Wat is fermenteren?
Tijdens mijn reis door Zuid-Korea was ik vanaf dag 1 verslaafd aan Kimchi, een Koreaans bijgerecht van gefermenteerde groenten (meestal kool en radijs) gekruid met knoflook, gember en chilipeper. In Thailand dronk ik regelmatig Kombucha, gefermenteerde thee. De verkoopster vertelde me dat dit bruisende drankje heilzaam zou zijn voor mijn gezondheid en mijn nieuwsgierigheid was gewekt; wat is fermenteren nu precies en wat doet het met mijn lichaam?
Fermenteren is het toevoegen van micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels of gisten, aan een product om de houdbaarheid te verlengen en de smaak en textuur te verbeteren en/of te veranderen. Het is een natuurlijk proces zonder het gebruik van conserveermiddelen. Fermenteren is dus eigenlijk het gecontroleerd laten rotten van voedsel. Dat klinkt niet zo lekker en gezond maar niets is minder waar. Een groot gedeelte van ons dagelijks voedsel is gefermenteerd denk aan yoghurt, kefir, kaas, brood, zuurkool, augurken, tempeh, droge worst, sojasaus, vissaus, bier en wijn. Zelfs koffie, thee en chocolade zijn gefermenteerd. Wist je dat?
Is fermenteren gezond?
Ja, fermenteren is heel gezond. Gefermenteerd voedsel zit boordevol probiotica; bacteriën die goed zijn voor je darmgezondheid en immuunsysteem. Ook bevat gefermenteerd voedsel veel vitamines en mineralen en gefermenteerd voedsel is makkelijker te verteren.
Geschiedenis van fermenteren
Het proces van fermenteren is al eeuwenoud en wordt overal ter wereld toegepast. In vroegere tijden namen ontdekkingsreizigers gefermenteerde kool (zuurkool) mee tijdens hun lange zeereizen om scheurbuik te voorkomen. Scheurbuik is een levensbedreigende ziekte die wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine C. Zuurkool zit barstensvol vitamine C en kon makkelijk meegenomen worden aan boord van de schepen.
Duurzaamheid
Fermenteren is duurzaam. Het vermindert voedselverspilling omdat de houdbaarheid van producten wordt verlengd.
Online cursus
Wil je thuis aan de slag met fermenteren? Volg dan deze Online cursus fermenteren en leer stap voor stap hoe je de lekkerste gefermenteerde gerechten maakt. De cursus bestaat uit 37 duidelijke videolessen inclusief recepten, snijtechnieken en tips.
Boekentip
Het Fermentatie handboek staat boordevol met praktische informatie, tips en recepten. Je leert o.a. wat fermenteren nu echt is, hoe je zelf groenten en fruit kunt fermenteren en bijvoorbeeld ook hoe je zelf zuurdesembrood maakt. Aanrader!
🍅 Voor elk dieet geschikt
🥒 Inclusief zuurdesem-, kombucha-, groente- en fruitrecepten
🥕 Door gediplomeerde voedingsadviseur en -trainer Paul
🍊80+ pagina’s aan recepten, tips en meer.