De Westelijke Woestijn
Egypte spreekt tot de verbeelding; het is het land van de farao’s, een land vol geheimen! Als kind was ik gefascineerd door de mysterieuze piramiden, mummies, hiërogliefen en tempelcomplexen. Jaren later bewonderde ik deze archeologische schatten met eigen ogen en ik ontdekte dat Egypte nóg een troef heeft; de Westelijke Woestijn! Ik sliep onder een hemel vol sterren en vergaapte me aan surrealistische landschappen. Vandaag deel 1 van de serie “woestijnen van over de hele wereld”. Reis je met me mee?
Waar ligt de Westelijke Woestijn
De Westelijke Woestijn ligt ten westen van de rivier de Nijl en strekt zich uit over Egypte tot aan de grens met Libië. Het landschap bestaat uit zand- en grintvlaktes, glooiende duinen, bergen en rotsplateaus. Vanwege de barre omstandigheden is de Westelijke Woestijn grotendeels onbewoond, op een aantal woestijnoases na.
Hoe groot is de Westelijke Woestijn
De Westelijke Woestijn is een onderdeel van de Sahara en heeft een oppervlakte van 680.650 vierkante kilometer. Ter vergelijking; dat is 16x groter dan Nederland.
Hoe is de Westelijke Woestijn ontstaan
Ooit bestond de Westelijke Woestijn uit zee maar in de loop van miljoenen jaren veranderde deze zee in een woestijn als gevolg van klimaatveranderingen en geologische processen.
Onze reis door de Westelijke Woestijn
Verslag van een 5-daagse reis van Caïro naar Luxor dwars door de Westelijke Woestijn.
Dag 1: Van Caïro naar de Bahariya oase
Gids Saeed en chauffeur Mohamed
Onze reis begint in Caïro waar we worden opgehaald door gids Saeed en chauffeur Mohamed. Het klikt meteen tussen ons, beide mannen zijn erg vriendelijk en hebben een heerlijk gevoel voor humor. We verlaten Caïro in westelijke richting en rijden al snel door een leeg en verlaten woestijnlandschap. Egypte bestaat voor 95% (!) uit woestijn en 95% van de bevolking woont langs de vruchtbare oevers van de Nijl of in de Nijldelta. Kun je je voorstellen hoe desolaat en dunbevolkt de rest van Egypte is?
De Bahariya oase
Na ongeveer 5 uur rijden arriveren we in de Bahariya oase. In deze groene woestijnoase leven +/- 33.000 mensen verspreid over meerdere stadjes en dorpjes. We verblijven in het kleinschalige maar sfeervolle Golden Valley Hotel in Bawiti dat gerund wordt door de Zweedse Ann Brun en haar Egyptische man Ahmed Elshimy. We worden hartelijk ontvangen met een welkomstmaaltijd bestaande uit soep, vers gebakken brood met foul (Egyptische tuinbonenpuree) en een tomatensalade met feta en komkommer.
Terug in de tijd in de Bahariya oase
Aan het einde van de middag gaan we samen met Mohamed de omgeving verkennen en het lijkt wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Mensen bewerken het land nog met de hand en de ezel is het belangrijkste transportmiddel. Het landschap wordt gedomineerd door olijfbomen, citrusbomen en heel veel dadelpalmen. Bahariya staat bekend om haar dadels en terecht want de Medjoul dadels die hier geteeld worden zijn groot, zoet, sappig en verslavend lekker!
De Gebel al Ingleez (de Engelse berg)
Zodra we de Bahariya oase verlaten gaat het weelderige groen over in een kaal en heuvelachtig woestijnlandschap. We beklimmen de Gebel al Ingleez, letterlijk vertaald: de Engelse berg. Op deze berg stond tijdens de Eerste Wereldoorlog een Engelse uitkijkpost. Het is een makkelijke beklimming en vanaf de top bewonderen we het uitzicht over de woestijn en de Bahariya oase. Ik snap wel waarom de Britten precies hier een observatiepost hebben gemaakt, het is een strategische plek. We genieten van een fraaie zonsondergang en rijden hierna weer terug naar ons hotel. Het is nog heerlijk buiten en tot ver na middernacht kletsen we met met Saeed op het dakterras van ons hotel.
