Koffie: meer dan een drankje om wakker te worden

Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Begin de dag goed met een lekker kopje koffie

Een kop koffie is voor mij de perfecte start van de dag én een klein geluksmoment. Even tijd voor mezelf, rustig wakker worden – daar kan ik enorm van genieten. Maar waar komt koffie eigenlijk vandaan, hoe wordt het gemaakt en waarom is het zo populair? In deze blog vertel ik je er alles over!

 

I love the smell of fresh coffee in the morning.


De legende van Kaldi en zijn dansende geiten

Volgens een oude legende begint de geschiedenis van koffie bij Kaldi, een geitenhoeder die met zijn kudde door de hooglanden van Ethiopië trok. Op een dag viel hem iets bijzonders op: zijn geiten gedroegen zich vreemd nadat ze de rode bessen van een struik hadden gegeten. Ze sprongen en dansten in het rond en konden niet meer slapen. Nieuwsgierig besloot Kaldi zelf ook een paar bessen te proeven en al snel voelde hij zich net zo opgewekt en energiek als zijn geiten. Enthousiast deelde hij zijn ontdekking met de monniken van een nabijgelegen klooster. Zij maakten een drankje van de bessen dat hen hielp wakker te blijven tijdens lange gebedssessies. En voilà – koffie was geboren! Of dit verhaal echt waar is, weet niemand, maar één ding is zeker: Ethiopië wordt nog altijd gezien als de bakermat van koffie.

 


Koffiehuizen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika

Handelaren brachten koffiebonen vanuit Ethiopië naar Jemen, waar men ontdekte dat de bonen meer smaak en aroma kregen als ze werden geroosterd. Koffie won snel aan populariteit en in de zestiende eeuw openden de eerste koffiehuizen – de zogenaamde “qahveh khaneh” – hun deuren in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze koffiehuizen werden dé ontmoetingsplek waar mensen samenkwamen om te kletsen, naar muziek te luisteren en spelletjes te spelen. Zo werd koffie meer dan alleen een oppeppend drankje; het groeide uit tot een centraal onderdeel van het sociale leven en een diepgewortelde traditie.

Van luxeproduct naar drankje voor iedereen

Vanuit Afrika en het Midden-Oosten verspreidde koffie zich geleidelijk over de rest van de wereld. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, legden koloniale machten zoals Nederland en Frankrijk plantages aan in Azië (vooral in Indonesië), Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Hierdoor werd koffie een stuk betaalbaarder en veranderde het van een luxeproduct in een dagelijkse verwennerij voor iedereen.

 

Coffee is a hug in a mug.


Hoe wordt koffie gemaakt

Het productieproces van koffie is arbeidsintensief en begint bij de koffieplant. Deze planten gedijen het beste in warme, vochtige gebieden rond de evenaar, zoals Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Na drie tot vijf jaar verschijnen de eerste koffiebessen, die tijdens het rijpen langzaam van groen naar rood kleuren. Als de bessen donkerrood zijn, worden ze zorgvuldig met de hand geplukt. Waarom met de hand, vraag je je misschien af? Zo kan de plukker precies zien welke bessen rijp zijn en welke nog even moeten blijven hangen.

Elke koffiebes bevat doorgaans twee pitten: de koffiebonen. Na de oogst worden de bonen uit de bessen gehaald, gewassen, gefermenteerd, gedroogd en vervolgens geroosterd. Dit roosteren – ook wel branden genoemd – geeft koffie zijn kenmerkende smaak en aroma. Tot slot worden de gebrande bonen gemalen en dan zijn ze klaar voor gebruik.

 


Koffiebrandingen: light roast, medium roast en dark roast

Er zijn drie veelvoorkomende koffiebrandingen (coffee roasts):

Licht gebrand (180-205°C)
Licht gebrande koffiebonen worden kort geroosterd, waardoor veel van de oorspronkelijke smaken behouden blijven. Ze hebben een lichte kleur en een milde, fruitige smaak met een subtiele zuurgraad.

Medium gebrand (210-220°C)
Medium gebrande koffiebonen worden iets langer geroosterd en zijn donkerder van kleur. Ze hebben een gebalanceerde smaak met tonen van bitter, zoet en zuur. Dit is de meest populaire branding.

Donker gebrand (225-240°C)
Donker gebrande koffiebonen worden langer en op hogere temperaturen geroosterd, wat zorgt voor een donkerbruine kleur en een volle, bittere smaak.

 

Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen

De twee bekendste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta, die elk hun eigen unieke smaak en eigenschappen hebben.

Arabica 

Arabica bonen groeien in hooggelegen gebieden met een gematigd klimaat, waardoor ze gevoeliger zijn voor ziekten en weersveranderingen. Dit maakt de teelt lastiger en kostbaarder en verklaart waarom ze vaak wat duurder zijn. Arabica bonen hebben een milde, zoete smaak met bloemige en fruitige tonen en bevatten minder cafeïne dan Robusta bonen.

Robusta

Robusta bonen groeien in lagergelegen gebieden met een warm, tropisch klimaat. Ze zijn robuuster – vandaar de naam Robusta – en beter bestand tegen ziekten dan Arabica bonen, waardoor de teelt makkelijker en goedkoper is. Robusta bonen hebben een krachtige, aardse smaak met nootachtige tonen. Vanwege hun hoge cafeïnegehalte zijn ze populair in espresso en instantkoffie.

Welke koffiebonen zijn het lekkerst

Houd je van een sterke koffiesmaak en kun je wel een extra energieboost gebruiken? Kies dan voor Robusta. Geniet je liever van een zachte, milde smaak? Dan is Arabica de beste keuze.

