Zo maak je zelf bramenjam zonder suiker
Het is weer bramentijd! Overal langs bosranden, in bermen en zelfs in achtertuinen schitteren de blauwzwarte bessen tussen de takken. Soms nét buiten bereik, soms verstopt achter gemene doorns — maar oh, wat smaakt de buit heerlijk als je ’m eenmaal te pakken hebt!
Voor mij is bramen plukken pure nostalgie. Als klein meisje liep ik met paarse vingers en een emmertje achter mijn opa aan, terwijl we samen de bosranden afstruinden. Onderweg verdwenen er natuurlijk al heel wat bramen in onze mond. Thuis maakte mijn oma er jam en sap van. Dierbare herinneringen die ik voor altijd koester.
Dat gevoel wil ik vandaag met jou delen! 💜 In deze blog vertel ik je hoe je zelf bramenjam zonder suiker maakt. Het is eenvoudig, gezonder én geloof me: als je eenmaal je eigen jam hebt geproefd, wil je nooit meer terug naar de supermarktvariant.

Waarom bramenjam zonder geraffineerde suiker?
De meeste jams uit de supermarkt bestaan voor bijna de helft uit suiker. Zonde, want bramen zijn van zichzelf heerlijk zoet. Zonder geraffineerde suiker proef je pas echt hoe puur bramen smaken.
Wil je toch wat extra zoetigheid? Voeg dan een vleugje honing, ahornsiroop of agavesiroop toe. Zo bepaal je zelf hoe zoet jouw jam wordt — en maak je ’m ook nog eens een stuk gezonder.
Tips voor de allerlekkerste bramenjam
- Pluk zelf bramen in een pluktuin: het seizoen loopt van half augustus tot begin oktober.
- Gebruik rijpe bramen: ze zijn zoeter, sappiger en geven een prachtige diep-paarse kleur.
- Speel met smaken: voeg kaneel, gember, munt of citroenrasp toe voor een verrassende twist.
- Maak extra: vries kleine porties in, zo heb je altijd een beetje zomer achter de hand.
Zo eet je bramenjam zonder suiker
- Op versgebakken zuurdesembrood met roomboter
- Door de yoghurt met granola en verse munt
- Als swirl door havermout of chia pudding
- Of… gewoon stiekem een lepeltje rechtstreeks uit de pot 😉

Mag je bramen plukken uit de natuur in Nederland?
In Nederland is wildplukken officieel verboden. Toch wordt het in de praktijk vaak oogluikend toegestaan als je kleine hoeveelheden (tot ±250 g) voor eigen gebruik plukt. Gebruik je gezonde verstand en respecteer de natuur.
⚠️ Let op: pluk je grote hoeveelheden of doe je dit commercieel, dan kan dat gezien worden als stroperij en riskeer je een boete.
Even opletten: vossenlintworm
Bramen zijn kwetsbaar en moeten altijd zorgvuldig gewassen worden. Spoel ze kort af onder koud stromend water en dep ze voorzichtig droog.
In zeldzame gevallen kunnen bramen besmet zijn met eitjes van de vossenlintworm, afkomstig uit de ontlasting van vossen. De kans is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. De parasiet kan leverschade veroorzaken en in uitzonderlijke gevallen zelfs dodelijk zijn. Goed wassen dus!
👉 Meer weten? Kijk eens op de website van Staatsbosbeheer.
Opmerking:
Je kunt natuurlijk ook gewoon verse bramen uit de supermarkt gebruiken of bramen plukken in een pluktuin.

Recept: bramenjam zonder suiker
Voor: ± 2 kleine potjes
Bereidingstijd: ± 20 minuten
Houdbaarheid: ± 1 week in de koelkast of tot 3 maanden in de vriezer
Ingrediënten
- 500 g rijpe bramen (gewassen en uitgelekt)
- 2 el chiazaad (natuurlijk bindmiddel)
- Sap van ½ citroen
- Optioneel: 2 el honing, ahornsiroop of agavesiroop (naar smaak)
- Optioneel: een snufje kaneel
Bereiding
-
Bramen verwarmen
Doe de bramen in een steelpan en verwarm ze op middelhoog vuur. Laat +/- 5-10 minuten pruttelen tot ze uit elkaar vallen. Roer regelmatig. -
Fijnmaken
Prak de bramen met een vork of pureer ze kort met een staafmixer, afhankelijk van hoe grof je de jam wilt. -
Zoeten & binden
Voeg chiazaad toe en roer goed door. Wil je de jam iets zoeter? Voeg dan honing, ahornsiroop of agavesiroop naar smaak toe. Laat nog 2-3 minuten zachtjes koken. -
Citroensap & kaneel toevoegen
Roer het citroensap en eventueel een snufje kaneel door de jam. -
Afkoelen
Haal de pan van het vuur en laat de jam afkoelen tot kamertemperatuur. De jam dikt vanzelf verder in. -
In potjes doen
Schep de jam in schone, uitgekookte potjes en sluit deze goed af.
Geniet ervan!
Heb jij weleens zelf bramenjam gemaakt?
Ga jij deze zomer bramen plukken en jam maken? Of heb jij een tip om ’m nóg lekkerder te maken? Laat het me weten in de reacties, ik ben heel benieuwd!

Tip: bewaar jouw zelfgemaakte bramenjam zonder suiker in weckpotjes
Tekst van Bol.om:
Deze set glazen jampotjes is ideaal voor het conserveren, inmaken of het bewaren van kruiden en andere kleine etenswaren. Elk potje heeft een inhoud van ongeveer 425 ml en wordt geleverd met een rood/wit deksel voor een charmante uitstraling. Gemaakt van glas met een metalen deksel, zijn deze potjes zowel praktisch als decoratief.
Weckpotjes met Rood/Witte Deksels (425 ml)
- Geschikt voor inmaken, conserveren en bewaren
- Potjes zijn vaatwasserbestendig (deksels niet)
- Ideaal voor jam, honing, kruiden en meer
Boekentip
Zelf jam maken
50 vruchten – 150 recepten voor 4 seizoenen
Tekst van Bol.com:
Zelf jam maken is echt niet moeilijk, maar je hebt er wel wat kennis en ideeën voor nodig. En precies die elementen vind je in dit handboek.
Lise en Sabrina geven om te beginnen een beschrijving van 50 vruchten met tips hoe je ze het beste kunt kiezen en bereiden. Daarna volgen 110 recepten voor heel klassieke jams tot iets spannender creaties. Alle jams zijn ingedeeld naar seizoen. Vervolgens krijg je een 40-tal recepten met jam: zoete tussendoortjes, zuivel, nagerechten en snelle hapjes en drankjes.
In de jamgids aan het eind staan alle aanwijzigingen voor benodigdheden en basisreceptuur voor jam, gelei, chutney en confit.
Lise Bienamié en Sabrina Delattre onthullen de geheimen achter hun verfijnde en creatieve jams. Vruchten als framboos, abrikoos, sinaasappel en peer smelten samen met andere smaken als thee, roos of chocolade.
Verkrijgbaar bij