Dag 2: van Bahariya naar de Witte Woestijn
De vallei van de gouden mummies
In 1996 deden archeologen een spectaculaire ontdekking; ze vonden +/- 200 mummies vlakbij de Bahariya oase. Een aantal van deze mummies zijn te bewonderen in een klein museum in Bawiti en ze zijn verrassend goed bewaard gebleven. Bijna alle mummies hebben een dun laagje goud op hun gezicht en borst en zijn rijkelijk versierd met hiërogliefen. Naast gemummificeerde volwassenen zien we hier ook gemummificeerde kinderen en zelfs een gemummificeerde baby. Deze mummies zijn ongeveer 2000 jaar oud en dateren uit de Grieks-Romeinse periode van de Egyptische geschiedenis.
Archeologische site met graftombe
Hierna bezoeken we een archeologische site waar we via een steile ladder afdalen in een graftombe. We laten onze ogen wennen aan het donker en bekijken de kleurrijke schilderingen op de muren van de grafkamer. Saeed heeft ons gewaarschuwd dat het strikt verboden is om hier te fotograferen en we zijn dan ook verbaasd als een bewaker ons “photo photo” toe fluistert. Mag dat dan? De man tovert een grijns op zijn gezicht en houdt zijn hand op, voor een baksheesh mag alles!
De Zwarte Woestijn
Vanuit Bahariya reizen we verder naar de Zwarte Woestijn. De Zwarte Woestijn dankt haar naam aan de opvallende zwarte rotsformaties die uit het gele zand omhoog rijzen. Een bijzonder gezicht, het lijkt wel een maanlandschap. We stoppen bij Crystal Mountain, ook wel bekend als Gebel al-Izzaz. Deze heuvel is volledig bedekt met kwarts bergkristallen die fonkelen in het zonlicht. Wow!
De Witte Woestijn
Na een uitgebreide picknick vervolgen we onze reis en de zwarte rotsformaties maken plaats voor grote witte paddenstoelen; dit is de Witte Woestijn. We wandelen langs de bijzondere kalkformaties die ontstaan zijn door wind- en zanderosie. De rotsen hebben bizarre vormen en steken prachtig af tegen de strakblauwe lucht. Als de zon ondergaat kleurt de lucht van oranje naar paars en de krijtrotsformaties veranderen ook van kleur. Ik heb het idee dat ik op een andere planeet terechtgekomen ben, dit is buitenaards mooi.
Kamperen in de Witte Woestijn
Saeed heeft inmiddels ons kamp opgezet en een knus vuurtje aangestoken. We ploffen neer in het zand en genieten van een glaasje muntthee en een traditionele bedoeïenen soep met brood en foul. Het smaakt verrukkelijk, hier kan geen sterrenrestaurant tegenop! Inmiddels koelt het flink af en we warmen ons aan het kampvuurtje. Kleine woestijnvosjes (ook wel fennek genoemd) met enorme grote oren eten de restjes van onze maaltijd op en proberen onze schoenen te stelen. Ze zijn totaal niet bang, wat een grappige dieren!
Miljoenen sterren in de Westelijke Woestijn
Ik ga op mijn rug liggen en bewonder de sterrenhemel. Honderden, duizenden, nee miljoenen sterren verschijnen boven mijn hoofd. Adembenemend mooi! Ik probeer me voor te stellen hoe groot ons melkwegstelsel is, hoe groot het heelal is. Heel groot. Ondenkbaar groot. Misschien wel oneindig groot! Het kan niet anders, er moet gewoon nog een planeet zoals de Aarde bestaan, een andere planeet met leven. Ik vind het altijd erg intrigerend om hierover na te denken, vooral op een plek als deze.
Dag 3: Van de Witte Woestijn naar de Dakhla oase
Zonsopkomst in de Witte Woestijn
Wakker worden slaapkop, de zon komt zo op! Jan schijnt met een zaklantaarn in mijn gezicht en het duurt even voordat ik besef waar ik ben. Snel trek ik mijn trui aan, ik pak mijn camera en loop achter Jan aan naar de grote kalkformaties. Ik heb redelijk geslapen vannacht maar ik voel mijn rug behoorlijk, het lag toch niet zo comfortabel op de harde woestijngrond.
