Wat is fermenteren en is het gezond?

Petra
Petra
Auteur van dit artikel
Inhoud

Wat is fermenteren?

Tijdens mijn reis door Zuid-Korea was ik vanaf dag 1 verslaafd aan Kimchi, een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde groenten (meestal kool en radijs) gekruid met knoflook, gember en chilipeper. In Thailand dronk ik regelmatig Kombucha, gefermenteerde thee. De verkoopster vertelde me dat dit bruisende drankje heilzaam zou zijn voor mijn gezondheid en mijn nieuwsgierigheid was gewekt; wat is fermenteren nu precies en wat doet het met mijn lichaam?

Fermenteren is het toevoegen van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels of gisten, aan een product om de houdbaarheid te verlengen en de smaak en textuur te verbeteren en/of te veranderen. Het is een natuurlijk proces zonder het gebruik van conserveermiddelen. Fermenteren is dus eigenlijk het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Dat klinkt niet zo lekker en gezond maar niets is minder waar. Een groot gedeelte van ons dagelijks voedsel is gefermenteerd denk aan yoghurt, kefir, kaas, brood, zuurkool, augurken, tempeh, droge worst, sojasaus, vissaus, bier en wijn. Zelfs koffie, thee en chocolade zijn gefermenteerd. Wist je dat?

Is fermenteren gezond?

Ja, fermenteren is heel gezond. Gefermenteerd voedsel zit boordevol probiotica; bacteriën die goed zijn voor je darmgezondheid en immuunsysteem. Ook bevat gefermenteerd voedsel veel vitamines en mineralen en gefermenteerd voedsel is makkelijker te verteren.

Geschiedenis van fermenteren 

Het proces van fermenteren is al eeuwenoud en wordt overal ter wereld toegepast. In vroegere tijden namen ontdekkingsreizigers gefermenteerde kool (zuurkool) mee tijdens hun lange zeereizen om scheurbuik te voorkomen.  Scheurbuik is een levensbedreigende ziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine C. Zuurkool zit barstensvol vitamine C en kon makkelijk meegenomen worden aan boord van de schepen.

Duurzaamheid

Fermenteren is duurzaam. Het vermindert voedselverspilling omdat de houdbaarheid van producten wordt verlengd.

Online cursus 

Wil je thuis aan de slag met fermenteren? Volg dan deze Online cursus fermenteren en leer stap voor stap hoe je de lekkerste gefermenteerde gerechten maakt. De cursus bestaat uit 37 duidelijke videolessen inclusief recepten, snijtechnieken en tips.

Boekentip

Het Fermentatie handboek staat boordevol met praktische informatie, tips en recepten. Je leert o.a. wat fermenteren nu echt is, hoe je zelf groenten en fruit kunt fermenteren en bijvoorbeeld ook hoe je zelf zuurdesembrood maakt. Aanrader!

🍅 Voor elk dieet geschikt

🥒 Inclusief zuurdesem-, kombucha-, groente- en fruitrecepten

🥕 Door gediplomeerde voedingsadviseur en -trainer Paul

🍊80+ pagina’s aan recepten, tips en meer.

 

Fermentatie handboek

 

 

Mischien vindt je deze artikelen ook leuk:
Deel op facebook
Deel op Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe artikelen
Reizen
Noord-India: mijn favoriete highlights & off the beaten track plekken

Ik hou van India, Rajasthan in het bijzonder. De mensen, de kleuren, de geuren, het verrukkelijke eten, India is magisch. Tegelijkertijd is India intens, overweldigend en vermoeiend, altijd weer. Er is gewoon geen land zoals India en ik krijg er maar geen genoeg van.

The Johnson Canyon movie set in Kanab
Reizen
3 intrigerende spookstadjes

Over de hele wereld vind je honderden spookstadjes (ghosttowns). Soms zijn de inwoners hals over kop vertrokken vanwege een oorlog of een natuurramp

Voeding
Shakshuka recept

Shakshuka (Shakshouka) is een heerlijk éénpansgerecht van gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus met paprika, ui, kruiden en specerijen.

Reizen
De ongerepte wildernis van Mongolië

Mongolië, alleen de naam al roept beelden op van eindeloze steppes, nomaden in traditionele gers, adelaar jagers, grazend vee, wilde Przewalski paarden en een immense leegte en weidsheid.

Boeddha Gyeongju
Reizen
De historische stad Gyeongju in Zuid-Korea

Gyeongju is een stad in het zuiden van Zuid-Korea en de voormalige hoofdstad van het oude Silla Koninkrijk dat heerste over Korea van de 7e t/m 9e eeuw.

Sjeik Zayed moskee
Reizen
De Sjeik Zayed moskee, de mooiste moskee ter wereld

Tijdens onze reis naar India hadden we een stop-over in Dubai. Uiteraard bezochten we de highlights van Dubai maar we maakten ook een uitstapje naar Abu Dhabi om één van de mooiste moskeeën ter wereld te bezoeken; de Sjeik Zayed moskee.

Geen artikelen meer

Cookies !

Deze website maakt gebruik van functionele cookies die een goede werking van deze website garanderen. verdere informatie hierover kunt u vinden op de privacy pagina.