.
Online platform Yoga by Happinez
Yoga by Happinez is verbonden aan het bekende Yoga Magazine en biedt meer dan 400 yogalessen, meditaties en ademoefeningen. Wat dit platform extra interessant maakt, is dat je verschillende yogastijlen kunt uitproberen en inspirerende docenten leert kennen.
Mijn persoonlijke yogareis: van Hatha naar Kundalini en Yin Yoga
Het heeft even geduurd voordat ik een yogaschool binnen durfde te stappen. Yoga leek me altijd al interessant, maar ik dacht dat het vooral iets was voor lenige mensen, niet voor zo’n stijve hark zoals ik. Tijdens mijn reis naar India volgde ik mijn allereerste yogales en dat gaf me de moed om me in te schrijven voor een beginnerscursus Hatha Yoga.
Hatha Yoga is de meest beoefende yogastijl ter wereld. Het combineert fysieke houdingen (asana’s) met ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. Ik vond de lessen erg fijn en leerde stap voor stap de basis van yoga.
Kundalini, de yoga van het bewustzijn
Daarna ontdekte ik Kundalini Yoga en ik werd meteen gegrepen door deze actieve, krachtige yogastijl. Het doel van Kundalini Yoga is om de Kundalini-energie, je levensenergie, te activeren en door je lichaam te laten stromen. Deze yogavorm combineert fysieke bewegingen (kriya’s), met meditatie, ademhalingsoefeningen zoals de vuurademhaling en het chanten van mantra’s.
Met veel plezier volgde ik mijn wekelijkse lessen, maar toen kwam corona. Mijn yogaschool moest de deuren sluiten, ging uiteindelijk failliet en ik stopte met yoga. Tegelijkertijd belandde ik in een drukke en stressvolle periode. Ik voelde me onrustig, wist niet precies wat ik met mijn leven wilde en had moeite om te ontspannen. Toevallig kwam ik in aanraking met Yin Yoga en Yoga Nidra en dat was precies wat ik op dat moment nodig had.
In stillness, we find our true selves.
~Quote by Bernie Clark~
Wat Yin Yoga mij heeft gebracht
In het begin vond ik Yin Yoga helemaal niet leuk. Ik vond het moeilijk om de houdingen zo lang vast te houden en wilde er het liefst zo snel mogelijk uit. Ik werd geconfronteerd met mijn eigen onrust, ongeduld en angsten. Dat was niet makkelijk, maar na een tijdje begon er iets te veranderen.
Ik sliep beter en leerde weer echt te ontspannen. Ik begon naar mijn lichaam te luisteren, een stapje terug te doen en “nee” te zeggen tegen mensen en situaties die niet goed voor me waren. Mede dankzij yoga kreeg ik het lef om voor mezelf te kiezen, los te laten wat me ongelukkig maakte en mijn droom achterna te gaan. Die keuze heeft mijn leven veranderd en daar heb ik tot op de dag van vandaag geen moment spijt van gehad.
Mijn ochtendroutine: yoga en meditatie
Yoga en meditatie zijn een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden. Ik beoefen regelmatig Yin Yoga en Hatha Yoga, zowel in de yogastudio als thuis. Soms volg ik een online les, soms stel ik zelf een reeks houdingen samen die passen bij wat ik op dat moment nodig heb. Yoga is voor mij een moment van rust, reflectie en verbinding met mezelf. Het helpt me mijn gedachten te ordenen en bewuster voor mezelf te zorgen. Het is een waardevol ritueel dat mijn leven heeft verrijkt en dat ik niet meer zou willen missen.
Heb jij ervaring met (Yin) yoga en meditatie? Wat heeft het jou gebracht?
Boekentip
Yin Yoga
Een complete gids
Achterflap tekst:
Yin yoga is populairder dan ooit. In deze uitgebreide gids biedt Bernie Clark een diepgaande blik op de filosofie en beoefening van deze yogavorm. Het boek bevat geïllustreerde hoofdstukken over hoe yin yoga te beoefenen, inclusief gedetailleerde beschrijvingen en foto’s van meer dan 30 asana’s.
Yin yoga – Een complete gids biedt uitgebreide informatie over hoe je de yogahoudingen doet, inclusief hoe je in en uit de houding komt, contra-indicaties, waarschuwingen voor mensen die moeite hebben met bepaalde aspecten van de houding en andere belangrijke informatie. Ook wordt er uitvoerig ingegaan op de fysiologische, energetische en mentaal-emotionele voordelen van de yogahoudingen. Dit is een bijgewerkte versie van het boek dat is uitgegroeid tot dé bron voor yin yogabeoefenaars en -docenten over de hele wereld en in veel lerarenopleidingen tot de verplichte literatuur behoort
Verkrijgbaar bij
Misschien vind je deze artikelen ook interessant
Bagus Jati Health & Wellbeing Retreat; een tropisch paradijs op Bali