Om 05.45 uur komt de zon tevoorschijn en wederom genieten we van een adembenemend mooi schouwspel. Hierna lopen we terug naar ons kamp. Mohamed en Saeed zijn inmiddels ook wakker en Mohamed heeft zelfs al een ontbijt voor ons klaargemaakt.
De woestijnoase Farafra
Rond 09.00 uur verlaten we de prachtige Witte Woestijn en rijden verder naar de Farafra oase. Vlakbij Farafra moeten we ons melden bij een checkpoint voor het gebruikelijke registratiewerk maar deze keer duurt het wel heel erg lang allemaal. De agenten kijken ons argwanend aan en willen werkelijk alles van ons weten. Mmmm, zien we er zo onbetrouwbaar uit, wat is er aan de hand? Ik word er zenuwachtig van! Een half uur later mogen we eindelijk doorrijden, pffffff, wat een opluchting.
Kunstenaar Badr Abdel Moghny
Farafra is de kleinste oase van alle woestijnoases en is vooral bekend vanwege de unieke kunstwerken van Badr Abdel Moghny. Badr is een lokale kunstenaar die olie- en zandschilderijen en zandsculpturen maakt. Hij heeft diverse prijzen gewonnen en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. We bezoeken zijn woonhuis annex museum en bewonderen tientallen kunstwerken die het leven in de woestijn uitbeelden. Hij maakt werkelijk bijzondere kunst.
De Dakhla oase
Na een korte theepauze rijden we naar de Dakhla oase. Het is een lange saaie rit en we zijn blij als we aan het einde van de middag bij onze overnachtingsplek aankomen. Het Bedouien camp ligt net buiten het centrum van de stad en ziet er erg gezellig uit. We zijn de enige gasten, het toeristenseizoen is duidelijk voorbij. De rest van de dag luieren we in het Bedouien Camp, we zijn moe van de lange autorit en de korte nacht in de woestijn.
Dag 4: van Dakhla naar Kharga
Middeleeuws Al Qasr & Balat
De volgende ochtend gaan we al vroeg naar het Middeleeuwse spookstadje Al Qasr. Al Qasr dateert uit de 12e eeuw en was ooit een belangrijk centrum van handel en landbouw in de regio. De huizen en de oude moskee zijn volledig opgetrokken uit leem. Het stadje is helemaal verlaten maar geeft wel een goede indruk hoe de mensen hier vroeger gewoond hebben.
Onze volgende stop is Balat dat een verrassend leuk dorpje blijkt te zijn. We slenteren door de smalle stoffige straatjes en bekijken de huizen die in vrolijke pasteltinten zijn geverfd. Sommige huizen zijn versierd met schilderingen van vliegtuigen en de Ka’aba, het heilige zwarte kubusvormige gebouw in Mekka. Via deze muurschilderingen laten de bewoners zien dat ze de Hadj hebben gemaakt, de bedevaartstocht naar Mekka.
Een vriendelijk echtpaar nodigt ons uit om een kopje thee bij hen thuis te drinken. Terwijl de vrouw des huizes de thee klaarmaakt geeft haar man ons een uitgebreide rondleiding. Hij toont ons trots de keuken, de slaapkamer, het dakterras en de opslagplaats voor het graan. Hierna nemen we plaats op de grond in de woonkamer. De oudere dame geeft ons een kopje muntthee en een paar biscuitjes en al snel volgt er een 2e en een 3e kop thee. Ze kijkt ons stralend aan en gebaart dat we meer koekjes moeten eten. Wat een lieve mensen en wat een gastvrijheid, het zijn altijd dit soort ontmoetingen met de lokale bevolking wat reizen zo bijzonder voor ons maakt. ❤️
Kharga, de grootste oase van de Westelijke Woestijn
Na een hartelijk afscheid rijden we verder naar Kharga, de grootste woestijnoase van Egypte. Vlakbij Kharga ligt een Christelijke begraafplaats (Necropool van al-Bagawat) die we willen bezoeken maar we hebben er geen energie voor. De temperatuur is inmiddels opgelopen tot 45 graden, veel te warm om ook maar iets te ondernemen! De rest van de middag brengen we door bij de airco in ons hotel totdat het buiten wat aangenamer wordt.
