Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Heimwee naar India

Ik hou van India, en Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, de rijke cultuur en geschiedenis, het verrukkelijke eten – India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, elke keer weer. Ik ben er inmiddels zeven keer geweest en ik weet zeker dat ik nog vaak terug zal gaan, want ik krijg er gewoon geen genoeg van! Met dit regenachtige herfstweer overvalt me regelmatig een gevoel van heimwee naar India. Wat doe ik dan? Ik zet een Bollywoodmuziekje op, maak een heerlijke Indiase curry en kijk een film over dit fascinerende land. Daarom leek het me leuk om in deze blog mijn tien favoriete films over India met je te delen. Bij een filmavond hoort natuurlijk ook een snack, dus ik heb ook een heerlijk en gezond recept voor geroosterde kikkererwten voor je!

 

10 films over India die je niet mag missen

1. Slumdog Millionaire (2008)

Slumdog Millionaire is een van de bekendste films over India en won maar liefst acht Oscars. De film volgt Jamal Malik, een jongen uit de sloppenwijken van Mumbai, die meedoet aan de quiz Who Wants to Be a Millionaire?. Terwijl hij op het punt staat de hoofdprijs van twintig miljoen roepies te winnen, verdenkt de politie hem van bedrog. Hoe kan een jongen uit de sloppenwijken zoveel weten? Tijdens een hardhandig verhoor legt Jamal uit hoe hij de antwoorden wist. Elke vraag brengt hem terug naar een belangrijk moment in zijn leven: de krottenwijk waar hij met zijn broer opgroeide, de avonturen die ze samen beleefden en zijn zoektocht naar zijn grote liefde, Latika.

Slumdog Millionaire is een aangrijpende film over hoop, liefde en doorzettingsvermogen.

Trailer Slumdog Millionaire 

 


2. The Best Exotic Marigold Hotel (2011)

The Best Exotic Marigold Hotel is een heerlijke film over zeven Britse senioren die naar India verhuizen om daar hun oude dag door te brengen. Bij aankomst ontdekken ze dat het hotel waar ze verblijven allesbehalve luxe is en totaal anders dan wat de folder beloofde. Ondanks de aanvankelijke teleurstelling en de culturele verschillen beleven ze grappige en ontroerende momenten. Een echte feel-good movie, vol humor en waardevolle levenslessen.

In 2015 verscheen het vervolg, The Second Best Exotic Marigold Hotel. Ik vind deze film minder goed dan het eerste deel, maar nog steeds erg vermakelijk.

Trailer The Best Exotic Marigold Hotel

 

“Everything will be all right in the end. If it’s not all right, it is not yet the end”

~Quote from The Best Exotic Marigold Hotel~

 

3. Lion (2016)

Lion vertelt het ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal van Saroo, een Indiase jongen die op vijfjarige leeftijd per ongeluk in een lege trein stapt en duizenden kilometers van huis in Calcutta belandt. Helemaal alleen, zonder te weten waar hij vandaan komt of de taal te spreken, zwerft hij wekenlang door de stad. Uiteindelijk wordt hij opgenomen in een weeshuis en geadopteerd door een liefdevol Australisch echtpaar. Jaren later gaat hij op zoek naar zijn biologische familie en probeert hij met behulp van Google Earth zijn geboortedorp in India terug te vinden.

Lion is een ontroerende film over verlies, hoop, liefde en doorzettingsvermogen.

Trailer Lion

 


4. The Lunchbox (2013)

In de miljoenenstad Mumbai zorgen de Dabbawalahs er dagelijks voor dat duizenden lunchtrommeltjes bij de juiste mensen terechtkomen. Dit gaat altijd goed – nou ja, bijna altijd – want in de film The Lunchbox gaat het een keer mis. Een lunchbox belandt per ongeluk bij de verkeerde persoon, wat leidt tot een bijzondere band tussen Saajan, een eenzame boekhouder die bijna met pensioen gaat, en Ila, een jonge vrouw die ongelukkig is in haar huwelijk. Via de lunchbox beginnen ze een briefwisseling waarin ze hun gedachten, gevoelens en dromen met elkaar delen.

