5 gratis musea in Zuid-Korea die je zeker niet mag missen

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Over Zuid-Korea

Zuid-Korea is misschien wel het meest verrassende land dat ik ooit heb bezocht. Hypermodern en traditioneel tegelijk, een vriendelijke bevolking, makkelijk bereisbaar en vol prachtige tempels, paleizen, natuurparken, kunst en cultuur. Ik heb er zes weken rondgereisd en kan er uren over vertellen. Een van de beste manieren om de rijke geschiedenis en cultuur van Korea te ontdekken, is door een museum te bezoeken – en veel daarvan zijn gratis! Hoe geweldig is dat? In deze blog neem ik je mee naar mijn vijf favoriete musea.

1. National Museum of Korea in Seoul

Het Nationaal Museum van Korea is een van de grootste musea ter wereld en absoluut een must-see. Het gebouw is op zichzelf al indrukwekkend vanwege de prachtige architectuur, maar ook de tentoonstellingen en collecties zijn meer dan de moeite waard. In tegenstelling tot andere musea, die soms wat stoffig of saai kunnen zijn, is dit museum ruim opgezet, stijlvol ingericht, interactief en leerzaam, waardoor je je geen moment verveelt.

Wat is er te zien

Op de begane grond (eerste verdieping) vind je een indrukwekkende collectie archeologische vondsten en historische objecten. De tweede verdieping richt zich op kunstgeschiedenis, met speciale aandacht voor kalligrafie, porselein en aardewerk. De derde verdieping is veruit mijn favoriet. Hier ontdek je hoe het boeddhisme zich over Azië verspreidde en leer je meer over de overeenkomsten en verschillen tussen verschillende stromingen. Er zijn zalen gewijd aan India, Japan, China, Centraal-Azië en Zuidoost-Azië. Urenlang dwalen we door het museum, tot onze voeten pijn doen en onze magen beginnen te knorren. Dit is zonder twijfel een van de mooiste musea die ik ooit heb bezocht.

Adres en openingstijden

Adres:
137 Seobinggo-ro, Yongsan District, Seoul, Zuid-Korea.

Openingstijden:
Ma / Di /Do /Vrij / Zon geopend van 10.00 tot 18.00 uur.
Woe / Zat geopend van 10.00 tot 21.00 uur.

Hoe kom je er?  
Neem metrolijn 4 naar station Ichon, vanaf uitgang 2 loop je rechtstreeks naar het museumcomplex.

Website:
Meer informatie vind je op de website van het National Museum of Korea.

 

2. UN Memorial Cemetery & Museum in Busan

De Koreaanse Oorlog wordt vaak de vergeten oorlog genoemd, omdat er destijds weinig media-aandacht voor was. Deze oorlog werd overschaduwd door de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog, en dat is eigenlijk nog steeds het geval. Zeg eens eerlijk, wat weet jij eigenlijk over de Koreaanse Oorlog? Zelf weet ik er maar weinig van, en daarom besluiten we het UN Memorial Cemetery in Busan te bezoeken.

Erebegraafplaats Tanggok ligt in een prachtig aangelegd park, midden in de stad. Hier rusten 2.289 soldaten, waaronder 117 Nederlanders. Het ereveld wordt tot op de dag van vandaag door de Verenigde Naties onderhouden.

Informatieve film over de Koreaanse Oorlog

In het bezoekerscentrum bekijken we een informatieve film over de Koreaanse Oorlog, die in 1950 begon met een verrassingsaanval van Noord-Korea op Zuid-Korea. Binnen drie dagen viel de hoofdstad Seoul, en enkele maanden later hadden de Noord-Koreanen al 90% van Zuid-Korea in handen. De Verenigde Naties besloten in te grijpen en stuurden een internationale troepenmacht naar Zuid-Korea, met militaire steun van zestien landen. Nog eens zes landen boden medische hulp. Ook Nederland droeg bij aan deze VN-missie en stuurde 5.322 militairen, van wie 124 het leven lieten. Noord-Korea kreeg steun van de Sovjet-Unie en China. De bloedige oorlog die volgde verwoestte beide landen en eiste in drie jaar tijd meer dan vier miljoen slachtoffers, voornamelijk burgers. In 1953 werd een wapenstilstand getekend, maar officieel zijn Noord- en Zuid-Korea nog steeds met elkaar in oorlog.