Verschillende soorten koffie

Espresso, ristretto, cappuccino, flat white, americano… Er zijn zóveel koffiesoorten dat kiezen soms best lastig kan zijn. In mijn volgende blog vertel ik je daarom graag meer over 15 populaire varianten. Wordt vervolgd!

 

10 leuke feitjes en weetjes over koffie

Wist je dit al over koffie?

Feitjes 01 t/m 05

01)  Koffie is na water de meest gedronken drank ter wereld. De gemiddelde Nederlander drinkt maar liefst 150 liter per jaar en voor veel mensen is koffie zelfs belangrijker dan het ontbijt.

02)  Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en levert ongeveer 30% van de wereldwijde koffieproductie.

03)  Koffie is gezond. Verschillende studies tonen aan dat het drinken van koffie het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 kan verlagen. Deze voordelen worden toegeschreven aan antioxidanten en andere ontstekingsremmende stoffen in koffie. Drink het echter met mate – drie tot vier kopjes per dag – omdat te veel koffie ook nadelen kan hebben, zoals slaapproblemen, rusteloosheid, hoofdpijn en een verhoogde hartslag. Kies bij voorkeur voor filterkoffie.

04)  Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld en wordt niet voor niets het “zwarte goud” genoemd – het is zowel letterlijk als figuurlijk van grote waarde.

05)  Kopi Luwak, ook wel civetkoffie genoemd, is de duurste koffie ter wereld. Deze bijzondere koffie komt oorspronkelijk uit Indonesië en wordt gemaakt van koffiebessen die eerst door civetkatten worden gegeten en daarna uitgescheiden. Na dit verteringsproces worden de bonen verzameld, grondig gewassen en geroosterd. Kopi Luwak kan wel € 50,00 euro per kopje kosten.

 

Feitjes 06 t/m 10

06)  Wist je dat cappuccino zijn naam te danken heeft aan de Kapucijner monniken uit Italië? De warme, bruine kleur van koffie met melk lijkt sterk op de kleur van hun bruine mantels en puntige capuchon (“cappuccio” in het Italiaans).

07)  Op 1 oktober is het Wereld Koffiedag – dé perfecte reden om extra te genieten van je kopje koffie.

08)  Het woord “Barista” betekent “barman” in het Italiaans maar verwijst in andere landen naar koffiespecialisten en koffiekunstenaars.

09)  Cafeïne blijft gemiddeld zes uur in je lichaam, wat betekent dat een kop koffie in de middag nog invloed kan hebben op je slaap.

10)  Decafé is, ondanks wat de naam doet vermoeden, niet volledig cafeïnevrij en bevat nog steeds een kleine hoeveelheid cafeïne.

 

Coffee is not a drink, it’s a moment.

Ben jij een koffieliefhebber?

Ik ben gek op koffie en drink het elke dag. Meestal drink ik mijn koffie zwart maar ik kan ook erg genieten van een cappuccino met havermelk of sojamelk. Een van de lekkerste cappuccino’s ooit dronk ik in een Tibetaans klooster in Nepal – bijzonder, nietwaar? In deze blog lees je het unieke verhaal van barista Tashi uit Pokhara.


Ben jij een koffieliefhebber? Hoe drink jij je koffie het liefst?

 

 

Koffie proefpakketten

Houd jij ook zo van koffie? Dan raad ik je van harte aan om eens een Koffie proefpakket te proberen. Zo kun je voordelig kennismaken met verschillende merken en smaken. Er zijn pakketten met koffiebonen, gemalen koffie en capsules voor Nespresso, Illy en meer. Een proefpakket is ook erg leuk om cadeau te geven aan een andere koffiefan!

 

 

Boeken over koffie

Slow Coffee – Een eigenzinnig koffieboek

Tekst van Bol.com:

Slow Coffee – Een eigenzinnig koffieboek is een leuke gids voor de koffiegenietende thuisdrinker, de nieuwsgierige koffiefreak, de dappere experimenteerder en de vlijtige kenniszoeker, die bewust wil genieten van ‘het koffiemoment’. Slow Coffee vertelt je hoe je koffie kan proeven, wat voor stijl bij jou past, hoe je de lekkerste kop voor jouw smaak zet. Je leert het verschil kennen tussen industriële en ambachtelijke koffie, hoe je fijne kwaliteit onderscheidt van minderwaardige, en wat voor lekkers je met koffie kan bereiden.

Hoe maak je thuis de beste koffie

Tekst van Bol.com:

Hét boek voor alle thuisbarista’s

We kunnen allemaal een perfecte beker koffie halen bij een van de vele geweldige koffiebars die er zijn, maar: hoe zit het met onze koffie thuis? Zou die niet minstens zo goed moeten zijn? Koffie-expert en wereldkampioen barista James Hoffmann vertelt alles wat je moet weten om zelf de beste koffie te maken.

– mooi vormgegeven cadeauboek met goudfolie
– met heldere stap-voor-stapfotografie
– Sunday Times bestseller

 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant

 

Pumpkin Spice Latte recept: herfst in een kop

Pindakaas: 20 leuke feitjes en weetjes

Recept voor authentieke Indiase Masala Chai

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

4 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Vegan chocoladebrownies
Recepten
Gezonde vegan chocoladebrownies

Recept voor vegan chocoladebrownies, gezoet met dadels en banaan. Smeuïg, gezond, supermakkelijk te maken en onweerstaanbaar lekker!

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.