The Lunchbox is een ontroerende film over eenzaamheid, verlangen en, natuurlijk, over hoe liefde door de maag gaat.

Trailer The Lunchbox

 


5. Life of Pi (2012)

Life of Pi vertelt het bijzondere verhaal van Piscine Patel (Pi), een Indiase jongen wiens vader een dierentuin runt. Omdat het gezin financieel niet meer kan rondkomen, besluiten ze naar Canada te emigreren en de dieren te verkopen aan Amerikaanse dierentuinen. Onderweg vergaat het schip en de enige overlevenden zijn Pi, een hyena, een Bengaalse tijger, een zebra en een orang-oetan. Pi belandt op een reddingsboot met de gevaarlijke tijger, Richard Parker. Terwijl ze maandenlang over de Grote Oceaan dobberen, moeten ze samen zien te overleven.

Life of Pi is een aangrijpende film over moed, vriendschap en het vinden van hoop in de moeilijkste omstandigheden.

Trailer Life of Pi

 

If every unfolding we experience takes us further along in life, then, we are truly experiencing what life is offering.

~Quote from Life of Pi~

 


6.
Kuch Kuch Hota Hai (1998)

Kuch Kuch Hota Hai is een van de meest geliefde Bollywood films ooit en vertelt een prachtig verhaal over vriendschap, liefde en tweede kansen. Rahul en Anjali zijn dikke maatjes op de universiteit, maar Anjali is stiekem verliefd op Rahul. Hij ziet haar echter alleen als een goede vriendin en valt als een blok voor Tina. Anjali vertrekt met een gebroken hart. Jaren later, na Tina’s overlijden, leest Rahul’s dochter een brief van haar moeder, waarin Tina onthult dat Anjali altijd verliefd is geweest op Rahul. Vastberaden probeert ze haar vader en Anjali weer bij elkaar te brengen.

De hoofdrolspelers Shah Rukh Khan, Kajol en Rani Mukerji zijn supersterren in Bollywood, en de liedjes uit de film werden enorme hits in India. Ik heb veel Indiërs ontmoet die meteen begonnen te stralen zodra ze over Kuch Kuch Hota Hai praatten, en zelf vond ik het ook geweldig om de film te zien. En die Bollywood Love Songs? Ja, die zijn echt fantastisch! ❤️

Trailer Kuch Kuch Hota Hai

 

Muurschildering van Mahatma Gandi in Varanasi, India
Muurschildering van Mahatma Gandhi in Varanasi, India

7. Gandhi (1982) 

Gandhi gaat over het leven van Mahatma Gandhi, de man die India naar onafhankelijkheid leidde. De film laat zien hoe hij miljoenen mensen wist te inspireren tot geweldloos verzet tegen de Britse overheersing. Wat begon als zijn persoonlijke strijd, groeide uit tot een massabeweging die de toekomst van India voorgoed veranderde.

Trailer Gandhi 

8. The White Tiger (2021)

Balram is een ambitieuze jongeman uit een klein dorp in India, die droomt van een beter leven en vastbesloten is te ontsnappen aan de armoede en het kastenstelsel dat hem gevangenhoudt. Hij schopt het tot chauffeur van een rijke familie in New Delhi, maar ontdekt al snel hoe corrupt het systeem is en hoe de rijken er alles aan doen om zichzelf te beschermen.

The White Tiger is een meeslepende film die op indringende wijze laat zien hoe groot de kloof tussen arm en rijk is in India. De film zet je aan het denken over macht, ongelijkheid en de moeilijke keuzes die mensen moeten maken om te overleven.

Trailer The White Tiger

9. Lagaan: Once Upon a Time in India (2001)

Deze epische Bollywoodfilm speelt zich af in een arm dorp in India tijdens de Britse overheersing. De dorpelingen moeten hoge belastingen (lagaan) betalen aan de Britten, waardoor ze nauwelijks genoeg overhouden om van te leven. Wanhopig vragen ze om een belastingverlaging, maar in plaats daarvan worden ze uitgedaagd: als ze de Britse officieren in een cricketwedstrijd kunnen verslaan, hoeven ze drie jaar lang geen belastingen te betalen. Verliezen ze echter, dan worden hun belastingen verdubbeld. Hoewel ze nog nooit van cricket hebben gehoord, besluit het hele dorp het spel te leren, vastberaden om hun vrijheid te winnen.