Erebegraafplaats Tanggok

Als de film is afgelopen, lopen we in stilte langs de graven en monumenten. Op de herdenkingsmuur staan de namen gegraveerd van alle militairen die tijdens de Koreaanse Oorlog zijn omgekomen. Het zijn er zoveel dat het lijkt alsof er geen einde aan komt. Ik krijg kippenvel en moet denken aan de huidige oorlog in Oekraïne en de vele andere conflicten wereldwijd. Het houdt maar niet op; de geschiedenis blijft zich herhalen. Waarom leren we niet van het verleden? Waarom kunnen we niet wat liever zijn voor elkaar? En waarom grijpen de Verenigde Naties niet in, zoals destijds in Korea? Ik heb zoveel vragen, maar geen antwoorden…

Adres en openingstijden

Adres:
93, UN Pyeonghwa-ro, Nam-gu, 48529, Busan, Zuid-Korea

Openingstijden:
Oktober t/m april: dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur
Mei t/m september: dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur

Hoe kom je er?  
Neem metrolijn 2 naar Daeyeon Station. Vanaf uitgang 3 is het ongeveer 15 minuten lopen naar UN Memorial Cemetery.

Website:
Meer informatie vind je op de website van UN Memorial Cemetery.

 

3. War Memorial of Korea in Seoul  

Bij het War Memorial of Korea leren we meer over de verschillende oorlogen waarin Korea verwikkeld is geweest, met speciale aandacht voor de Koreaanse Oorlog van 1950-1953. Op het buitenterrein bekijken we oude militaire voertuigen, zoals vliegtuigen, helikopters, tanks en luchtafweergeschut.

Dit museum is een absolute aanrader voor iedereen die meer wil weten over Korea’s bewogen geschiedenis. Het geeft een helder beeld van de uitdagingen waarmee het land heeft geworsteld en laat je stilstaan bij de verwoestende gevolgen van oorlog voor een land en zijn bevolking. Een bezoek dat diepe indruk maakt!

Adres en openingstijden

Adres:
29, Itaewon-ro,Yongsan-gu, 04353, Seoul, Zuid-Korea

Openingstijden:
Maandag gesloten, overige dagen geopend van 09.30 tot 18.00 uur

Hoe kom je er?  
Neem metrolijn 4 naar Samgakji Station. Vanaf uitgang 12 is het ongeveer 5 minuten lopen naar het War Memorial.

Website:
Meer informatie vind je op de website van War Memorial of Korea.

 

 

4. National Folk Museum of Korea in Seoul 

Binnen de muren van het Gyeongbokgung paleis ligt het National Folk Museum of Korea. Dit museum biedt een fascinerend kijkje in het dagelijks leven van de Koreanen door de eeuwen heen. Er zijn verschillende tentoonstellingen met oude gebruiksvoorwerpen, traditionele kleding en kunst. Buiten vind je een prachtige tuin met historische gebouwen en paviljoens, waar je heerlijk kunt wandelen en je even terug in de tijd waant. In een uurtje heb je alles wel gezien, dus je kunt het perfect combineren met een bezoek aan het Gyeongbokgung paleis.

Adres en openingstijden

Adres:
37 Samcheong-ro, Jongno-gu, 03045, Seoul, Zuid-Korea

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur

Hoe kom je er?  
Neem Metrolijn 3 naar Gyeongbokgung Station. Vanaf uitgang 5 loop je rechtstreeks naar het Gyeongbokgung Paleis. Het volksmuseum bevindt zich binnen de paleismuren.

Website:
Meer informatie vind je op de website van National Folk Museum of Korea.

 

5. Dongdaemun Design Plaza (DDP) in Seoul

Als je van architectuur of kunst houdt, mag een bezoek aan het Dongdaemun Design Plaza (DDP) niet ontbreken. Dit opvallende, zilverkleurige gebouw doet me een beetje denken aan een ruimteschip. Het is ontworpen door de beroemde Iraaks-Britse architect Zaha Hadid, die wereldwijd bekend stond om haar futuristische gebouwen met golvende vormen en opvallende lijnen. Ze was ook de eerste vrouw die de prestigieuze Pritzker Prize voor architectuur won. Helaas is ze in 2016 op relatief jonge leeftijd overleden aan een hartaanval.

Dongdaemun Design Plaza is geen traditioneel museum, maar een cultureel centrum waar wisselende tentoonstellingen en kunstexposities worden georganiseerd. Daarnaast vind je er een mediacentrum, restaurants en designwinkels waar je unieke kunstwerken kunt kopen. ’s Avonds wordt het gebouw prachtig verlicht. Absoluut een bezoek waard!

Tip: Na je bezoek aan het Dongdaemun Design Plaza (DDP) kun je ook het nabijgelegen Ihwa Mural Village verkennen, een leuke wijk met prachtige muurschilderingen.

Adres en openingstijden

Adres:
281, Eulji-ro, Jung-gu, Seoul, 04566, Republic of Korea

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur.
De toegang tot het Dongdaemun Design Plaza is gratis, maar voor sommige tentoonstellingen wordt soms een bijdrage gevraagd.

Hoe kom je er?  
Neem metrolijn 2, lijn 4 of lijn 5 naar station Dongdaemun History & Culture Park Station. Vanaf uitgang 2 is het een paar minuten lopen naar DDP.

