Foto van Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is fermenteren?

Tijdens mijn reis door Zuid-Korea was ik vanaf dag 1 verslaafd aan Kimchi, een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde groenten (meestal kool en radijs) gekruid met knoflook, gember en chilipeper. In Thailand dronk ik regelmatig Kombucha, gefermenteerde thee. De verkoopster vertelde me dat dit bruisende drankje heilzaam zou zijn voor mijn gezondheid en mijn nieuwsgierigheid was gewekt; wat is fermenteren nu precies en wat doet het met mijn lichaam?

Fermenteren is het toevoegen van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels of gisten, aan een product om de houdbaarheid te verlengen en de smaak en textuur te verbeteren en/of te veranderen. Het is een natuurlijk proces zonder het gebruik van conserveermiddelen. Fermenteren is dus eigenlijk het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Dat klinkt niet zo lekker en gezond maar niets is minder waar. Een groot gedeelte van ons dagelijks voedsel is gefermenteerd denk aan yoghurt, kefir, kaas, brood, zuurkool, augurken, tempeh, droge worst, sojasaus, vissaus, bier en wijn. Zelfs koffie, thee en chocolade zijn gefermenteerd. Wist je dat?

Is fermenteren gezond?

Ja, fermenteren is heel gezond. Gefermenteerd voedsel zit boordevol probiotica; bacteriën die goed zijn voor je darmgezondheid en immuunsysteem. Ook bevat gefermenteerd voedsel veel vitamines en mineralen en gefermenteerd voedsel is makkelijker te verteren.

Geschiedenis van fermenteren 

Het proces van fermenteren is al eeuwenoud en wordt overal ter wereld toegepast. In vroegere tijden namen ontdekkingsreizigers gefermenteerde kool (zuurkool) mee tijdens hun lange zeereizen om scheurbuik te voorkomen.  Scheurbuik is een levensbedreigende ziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine C. Zuurkool zit barstensvol vitamine C en kon makkelijk meegenomen worden aan boord van de schepen.

Duurzaamheid

Fermenteren is duurzaam. Het vermindert voedselverspilling omdat de houdbaarheid van producten wordt verlengd.

Online cursus 

Wil je thuis aan de slag met fermenteren? Volg dan deze Online cursus fermenteren en leer stap voor stap hoe je de lekkerste gefermenteerde gerechten maakt. De cursus bestaat uit 37 duidelijke videolessen inclusief recepten, snijtechnieken en tips.

Boekentip

Het Fermentatie handboek staat boordevol met praktische informatie, tips en recepten. Je leert o.a. wat fermenteren nu echt is, hoe je zelf groenten en fruit kunt fermenteren en bijvoorbeeld ook hoe je zelf zuurdesembrood maakt. Aanrader!

🍅 Voor elk dieet geschikt

🥒 Inclusief zuurdesem-, kombucha-, groente- en fruitrecepten

🥕 Door gediplomeerde voedingsadviseur en -trainer Paul

🍊80+ pagina’s aan recepten, tips en meer.

 

Fermentatie handboek

 

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Vegan Farfalle met Spinazie-Basilicum Pesto
Voeding
Farfalle met Spinazie-Basilicum Pesto

Recept voor farfalle met zelfgemaakte spinazie-basilicum pesto: volledig vegan, makkelijk te maken en boordevol smaak!

Zou je liever
Inspiratie en overig
Zou je liever…? 15 leuke dilemma vragen

Zou je liever vliegen als een vogel of zwemmen als een vis? In deze blog beantwoord ik 15 verrassende ‘Zou je liever?’ vragen.

IJshaar
Inspiratie en overig
IJshaar: de baard van Koning Winter

Wat is ijshaar, hoe ontstaat het, en waar en wanneer kun je dit fascinerende natuurfenomeen bewonderen?

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.