Rond 20.00 uur gaan we de stad verkennen. Was Kharga vanmiddag helemaal verlaten, nu bruist het hier van het leven! Mannen lurken aan een waterpijp (shisha), vrouwen wisselen de laatste roddels uit en kinderen rennen achter elkaar aan door de smalle straatjes. Op de kleurrijke markt wordt werkelijk van alles verkocht; groenten, fruit, kruiden, brood, dadels, overige zoetigheden, vlees, kleding etc. Leuk om hier rond te wandelen!
Dag 5: Van Kharga naar Luxor
Afscheid van Saeed en Mohamed
Vanaf Kharga rijden we in één ruk naar Luxor. Het landschap onderweg is vlak, kaal en saai maar zodra we Luxor naderen rijden we vanuit het niets tussen weelderig groene palmplantages in het vruchtbare Nijldal. Rond het middaguur arriveren we bij ons hotel waar we afscheid nemen van Mohamed en Saeed. Het waren 5 magische dagen in de Westelijke Woestijn.
Overige informatie Westelijke Woestijn in Egypte
Reisdocumenten Egypte
Voor een bezoek aan Egypte moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij vertrek uit Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Verder heb je een E-visum nodig. Je kunt deze vooraf aanvragen via deze link. Kosten: US $ 25,00. Een toeristenvisum is 30 dagen geldig. Informeer tijdig naar de actuele visumvoorwaarden.
Tijdverschil Egypte
In Egypte is het 1 uur later dan in Nederland maar een korte periode is er geen tijdverschil. Dit heeft te maken met de zomer- en wintertijd.
Taal
De voertaal in Egypte is Arabisch. In de meeste toeristische gebieden spreken de mensen een aardig woordje Engels of Frans.
Beste reistijd Egypte en de Westelijke Woestijn
De beste reistijd voor Egypte is grof gezegd van oktober t/m april. Buiten deze maanden is het vooral erg warm. Wij zijn medio mei naar Egypte geweest en hebben gemiddelde temperaturen van ver boven de 40 graden gehad. In Aswan was het zelfs 48 graden! Het is echter droge warmte en als je in de ochtend en de avond bezienswaardigheden bezoekt en overdag siësta houdt, is het zeker wel te doen. Er waren weinig toeristen in deze periode wat wij een groot pluspunt vonden. In maart en april kan de Kamsheen waaien, een harde woestijnwind die voor veel overlast kan zorgen.
Hoteltip in Luxor
Ben je op zoek naar een goed en niet al te duur hotel in Luxor? Dan kan ik je dit hotel aanraden gelegen aan de westkant van de Nijl. Heerlijk rustig gelegen, schone en comfortabele kamers met eigen balkon. Groot dakterras waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en het uitzicht op de Nijl. Op loopafstand van de veerboot die je naar de overkant van de Nijl brengt. Aanrader!
Handige links om jouw reis naar Egypte te plannen
Als afsluiting nog een paar handige links om jouw reis naar Egypte te plannen.
- Vliegtickets naar Egypte
- Parkeer je auto op Schiphol
- Luchthaven vervoer van Caïro vliegveld naar hotel in Caïro
- Boek een Individuele Egypte rondreis
- Wil je georganiseerd op reis naar Egypte? Kijk dan eens bij Djoser.nl , Koning Aap , Sawadee of Shoestring
- Excursies in Egypte
Deze blog bevat affiliate links. Wil je me helpen? Boek dan jouw reis, hotelovernachtingen, reisgidsen of reisbenodigdheden via de links op mijn blog. Het kost jou helemaal niks extra en ik krijg een klein percentage. Alvast enorm bedankt voor jouw steun!
Boekentips
Lonely Planet Egypte
Omschrijving van Bol.com:
Lonely Planet’s Egypt is our most comprehensive guide that extensively covers all the country has to offer, with recommendations for both popular and lesser-known experiences. Discover the pyramids of Giza, cruise the Nile, and dive in the Red Sea; all with your trusted travel companion.
Desert Escapes
Omschrijving van Bol.com:
The World’s Most Incredible Places to Stay. A travel guide to the 40 most luxurious and special places to stay in deserts around the world, accompanied by inspiring photographs of each location.
The Great Book of Ancient Egypt: In the Realm of the Pharaohs
Omschrijving van Bol.com:
In this superbly illustrated volume, distinguished Egyptologist Zahi Hawass guides you through the architectural landscape of ancient Egypt.
Verkrijgbaar bij
Verkrijgbaar bij