Lagaan is een indrukwekkende film over cricket en het kolonialisme in India, en kreeg in 2002 zelfs een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film.

Trailer Lagaan 

 

10. Padmaavat (2017) 

Padmaavat vertelt het verhaal van de beeldschone koningin Padmavati, de vrouw van koning Maharawal Ratan Singh van Mewar. Wanneer sultan Alauddin Khilji van Delhi over haar schoonheid hoort, raakt hij geobsedeerd en vastbesloten haar te veroveren. Hij valt het koninkrijk aan, maar Padmavati blijft trouw aan haar man en haar volk. Samen vechten ze om hun eer te beschermen. De gebeurtenissen spelen zich grotendeels af in het indrukwekkende fort van Chittorgarh, in het middeleeuwse Rajasthan.

Padmaavat is een film over trots, eer, liefde en ultieme opoffering.

Trailer Padmaavat


Heb jij deze films ook gezien, of ken je nog andere films over India die ik echt niet mag missen? Laat het me weten, ik ben benieuwd naar jouw tips!

 

Be the change you wish to see in the world.
~Quote by Mahatma Gandhi~

Tip: Ga naar de bioscoop in India

Als je ooit in Jaipur bent, moet je absoluut een echte Bollywood film gaan kijken in de beroemde Raj Mandir Cinema. Ik heb hier Housefull 4 gezien, een komische film vol kleurrijke personages, uitbundige dansscènes, levendige muziek, prachtige decors en spectaculaire effecten. De film zelf was aardig, maar het enthousiaste publiek maakte het echt bijzonder. Er werd geklapt, gezongen, gejuicht, gejoeld en soms zelfs gedanst tijdens de liedjes. Ik werd er enorm blij van. Wat een verschil met een bioscoopbezoek in Nederland!

 

Een lekkere en gezonde snack voor bij de film

Bij een filmavond mag een snack natuurlijk niet ontbreken, daarom heb ik ook een heerlijk recept voor geroosterde kikkererwten met Indiase kruiden voor je. Lekker én gezond!

Recept geroosterde Kikkererwten

  • Recept voor 2 personen.
  • Volledig plantaardig dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Ingrediënten

  • 1 blikje kikkererwten (uitlekgewicht +/- 240 gram) of gedroogde biologische kikkererwten
    (geweekt en gekookt). 
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de kikkererwten af onder koud water, laat ze uitlekken en dep ze goed droog met keukenpapier zodat ze lekker knapperig worden.
  • Doe de kikkererwten in een kom en meng ze met een eetlepel olijfolie, komijnpoeder, kurkuma, korianderpoeder, paprikapoeder, en een snufje peper en zout. Roer alles goed door elkaar heen.
  • Verdeel de kikkererwten gelijkmatig over een met bakpapier bedekte bakplaat.
  • Rooster de kikkererwten ongeveer 15 minuten in de oven, schud de bakplaat even om en rooster ze nog eens 10-15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de kikkererwten een paar minuten afkoelen voordat je ze serveert.

Geniet ervan!

 

Boekentips

Shantaram

Shantaram van Gregory David Roberts is mijn favoriete boek over India. Het vertelt het verhaal van Lin, een Australische voortvluchtige die begin jaren ’80 in de chaotische miljoenenstad Mumbai ( voorheen Bombay) terechtkomt. Hij sluit vriendschappen in de sloppenwijken, komt in aanraking met de lokale maffia en raakt verwikkeld in allerlei onverwachte avonturen.

Shantaram is een indrukwekkende roman waar je echt de tijd voor moet nemen, want dit boek telt maar liefst 986 pagina’s. Gregory David Roberts beschrijft India op zo’n meeslepende en gedetailleerde manier dat het voelt alsof je er zelf bent.