Website:
Meer informatie vind je op de website van Dongdaemun Design Plaza.

De metro van Seoul

De metro van Seoul is een van de grootste en drukste metrosystemen ter wereld. Dagelijks maken ongeveer acht miljoen mensen er gebruik van, wat neerkomt op zo’n 2,6 miljard passagiers per jaar. Met een totale lengte van 1.218 kilometer en 23 verschillende lijnen is het netwerk indrukwekkend groot. Toch is de metro zeer gebruiksvriendelijk. Elke lijn heeft een eigen nummer en kleur, waardoor het bijna onmogelijk is om in de verkeerde metro te stappen. Bovendien hoef je nooit lang te wachten, want de metro’s rijden elke vijf tot tien minuten. Tijdens onze reis hebben we bijna dagelijks de metro genomen, en ik vond dit de snelste en meest comfortabele manier om me in Seoul te verplaatsen.

 

 

Handige links om jouw reis naar Zuid-Korea te plannen

Ter afsluiting heb ik een paar handige links voor je om je reis naar Zuid-Korea te plannen.

  • Boek hier je vliegticket  naar Zuid-Korea
  • Parkeer je auto op Schiphol
  • Wil je georganiseerd op reis naar Zuid-Korea? Kijk dan eens bij Djoser.nl 
  • Leuke Excursies in Zuid-Korea.
  • Regel via deze site alvast een Traveler Sim met onbeperkt 4G internet & een T-money Vervoerskaart voor het openbaar vervoer.
  • DMZ Tour naar de Koreaanse gedemilitariseerde zone (DMZ) vanuit Seoul.

Hoteltip in Seoul

Ben je nog op zoek naar een goed hotel in Seoul? Dan kan ik je dit uitstekende hotel  in de toeristenwijk Insadong aanraden. Dit hotel ligt vlakbij de Jogyesa tempel, op loopafstand van het Changdeokgung paleis, het Gyeonbokgung paleis, Bukchon Hanok Village en een metrostation.

Hoteltip in Busan

In Busan kan ik je het Ibis Ambassador hotel aanraden. Dit hotel ligt middenin het centrum van Busan vlakbij het metrostation. De kamers zijn ruim en schoon, het hotel heeft een eigen restaurant.

Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!

 

Boekentips

De Koreaanse Oorlog

Tekst van Bol.com:

Het definitieve boek over de ‘vergeten’ oorlog in Korea.
Tijdens de Koreaanse Oorlog sneuvelden per vierkante meter meer soldaten dan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch noemt men deze oorlog vaak ‘de vergeten oorlog’ omdat hij in de schaduw stond van WO II en de Vietnamoorlog. De oorlog in Korea spleet het schiereiland in twee delen die tot op de dag van vandaag officieel in oorlog met elkaar verkeren, met grote internationale spanningen tot gevolg.

De Koreaanse Oorlog neemt ons mee naar dit bloedige conflict dat de Zuid-Koreaanse onafhankelijkheid na de communistische invasie in 1950 moest herstellen. Aan de hand van persoonlijke interviews met meer dan 200 veteranen – inclusief Chinese – brengt Max Hastings de verhalen van de officieren en soldaten van deze strijd tot leven. Daarmee schetst hij niet alleen een waarachtig beeld van de oorlog, maar laat hij ook zien wat we hadden kunnen leren van deze oorlog, als prelude op de Vietnamoorlog.

Korea

Tekst van Bol.com:

‘KOREA!’ van Caroline Hwang is het perfecte kookboek voor iedereen die van Koreaans eten houdt. Korea verovert in rap tempo de wereld met het grote succes van Koreaanse series – K-drama’s – en K-pop. Uiteraard wint daarmee ook de keuken én de cultuur aan populariteit. In dit authentieke kookboek vind je de heerlijkste traditionele recepten, soms met een moderne twist. Leer de lekkerste dumplings te maken, kies uit tien verschillende variaties van kimchi en ontdek de kleurrijke kunst van de bibimbap. Van vegetarische gerechten tot recepten met vis en vlees: met dit kookboek maak je de Koreaanse keuken eigen. ‘KOREA!’ is daarom een echte must-have voor de liefhebber van Koreaans en Aziatisch eten.

Lonely Planet Korea

Tekst van Bol.com:

Lonely Planet’s Korea is your passport to the most relevant, up-to-date advice on what to see and skip, and what hidden discoveries await you. Explore the dramatic landscape of Jeju-do, feast on bibimbap in Jeonju, and wander the streets of Bukchon; all with your trusted travel companion. Get to the heart of Korea and begin your journey now!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Zuid-Korea: 30 leuke feitjes en weetjes

Een bezoek aan de DMZ

De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Kimchi recept: Koreaanse gefermenteerde groenten

Koreaanse bibimbap recept

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.