Tip: Op Apple TV+ kun je nu de serie Shantaram bekijken, een verfilming van het gelijknamige boek.

Streetfood India

In Varanasi bezochten Jan en ik Stichting Duniya, een organisatie die zich al jarenlang met hart en ziel inzet voor de bewoners van de sloppenwijk Nagwa. Mirjam Letsch, bestuurslid van de stichting, heeft het prachtige kijk- en kookboek Streetfood India geschreven – een echte aanrader!

Achterflap tekst van Streetfood India:
Mirjam Letsch is zowel fotograaf als reiziger met een passie voor smaken, geuren en kleuren. Daarnaast werkt zij al 16 jaar voor Stichting Duniya, een organisatie die onderwijs en medische zorg biedt aan een grote groep kinderen in een sloppenwijk in India. Deze bijzondere ingrediënten vormen de basis van dit verrassende ‘kijk & kook’ boek: foto’s van mensen uit de wijk en recepten van eenvoudige, traditionele maaltijden die zij met de bewoners deelde, thuis bij hen aan tafel tussen de lachende kinderen en smakkende oma’s. En als er geen tafel was, aten ze zittend op de grond. Het resultaat is een bonte verzameling van vegetarische recepten. Makkelijk zelf thuis te maken. Voedzaam. Gezond. Slank. En kleurrijk.

En nog wat: van elk verkocht boek profiteren de kinderen uit de sloppenwijk die bij Duniya niet alleen gratis onderwijs krijgen, maar ook een dagelijkse warme maaltijd. Simpele rekensom, toch? Jij lekker eten. Zij lekker eten.

India Cookbook

Dit kookboek weegt ruim 1,5 kilo (!) en bevat 1000 authentieke familierecepten die de Indiase schrijver Pushpesh Pant heeft verzameld uit heel India. Het boek is prachtig vormgegeven en de recepten zijn duidelijk en toegankelijk beschreven. Een must-have voor elke liefhebber van de Indiase keuken!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Op bezoek bij Stichting Duniya in Varanasi, India

Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ladakh, het land van de hoge passen

Rajma: Indiase curry van kidneybonen

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

10 reacties

    1. Dankjewel Cindy! The Lunchbox is zeker de moeite waard, echt een prachtige film. En bedankt voor de tip van Drishyam, die ga ik toevoegen aan mijn lijstje!

  1. Ik heb Slumdog Millionaire, Marigold hotel, Lion en the White Tiger gezien. Ken je the Darjeeling Limited al, die vond ik ook erg leuk.

    1. Ja, Skater Girl is inderdaad een leuke film! Wist je trouwens dat het skatepark echt gebouwd is in Rajasthan? Na de opnames hebben de regisseur en haar team het park aan het dorp geschonken.

  2. Boekentips:

    Holy Cow van Sarah MacDonald.
    Na een rugzakvakantie door India weet de 21-jarige zeker dat ze een hekel heeft aan het land. Een bedelaar op het vliegveld leest haar hand en voorspelt dat ze op een dag terug zal keren, wat Sarah zeer onwaarschijnlijk lijkt.
    Elif jaar later komt de voorspelling toch uit wanneer haar grote liefde naar New Delhi wordt overgeplaatst.

    Ik wil weg van Joeri Boom
    Journalist Joeri Boom wil breken met zijn bestaan als oorlogsverslaggever en besluit als correspondent met zijn gezin naar Zuid-Azie te vertrekken. In de verzengende hitte van India en de landen daaromheen blijkt hij echter een nog onstuimiger bestaan tegemoet te gaan, vol grimmigheid en persoonlijk verlies. Hij worstelt met eenzaamheid. De psychische gevolgen van aardschokken en oorlogen en wordt op een haar na India uitgezet. In een weergaloos verslag schrijft Boom nietsverhullend over de onbekende achterkant van het correspondenten bestaan.

    1. Bedankt voor de tips, Truida! 🙏 Holy Cow heb ik al gelezen, maar Ik wil weg van Joeri Boom heb ik nu op mijn lijstje gezet. Lijkt me een indrukwekkend boek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.